Connect with us


Educație

VIDEO – Povestea tânărului lugojean clasat în topul celor buni elevi matematicieni ai lumii

Publicat

în

Lugojeanul.ro începe campania prin care vă prezintă “Lugojenii cu care România se mândreşte”. În următoarea perioadă, până la Crăciun, Lugojeanul vă va prezenta laureaţii Galei Premiilor Lugojene – Premiile “Josif Constantin Drăgan”, într-un demers jurnalistic menit să dezvăluie cine sunt, cum gândesc și cum au ajuns la statutul pe care îl au astăzi.

Începem campania cu câştigătorul trofeului pentru “Educaţie”. Sergiu Novac este de departe cel mai bun elev al Liceului Teoretic “Coriolan Brediceanu” din ultimele decenii și o mândrie pentru învățământul lugojean. Anul 2019 a fost unul prolific pentru el, cu rezultate incredibile pe plan național și internațional, care au culminat cu medalia de argint la Olimpiada Internațională de Matematică, desfășurată la Universitatea din Bath, Marea Britanie.

Sergiu Novac a făcut parte din echipa României, formată din șase elevi, care la final au s-a clasat în ierarhia mondială pe locul 17 din 112 țări participante. Sergiu a mai participat în acest an și la alte concursuri la care a obținut rezultate de excepție. A luat medalia de aur la Olimpiada Națională și argintul la Balcaniada care a avut loc la Chișinău.

Performanțe de excepție, în toți anii de liceu

În ultimii trei ani a câștigat aurul la Olimpiada Națională, în clasa a X-a- medalia de argint la Balcaniadă, iar în clasa a IX-a s-a remarcat la Olimpiada Pluridisciplinară din Rusia, unde a obținut mențiune. Elevul a fost pregătit de profesoara Adriana Mariș. Pregătirea lui Sergiu presupune timp alocat studiului, pasiune și implicare. Sergiu spune că a ales acest drum conşrient de eforturile pe care va trebui să le facă, însă nu regretă şi le mulţumeşte celor care l-au sprijinit.

”E nevoie de mult timp pentru studiul individual, dar nu aș putea spune că regret ceva.  Au fost foarte multe persoane, care au fost alături de mine şi m-au ajutat. Nu pot să nu o menționez pe doamna profesoară Mariș, chiar doamna profesoară Pană care m-a descoperit în clasa a V-a. Mereu există lucruri pe care le poți învăța și am ajuns la concluzia că cu cât știi mai multe cu atât îți dai seama cât de multe ai mai putea știi”, spune Sergiu.

Aurelian Sima, directorul Liceului Teoretic “Coriolan Brediceanu”, îl consideră pe Sergiu cel mai bun ambasador al învăţământul lugojean.

“Sergiu reprezintă un vector de imagine atât pentru școala noastră, dar și pentru orașul nostru, un vector de imagine în țară, dar și în străinătate și când spun acest lucru o fac bazându-mă pe rezultatele extraordinare obținute de el, la olimpiadele și concursurile școlare pe matematică unde de fiecare dată a obținut premiul I la Olimpiada Națională, iar în primăvara acestui an am avut bucuria să obțină medalia de argint la Internațional, la Londra, reprezentând România. Un rezultat extraordinar, îl felicit încă o dată și pe el și pe părinții lui, pentru toate condițiile create și îi doresc mult succes, mai că e în ultimul an de liceu. Îi doresc succes la bacalaureat, la admiterea la facultate și la toate examenele vieții”, a spus Aurelian Sima.

Sergiu Novac încă analizează perspectivele pe care le are în viitor și spre ce universitate să se îndrepte. A aplicat la Universitatea Oxford și așteaptă un răspuns, dar nu exclude nici ideea de a opta pentru o Universitate din România.

Click pentru comentarii

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Educație

LUGOJUL DEZOLANT! Cum a reuşit Francisc Boldea să blocheze o şcoală în goana după voturi

Publicat

în

Goana după voturi pornită de actualul şef al administraţiei locale nu ţine cont de nimic. Lucrări care se putea face în toţi aceşti patru ani de mandat, se desfăşoară acum haotic doar ca să arate grija marelui administrator pentru comunitate. Intrarea în Şcoala „Eftimie Murgu” din Lugoj este efectiv blocată din cauză că edilul Francisc Boldea a dat ordin de începere a lucrărilor la trotuarul din faţa unităţii şcolare.

În urmă cu câteva zile, muncitorii au spart tot trotuarul din aceea zonă, iar intrarea principală este total blocată. Copiii şi profesorii sunt obligaţi să intre pe o uşă lăturalnică din spatele şcolii, unde cu greu se pot respecta normele de distanţare impuse în această perioadă.

Jenant este faptul că unii dintre consilierii locali i-au solicitat primarului încă de la începutul mandatului să repare acest trotuar, însă de fiecare dată au fost refuzaţi. Nu mai spunem că în toată această vacanţă, atunci când lucrările se putea desfăşura fără să încurce pe nimeni, nu s-a mişcat o piatră.

Citiţi mai departe

Educație

Toate școlile și grădinițele din Lugoj încep școala în scenariul galben din 14 septembrie

Publicat

în

În urma unei ședințe de joi, 10 septembrie, Prefectura Timiș a emis Hotărârea privind aprobarea scenariului în care va funcționa, începând din data de 14 septembrie, fiecare unitate de învățământ din cele 600 existente la nivelul județului Timiș – școli și grădinițe. 

Această hotărâre are la bază propunerea Inspectoratului Școlar al Județului Timiș și avizul Direcției de Sănătate Publică Timiș, făcută în urma analizei situației epidemiologice existente la nivelul județului. Trebuie menționat că propunerea ISJ Timiș a fost luată în urma hotărârilor Consiliilor de Administrație ale fiecărei unități de învățământ, adoptate în funcție de situația epidemiologică de la nivelul fiecărei unități administrativ-teritoriale, spațiile de învățământ, numărul cadrelor didactice etc.

Astfel, conform Hotărârii Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, în județul Timiș, un număr de 348 de școli și grădinițe vor începe anul școlar în scenariul verde, un număr de 251 școli și grădinițe vor începe școala în scenariul galben și o singura școală va începe în scenariul roșu.

Astfel, în municipiul Timișoara 29 școli și grădinițe vor începe anul școlar în scenariul verde, 96 în scenariul galben și 1 în scenariul roșu.

În scenariul roșu cu desfășurarea cursurilor complet on-line – va funcționa Centrul de Resurse și Asistență Educațională Speranța din Timișoara, unde nu s-au finalizat lucrările de reabilitare a claselor.

La nivelul municipiului Lugoj toate cele 31 de unități – școli și grădinițe – vor începe anul școlar în scenariul galben.

În ceea ce privește orașele din județul Timiș:

– la Buziaș toate școlile și grădinițele încep anul școlar în scenariul verde;

– la Ciacova, la fel, toate încep în scenariul verde;

– la Deta 3 unități școlare încep anul școlar în scenariul verde și două în scenariul galben;

– la Făget vor funcționa 9 unități școlare în scenariul verde și 6 în scenariul galben;

– la Jimbolia, trei unități școlare vor funcționa în scenariul verde și 2 în scenariul galben;

– la Recaș 7 unități școlare vor începe anul școlar în scenariul verde și una în scenariul galben;

– la Sânnicolau Mare – 3 unități școlare vor începe anul școlar în scenariul verde și 6 în scenariul galben.

În mediul rural, 277 școli și grădinițe din județul Timiș vor începe anul școlar în scenariul verde și 107 în scenariul galben.

– Scenariul verde presupune desfășurarea cursurilor cu prezența elevilor la școală,

– Scenariul galben presupune desfășurarea cursurilor cu prezența parțial fizică a elevilor la cursuri, cu excepția claselor VIII și XII,

– Scenariul roșu presupune desfășurarea cursurilor on line.

Prevederile Hotărârii CJSU devin obligatorii începând cu data de 14 septembrie 2020, iar o dată la 7 zile Comitetul Județean pentru Situații de Urgență reevaluează situația unităților de învățământ din județ.

Citiţi mai departe

Educație

Claudiu Buciu cere mai mulţi bani pentru şcolile din Lugoj, pentru nevoile cauzate de pandemie

Publicat

în

FOTO Arhva

Claudiu Buciu, preşedintele PNL Lugoj cere primarului Francisc Boldea convocarea unei şedinţe extraordinare a Consiliului Local pentru alocare mai multor bani şcolilor. Buciu consideră că bani alocaţi în preyent sunt sunt suficienţi, mai ales că există cheltuieli suplimentare cauzate de pandemie. Într-un text publicat pe pagina sa de Facebook, Claudiu Buciu arată că la alocare banilor pentru şcoli nu s-a ţinut cont de nevoi.

„Ce gospodar sunteti dvs? Cum ati calculat nevoile institutiilor de invatamant care trebuie sa se pregateasca pentru a primi copiii la scoala? Am fost contactat de numerosi parinti, profesori si chiar directori de institutii de invatamant care mi-au comunicat ca v-ati batut joc de copii. Mi-au spus ca nu vreti sa alocati bani pentru masti! De ce? Atata timp cat stiti bine ca Guvernul Romaniei deconteaza primariilor toate aceste cheltuieli! Cel mai grav e insa incapacitatea vadita de care dati dovada in a lua decizii corecte, decizii care sa ajute institutiile de invatamant si nu decizii care sa le creeze probleme. Domnule primar, cu scuzele de rigoare, ati gandit ceva cand ati alocat cate 30.000 de RON fiecarui centru bugetar, indiferent de numarul de copii care studiaza acolo? Indiferent de numarul de clase sau de spatii sanitare? Cum sa faca fata acestor nevoi (de a proteja copiii si dascali) o scoala cu 932 de copii cu 30.000 de RON? Si aici vorbim de Liceul Teoretic Iulia Hasdeu. Aceeasi suma ati alocat-o si Scolii Gimnaziale numarul 3, dar care are 319 copiii. Aceeasi suma ati alocat-o si Scolii Gimnaziale numarul 12, care are 71 de copii. La fel, aceeasi suma ati alocat-o Scolii de Muzica – 188 de copii, Gradinitei PP5 – 244 de copii, Scolii Gimnaziale Anisoara Odeanu – 811 copii. Ce calcule ati facut domnule profesor inginer? Credeaţi ca e vorba de chiria de 10 bani / metrul patrat???Unele institutii au primit cate 32,18 ron pentru fiecare copil, altele 42,71 ron, altele 94,08 ron, altele 159,57 ron, iar altele 422,53 ron”,

La Lugoj şcolile vor funcţiona după scenariul galben, cel privind un risc mediu, presupune între 1 şi 3 persoane detectate pozitiv cu noul coronavirus la mia de locuitori, în ultimele 14 zile. În acest caz, prioritate să meargă la şcoală vor avea preşcolarii, elevii din clasele 0-4, dar şi elevii din anii terminali. Restul claselor vor face ore online, însă vor merge şi la şcoală, prin rotaţie.

Citiţi mai departe

Cele mai citite