Connect with us

Sport

 Aurel Muntean, lugojeanul din generația de aur a gimnasticii românești

Publicat

în

Clubul Sportiv Şcolar Lugoj, înfiinţat în anul 1957, sub denumirea de Şcoala Sportivă Lugoj, la iniţiativa profesorului Titus Liviu Isar, a format sportivi de mare valoare. Rezultatele obţinute de-a lungul celor peste 60 de ani de existenţă însumează peste 671 de medalii de aur și titluri de campioni naţionali, 108 medalii, cupe şi trofee obținute la concursuri şi competiţii internaţionale. Clubul a dat peste 100 de sportivi la loturile naţionale ale României, seniori şi juniori, care la rândul lor au câștigat nenumărate medalii naționale și internaționale. În cei peste 60 de ani de activitate clubul a fost condus de 11 directori. Unul dintre aceștia este și Aurel Muntean.

Crama Aramic

Aurel Muntean s-a născut la Lugoj în 27 ianuarie 1951. Școala primară, cea gimnazială și liceul le-a urmat la Lugoj, iar întâlnirea  cu gimnastica a avut loc la vârsta de 7 ani.

Bucură-te de micile plăceri ale toamnei alături de familie, la Shopping City Timișoara!

„La gimnastică am ajuns din întâmplare. Un coleg de clasă pleca cu jumătate de oră mai repede acasă, pentru că avea antrenament. Orele se desfășurau după-masa și, cum pe mine mă încânta ideea să termin mai repede cursurile, l-am însoțit pe amicul meu la sală. Acolo am început să fac turul sălii, mergând în mâini, iar când m-a văzut profesorul Titus Liviu Isar m-a și încadrat în echipa pe care o antrena. Tatăl meu practica boxul de performanță și a fost și antrenor, dar mama nu a fost de acord să practic acest sport. Aveam acasă un sac de box, la care munceam de zor, dar cariera mea de boxer s-a redus doar la atât”, povestește Aurel Muntean.

RETIM

Sala de sport unde se antrenau micii gimnaști la vremea aceea era la Liceul Brediceanu. Era o sală mică, improprie pentru gimnastică, dotată cu câteva saltele uzate, un covor de iută și niște inele agățate în tavan, de o grindă.

„Deci, așa a început viața mea ca gimnast. Antrenamentele erau regulate, de câteva ori pe săptămână, de la 17 la 19, într-o sala mică, cu câteva saltele de câlț, cu un covor de vechi de iută, cu apărătură antică și inele agățate în tavan, de o grindă. Cu toate acestea, noi eram fericiți. Era o joacă pe care o luam în serios. Mai târziu, proasta dotare și-a spus cuvântul. Dureri de spate, încheieturi făcute praf și toate relele cu care se confruntă un gimnast de performanță”, spune lugojeanul.

După o perioadă, profesorul Isar a alcătuit o echipă de băieți cu care a intrat în focul luptei competiționale. Au apărut și primele medalii, lucru care a motivat și mai mult dorința de perfecționare și de rezultate bune.

„Din echipa de băieți, în afară de mine, mai făceau parte frații Doru și Adrian Goreac, Gheorghe Nicoară, Moldovan, Suba. Eram destul de buni și competițiile erau multe și dificile. Ca să te califici în etape superioare, trebuia să treci prin mai multe faze, faza pe oraș, pe regiune, pe țară și apoi erai selecționat pentru lotul național. Concurența era acerbă. Pe aparate nu se dădeau medalii, doar la individual compus. Doar primi trei clasați erau medaliați. La băieți erau șase aparate. În anul 1965 am obținut titlul de campion național și până în anul 1969 am rămas în lotul național de juniori al României. În anul 1970, am intrat la Institutul de Educație Fizică și Sport de la București, iar la terminare am fost repartizat la Lugoj. Cu toate că nota cu care absolvisem institutul mi-ar fi permis să aleg un post de profesor într-un oraș mai mare, eu am cerut să fiu repartizat la Lugoj”, adaugă profesorul Muntean.

Ca student, Aurel Muntean a obținut împreună cu echipa de gimnastică a institulului mai multe medalii în cadrul campionatelor naționale ale maeștrilor pe echipe.

„În anii 1971 și 1972 m-am clasat împreună cu echipa pe locul III, obținând medalia de bronz la campionatul maeștrilor pe echipe. Asta însemna și ceva bani, așa că viața de student la București cu bani în buzunar era deosebit de frumoasă. Au urmat și alte diplome care atestau performanța la care am ajuns. La absolvirea facultății, am fost numit profesor la catedra de gimnastică a Școlii Sportive din Lugoj. Mi-am întrerupt activitatea competițională și m-am dedicat muncii de antrenor. Am avut copii în lotul de juniori a României și în lotul olimpic de juniori”, spune Muntean.

În anul 1990, profesorul Muntean este numit șef de catedră al secției de gimnastică sportivă de la CSȘ Lugoj și director-adjunct. În perioada cât a coordonat secția de gimnastică sportivă, rezultatele au fost deosebite. La campionatele naționale de juniori și la cele școlare s-au obținut 43 medalii locul I, 35 locul II și 37 locul III, 32 de titluri de campioni naționali la juniori și 4 titluri de campioni balcanici.

„Sincer să fiu, nici nu mai îmi amintesc câte rezultate excepționale s-au înregistrat în activitatea mea de antrenor. Există statistici în care sunt consemnate toate acestea. Adrian Ianculescu, dublu medaliat cu bronz la Campionatele mondiale de la Sabae și Lausanne, este un gimnast format de mine. Am avut o contribuție majoră în obținerea sălii de sport polivalente Viitorul, unde astăzi este și sediul Clubului Sportiv Școlar, a sălii de gimnastică și lupte, imobile care au  fost intabulate în Cartea Funciară. La modernizarea terenului de fotbal și a pistei de atletism de la stadionul Tineretului, dotarea cu vestiarele. Am obținut un microbuz cu 32 de locuri pentru CSS. Am cultivat relația de colaborare cu un club francez de gimnastică, iar ei ne-au donat materiale și aparatură în valoare de peste 14.000 de mărci. Mi-am dăruit întreaga energie și pricepere sportului și sportivilor orașului meu natal, Lugoj. În anul 2002, am fost numit director la CSȘ Lugoj”, declară antrenorul Aurel Muntean.

În perioada în care Aurel Muntean a deținut funcția de conducere a CSȘ Lugoj, sportivii clubului au obținut 35 de medalii de aur, 14 de argint și 15 medalii de bronz. A fost antrenor coordonator în tabere organizate de Federația Română de Gimnastică și a însoțit sportivii la toate finalele pe țară ale campionatelor naționale. Clubul a avut un parteneriat cu orașul Roncq din Franța, a participat la Cupa DCMT Serbia în 2005, în Ungaria în 2006, iar la Timișoara tot in 2006. A participat cu gimnaștii CSȘ Lugoj la competiții în Germania, Franța, SUA, Ungaria, Serbia, ducând faima sportului lugojean cu cinste. Aurel Muntean a făcut parte din generația de aur a gimnasticii românești. Numele lui va rămâne scris în conștiința  națională ca un simbol al sportului românesc. Acești sportivi minunați și rezultatele lor impresionante sunt mândria generațiilor prezente și viitoare și nu în ultimul rând un exemplu demn de urmat. Pentru că, în 27 ianuarie, Aurel Muntean și-a sărbătorit ziua de naștere, Lugojeanul.ro  îi urează un sincer LA MULȚI ANI!

Dan TIMARU

Click pentru comentarii

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sport

Stadionul din Lugoj își schimbă denumirea. Va purta numele unui fost fotbalist lugojean

Publicat

în

Stadionul „Tineretului” din Lugoj va purta un alt nume, dacă aleșii locali vor aproba în ședința de astăzi, 28 noiembrie, propunerea venită din partea lui Mihai Anghel, șeful CSM Lugoj.

Crama Aramic

Acesta solicită ca stadionul municipal să poarte numele lui Victor Maier senior, fost fotbalist în lotul Vulturilor Lugoj. Conform propunerii făcută de către Anghel, întreaga denumire a stadionului ar urma să fie „Stadionul Municipal Victor Maier Senior -Vulturii Lugoj”.

Bucură-te de micile plăceri ale toamnei alături de familie, la Shopping City Timișoara!

Șeful CSM Lugoj își motivează cererea cu „discuții avute cu cetățenii municipiului, oameni de sport și iubitori ai fenomenului fotbal”

RETIM

Citiţi mai departe

Sport

VIDEO Povestea lugojeanului care a câștigat Cupa Mondială la fotbal, singurul român din istorie cu titlul suprem

Publicat

în

Crama Aramic

Un lugojean este singurul român care a câștigat vreodată Cupa Mondială la fotbal, cel mai râvnit trofeu din lumea sportului. Josef Posipal este un nume care nu spune mare lucru majorității lugojenilor, însă pentru sportivii de performanță, mai ales cei din fotbal, “Jupp”, așa cum îi spuneau amicii, este o legendă absolută.

Bucură-te de micile plăceri ale toamnei alături de familie, la Shopping City Timișoara!

Posipal s-a născut în orașul Lugoj din județul Timiș pe 20 iunie 1927. În Lugoș și-a petrecut primii 16 ani din viață. Josef a fost fiul unui brutar de origine germană, Peter Posipal și a unei unguroaice, Anna Maria. Tătăl său a fost un mare amator al sportului cu balonul rotund și acesta pare să-i fi injectat bucuria fotbalului și fiului său. 

RETIM

Începuturi la „Vulturii” Lugoj

Josef s-a născut într-o perioadă în care Chinezul și Ripensia făceau legea în fotbalul românesc așa că n-a fost prea dificil pentru el să înțeleagă fenomenul. Deși nu există documente oficiale, “Jupp”, așa cum era poreclit Josef, ar fi evoluat în perioada copilăriei la echipa locală din Lugoj, Vulturii. Înainte de a se dedica în totalitate fotbalului, Jupp practica mai multe sporturi: natație, atletism, handbal, patinaj , tenis de masă și schi.

Marea schimbare a vieții sale s-a petrecut în 1943 pe când avea 16 ani. La fel ca mulți români din Banat, Josef Posipal a emigrat în străinătate, mai exact în Germania de Vest. Pentru a evita unele probleme, și-a schimbat numele în Josef Berwanger. A ajuns în Hanovra și urma să lucreze ca și ucenic într-o oțelărie. În plin război, ajunge să lucreze într-o fabrică de armament. În acea fabrică și-a petrecut următorii doi ani, până în 1945 când s-a terminat războiul.

Posipal n-a renunțat la sport în acest timp și s-a înscris într-o echipă formată exclusiv din refugiați numită Weisser Adler (Vulturul Alb). De altfel, echipele de refugiați erau foarte populare la acea vreme nu doar în Germania ci și în celelalte tări occidentale. 

Probleme cu cetățenia

Posipal n-a jucat prea mult la această echipă. A fost observat imediat de câteva echipe și a făcut pasul la formația TSV Badenstadt și mai apoi la Blau-Weiss Wolpinhausen. A jucat aici până în 1946 când s-a transferat la o echipă dintr-o ligă superioară, Linden 07. Cu această echipă a reușit să câștige campionatul în primul său sezon, calificându-se în Oberliga Nord (primul eșalon fotbalistic organizat în nordul Germaniei și cea mai importantă competiție până la înființarea Bundesligii în 1963). Din păcate pentru el și pentru colegii săi, echipa n-a apucat să evolueze în Oberliga Nord datorită mult mai titratei formații Hannover 96 care le-a preluat locul în urma unor reclamații.

În anul imediat următor, adică în 1947, Posipal semnează primul său contract de fotbalist profesionist cu echipa SV Arminia Hannover. Odată cu semnarea acestui contract, Jupp revine la numele cu care s-a născut, Josef Posipal! La Arminia a început în postura de atacant reușind să marcheze 12 goluri în 15 partide în primul său sezon. În al doilea sezon, randamentul său din atac n-a mai fost la fel de eficient înscriind doar 5 goluri în 22 de partide. La sfârșitul acelui campionat, antrenorul Armniei, a semnat cu puternica echipă Hamburger SV. Acesta n-a venit cu mâna goală la noua sa echipă, aducânu-l cu el și pe Posipal. Datorită fizicului său impunător, Knopfile l-a retras pe Posipal mai întâi pe poziția de mijlocaș ofensiv pentru ca într-un final, să-l reprofileze în fundaș.

Campion mondial în 1954

După un sezon foarte bun făcut cu Hamburg pe poziția de fundaș, Posipal este convocat de selecționerul nemților de la acea vreme, Sepp Herberger pentru un meci cu Elveția. Era primul meci internațional pentru Germania de Vest după terminarea celui de-Al Doilea Război Mondial. Din păcate pentru lugojean, debutul său în naționala Germaniei de Vest nu s-a produs datorită cetățeniei române. În acel moment, Posipal nu putea evolua decât pentru naționala României, lucru care nu s-a întâmplat niciodată. Jupp a devenit cetățean german un an mai târziu, în 1951. Pe 17 iunie, 1951, Posipal este rechemat la naționala Germaniei de Vest pentru meciul cu Turcia. Acela a fost și meciul său de debut pe scena internațională fiind utilizat pe poziția de fundaș dreapta. Echipa sa se impunea cu 2-1.

Posipal a devenit într-un timp destul de scurt unul dintre cei mai buni fundași nu doar din Germania de Vest ci chiar din lumea întreagă. Datorită multiplelor sporturi pe care le practica, capacitatea sa de efort era cu mult peste cea a celorlalți jucători. Era un jucător complet din toate punctele de vedere. Cu el în teren, Hamburg a cunoscut cea mai prosperă perioadă din întreaga istorie a clubului: 8 titluri de campioană! Pe plan internațional, devine unul dintre cei mai importanți fundași din lume drept dovadă este invitat să joace într-un amical de lux: Anglia vs. Restul Lumii în 1953.

Apogeul carierei sale a fost la Mondialul din 1954 când Germania de Vest câștiga finala în fața Ungariei lui Ferenc Puskas, devenind singurul român campion mondial.

Citește întreaga poveste a lugojeanului campion mondial la fotbal aici.

Citiţi mai departe

Sport

VIDEO Lugojeanul Raul Cătinaș, învins prin knock-out în meciul de revenire 

Publicat

în

Crama Aramic

Lugojeanul Raul Cătinaș a fost făcut knock-out de către adversarul său din primul meci de revenire după o pauză de câteva luni. Cătinaș nu a rezistat decât un minut în fața croatului Antonio Plazibat, care s-a dovedit un luptător prea puternic pentru lugojean, în evenimentul principal al Galei Glory de la Bonn.

Bucură-te de micile plăceri ale toamnei alături de familie, la Shopping City Timișoara!

Chiar dacă Raul „Iron” Catinas a intrat hotărât în meci și a trimis câteva lovituri care au trecut prin garda adversarului, Plazibat a ripostat cu succes și a reușit să-l țină la distanță pe lugojean.

RETIM

Meciul s-a terminat după 104 secunde, când prins în corzi, Cătinaș a căzut pradă seriei de lovituri ale lui Plazibat.

Citiţi mai departe

Sport

Cei mai buni fotbaliști din toate timpurile

Cei mai buni fotbaliști din toate timpurile. Citește despre o serie de jucători care și-au câștigat statutul de legende ale sportului rege.

Publicat

în

Când se vorbește despre un top format din cei mai buni jucători de fotbal, părerile sunt mereu împărțite și este normal să fie așa. Fotbalul este creat pentru spectacol și discuțiile în contradictoriu fac parte din esența sa. Totuși, scopul acestui articol nu este să creeze dezbateri interminabile, ci doar să amintească o mică parte din sumedenia de fotbaliști care au avut o influență puternică asupra sportului rege.

Crama Aramic

Cifrele și statisticile au cu siguranță un rol important în sport, însă frumusețea și impactul pe care fotbalul îl are la nivel global este mai presus de cifre. Fiecare pasionat de fotbal are propriul favorit și în unele cazuri poate să fie un jucător care nu a strălucit sau a făcut-o doar pentru o  scurtă perioadă de timp. De aceea, alcătuirea unui top este o misiune grea, poate chiar controversată, pe care caut să o evit.

Bucură-te de micile plăceri ale toamnei alături de familie, la Shopping City Timișoara!

Pele (Edson Arantes do Nascimento)

Pele a jucat între 1956 și 1977 și a schimbat fața fotbalului, astfel, la finalul anilor 90, brazilianul a fost desemnat, alături de Maradona, unul dintre cei doi câștigători ai premiului FIFA Player of the Century. Pe lângă fazele memorabile, palmaresul său include trei Cupe Mondiale (1958, 1962 și 1970), 11 trofee, naționale și internaționale, cu Santos și un titlu în SUA, la finalul carierei, alături de New York Cosmos.

RETIM

Diego Maradona

Fiind foarte îndrăgit de fani, în special în Italia și în țara sa natală, Maradona împarte datorită votului publicului distincția FIFA Player of the Century cu Pele. Însă, acest aspect este mai puțin relevant pentru că, deși controversat, argentinianul și-a pus pe deplin amprenta asupra fotbalului. Palmaresul său include o Cupă Mondială (1986), două titluri de campion, o Cupa Italiei și o Cupa UEFA, alături de Napoli, respectiv o Cupa Spaniei, obținută în scurta perioadă de timp petrecută la Barcelona.

Lionel Messi

Încă în activitate și cu 7 trofee Balonul de Aur câștigate, Messi nu are nevoie de foarte multă prezentare. Argentinianul a scris istorie în tricoul Barcelonei, în care a înscris peste 670 de goluri și a câștigat 35 de trofee, printre care 4 trofee UEFA Champions League și 8 titluri ale Spaniei.

Cu naționala țării sale, Messi nu a reușit să câștige, cel puțin până în acest moment, nicio Cupă Mondială, deși a fost foarte aproape în 2014, când a jucat finala. Totuși, în 2021, a reușit o mică validare și în competițiile interțări la nivel de seniori, câștigând COPA America, după o finală în fața marii rivale, Brazilia.

Cristiano Ronaldo

Deși, în prezent, nu traversează o perioadă grozavă în carieră, Cristiano Ronaldo are cu siguranță un loc printre cei mai buni fotbaliști din toate timpurile. Portughezul, un sportiv cu o etică a muncii cu adevărat impresionantă, are în vitrina de trofee 5 Baloane de Aur. De-a lungul carierei, portughezul a jucat pentru Sporting Lisabona, Manchester United, Real Madrid și Juventus Torino.

Cu aceste echipe a câștigat 33 de trofee, printre care 5 trofee UEFA Champions League (dintre care 4 alături de Real Madrid), 3 campionate în Anglia, 2 campionate în Italia și 2 campionate în Spania. Similar cu Messi, Ronaldo nu a reușit să câștige Cupa Mondială cu naționala țării sale, dar a reușit să își treacă în cont o medalie de aur la Campionatul European din 2016.

Ronaldo Nazario

Cunoscut sub denumirea simplă de Ronaldo sau „El Fenomeno”, atacantul a adus multe zâmbete pasionaților de fotbal. În ciuda unei cariere, din păcate, măcinate de accidentări, brazilianul a intrat în istoria fotbalului și acest lucru nu doar pentru cele 2 Cupe Mondiale și 2 Baloane de Aur câștigate. Ronaldo a fost atât de special încât a jucat pentru Barcelona și Real Madrid, fără să fie blamat de fanii formațiilor, cunoscuți pentru faptul că duc rivalitatea dintre cluburi la extrem.

Paolo Maldini

Simbolul lui AC Milan și chiar al naționalei Italiei, Paolo Cesare Maldini nu poate să nu fie menționat într-o discuție despre cei mai buni fotbaliști ai tuturor timpurilor. Fundașul a adunat peste 900 de apariții în echipamentul rossonerilor și a strâns 126 de selecții în „Squadra Azzurra”. Astfel, vitrina sa de trofee conține tot ceea ce conține și vitrina clubul AC Milan în perioada 1984-2009.

Gheorghe Hagi

Talentul lui Gheorghe Hagi, supranumit și „Regele”, este recunoscut la scară largă, pe plan internațional. Recent, celebra revistă FourFourTwo a realizat un clasament al celor mai influenți 100 de fotbaliști din istoria fotbalului și l-a inclus și pe fotbalistul român în această listă plină de nume grele, precum cele menționate mai sus.

Deși este unul dintre puținii fotbaliști care au trecut pe la Barcelona și Real Madrid, Hagi și-a atins adevăratul potențial la Galatasaray, grupare alături de care a câștigat Cupa UEFA și SuperCupa Europei. În mod evident, fotbalistul cu numărul 10 s-a remarcat și alături de naționala României, fiind un adevărat lider al „Generației de Aur”.

Cei mai buni fotbaliști români din toate timpurile

De-a lungul timpului, mai mulți fotbaliști și echipe din țara noastră au reușit să iasă în evidențiază pe scena internațională. Fie că s-au evidențiat la echipele de club sau chiar la echipa națională, lista cu cei mai buni fotbaliști români, chiar dacă îl excludem pe Hagi, este una destul de consistentă, greu de cuprins integral. Totuși, câteva nume din istoria mai recentă, merită pe deplin menționate:

Gheorghe Popescu;
Cristian Chivu;
Adrian Mutu;
Dan Petrescu;
Adrian Ilie;
Miodrag Belodedic;
Helmuth Duckadam;
Marius Lăcătuș.

Niciun fotbalist român nu a câștigat Balonul de Aur, dar țara noastră a avut de-a lungul timpului câțiva jucători care au intrat în lupta pentru trofeul care se acordă celui mai bun jucător din lume în anul respectiv, precum: Gheorghe Hagi, Dumitru Macri, Florea Dumitrache, Cornel Dinu, Dudu Georgescu, Miodrag Belodedic, Helmuth Duckadam, Silviu Lung, Costică Ștefănescu, Florea Dumitrache și Rodion Cămătaru.

Cum era de așteptat, Hagi a fost cel mai aproape de trofeu. În 1994, perioadă în care juca la Barcelona, fotbalistul român a terminat pe locul 4, cu 68 de puncte, peste jucători precum Jurgen Klinsmann, Thomas Ravelli, Jari Litmanen, Marcel Dessailly sau Eric Cantona. În acel an, mult râvnitul trofeu a fost câștigat de bulgarul Hristo Stoichkov, coechipier lui Hagi de la Barcelona.

Citiţi mai departe

Cele mai citite