Iulius Mall

Un nou scandal pe tema Palatului Milcovici. Primăria sesizează Direcția Județeană pentru Cultură și Poliția

Foto Oliviu Gaidoș

Reabilitarea Palatului Milcovici, unde a trăit o vreme și scriitoarea Anișoara Odeanu, este din nou în atenția autorităților. Situația fost sesizată de către Oliviu Gaidoș, administratorul paginii Lugoj – Identitate Pierdută.

„O altă familie de etnie romă din Lugoj se dovedește a fi mai presus de lege, îngenunchind nu doar neputincioasa adminstrație publică locală, ci întreaga comunitate. A nu știu câta oară, fără să țină cont de identitatea culturală a orașului, romii din Lugoj și-au permis după bunul plac să transforme o clădire cu valoare arhitecturală și memorială, în acest caz fostul Palat Milcovici, într-un exemplu abominabil al kitsch-ului contemporan. Din imobilul ridicat în 1912 de familia Milcovici nu au mai ramas decât zidurile: pictura ornamentală din gangul intrarii principale a fost acoperită cu var, tâmplăria originală a fost evisecerată si înlocuită cu geamuri din PVC, jardinierele masive și o parte din balustradele din fier forjat în still Art Nouveau au fost vândute la fier vechi (1 lei/kg)”, artă lugojeanul.

Publicitate

Acesta amintește că nu este prima dată când a sesizat autoritățile pe această temă, însă lucrurile au mers mai departe. Încă din luna iunie a anului 2018 am atras atenția asupra faptul că poarta principala a fost spartă cu toporul ziua-n amiaza mare. Nici o reacție din partea biroului de urbanism! Dacă au văzut că orașul e al nimănui au continuat… La începutul lunii septembrie 2020, când i-am sesizat unui funcționar de la biroul de urbanism din cadrul Primăriei Lugoj că proprietarii au început să transforme fațada fără să aibă autorizație de construire, mi s-a relatat că “Mazilu [arhitectul-șef al Lugojului] este la fața locului si supervizează reparațiile”. Cu toate că Inspectoratul de Stat in Constructii a confirmat ilegalitatea (lipsa autorizațiilor, imobilul aflându-se în aria de protecție a casei poetului V.Vlad Delamarina – cod monument TM- IV – m -B- 06335) în 2020, somând primăria să înștiințeze organele de cercetare penală si Direcția Județeană de Cultură Timiș”, mai spune acesta.

Am cerut un punct de vedere reprezentanților Primăriei Lugoj, în legătură cu modul în care a fost reabilitată clădirea.

„Lucrările nu sunt în regulă! O să sesizăm Directia Județeana pentru Cultura și Poliția. Imobilul este în raza de protecție a unei case memoriale. Clădirea nu este monument istoric, însă este protejată prin faptul ca este în aceasta rază de protec.ie”, ne-a transmis primarul Claudiu Buciu.

Add a comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Fiți la curent cu cele mai importante știri

Apăsând butonul SUBSCRIBE, confirmi că ai citit și ești de acord cu politica noastră GDPR și Termen și condiții
Publicitate