Politică
România este Grădina Maicii Domnului, însă nu e condusă de îngeri
Vizita Papei Francisc a adus o boare de liniște în țară. Timp de trei zile am început a crede că într-adevăr, România este Grădina Maicii Domnului în care Papa a reașezat echilibrul mult așteptat în lumea noastră atât de dezechilibrată. Viața părea că se așează în matca ei firească, iar mie îmi venea să leșin de fericire.
Dar pe când eu, ultimul neghiob din Carpați, visam că politicienii plini de căință își vor șterge lacrimile cu poala Maicii Românica iar opoziția, ținându-se de mână cu puterea, va planta panseluțe în parcul de la Cotroceni, a apărut din boscheții politicii, Cuvioasa Veorica și vraja s-a rupt.
Curățenia pe care dumneaei se străduiește să ne convingă că o face în guvern și în partid seamănă mai degrabă cu o vânătoare de vrăjitoare. E totul doar o mascaradă, pentru că în realitate, se plătesc vechi polițe, se mută sferele de influență, se fac și se desfac alianțe, cu alte cuvinte se împarte ciolanul. Mazilirea slugilor lui Dragnea dă bine la popor și se speră că prin această măsură, greșelile trecutului vor fi uitate. Însă teoria asta cu memoria scurtă a națiunii nu mai ține.
Ne-am mai deșteptat și noi, Coană Mare! Chiar dacă s-a schimbat dirijorul, noi știm că orchestra e tot aia. Nici măcar partitura nu a fost înlocuită. Se fredonează în surdină binecunoscuta arie a calomniei, în timp ce corpul de balet politic din parlament îl smulge pe Tăriceanu din ghearele justiției. Opoziția încă nu s-a trezit din beția succesului de la proaspetele alegeri parlamentare europene și tot numărându-și voturile se turmentează și mai tare.
USR-ul s-a pomenit cu o jucărie în brațe cu care nu prea știe ce să facă. În schimb, pe liderul PNL, istoria l-a găsit din nou la datorie. E gata să salveze neamul și să scoată țara din sărăcie. Din când în când, scoate câte un strigăt de luptă, dar sfârșește lamentabil cu oiștea-n gard. Nimic nu-i reușește mai plenar decât eșecul.
Nu știu de ce, privindu-l pe Ludovic Orban, gândul mă duce la cavalerul tristei figuri, Don Quijote. Omul ăsta se luptă mereu cu morile de vânt ale moțiunilor de cenzură și visează anticipate. Coana Veorica e mai drăgălașă, mă face să râd, în timp ce Orban mă deprimă. Am trăiri de genul râsu’- plânsu’.
Mă apucă un soi de disperare și mi se face dor de Papa și de ale lui cuvinte. Probabil că România este Grădina Maicii Domnului, numai că nu e populată cu îngeri, iar Sfântul Părinte, desigur, nu știe că la noi pe plai, orice minune ține doar trei zile, după care ne întoarcem la haosul cotidian!
Dan TIMARU
Politică
VIDEO Un proiect care cuprinde Lugojul, urgență majoră pentru Europa. A primit deja finanțare
Subiecte de interes major pentru Uniunea Europeană și NATO au fost dezbătute cu pasiune astăzi, în cadrul Forumului de Afaceri al Inițiativei celor Trei Mări, sub motto-ul „Investind într-un mâine rezilient”, găzduit la Palatul Parlamentului. Evenimentul de prestigiu a adunat lideri politici, oameni de afaceri și reprezentanți ai societății civile pentru a discuta strategiile și proiectele ce vor da un imbold semnificativ economiilor europene și pentru a asigura o mobilitate militară eficientă pe Flancul Estic al NATO.
Una dintre cele mai așteptate discuții s-a concentrat pe două proiecte transnaționale de o importanță vitală: Rail2Sea și Via Carpatia. Acestea sunt menite să îmbunătățească semnificativ conectivitatea între Marea Baltică, Marea Neagră și Marea Egee, consolidând astfel infrastructura rutieră și feroviară esențială pentru regiune.
Proiectul Via Carpatia va juca un rol crucial în transformarea rețelei rutiere din România. Acesta va aduce rute de transport moderne și eficiente care vor trece prin țara noastră pe sectoare de drum de mare viteză, inclusiv legături de mare importanță cum ar fi Oradea – Arad și Lugoj – Calafat. Aceste noi trasee vor facilita transportul de bunuri și persoane într-un mod mai rapid și mai sigur.
Via Carpatia (sau Via Carpathia) este un traseu transeuropean aflat în implementare, care va face legătura între Marea Baltică, Marea Neagră și Marea Egee. Traseul va începe în Lituania, la Klaipėda, continuă în Polonia, pe ruta Białystok – Lublin – Rzeszów, în Slovacia la Presov – Koszice și în Ungaria prin Miskolc – Debrecen. În prezent este planificată să se deschidă în 2025. Partea poloneză a Via Carpatia a fost denumită în 2021 după defunctul Președinte Lech Kaczyński.
Pe teritoriul României traseul va avea două direcții, una spre portul Constanța, pe ruta Episcopia Bihor – Oradea – Arad – Timișoara – Lugoj – Făget – Deva – Orăștie – Sibiu – Pitești – București – Constanța – Marea Neagră și alta spre frontiera româno-bulgară la podul peste Dunăre de la Calafat-Vidin, pe ruta Episcopia Bihor – Oradea – Arad – Timișoara – Lugoj – Caransebeș – Herculane – Orșova – Drobeta Turnu Severin – Vînju Mare – Calafat, cu ramificația proiectului Via Carpatia spre frontiera sudică a Uniunii Europene.
Politică
Candidații PSD, inclusiv pentru funcția de primar, vor fi anunțati în septembrie. Pot apărea și surprize
Până la sfârșitul lunii septembrie, PSD va anunța candidații în Timiș. Declarația a venit din partea lui Alfred Simonis, președintele organizației timișene.
Potrivit lui Simonis, vor fi anunțați candidații care s-au înscris până acum în competițiile pentru cele mai importante funcții politice din județ. Aceste funcții includ președinția consiliului județean, Primăria Timișoara, Primăria Lugoj și alte localități semnificative din regiune. Această etapă reprezintă un moment crucial în pregătirile pentru alegerile locale ce vor avea loc în următoarele luni.
„Estimez ca la sfârșitul lunii septembrie să anunțăm candidații înscriși până acum în competițiile pentru președinția consiliului județean, respectiv pentru Primăria Timișoara, dar și pentru Lugoj și alte localități mari din județul Timiș. Până la finalul anului vom anunța 85 – 90% din candidați, urmând ca pe restul să-i identificăm la începutul lui 2024. Pot apărea și surprize, știți că în politica românească mai sunt și surprize”, ne-a declarat Simonis, arată știridetimisoara.ro
Neoficial, la Lugoj, Călin Dobra, cel care a preluat conducerea organizației a făcut public faptul că va candida. Anunțul oficial din septembrie va confirma sau nu candidatura lui Dobra, mai ales că, între timp acesta a fost numit pe o funcție importantă în conducerea unei companii naționale de stat.
Politică
Răspunsul fostei consiliere a primarului din Lugoj, după ce a fost luată în colimator de „Vânătorul de impostori”
Roxana Alexa, fosta consilieră a primarului Claudiu Buciu, acum membră a Partidului AUR ne-a transmis un răspuns la articolul „VIDEO O fostă consilieră a primarului din Lugoj, luată în colimator de Vânătorul de impostori”. Jurnalistul și scriitorul Valeriu Nicolae, cunoscut ca „vânător de impostori” a luat-o în colimator pentru datele trecute în CV, legate de faptul că a reușit să finalizeze mai multe facultăți în același timp sau în perioade în care a lucrat în două orașe distincte.
Iată, mai jos, răspunsul fostei consiliere, aflată în prezent pe lista candidaților AUR, pentru Parlamentul European:
„1. In timpul studiilor de licenta (Facultatea de Arte si Design, UVT), am participat la cursurile transversale (cosmologie si astrofizica) din cadrul Facultatii de Fizica (UVT) aceste cursuri transversale aparusera in acea perioada si aveau caracter obligatoriu, dar subiectul era la alegere. Ulterior la o distanta in timp de 3 ani de la absolvirea studiilor de licenta in domeniul conservarii si restaurarii; am revenit in Timisoara si din curiozitate pentru studiul cerului, dar nu cu scopul de a profesa in domeniu, am reluat o parte din subiectele predate initial in cadrul Facultatii de Fizica, dupa ce am fost admisa la masterat. Lucrarea scrisa a fost realizata cu scopul de a prezenta punctele de intersectie dintre fenomenele expuse superficial ca fiind opuse, dar ale caror rezultate din cercetare sunt atat de asemanatoare si doar interpretarea acestora este diferita. In acest sens a rezultate un plan de lucru pentru un master interdisciplinar (arte-fizica), care sa permita accesul la cercetare ambelor parti, pe acelasi suport tehnic (instrumente, simulari s.a.m.d.)
2. La fel ca multi dintre tinerii care traiesc in Romania, m-am inscris la facultate dupa finalizarea liceului, dar imediat am realizat ca nu era un moment potrivit, astfel ca am retras dosarul de la Facultatea de Filosofie si de abia peste 3 ani am reluat studiile de licenta in domeniul artei; nu detin diploma de licenta in filosofie, dar sunt in continuare pasionata de subiect.
3. In timpul studiile de licenta din cadrul Facultatii de Arte si Design (UVT), am obtinut 2 burse de studiu (in ani academici consecutivi) la Academia de Arta din Zagreb, unde am participat si la cursuri transversale pe teme legate de neurostiinta in arta, precum si la ateliere intense de practica in conservare si restaurare (in Croatia si Slovenia). Ca urmare a rezultatelor obtinute, dar si pentru ca aproape jumatate din cei 3 ani de studiu (plus vacantele petrecute in practica in restaurare picturi murale) i-am petrecut la Academia de Arta din Zagreb, acesta perioada este mentionata in portofoliul meu personal intr-un capitol individual. Detin o diploma de licenta acordata de Universitatea de Vest din Timisoara si suplimentul pentru studiu acordat de Academia de Arte din Zagreb.
4. Psihopedagogia este studiata in general in paralel cu subiectele predate in timpul licentei, eu insa pentru ca la vremea respectiva am obtinut bursa de studiu si am plecat in Croatia, am reluat-o ulterior ca modul post-universitar. Am realizat tabere de pictura pe sticla care se adresau elevilor in timpul vacantelor acestora si am realizat necesitatea de a structura modul de predare a tehnicilor, iar perfectionarea in acest sens a constat in participarea la cursurile din cadrul modului de psihopedagogie pe care l-am absolvit.
5. Colaborarile pe care le-am avut si le am in continuare fie prin firma si/sau fie cu cedarea drepturilor de autor, majoritatea structurate pe proiecte pe termene scurte de timp (2-3 luni) si nu sunt contracte de angajare. In unele cazuri pentru evaluare de proiecte, audite sau consultanta, aceste colaborari se pot incadra si in termene de timp de sub o luna calendaristica si presupun activitati saptamanale de 3-5h, deci se pot realiza in paralel in orase diferite si in acelasi timp, mai ales in contextul perioadei pandemice, in care majoritatea intalnirilor s-au realizat online.
6. Activitatile din domeniul cinematografiei (productie si distributie de film) sunt in stransa legatura cu scoala de film si au cea mai mare constanta de timp, de peste 12 ani, la fel ca activitatea de organizare si prezentare evenimente sportive.Realizez activitati in domenii diferite si astfel am avut ocazia sa intalnesc oameni si oportunitati care sa sustina acest fenomen al diversitatii in plan profesional. Ii multumesc domnului la care faceti referire pentru munca pe care o depune si va multumesc si dumneavoastra interesul acordat.”
Politică
VIDEO O fostă consilieră a primarului din Lugoj, luată în colimator de „Vânătorul de impostori”
Partidul AUR, sub conducerea lui George Simion, a anunțat oficial lista candidaților săi pentru prima rundă de alegeri din 2024, pentru Parlamentul European. Lista cuprinde 44 de persoane, prezentate în ordine alfabetică. Printre numele care apar pe listă se numără Cristian Terheș, avocatul Gheorghe Piperea și cunoscutul actor Mugur Mihăescu.
Printre candidați se regăsește și Roxana Alexa, o tânără în vârstă de 33 de ani din Lugoj, fostă consilieră a primarului Claudiu Buciu, care a reușit să finalizeze mai multe facultăți în același timp sau în perioade în care a lucrat în două orașe distincte, conform curriculum vitae consultat de scriitorul și jurnalistul Valeriu Nicolae, cunoscut ca „vânător de impostori”.
- Actualitate4 zile în urmă
Medicul trimis în judecată pentru mită, care dorea să profeseze la Lugoj, pus pe funcție la alt spital
- Social4 zile în urmă
Viața unei tinere de 17 ani, dată peste cap în urma unui incident tragic cauzat de un câine al vecinilor
- Lugoj3 zile în urmă
Trenuri blocate timp de o săptămână. Și Lugojul se află pe ruta unde se fac lucrări
- Cultură11 ore în urmă
Începe Festivalul Internațional Lugoj Clasic. Concertul de deschidere aparține Corului de Copii al Academiei de Arte