Primarul municipiului Lugoj, Călin Dobra, a prezentat o analiză amplă cu privire la situația financiară dificilă în care se află primăria, atrăgând atenția asupra problemelor de gestionare a fondurilor externe și a necesității de transparență față de cetățeni. El a subliniat că este esențial ca locuitorii să fie bine informați cu privire la activitățile administrației locale, în special în ceea ce privește bugetul și gestionarea acestuia.
Dobra a atras atenția asupra unor deficiențe majore în gestionarea fondurilor cu finanțare externă, acuzând o lipsă de viziune pe termen lung. „Ne aflăm într-o situație destul de dezastruoasă și o gestionare a fondurilor cu finanțare externă foarte precară și lipsită total de o previziune pe termen lung”, a precizat Dobra.
Cofinanțări de 150 de milioane de lei
Valoarea totală a proiectelor, cu excepția noului spital se ridică la 475 de milioane de lei, din care 295 de milioane sunt finanțări externe, iar 150 de milioane de lei reprezintă suma necesară pentru cheltuielile ineligibile, care trebuie acoperite din bugetul local.
„Primăria dispune de un excedent de 54 de milioane de lei și un credit semnat în valoare de 72 de milioane de lei. Deci, la momentul acesta, efectiv Primăria poate să acopere aproximativ 120 de milioane de lei pentru cheltuielile de 150 de milioane de lei pentru proiectele care se află în diferite stadii”, a explicat primarul.
În plus, el a atras atenția asupra costurilor considerabile asociate cu consultanța pentru aceste proiecte, suma semnată pentru consultanță fiind de aproximativ 3,5 milioane de lei, dintre care 2 milioane au fost deja plătite. Dobra a subliniat că există un termen de implementare destul de strict pentru cele 34 de proiecte finanțate prin fonduri europene, termenul limită fiind anul 2026. „Cele 34 de proiecte pe fonduri europene care au și un termen foarte rapid de implementare 2026, au o nevoie de 150 de milioane de lei din bugetul local”, a adăugat el.
La toate aceste proiecte se mai adaugă și finanțarea din PNRR pentru noul spital, unde Primăria Lugoj trebuie să asigure o cofinanțare de 40 de milioane de lei.
Cum vor fi gestionate proiectele
Primarul Municipiului Lugoj, Călin Dobra, a anunțat un plan de măsuri pentru a depăși blocajul financiar ce afectează proiectele europene aflate în derulare.
„Primul pas în acest proces este formarea unei echipe de inventariere a tuturor proiectelor europene. Echipa va analiza documentele aferente fiecărui proiect, inclusiv hotărârile de consiliu și notele de fundamentare, urmând să elaboreze un raport detaliat până săptămâna viitoare. Acest raport va fi prezentat în plenul Consiliului Local pentru a asigura transparență și o analiză amănunțită”, a spus primarul.
În plus, Dobra a declarat că va solicita demararea unei misiuni de audit intern în domeniul finanțărilor și fondurilor europene. Acest audit intern va fi urmat de unul extern, pentru a obține o imagine completă și reală a situației financiare a proiectelor, dar și pentru a identifica deficiențele care au condus la impasul actual. Dobra a subliniat importanța colaborării cu Direcția de Dezvoltare Regională (ADR), în contextul în care o parte dintre proiectele locale sunt gestionate prin acest organism.
Primarul Lugojului susține că, momentan nu se pune problema renunțării la proiecte, dar a anunțat că este necesară o prioritizare în funcție de relevanța lor pentru comunitate. Printre proiectele propuse pentru amânare se numără și reabilitarea clădirii Primăriei, pe care primarul o consideră neprioritară în prezent. Documentațiile deja realizate pentru proiectele amânate, care au o valabilitate de șapte ani, vor putea fi reutilizate atunci când vor fi identificate surse de finanțare suplimentare.
CITESTE SI: Lugojul este dator vândut. La câte milioane de lei a ajuns rata pe care o plătește anual Primăria