O carte despre viața și fenomenul de migrație al oamenilor din două sate de lângă Lugoj, Margina și Zorani, se lansează săptămâna viitoare. Evenimentul este programat pentru ziua de marți, 29 ianuarie, la AMBASADA din Timișoara. Lansarea începe la orele 18:00, acesta fiind primul volum al cărților “Cămine în Mișcare”.
Cartea este proiectul Asociației Prin Banat, care a realizat și site-ul cu același nume. Asociația a pus la cale mai multe evenimente legate de viața oamenilor din aceste sate. Publicația este o punere în tipar a acelor evenimente realizate sub egida Cămine în Mișcare/Moving Fireplaces.
„Pentru a surprinde contextul larg, cultural și socio-economic în care a avut și are loc fenomenul de migrație astăzi, încă de la finalul anului 2017 și începutul lui 2018 a avut loc o mobilizare a metodelor de cercetare istorică, geografică și statistică în zonele extra-urbane ale Banatului. Cartea conține detalii despre proiect și metodologia acestuia, dar și studii privind tipurile de migrație identificate în Banat. Totodată, cartea conține povești de viață ale locuitorilor. Aceștia au fost intervievați în cadrul etapei de cercetare în teren. Veți găsi și o introducere a celor întâmplate la evenimentul principal de la Margina și Zorani – Festivalul Cămine în Mișcare – din toamna trecută. La aceste evenimente publicul a putut să interacționeze cu viața sătenilor din cele două localități”, au explicat reprezentanții Asociația Prin Banat.
Povești de viață
Evenimentele despre care se vorbește în carte au avut loc anul trecut la Margina și Zorani, între 28 și 30 septembrie. Oamenii din cele două sate au văzut piese de teatru, călătorii, povești și plimbări cu căruțele trase de cai. Copiii din cele două sate, peste 100 la număr, au fost angrenați în ateliere creative. La final, aceștia s-au bucurat de un concert special dedicat lor.
„Promovăm storytelling-ul ca o metodă de a aduce oamenii laolaltă. Vă invităm alături de noi la evenimentul de lansare a cărții Cămine în Mișcare. Veți afla poveștile de viață ale locuitorilor din zona Banatului culese de noi, și nu în ultimul rând, povestea acestui proiect”, explică Alexandra Palconi-Sitov, președintele Asociației Prin Banat.