Connect with us

Actualitate

Un nou scandal pe tema Palatului Milcovici. Primăria sesizează Direcția Județeană pentru Cultură și Poliția

Publicat

în

Foto Oliviu Gaidoș

Reabilitarea Palatului Milcovici, unde a trăit o vreme și scriitoarea Anișoara Odeanu, este din nou în atenția autorităților. Situația fost sesizată de către Oliviu Gaidoș, administratorul paginii Lugoj – Identitate Pierdută.

RETIM

„O altă familie de etnie romă din Lugoj se dovedește a fi mai presus de lege, îngenunchind nu doar neputincioasa adminstrație publică locală, ci întreaga comunitate. A nu știu câta oară, fără să țină cont de identitatea culturală a orașului, romii din Lugoj și-au permis după bunul plac să transforme o clădire cu valoare arhitecturală și memorială, în acest caz fostul Palat Milcovici, într-un exemplu abominabil al kitsch-ului contemporan. Din imobilul ridicat în 1912 de familia Milcovici nu au mai ramas decât zidurile: pictura ornamentală din gangul intrarii principale a fost acoperită cu var, tâmplăria originală a fost evisecerată si înlocuită cu geamuri din PVC, jardinierele masive și o parte din balustradele din fier forjat în still Art Nouveau au fost vândute la fier vechi (1 lei/kg)”, artă lugojeanul.

Acesta amintește că nu este prima dată când a sesizat autoritățile pe această temă, însă lucrurile au mers mai departe. Încă din luna iunie a anului 2018 am atras atenția asupra faptul că poarta principala a fost spartă cu toporul ziua-n amiaza mare. Nici o reacție din partea biroului de urbanism! Dacă au văzut că orașul e al nimănui au continuat… La începutul lunii septembrie 2020, când i-am sesizat unui funcționar de la biroul de urbanism din cadrul Primăriei Lugoj că proprietarii au început să transforme fațada fără să aibă autorizație de construire, mi s-a relatat că “Mazilu [arhitectul-șef al Lugojului] este la fața locului si supervizează reparațiile”. Cu toate că Inspectoratul de Stat in Constructii a confirmat ilegalitatea (lipsa autorizațiilor, imobilul aflându-se în aria de protecție a casei poetului V.Vlad Delamarina – cod monument TM- IV – m -B- 06335) în 2020, somând primăria să înștiințeze organele de cercetare penală si Direcția Județeană de Cultură Timiș”, mai spune acesta.

AUTOLIV

Am cerut un punct de vedere reprezentanților Primăriei Lugoj, în legătură cu modul în care a fost reabilitată clădirea.

„Lucrările nu sunt în regulă! O să sesizăm Directia Județeana pentru Cultura și Poliția. Imobilul este în raza de protecție a unei case memoriale. Clădirea nu este monument istoric, însă este protejată prin faptul ca este în aceasta rază de protec.ie”, ne-a transmis primarul Claudiu Buciu.

Click pentru comentarii

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Se deschide șantierul pentru construirea tunelurilor de pe tronsonul lipsă de la autostrada A1 Lugoj – Deva

Publicat

în

Reprezentanții asocierii de firme responsabile cu execuția secțiunii lipsă a autostrăzii A1 Lugoj – Deva, lotul 2, au dat startul operațiunilor în șantierul din zona unde vor fi construite tunelurile. Utilizând se folosesc echipamente și utilaje specializate, pentru activitățile de amenajare a terenului pentru drumul tehnologic, o etapă crucială pentru realizarea infrastructurii necesare construcției.

RETIM

Zona desemnată pentru construcția tunelurilor prezintă provocări semnificative, în special după perioada de iarnă, când pământul este saturat cu apă, ceea ce complică accesul și lucrările de terasament. Cu toate acestea, reprezentanții asocierii de firme sunt hotărâți să facă față acestor obstacole și să ducă la bun sfârșit proiectul, transmite DRDP Timșoara

Drumul tehnologic creat pentru aceste lucrări nu este folosit doar de constructori, ci și de Regia Națională a Pădurilor – Romsilva, Direcția Silvică Timiș, prin Ocolul Silvic Făget, care desfășoară activități de eliberare a amplasamentului. Acest aspect subliniază colaborarea interinstituțională și necesitatea unei planificări atente pentru a asigura succesul proiectului.

AUTOLIV

Citiţi mai departe

Actualitate

Un lugojean a fost reținut după ce a fost prins de polițiști de două ori conducând fără permis

Publicat

în

În cursul zilei de 29 februarie a.c., polițiști Biroului Rutier Lugoj sub coordonarea procurorului din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Lugoj au reținut un bărbat, în vârstă de 35 de ani, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de conducerea unui autovehicul pe drumurile publice fără permis de conducere (2 acte materiale).

RETIM

În fapt, la data de 29 februarie a.c., în jurul orei 06:00, polițiștii l-au depistat pe bărbat în timp ce conducea un autoturism pe strada Salcâmului din municipiul Lugoj.

În urma verificărilor efectuate de către polițiști în bazele de date, a rezultat faptul că acesta nu posedă permis de conducere pentru nicio categorie de autovehicule.

AUTOLIV

La data de 11.11.2023, bărbatul de 35 de ani a mai fost depistat pe strada Ion Neculce din municipiul Lugoj de către polițiști în timp ce conducea autoturismul pe drumurile publice fără a deține permis de conducere.

În cursul zilei de astăzi, în baza probatoriului administrat, polițiștii l-au reținut pe bărbat, pentru 24 de ore, fiind introdus în Centrul de Reținere și Arestare Preventivă din cadrul I.P.J. Timiș.

Citiţi mai departe

Actualitate

Polițiștii lugojeni au reținut o femeie dată în urmărire internațională pentru proxenetism

Publicat

în

În cursul zilei de 27 februarie a.c., polițiștii Biroului de Investigații Criminale Lugoj au depistat în apropierea pieții Victoriei din Lugoj o femeie, în vârstă de 23 de ani, urmărită internațional.

RETIM

Față de aceasta, autoritățile judiciare din Belgia au emis mandat european de arestare în vederea extrădării, pentru comiterea infracțiunii de proxenetism.

Femeia a fost predată Serviciului de Investigații Criminale Timiș, fiind prezentată procurorului din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Timișoara care a dispus arestarea preventivă pentru 30 de zile. Aceasta a fost introdusă în Centrul de Reținere și Arestare Preventivă din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Timiș.

AUTOLIV

Citiţi mai departe

Actualitate

VIDEO Un cârd de lebede și-au făcut sălaș pe o baltă de la Tapia. Păsările oferă zilnic un adevărat spectacol

Publicat

în

FOTO/VIDEO Dan Cristian Stanciu/facebook

În ultimii ani, râul Timiș și bălțile de lângă Lugoj au devenit scena unui spectacol extraordinar. Familii înregi de lebede albe își fac apariția aici în fiecare iarnă. Acest fenomen remarcabil s-a repetat an de an, iar acum a devenit o tradiție în zonă. Zilele trecute un locuitor al satului Tapia a surprins un cârd impresionant de lebede pe o baltă de lângă Timiș.

RETIM

Lebăda albă, cunoscută științific sub numele de Cygnus olor, este o specie cu o semnificație aparte în lumea naturală. Protejate de lege în numeroase țări, inclusiv în România, aceste păsări au un rol crucial în menținerea echilibrului în ecosistemele acvatice și în conservarea biodiversității.

De obicei, lebedele albe preferă zonele cu apă mai caldă și locuri unde nu există gheață sau valuri puternice. Cu toate acestea, comportamentul lor s-a schimbat semnificativ în ultimii ani, iar experții cred că acest lucru este legat de schimbările climatice.

AUTOLIV

Iernile din zona Lugojului au devenit mai blânde, cu perioade mai scurte de ger și mai puține înghețuri. Aceste condiții prielnice lebedelor le permit să rămână în zonă pe tot parcursul sezonului rece, găsind aici condiții ideale pentru supraviețuire.

Cu toate acestea, specialiștii avertizează cu privire la hrănirea lebedelor. Este important să nu le oferim hrană, pentru a nu le afecta capacitatea de a se hrăni singure în sălbăticie. Deși poate părea tentant să le hrănim cu bucăți de pâine, acest obicei poate avea consecințe negative asupra sănătății lor. Pâinea nu este o hrană naturală pentru aceste păsări și poate cauza probleme digestive și de sănătate.

Dacă totuși doriți să le oferiți hrană, cerealele sunt o opțiune mai sănătoasă și mai potrivită pentru nevoile lor nutritive.

Citiţi mai departe

Cele mai citite