Connect with us


Divertisment

Budapesta în 24 de ore: unde mănânci cel mai bun gulaș din capitala Ungariei

Publicat

în

Începând cu această săptămână, pe lângă recomandările pe care vi le aducem în materie de sănătate, pe Lugojeanul.ro veți găsi și ghiduri turistice spre cele mai frumoase destinații din Europa și nu numai. Veți putea citi totul despre cum să ajungeți, ce să vedeți și cât vă costă o excursie spre o destinație de vis.

RETIM

Budapesta este capitala și cel mai mare oraș al Ungariei. Capitala vecinilor de la vest este un oraș modern și încărcat cu vestigii istorice în același timp, astfel că poate fi pe placul tuturor. Accesibilă ca distanță și prețuri, Budapesta poate fi destinația ideală pentru un weekend inedit.

Cum ajungi la Budapesta

De la Lugoj, poți ajunge la Budapesta în aproximativ 5 ore cu mașina. Cam tot atât vei face și cu autocarul sau trenul. Pentru a ajunge în capitala Ungariei cu trenul, vei pleca din Lugoj dis-de-dimineață, cu un tren ce pleacă din oraș la 5:44 și ajunge la Timișoara puțin înainte de orele 7 dimineața. De acolo, vei urca în trenul internațional Timișoara Nord – Budapesta, care va ajunge în orașul de pe Dunăre cu câteva minute înainte de prânz.

La întoarcere, vei putea lua trenul de mâine zi de la 15:05, care pleacă de la stația Keleti, cea mai mare din oraș. Costul unui bilet dus – întors este de 127 de lei, acesta putând fi folosit oricând între datele menționate pe bilet, însă doar pe ruta Timișoara Nord – Budapesta și invers.

Cazare și transport în comun

Oportunitățile de cazare sunt cu duiumul în Budapesta. Poți alege să stai într-un hostel, urmând să plătești între 7 și 20 de euro pe noapte pentru un pat. De la 25 de euro în sus, poți găsi o cameră single la un hotel decent, iar de la 35 de euro în sus, poți găsi camere duble cu mic dejun inclus în zonele adiacente centrului.

Bineînțeles, dacă bugetul îți permite, poți alege să stai la unul dintre hotelurile de lux de pe malul Dunării, însă și prețurile pentru o cameră aici sunt pe măsură, pornind de la cel puțin 100 de euro pe noapte.

Cu cât te cazezi mai aproape de centru, cu atât vei ajunge la principalele atracții turistice mai repede, folosind fie autobuzele, troleibuzele sau una dintre cele patru linii de metrou ale capitalei maghiare. Biletul pentru o singură cursă este de doar 350 de forinți, adică 5 lei. Poți cumpăra un grup de 10 tichete la prețul de 3000 de forinți, adică în jur de 45 de lei. Dacă mijloacele de transport ți se par prea pline, așteaptă următoarea garnitură, acestea circulând la intervale de 3, 5, 7 sau 10 minute.

Cel mai bun gulaș din Budapesta

Ungurii știu să facă un gulaș bun de te lingi pe degete. Nu ai mâncat așa ceva niciunde în România, așa că pregătește-te de o experiență culinară unică. Bătălia pentru restaurantul cu cel mai bun gulaș din capitala maghiară se dă, așa cum spun cei mai mulți dintre călători, între Kék Rózsa Étterem (Blue Rose – Trandafirul Albastru) și Belvárosi Lugas Vendéglő (Restaurantul Central Lugas).

La Blue Rose, porția de gulaș e mare și extrem de delicioasă. Supa vine imediat după ce o comanzi, alături de pâine și ardei iute, dar și pastă de paprika. Atenție! Nu vă aventurați să adăugați prea multă în farfurie, deoarece este extrem de iute. Porția de gulaș aici costă 1200 de forinți, adică în jur de 17 lei.

La Lugas, porția de gulaș este mult mai mică, fiind considerată un aperitiv mai mult decât un fel principal. Gulașul este și aici unul de senzație, compoziția fiind la fel de interesantă atât ca aspect, cât și ca miros și gust. Vei plăti doar 850 de forinți, adică 12 lei pe bolul de gulaș, însă cum este vorba despre un aperitiv, neapărat trebuie să încerci și specialitatea casei, tocănița de căprioară cu bulzi de cartofi copți. E delicioasă!

Atracții turistice

Chiar dacă 24 de ore nu este un interval de timp prea mare, poți măcar să treci în revistă principalele atracții ale orașului, Începe aventura cu o oprire la Podul cu Lanțuri, pe care îl poți traversa pe jos și care te va duce chiar la baza Castelului Buda. Poți urca până deasupra orașului cu funicularul, prețul unui bilet fiind de 700 de forinți sau 10 lei.

De acolo, poți admira superbul Parlament al Ungariei, clădirea amintindu-le călătorilor de castelele din filmele cu vrăjitori. Lângă Castelul Buda se află și Bastionul Pescarilor, o altă atracție importantă a orașului de unde priveliștea asupra metropolei e încântătoare.

Nu uita să treci pe la Basilica Sf. Ștefan, cea mai mare biserică din oraș. Atât exteriorul, cât și interiorul lăcașului de cult sunt splendide și te vor uimi cu siguranță. Pentru o cafea de neuitat, treci și pe la New York Cafe, un local aflat într-un palat în incinta căruia îți vei putea savura cafeaua în timp ce asculți muzică clasică live.

La lăsarea serii, urcă până la Citadelă, de unde vei putea admira întreg orașul în timp ce luminile acestuia se aprind una câte una. Priveliștea e uluitoare și îți va rămâne întipărită în minte pentru totdeauna.

2 Comments

2 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Divertisment

Primăria va organiza un concurs internațional de soluții pentru reabilitarea insulei din Cotu Mic

Publicat

în

Insula din Cotu Mic a intrat în atenția administrației locale. Angajații Serviciului de spații verzi au început o amplă acțiune de curățenie, iar Primăria caută o soluție pentru refacerea digului de apărarea și reabilitarea totală a insulei.

„Am fost la București și am discutat cu cei de la Apele Române să intervină și să repare digul de apărare. Din păcate, nu pot, pentru că nu este proprietatea lor. Va trebui să facem noi aceste intervenții, care sunt extrem de costisitoare. Primul pas pe care îl vom face va fi un concurs internațional de soluții cu privire la destinația pe care o putem da acestei insule. Vom selecta, probabil o entitate specializată, o universitate sau un ONG, încă nu știm, ne vom consulta cu Ordinul Arhitecților din România, care să gestioneze desfășurarea acestui concurs de soluții, urmând să accesăm fonduri europene pentru amenajarea ei. Există linii de finanțare pentru astfel de activități”, a transmis Claudiu Buciu, primarul Lugojului.

Buciu a mai spus că a dispus începerea curățenii și a cerut Sindicatului Meridian, care administrează insula să dea în judecată fostul chiriaș care a defrișat haotic și a lăsat de izbeliște întreaga zonă.

„Am discutat cu cei de la Sindicatul Meridian și i-am avertizat că trebuie să se îndrepte împotriva fostului chiriaș. Dacă nu vor face asta suntem nevoiți să ne îndreptăm noi împotriva lor, pentru că lucrurile nu pot să rămână așa. Există un responsabil pentru toată această situație, nu inundațiile au distrus insula”, a declarat primarul.

RETIM

Citiţi mai departe

Divertisment

Cele mai vechi jocuri și evoluția acestora

Publicat

în

În prezent jocurile de societate ocupă un loc de cinste în viața oamenilor. Nu există întrunire între prieteni sau eveniment în familie de la care să lipsească aceste jocuri. Pe lângă faptul că sunt distractive, ele ne ajută de cele mai multe ori să cunoaștem mai bine persoanele din preajma noastră. De asemenea, prin intermediul acestora putem socializa, ne destindem, ne eliberăm de stres și învățăm să fim mai răbdători.

Multe dintre jocurile clasice de societate au fost adaptate realității de zi cu zi, fiind acum disponibile în format electronic. Totuși, nu trebuie să uităm că istoria lor este una foarte bogată iar de-a lungul timpului au trecut prin multe schimbări.

Șah 

Când vine vorba de șah, există mai multe teorii cu privire la originile sale. Însă multă lume este de părere că acest joc a luat naștere în zona Indiei. Se pare că locuitorii de acolo îl jucau prin secolul al VI-lea î.Hr.

Ceva vreme mai târziu a apărut o variantă care se aproprie de ceea ce cunoaștem azi. Aceasta din urmă se numea „shatranj”. Expansiunea islamului a fost momentul în care acest joc s-a răspândit din Persia către Spania și în restul Europei.

Succesul a fost garantat din prima, iar europenii au iubit acest joc. Din acest motiv în secolul al X-lea shatranjul se juca peste tot în Europa.

Prin anul 1200 au fost aduse câteva modificări jocului. Un alt moment important a fost anul 1851 când șahul a fost transformat în sport.

Jocuri cu sloturi 

Un alt joc popular în zilele noastre sunt sloturile. Originile acestui joc datează din secolul al XIX-lea. În anul 1891 a fost dezvoltată una dintre primele mașinării de sloturi de către o companie cu sediul în New York. Jocul conținea 50 de cărți iar mașinăria era disponibilă în multe baruri. Pentru a putea fi jucat era necesară introducerea unei monede și acționarea levierului. Câțiva ani mai târziu, prin anul 1895 Charles Augustus Frey a inventat o mașină care permitea plăți automate.

O altă dezvoltare importantă a avut loc în anul 1964. Atunci a fost creată prima mașină de sloturi electromecanică. Deși rolele erau operate electric, jucătorii tot trebuiau să acționeze levierul. Începând cu anul 1996 a avut loc un alt eveniment important în industria cazinoului. Atunci, pe ecranul aparatului apărea o altă imagine pentru a oferi o rundă bonus. Lucrurile au evoluat mult de atunci iar acum jocurile de poker și sloturile sunt disponibile online pentru a putea fi accesate de oriunde.

Table 

Poate părea greu de crezut, dar jocul de table este printre cele mai vechi jocuri de acest tip din lume. În general, la acest joc pot să ia parte doi jucători. Tabla are 24 de triunghiuri desenate. De asemenea, se folosesc și două zaruri.

La originea tablelor stă un joc egiptean numit „Senet”. Acesta se juca cu bastonașe și cochilii. Jocul Senet era cunoscut încă din anii 1400 î.Hr. În momentul de față există un exemplar la Muzeul Regal de artă și istorie care se află în Bruxelles.

La muzeul British Museum din Londra se poate vedea un exemplar al celui mai vechi joc de table care provine din Mesopotamia. Tabla care datează din anul 2600 î.Hr. conține piese albe, negre și trei zaruri cu patru fețe.

De curând s-a făcut o descoperire în zona Iranului. Acolo a fost găsit un joc similar care dovedește că jocul de table era chiar mai vechi decât cel egiptean.

Domino

În jurul anilor 1120 apărea un joc cu piese de piatră care trebuiau așezate pe suprafețe mari. La fel ca o mare parte dintre jocurile de acest tip, dominoul provine din China.

Materialul folosit pentru piesele jocului de domino era ebonita, fiind mai apoi acoperite cu os sau fildeș. Cele 28 de piese de joc sunt însemnate cu puncte (de la zero la șase) iar jucătorii trebuie să le combine conform unor reguli.

Există mai multe teorii cu privire la răspândirea jocului. Conform primei teorii, jocul a fost adus în Europa de către chinezi. Conform celei de-a doua teorii, dominoul a fost inventat în mod independent de către Europeni.

Interesant este că și eschimoșii jucau o versiune similară a acestui joc. Așadar, există posibilitatea ca acesta să se fi răspândit înainte de împărțirea uscatului în continente.

Cert este că regulile variază iar în ceea ce privește piesele, cele europene sunt mai scurte în comparație cu cele chinezești.

Acestea sunt câteva dintre cele mai vechi jocuri de societate care au fost inventate în trecut, fiind practicate chiar și în zilele noastre.

 

RETIM

Citiţi mai departe

Divertisment

Un lugojean a lansat o carte cu 365 de glume, câte una pentru fiecare zi a lui 2021

Publicat

în

Un lugojean a scris și lansat prima lui carte, inspirată din întâmplări reale, dar cu tentă complet ilară. Sorin Palciuc, comedian, actor și artist de stand-up, a lansat cartea “Glume pentru tot anu’ de la un fost dolofan”, carte ce a apărut chiar la sfârșitul anului 2020.

Cartea conține patru capitole de amintiri pentru început, din primii ani de peripeții ai lugojeanului pasionat de comedie și actorie. Mai apoi, Palciuc a adunat 365 de glume scurte, câte una pentru fiecare zi a noului an 2021, pentru ca cititorii să își poată începe zilele cu un zâmbet.

“Ideea mi-a venit după ce în 2020, lipsit de scenă și de spectacole, am petrecut mai mult timp în casă, scriind glume scurte, care sunt preferatele mele. M-am gândit că ar fi o idee bună să le pun într-o carte, pe care să o poți răsfoi chiar și fără internet, și să începi ziua cu o glumă bună. Adevărul e că nu știm ce ne așteaptă în 2021, măcar să râdem”, a declarat pentru Lugojeanul.ro Sorin Palciuc.

Cartea tânărului comedian lugojean o puteți cumpăra direct de la el, cu un mesaj privat pe profilul său de Facebook

RETIM

Citiţi mai departe

Divertisment

Tot ce trebuie să știți despre Chardonnay

Publicat

în

Chardonnay este al doilea soi de struguri preferat de către pasionații de vin alb, după Sauvignon Blanc. Cu toate acestea, acest soi vine cu o serie de stigme și concepții greșite. Continuați să citiți pentru a vă lărgi orizonturile Chardonnay și pentru a vă asigura că cunoștințele dvs. sunt în formă maximă, înainte de Ziua Națională Chardonnay (21 mai).

Originar din Burgundia, Franța, Chardonnay este acum unul dintre cele mai larg acoperite soiuri de struguri din lume. Este potrivit pentru o mare varietate de soluri, climă și tehnici de vinificație și produce astfel o gamă incredibil de diversă de stiluri, cum ar fi Recaș Sole Chardonnay Barrique, un produs premium, fermentat parţial în butoaie din lemn de stejar franţuzesc noi, ce este produs în cantităţi limitate.

Acesta este un vin sec, cu un parfum delicat floral, completat cu note fructate şi tonuri calde de vanilie. Ca gust, are arome răcoroase de fructe proaspete, îmbogăţite cu accente citrice şi note dulci de miere, iar ca și culoare, Sole este galben auriu, cu tonuri verzui discrete.

În climatul mai răcoros, stilurile de vin variază de la elegante, uscate, bogate și dulci, de la Meursault în Burgundia la vinuri minerale slabe și clare din zone precum Chablis, Franța sau Tasmania, Australia. Caracteristicile tipice ale climatului rece sunt cele ale merelor și pere verzi, citricelor și fructelor de piatră.

În climatele calde, exemplele bine făcute tind să fie mai bogate și pline de fructe tropicale, cum ar fi ananasul și fructul pasiunii, adesea însoțite de o senzație untoasă și arome sărate, de la îmbătrânirea stejarului.

Să nu uităm de rolul esențial pe care îl joacă acest soi în producția de vin spumant, adăugând eleganță și finețe amestecului tradițional de șampanie (cu Pinot Noir și Pinot Meunier), acum reprodus în întreaga lume.

Vinul Chardonnay este făcut adesea în butoaie din stejar, dar încă suferă de problemele de imagine create în anii 1990, de o mulțime de vinuri Chardonnay produse în masă. Rețineți, însă, că multe dintre exemplele de astăzi sunt fie slabe, curate și complet pure, fie cu o aromă de stejar atât de blândă și delicată, încât aromele naturale sunt cât se poate de echilibrate.
Cu ce să împerecheați un pahar de Chardonnay
Fiind o băutură cu mai multe sortimente diferite, Chardonnay acompaniază superb multe feluri de mâncare. Potrivirile se vor baza pe locul în care au fost crescuți strugurii și modul în care a fost făcut (de exemplu, dacă a fost sau nu îmbătrânit în stejar) și cât de matur este vinul atunci când îl beți.

Vin Recas – descoperă ofertele

Vinurile tinere și răcoroase (cum ar fi cele din Chablis, Tasmania și Carneros) fac o combinație excelentă cu crustacee, cum ar fi crab, pește la grătar sau aburit (stați departe de felurile de mâncare cu influențe de roșii sau tailandeze și pește afumat sau ton care pot avea ca rezultat o aromă ușor metalică). Pot funcționa foarte bine și cu rissoturi de legume sau crustacee de vară.

Vinurile tânără, caldă și îmbătrânită (de exemplu, din Noua Zeelandă, Chile sau Africa de Sud sau albă Burgundia)

Alternativ, cu vinuri mai bogate, dovlecelul și dovleacul fac o pereche excelentă. Încercați-le cu pui cu dovlecei gratinați.

Un Chardonnay special, matur are nevoie de o pereche grozavă, iar scoicile sau homarul pot funcționa excepțional de bine. Aceste vinuri bogate, mieroase, se asociază de asemenea bine cu carne de pasăre friptă, ciuperci sălbatice și trufe.
Instrucțiuni pentru servire
Vinurile slabe, curate, medii și ușoare ar trebui să fie servite între 10 și 12 grade C. Sortimentele mai bogate vor fi servite între 12 și 16 grade C. O regulă de bază este aceea că, cu cât vinul este mai bogat, cu atât mai cald poate fi servit.

Datorită nivelului natural de aciditate în general scăzut, Chardonnay (în special vinul maturat de stejar) este cel mai bine servit într-un pahar mai mare, cu margini largi, pentru a permite aromelor să se dezvolte în pahar și pentru ca vinul să vă umple complet gura.

RETIM

Citiţi mai departe
Publicitate

Cele mai citite