Connect with us

Cultură

Templu de practici oculte din vremea Imperiului Roman, descoperit la câțiva kilometri de Lugoj

Publicat

în

Tibiscum, unul dintre cele mai mari orașe romane, descoperite în România, aflat la granița județelor Caraș-Severin și Timiș, conține o zonă inedită care a stârnit inclusiv interesul cercetătorilor americani. Este vorba despre locul în care trăiau sagittarii palmyrieni (arcași palmyrieni), printre primii soldați aduși de romani în această regiune.

Istoricul Adrian Ardeț, responsabilul științific al sitului Tibiscum, spune că aceștia erau mercenari din Palmyra, care luptau pentru romani, însă, cărora li s-a permis să-și păstreze limba, tradiția și obiceiurile.

RETIM

“Primii soldați cantonați aici, în zona Tibiscum, au fost sagittarii palmyrieni. Palmyra a fost un oraș antic situat între două izvoare, pe drumul caravanelor dintre Damasc și Eufrat, în deșertul sirian. Cei din Statul Islamic au distrus o mare parte din monumentele valoroase din orașul antic. Asta face și mai importantă orice inscripție legată de cultura și tradiția palmyrienilor. Ei erau foarte apreciați în lumea romană și au fost lăsați să-și păstreze cultele. La Tibiscum, soldații aceștia ridică inscripții funerare sau votive și aceste inscripții, din toată Dacia, doar la Tibiscum sunt bilingve, în latină și palmyriană. Ce este limba palmyriană, este limba aramaică, pe care Iisus Hristos o vorbea. Avem un edificiu, în interiorul castrului, în față cu o piațetă, unde, prin interior trece un fel de canal, acoperit cu cărămidă. Nici eu nu am știut la început despre ce e vorba, dar un coleg din Elveția mi-a spus că, datorită faptului că acolo s-au găsit o spadă și multe vârfuri de săgeți, puse în mod ritual, este un loc de practici oculte ale palmyrienilor. Total neobișnuit pentru o locație romană. Dar soldații fiind foarte mulți, li s-a permis să facă și asta”, ne-a declarat Adrian Ardeț, responsabilul științific al sitului Tibiscum din Caraș-Severin.

„Am cooptat și un profesor american, Jeremy Hutton, de la Universitatea din Wisconsin”

“Am cooptat și un profesor american, Jeremy Hutton, de la Universitatea din Wisconsin. Pe el, după ce au fost atacurile din Palmyra, americanii au făcut o bază de date și l-au trimis acolo să facă cercetări, pentru să sunt mărturii excepționale. Așa a ajuns și aici și a văzut care e importanța Tibiscumului. Acum, este consultantul nostru științific și de fiecare dată când mai găsim ceva cu el discutăm și îl consultăm. A fost de două ori aici. Am vrut să facem și o tabără de vară, în care să aducem studenți din America, din Italia, din România, dar cu pandemia a fost mai greu, ne-a dat peste cap toate planurile. Dar o să reluăm toate proiectele”, spune Ardeț.

Orașul Tibiscum se află în Banat, mai exact pe teritoriul localităților Jupa și Iaz, din Caraș-Severin

Orașul Tibiscum se află în Banat, mai exact pe teritoriul localităților Jupa și Iaz, din Caraș-Severin, pe o zonă cercetată, până în prezent, de cel puțin 17 hectare. Specialiștii consideră că rezervația de la Jupa este comparabilă ca importanță cu monumentele de epocă romană de la Sarmizegetusa Regia, care face parte din Patrimoniul UNESCO,  Porolissum, din județul Sălaj, sau Histria, de la Marea Neagră, fiind unul dintre locurile în care a început formarea poporului român.

Muzeul din Caransebeș – Institutul de Studii Banatice ”Titu Maiorescu”, Academia Română, Filiala Timișoara, Universitatea de Vest din Timișoara și Misiunea Arheologică Italiană din România se află în cea de-a 58-a campanie de săpături arheologice, cercetări neîntrerupte din anul 1964. De altfel, în 2022 se împlinesc 100 de ani de la primele cercetări efectuate de către G.G.Mateescu (Universitatea din Cluj) și Ioan Boroș (Comisia Monumentelor din Banat-Lugoj). În prezent, lucrările sunt conduse de către Adrian Ardeț, expert în Epoca romană, ca re este responsabilul științific al șantierului arheologic de la Jupa.

Click pentru comentarii

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cultură

Lugojeanul care a fost unul dintre secretarii Marii Adunări Naționale de la Alba Iulia, din 1 Decembrie

Publicat

în

Pe 25 aprilie 1879, în familia avocatului Coriolan Brediceanu din Lugoj, se naște Caius Brediceanu, al doilea prunc al unei familii cu tradiție și aspirații înalte. Educat cu grijă sub îndrumarea tatălui său, Caius a fost inițiat în lumea cunoașterii încă din fragedă pruncie. Informațiile care urmează sunt preluate din articolul semnat de Nicoleta Demian, intitulat „Portrete ale Bredicenilor din Lugoj de Anton Rudolf Weinberger”, publicat în Banatica.

Dornic să-și pună amprenta în lumea academică, Caius Brediceanu începe studiile la Viena în toamna lui 1896, îndreptându-se inițial către Facultatea de Medicină. Totuși, destinul său nu era legat de halatele albe, iar după o perioadă de contemplare, renunță și se înscrie la Facultatea de Drept. În ciuda acestui schimb de direcție, Caius nu se depărtează de atmosfera academică și continuă să-și împărtășească cunoștințele, frecventând cursurile de filosofie la Paris și obținând doctoratul în drept internațional și științe politice în 1902.

RETIM

Devenind un membru activ al scenei politice, Caius Brediceanu se implică în campania electorală a tatălui său și, ulterior, își încearcă norocul în propriile aventuri politice. Cu toate acestea, nu obține succesul dorit în alegerile din 1910. O serie de încercări și înfrângeri politice nu îl descurajează, iar viața îl conduce pe frontul Primului Război Mondial, unde se distinge prin implicarea sa în organizarea Gărzii Naționale a României de la Pola.

Primul bănățean care ocupă o funcție de ministru

Momentul decisiv în cariera sa are loc în perioada postbelică, când participă la Marea Adunare de la Alba Iulia și devine membru al Marele Sfat Național. În 1919, reprezintă Banatul în delegația română la Conferința de Pace de la Paris, având o contribuție semnificativă la această importantă reuniune internațională.

Reîntors în țară, Caius Brediceanu devine ministru, marcând o premieră prin poziția sa ca prim bănățean care ocupă o astfel de funcție în România reîntregită. Apoi, în 1927, la cererea lui Nicolae Titulescu, intră în corpul diplomatic al României și servește ca ministru plenipotențiar în Argentina, Brazilia și Chile. Misiunile diplomatice îl poartă în diverse colțuri ale lumii, de la Rio de Janeiro la Vatican și Helsinki.

Cu toate aceste realizări notabile, ultimii ani din viața lui Caius Brediceanu sunt marcați de dificultăți financiare și de pierderea dreptului la pensie în contextul naționalizării proprietăților familiei sale de către comuniști. Umilit până în clipa morții, Caius se stinge din viață la Sibiu, pe 19 iunie 1953. Cu eforturi considerabile, autoritățile vremii au încercat să șteargă orice amintire despre neamul Bredicenilor, dar povestea și contribuțiile lui Caius Brediceanu rămân vii în paginile istoriei României.

Citiţi mai departe

Cultură

Lugojenii sunt așteptați de 1 Decembrie la expoziție de caricaturi, semnate de Cristinel Vecerdea CRIV

Publicat

în

Cu ocazia Zilei Naționale a României, Garnizoana Lugoj organizează o serie de evenimente speciale pentru a marca momentul Unirii de la 1 decembrie 1918. Printre manifestările deosebite, un simpozion și o expoziție de caricaturi-portret atrag atenția iubitorilor de artă și istorie.

La sediul Cercului Militar din Lugoj, în data de 29 noiembrie 2023, va avea loc un simpozion dedicat Unirii, urmat de vernisajul unei expoziții inedite. Lt.col. (rtg) Cristinel Vecerdea CRIV, cunoscut pentru talentul său, a surprins publicul cu o colecție de peste 30 de lucrări ce reprezintă portrete amuzante ale unor personalități marcante din lumea filmului românesc.

RETIM

Expoziția, intitulată „Caricaturi-Portret: Actorii României”, este deschisă publicului pe tot parcursul lunii decembrie la galeria „Army” din cadrul Cercului Militar. Lucrările pot fi admirate în intervalul orar 9:00 – 15:00, de luni până vineri.

Printre portretele expuse se regăsesc reprezentări comice ale unor actori de legendă din cinematografia românească, aducând un zâmbet pe chipurile vizitatorilor. Expoziția este un omagiu adus artei și culturii, oferind publicului o perspectivă amuzantă asupra unor figuri emblematice ale ecranului românesc.

Citiţi mai departe

Cultură

Un nou episod din Lugoj, „Florența Banatului” este pregătit pentru lansare

Publicat

în

Lugoj, „Florența Banatului”, se pregătește pentru o nouă incursiune în istoria sa bogată și plină de personalități remarcabile. Episodul al doilea al documentarului „Lugoj – Florența Banatului”, realizat cu profesionalism de regizorul Vasile Bogdan și cameramanul și editorul Marius Daba, este gata să fie dezvăluit publicului. Premiera are loc duminică, 26 noiembrie 2023, ora: 17:00,  la Sala Teatrului „Traian Grozăvescu“, Lugoj.

Filmul, cu o durată de 1h și 30 de minute, va purta spectatorii într-o călătorie fascinantă prin spiritualitatea Lugojului din ultimul secol.

RETIM

La premieră vor fi prezenți regizorul Vasile Bogdan și Marius Daba, cameraman și editor al filmului, oferind oportunitatea publicului de a afla mai multe despre procesul creativ și provocările întâlnite în realizarea acestui documentar captivant.

Filmul, parte a proiectului „Lugoj – Valori în inima Europei“, finanțat din bugetul local al Municipiului Lugoj, explorează identitatea Lugojului ca oraș multicultural și european cu o vocație ecumenică bine conturată. Episodul al doilea continuă povestea începută anul trecut și aduce în prim-plan personalități marcante ale orașului, de la artiști consacrați la tineri liceeni, într-un tablou vibrant al comunității.

Accesul publicului la eveniment este gratuit, oferind șansa tuturor iubitorilor de cultură să participe la o experiență cinematografică deosebită.

Despre filmul – Lugoj, „Florența Banatului”

„Lugoj – Florența Banatului, episodul al doilea” este un documentar dinamic și colocvial, ce surprinde dialogul dintre personalități marcante ale orașului și pune în lumină tradițiile culturale și artistice care au făcut din Lugoj un adevărat centru spiritual în Banat. Filmul este proiectat în trei episoade, cu primul episod realizat și proiectat anul trecut, iar al treilea episod planificat pentru anul viitor.

Premiera este o oportunitate de a explora istoria și diversitatea Lugojului, evidențiind contribuțiile semnificative ale personalităților locale în promovarea imaginii orașului în țară și în străinătate. Orașul, denumit cu mândrie „Florența Banatului”, rămâne un simbol al conviețuirii înțelegătoare și al deschiderii europene.

Nu ratați această ocazie de a fi martorii unei călătorii captivante prin istoria și cultura Lugojului!

Citiţi mai departe

Cultură

Lugojeanca EMAA, printre vedetele invitate la închiderea programului Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii

Publicat

în

EMAA, artista născută la Lugoj, a fost invitată să concerteze sâmbătă, 9 decembrie, de la ora 19.00, în Piața Unirii din Timișoara, în cadrul manifestării „Timișoara 2023 la nesfârșit”, evenimentul dedicat închiderii oficiale a programului Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii. În cadrul aceluiași eveniment vor mai avea concerte artiști internaționali și naționali importanți, cum ar fi: Jessie J, Róisín Murphy, Katie Melua și Delia.

EMAA are o personalitate complexă și o dorință imensă de a face multe lucruri să se întâmple. Este o artistă care își ademenește ascultătorii într-un univers unic, cu ajutorul vocii ei pătrunzătoare. Într-o lume divizată de genuri muzicale, EMAA reușește să fie relevantă atât în mainstream, cât și în underground.

RETIM

Colaborările ei alături de Deliric & Silent Strike au pus-o pe harta fanilor hip-hop, în timp ce lansări precum “Sufletul Imun” și “Zburătorul” s-au bucurat de susținerea radiourilor naționale și locale. Artista a scris muzica pentru show-uri TV precum „Spy Master” si “Hackerville”. Vocea specială a artistei i-a adus colaborări cu cei mai apreciați artiști din țară, precum Carla’s Dreams și The Motans, piese care au petrecut multiple săptămâni în fruntea topurilor radio.

„Timișoara 2023 la nesfârșit”, evenimentul dedicat închiderii oficiale a programului Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii, va avea loc în perioada 7-10 decembrie 2023, în cinci locuri emblematice ale Timișoarei: Piața Unirii, Palatul Culturii, Cinema Timiș, Cinema Victoria și MX – Muzeul de Transport Public „Corneliu Miklosi”. Evenimentul va reuni în program concerte, performance-uri, seminarii, conferințe, toate cu acces gratuit, produse de Centrul de Proiecte al Municipiului Timișoara. Oferta culturală a lunii decembrie va fi completată de programul bogat de evenimente produse de operatori culturali, ca parte a programului Timișoara 2023.

 Evenimentul „Timișoara 2023 la nesfârșit” este finanțat de Municipiul Timișoara și organizat de Centrul de Proiecte.

Citiţi mai departe

Cele mai citite