La sfârșitul săptămânii, mai mulți locuitori ai satului Jabăr au fotografiat și filmat zeci de pești morți pe râul Timiș, în aval de stația de epurarea a Lugojului. O echipă a formată din inspectori ai Administrației Bazinale de Apă Banat, Garda de Mediu și ISU s-a prezentat la fața locului pentru a afla ce s-a întâmplat.
“Ieri, am mai tras şi eu o tură să văd care este situaţia. Pot să vă spun că au fost câţiva zeci de peşti morţi, pe circa 500 de metri. Se întocmeşte un document în care inspectorii vor spune exact ce s-a constatat. Ce pot să vă spun acum e faptul că analizele de apă, care s-au făcut, au scos în evidenţă faptul că impactul influentului este de la staţia de epurare. În condiţiile astea, de temperatură ridicată, în aer şi apă, şi a deversărilor de la staţia de epurare de la Lugoj, care deversează ape insuficient epurate, să nu le zicem neepurate, au dus la acest impact asupra peştilor. Noi avem analize, am discutat cu şefa laboratorului, s-a luat oxigenul şi amoniul din aval de staţie, în două secţiuni, dar şi în amonte ca să se facă o comparaţie şi să se vadă că impactul este de la staţia de epurare”, a declarat Ionel Vlaicu, directorul adjunct la Administraţie Bazinală de Apă Banat.
Ionel Vlaicu spune că se aşteaptă finalizarea analizelor şi întocmirea unui raport de către toate instituţiile care au efectuat controlul după care se vor anunţa şi sancţiunile care se impun în această situaţie.
Milioane de euro cheltuite degeaba pentru reabilitarea staţiei
Problemele de la staţia de epurare din Lugoj nu sunt noi. Administraţia oraşului a plătit pentru reabilitarea ei, în 2012-2013, aproape 6 milioane de euro, firmei Confort Izometal. Societatea, patronată de omul de afaceri Georgică Cornu, a executat doar o parte din lucrări, deşi a încasat toţi banii, după care a intrat în faliment. Primăria a semnat recepţia lucrărilor aşa că a rămas cu banii plătiţi şi cu staţia nefinalizată.
Contractul respectiv a fost obiectul unor plângeri la DNA. Una dintre sesizări a fost făcută de Curtea de Conturi, iar alta, mai recentă, de Claudiu Buciu, preşedintele PNL Lugoj.
“Valoarea lucrărilor neexecutate corespunzător şi a echipamentelor nepuse în funcţiune, la care se adaugă valoarea tuturor lucrărilor executate corespunzător, dar care nu pot fi utile în ansamblu – 21.000.000 RON; garanţia de bună execuţie eliberată fără a fi îndeplinite condiţiile legale, procesul verbal de recepţie prin care s-a constatat stingerea Anexei 2, fiind încheiat ignorând realitatea din teren; amenzile primite de operator de la Administraşia Bazinală a Apelor Banat pentru deversarea apelor uzate neepurate în emisar”, ar fi prejudiciul de la staţie conform plângerii întpcmite de Claudiu Buciu. DNA Bucureşti a trimis dosarul la DNA Timişoara, iar de aici a ajuns la Parchetul Lugoj, unde încă se fac cercetări.
Cert este că societatea Meridian 22, ce aparţine Consiliului Local Lugoj şi administrează staţia primeşte aproape lunar penalităţi pentru poluarea râului. Amenzile sunt contestate în instanţă, însă în momentul de faţă au depăşit 2,6 milioane de lei.