Cultură
Templu de practici oculte din vremea Imperiului Roman, descoperit la câțiva kilometri de Lugoj
Tibiscum, unul dintre cele mai mari orașe romane, descoperite în România, aflat la granița județelor Caraș-Severin și Timiș, conține o zonă inedită care a stârnit inclusiv interesul cercetătorilor americani. Este vorba despre locul în care trăiau sagittarii palmyrieni (arcași palmyrieni), printre primii soldați aduși de romani în această regiune.
Istoricul Adrian Ardeț, responsabilul științific al sitului Tibiscum, spune că aceștia erau mercenari din Palmyra, care luptau pentru romani, însă, cărora li s-a permis să-și păstreze limba, tradiția și obiceiurile.
“Primii soldați cantonați aici, în zona Tibiscum, au fost sagittarii palmyrieni. Palmyra a fost un oraș antic situat între două izvoare, pe drumul caravanelor dintre Damasc și Eufrat, în deșertul sirian. Cei din Statul Islamic au distrus o mare parte din monumentele valoroase din orașul antic. Asta face și mai importantă orice inscripție legată de cultura și tradiția palmyrienilor. Ei erau foarte apreciați în lumea romană și au fost lăsați să-și păstreze cultele. La Tibiscum, soldații aceștia ridică inscripții funerare sau votive și aceste inscripții, din toată Dacia, doar la Tibiscum sunt bilingve, în latină și palmyriană. Ce este limba palmyriană, este limba aramaică, pe care Iisus Hristos o vorbea. Avem un edificiu, în interiorul castrului, în față cu o piațetă, unde, prin interior trece un fel de canal, acoperit cu cărămidă. Nici eu nu am știut la început despre ce e vorba, dar un coleg din Elveția mi-a spus că, datorită faptului că acolo s-au găsit o spadă și multe vârfuri de săgeți, puse în mod ritual, este un loc de practici oculte ale palmyrienilor. Total neobișnuit pentru o locație romană. Dar soldații fiind foarte mulți, li s-a permis să facă și asta”, ne-a declarat Adrian Ardeț, responsabilul științific al sitului Tibiscum din Caraș-Severin.
„Am cooptat și un profesor american, Jeremy Hutton, de la Universitatea din Wisconsin”
“Am cooptat și un profesor american, Jeremy Hutton, de la Universitatea din Wisconsin. Pe el, după ce au fost atacurile din Palmyra, americanii au făcut o bază de date și l-au trimis acolo să facă cercetări, pentru să sunt mărturii excepționale. Așa a ajuns și aici și a văzut care e importanța Tibiscumului. Acum, este consultantul nostru științific și de fiecare dată când mai găsim ceva cu el discutăm și îl consultăm. A fost de două ori aici. Am vrut să facem și o tabără de vară, în care să aducem studenți din America, din Italia, din România, dar cu pandemia a fost mai greu, ne-a dat peste cap toate planurile. Dar o să reluăm toate proiectele”, spune Ardeț.
Orașul Tibiscum se află în Banat, mai exact pe teritoriul localităților Jupa și Iaz, din Caraș-Severin
Orașul Tibiscum se află în Banat, mai exact pe teritoriul localităților Jupa și Iaz, din Caraș-Severin, pe o zonă cercetată, până în prezent, de cel puțin 17 hectare. Specialiștii consideră că rezervația de la Jupa este comparabilă ca importanță cu monumentele de epocă romană de la Sarmizegetusa Regia, care face parte din Patrimoniul UNESCO, Porolissum, din județul Sălaj, sau Histria, de la Marea Neagră, fiind unul dintre locurile în care a început formarea poporului român.
Muzeul din Caransebeș – Institutul de Studii Banatice ”Titu Maiorescu”, Academia Română, Filiala Timișoara, Universitatea de Vest din Timișoara și Misiunea Arheologică Italiană din România se află în cea de-a 58-a campanie de săpături arheologice, cercetări neîntrerupte din anul 1964. De altfel, în 2022 se împlinesc 100 de ani de la primele cercetări efectuate de către G.G.Mateescu (Universitatea din Cluj) și Ioan Boroș (Comisia Monumentelor din Banat-Lugoj). În prezent, lucrările sunt conduse de către Adrian Ardeț, expert în Epoca romană, ca re este responsabilul științific al șantierului arheologic de la Jupa.
Cultură
Lugojeanul care a fost unul dintre secretarii Marii Adunări Naționale de la Alba Iulia, din 1 Decembrie
Pe 25 aprilie 1879, în familia avocatului Coriolan Brediceanu din Lugoj, se naște Caius Brediceanu, al doilea prunc al unei familii cu tradiție și aspirații înalte. Educat cu grijă sub îndrumarea tatălui său, Caius a fost inițiat în lumea cunoașterii încă din fragedă pruncie. Informațiile care urmează sunt preluate din articolul semnat de Nicoleta Demian, intitulat „Portrete ale Bredicenilor din Lugoj de Anton Rudolf Weinberger”, publicat în Banatica.
Dornic să-și pună amprenta în lumea academică, Caius Brediceanu începe studiile la Viena în toamna lui 1896, îndreptându-se inițial către Facultatea de Medicină. Totuși, destinul său nu era legat de halatele albe, iar după o perioadă de contemplare, renunță și se înscrie la Facultatea de Drept. În ciuda acestui schimb de direcție, Caius nu se depărtează de atmosfera academică și continuă să-și împărtășească cunoștințele, frecventând cursurile de filosofie la Paris și obținând doctoratul în drept internațional și științe politice în 1902.
Devenind un membru activ al scenei politice, Caius Brediceanu se implică în campania electorală a tatălui său și, ulterior, își încearcă norocul în propriile aventuri politice. Cu toate acestea, nu obține succesul dorit în alegerile din 1910. O serie de încercări și înfrângeri politice nu îl descurajează, iar viața îl conduce pe frontul Primului Război Mondial, unde se distinge prin implicarea sa în organizarea Gărzii Naționale a României de la Pola.
Primul bănățean care ocupă o funcție de ministru
Momentul decisiv în cariera sa are loc în perioada postbelică, când participă la Marea Adunare de la Alba Iulia și devine membru al Marele Sfat Național. În 1919, reprezintă Banatul în delegația română la Conferința de Pace de la Paris, având o contribuție semnificativă la această importantă reuniune internațională.
Reîntors în țară, Caius Brediceanu devine ministru, marcând o premieră prin poziția sa ca prim bănățean care ocupă o astfel de funcție în România reîntregită. Apoi, în 1927, la cererea lui Nicolae Titulescu, intră în corpul diplomatic al României și servește ca ministru plenipotențiar în Argentina, Brazilia și Chile. Misiunile diplomatice îl poartă în diverse colțuri ale lumii, de la Rio de Janeiro la Vatican și Helsinki.
Cu toate aceste realizări notabile, ultimii ani din viața lui Caius Brediceanu sunt marcați de dificultăți financiare și de pierderea dreptului la pensie în contextul naționalizării proprietăților familiei sale de către comuniști. Umilit până în clipa morții, Caius se stinge din viață la Sibiu, pe 19 iunie 1953. Cu eforturi considerabile, autoritățile vremii au încercat să șteargă orice amintire despre neamul Bredicenilor, dar povestea și contribuțiile lui Caius Brediceanu rămân vii în paginile istoriei României.
Cultură
Lugojenii sunt așteptați de 1 Decembrie la expoziție de caricaturi, semnate de Cristinel Vecerdea CRIV
Cultură
Un nou episod din Lugoj, „Florența Banatului” este pregătit pentru lansare
Cultură
Lugojeanca EMAA, printre vedetele invitate la închiderea programului Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii
EMAA, artista născută la Lugoj, a fost invitată să concerteze sâmbătă, 9 decembrie, de la ora 19.00, în Piața Unirii din Timișoara, în cadrul manifestării „Timișoara 2023 la nesfârșit”, evenimentul dedicat închiderii oficiale a programului Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii. În cadrul aceluiași eveniment vor mai avea concerte artiști internaționali și naționali importanți, cum ar fi: Jessie J, Róisín Murphy, Katie Melua și Delia.
EMAA are o personalitate complexă și o dorință imensă de a face multe lucruri să se întâmple. Este o artistă care își ademenește ascultătorii într-un univers unic, cu ajutorul vocii ei pătrunzătoare. Într-o lume divizată de genuri muzicale, EMAA reușește să fie relevantă atât în mainstream, cât și în underground.
Colaborările ei alături de Deliric & Silent Strike au pus-o pe harta fanilor hip-hop, în timp ce lansări precum “Sufletul Imun” și “Zburătorul” s-au bucurat de susținerea radiourilor naționale și locale. Artista a scris muzica pentru show-uri TV precum „Spy Master” si “Hackerville”. Vocea specială a artistei i-a adus colaborări cu cei mai apreciați artiști din țară, precum Carla’s Dreams și The Motans, piese care au petrecut multiple săptămâni în fruntea topurilor radio.
„Timișoara 2023 la nesfârșit”, evenimentul dedicat închiderii oficiale a programului Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii, va avea loc în perioada 7-10 decembrie 2023, în cinci locuri emblematice ale Timișoarei: Piața Unirii, Palatul Culturii, Cinema Timiș, Cinema Victoria și MX – Muzeul de Transport Public „Corneliu Miklosi”. Evenimentul va reuni în program concerte, performance-uri, seminarii, conferințe, toate cu acces gratuit, produse de Centrul de Proiecte al Municipiului Timișoara. Oferta culturală a lunii decembrie va fi completată de programul bogat de evenimente produse de operatori culturali, ca parte a programului Timișoara 2023.
Evenimentul „Timișoara 2023 la nesfârșit” este finanțat de Municipiul Timișoara și organizat de Centrul de Proiecte.
- Administrațieo săptămână în urmă
Autostrada Sudului: Proiectarea lotului 4 Caransebeș-Lugoj se va anula!
- Actualitate6 zile în urmă
Directorul spitalului din Lugoj și-a retras demisia. „Ne-a anunțat că și-a rezolvat problema personală”
- Cultură5 zile în urmă
Un nou episod din Lugoj, „Florența Banatului” este pregătit pentru lansare
- Administrație6 zile în urmă
De ce nu au fost puse în circulație autobuzele electrice din Lugoj. Proiect demarat în urmă cu șapte ani