Connect with us

Cultură

Templu de practici oculte din vremea Imperiului Roman, descoperit la câțiva kilometri de Lugoj

Publicat

în

Tibiscum, unul dintre cele mai mari orașe romane, descoperite în România, aflat la granița județelor Caraș-Severin și Timiș, conține o zonă inedită care a stârnit inclusiv interesul cercetătorilor americani. Este vorba despre locul în care trăiau sagittarii palmyrieni (arcași palmyrieni), printre primii soldați aduși de romani în această regiune.

RETIM

Istoricul Adrian Ardeț, responsabilul științific al sitului Tibiscum, spune că aceștia erau mercenari din Palmyra, care luptau pentru romani, însă, cărora li s-a permis să-și păstreze limba, tradiția și obiceiurile.

“Primii soldați cantonați aici, în zona Tibiscum, au fost sagittarii palmyrieni. Palmyra a fost un oraș antic situat între două izvoare, pe drumul caravanelor dintre Damasc și Eufrat, în deșertul sirian. Cei din Statul Islamic au distrus o mare parte din monumentele valoroase din orașul antic. Asta face și mai importantă orice inscripție legată de cultura și tradiția palmyrienilor. Ei erau foarte apreciați în lumea romană și au fost lăsați să-și păstreze cultele. La Tibiscum, soldații aceștia ridică inscripții funerare sau votive și aceste inscripții, din toată Dacia, doar la Tibiscum sunt bilingve, în latină și palmyriană. Ce este limba palmyriană, este limba aramaică, pe care Iisus Hristos o vorbea. Avem un edificiu, în interiorul castrului, în față cu o piațetă, unde, prin interior trece un fel de canal, acoperit cu cărămidă. Nici eu nu am știut la început despre ce e vorba, dar un coleg din Elveția mi-a spus că, datorită faptului că acolo s-au găsit o spadă și multe vârfuri de săgeți, puse în mod ritual, este un loc de practici oculte ale palmyrienilor. Total neobișnuit pentru o locație romană. Dar soldații fiind foarte mulți, li s-a permis să facă și asta”, ne-a declarat Adrian Ardeț, responsabilul științific al sitului Tibiscum din Caraș-Severin.

Lugoj: Concert de colinde cu Paula Hriscu

„Am cooptat și un profesor american, Jeremy Hutton, de la Universitatea din Wisconsin”

“Am cooptat și un profesor american, Jeremy Hutton, de la Universitatea din Wisconsin. Pe el, după ce au fost atacurile din Palmyra, americanii au făcut o bază de date și l-au trimis acolo să facă cercetări, pentru să sunt mărturii excepționale. Așa a ajuns și aici și a văzut care e importanța Tibiscumului. Acum, este consultantul nostru științific și de fiecare dată când mai găsim ceva cu el discutăm și îl consultăm. A fost de două ori aici. Am vrut să facem și o tabără de vară, în care să aducem studenți din America, din Italia, din România, dar cu pandemia a fost mai greu, ne-a dat peste cap toate planurile. Dar o să reluăm toate proiectele”, spune Ardeț.

Orașul Tibiscum se află în Banat, mai exact pe teritoriul localităților Jupa și Iaz, din Caraș-Severin

Orașul Tibiscum se află în Banat, mai exact pe teritoriul localităților Jupa și Iaz, din Caraș-Severin, pe o zonă cercetată, până în prezent, de cel puțin 17 hectare. Specialiștii consideră că rezervația de la Jupa este comparabilă ca importanță cu monumentele de epocă romană de la Sarmizegetusa Regia, care face parte din Patrimoniul UNESCO,  Porolissum, din județul Sălaj, sau Histria, de la Marea Neagră, fiind unul dintre locurile în care a început formarea poporului român.

Muzeul din Caransebeș – Institutul de Studii Banatice ”Titu Maiorescu”, Academia Română, Filiala Timișoara, Universitatea de Vest din Timișoara și Misiunea Arheologică Italiană din România se află în cea de-a 58-a campanie de săpături arheologice, cercetări neîntrerupte din anul 1964. De altfel, în 2022 se împlinesc 100 de ani de la primele cercetări efectuate de către G.G.Mateescu (Universitatea din Cluj) și Ioan Boroș (Comisia Monumentelor din Banat-Lugoj). În prezent, lucrările sunt conduse de către Adrian Ardeț, expert în Epoca romană, ca re este responsabilul științific al șantierului arheologic de la Jupa.

Click pentru comentarii

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cultură

Poate a treia oară e cu noroc! „Doamna Teatrului Lugojean”, propusă din nou pentru titlul de Cetățean de Onoare

Publicat

în

Primăria Municipiului Lugoj a inițiat procedura de transparență decizională pentru proiectul de hotărâre privind conferirea titlului de Cetățean de Onoare al Municipiului Lugoj doamnei Maria Voronca. Această distincție vine ca o recunoaștere a contribuției semnificative aduse de doamna Voronca la promovarea imaginii municipiului și la consolidarea statutului cultural al orașului de-a lungul anilor.

RETIM

Hotărârea Consiliului Local al Municipiului Lugoj nr. 55 din 26 aprilie 2021 reglementează criteriile pentru acordarea titlului de Cetățean de Onoare al Municipiului Lugoj. În baza acesteia, un grup de consilieri locali din vechiul mandat, aparținând Partidului Social Democrat, a depus, în februarie 2024, un referat oficial pentru susținerea candidaturii doamnei Maria Voronca.

Referatul a inclus detalii despre activitatea remarcabilă a candidatei, documentele justificative conform regulamentului, precum copia actului de identitate, curriculum vitae semnat olograf și cazierul judiciar. Ulterior, în martie 2024, grupul de consilieri a completat formalitățile printr-o adresă suplimentară care consolida dosarul propunerii.

Decernarea titlului de Cetățean de Onoare reprezintă, conform Primăriei Lugoj, un act tradițional prin care comunitatea își onorează personalitățile de seamă. Este un simbol al respectului față de cei care au contribuit semnificativ la dezvoltarea culturală, socială sau economică a orașului.

Lugoj: Concert de colinde cu Paula Hriscu

Doamna Maria Voronca, cunoscută drept „Doamna Teatrului Lugojean”, a fost descrisă ca o figură emblematică a vieții culturale locale, iar cariera sa complexă a avut un impact pozitiv semnificativ asupra imaginii municipiului Lugoj.

Consultarea publică

În spiritul transparenței decizionale, proiectul de hotărâre este disponibil pentru consultare pe site-ul Primăriei Lugoj, la secțiunea Transparență decizională (www.primarialugoj.ro) și la sediul instituției din Piața Victoriei, nr. 4. Persoanele interesate pot obține o copie a proiectului pe baza unei cereri scrise.

Propuneri, sugestii sau opinii cu valoare de recomandare pot fi trimise până la data de 13 decembrie 2024, prin e-mail la adresa contact@primarialugoj.ro, prin poștă sau direct la sediul instituției. Materialele transmise trebuie să includă mențiunea: Propuneri pentru proiectul de hotărâre privind conferirea titlului de Cetățean de Onoare al Municipiului Lugoj doamnei Maria Voronca.

 

Citiţi mai departe

Cultură

Zeci de tineri din Lugoj au învățat prin artă. Spectacol inedit pe scena municipalului

Publicat

în

RETIM

28 de tineri talentați din Lugoj au participat la un proiect educațional unic, intitulat „Educație prin Artă”, care le-a oferit oportunitatea de a învăța prin teatru. Sub îndrumarea regizoarei Laura Gîrbovan, tinerii au învățat tehnici de actorie, dicție și improvizație, lucrând împreună pentru a crea un spectacol special.

Pe 21 decembrie 2024, la Teatrul Municipal „Traian Grozăvescu”, va avea loc premiera piesei „Tot ce aș putea să fiu”. Este un spectacol care reflectă munca și talentul participanților. 

Evenimentul este deschis publicului, iar intrarea este gratuită, pe bază de invitație.

Lugoj: Concert de colinde cu Paula Hriscu

Proiectul, susținut de Primăria Lugoj, are ca scop apropierea tinerilor de cultură, oferindu-le o platformă prin care să-și exprime creativitatea și să-și dezvolte abilități esențiale de comunicare și colaborare.

sursa foto: Facebook/Casa de Cultură „Traian Grozăvescu” Lugoj

Citiţi mai departe

Cultură

Recital de pian cu daruri muzicale de Moș Nicolae, la Școala de Muzică “Filaret Barbu” din Lugoj

Publicat

în

Tânăra pianistă Patricia Roșca susține un recital în 8 martie

Vineri, 6 decembrie 2024, la ora 12:00, Școala de Muzică “Filaret Barbu” din Lugoj va găzdui un eveniment deosebit dedicat tradițiilor de Moș Nicolae. Profesor Carmen Schöner va organiza un recital deosebit, având ca temă „Moș Nicolae” cu daruri muzicale, în cadrul căruia, tânăra muziciană Patricia Roșca va interpreta lucrări din repertoriul clasic, aducând în fața publicului piese semnate de mari compozitori precum George Enescu, Nestor Kraja, Franz Liszt și Paul Pabst.

RETIM

Recitalul va avea loc în sala Elisabeta Toth a școlii, un spațiu perfect pentru a savura interpretarea tinerei eleve a Școlii de Muzică „Filaret Barbu”, pregătită de Prof. coordonator Mihaela Zamfirescu. Intrarea la eveniment este liberă, iar organizatorii încurajează iubitorii de muzică să participe la acest moment special care promite nu doar daruri muzicale, ci și o atmosferă de sărbătoare.

 

Lugoj: Concert de colinde cu Paula Hriscu

Citiţi mai departe

Cultură

Expoziție de caricaturi-portret „Celebrități ale Sportului Românesc”, semnată CRIV, la Galeria ARMI

Publicat

în

La Galeria ARMI, de la Casa Armatei Militar, lugojenii poat admira expoziția de caricaturi-portret intitulată „Celebrități ale Sportului Românesc”, semnată de renumitul caricaturist Cristian Vecerdea, cunoscut sub pseudonimul CRIV. Evenimentul este organizat cu ocazia Zilei Naționale a României și este deschis vizitatorilor de luni până vineri, între orele 9:00 și 14:00, până la data de 31 decembrie.

RETIM

Expoziția prezintă aproximativ 35 de lucrări ce aparțin Complexului Sportiv Național „Arcul de Triumf”. Printre personalitățile sportive portretizate se numără nume emblematice precum Simona Halep, Nadia Comăneci, Gică Hagi și David Popovici, ale căror trăsături sunt transpuse cu umor și finețe prin talentul inconfundabil al artistului.

CRIV, care și-a început cariera artistică în 1979, a devenit un nume apreciat în domeniul caricaturii, atât în țară, cât și peste hotare. De-a lungul anilor, artistul a expus lucrări în țări precum Austria, Italia, Danemarca, Grecia, Norvegia și Belgia, cucerind publicul cu portretele sale satirice ale unor personalități din politică, cultură, armată și sport.

Cristian Vecerdea a declarat că această expoziție s-a născut dintr-o provocare lansată de Complexul Sportiv Național „Arcul de Triumf”, unde lucrările sale decorează holurile spațiului de cazare destinat sportivilor aflați în cantonament. “A fost o provocare aruncată de Complexul Sportiv Național Arcul de Triumf, unde directorul acestui complex îmi este întâmplător și prieten și am încercat să pavoazăm puțin spațiul de cazare al sportivilor, pentru că acolo se cazează și sportivi pe tipul cantonamentelor, și așa ne-a venit ideea să le punem pe holurile complexului sportiv și fiecare sportiv să se amuze în timpul liber”, spune Criv.

Lugoj: Concert de colinde cu Paula Hriscu

 

Citiţi mai departe

Cele mai citite