Connect with us

Sport

Povestea călărețului lugojean care a câștigat prima medalie olimpică de argint pentru România din istorie

Publicat

în

RETIM

Pentru mulți lugojeni Henri Rang nu este un nume prea cunoscut, din nefericire. Pentru sportivii vremurilor de mult apuse însă, Henri este un pionier, un lugojean care nu se bucură de prea multă faimă deși a stabilit o premieră importantă pentru oraș și România în general.

Autoliv Lugoj

În cadrul Jocurilor Olimpice de la Berlin din 1936, Henri Rang a câștigat prima medalie olimpică de argint pentru România din istorie. ofițer de cavalerie din Lugoj, Rang a câștigat medalia de argint la cālārie – obstacole individual.

Henri Rang s-a născut la data de 8 iunie 1902. Era originar din orașul Lugoj. Între anii 1932 și 1938, sportivul bănățean cu calul Delfis, a fost medaliat la competițiile ecvestre organizate la Paris, Nisa, Berlin, Varșovia și Londra. A urmat cursurile Școlii de Ofițeri de Cavalerie din Târgoviște, după care a activat în diferite regimente de cavalerie și în Școala de Ofițeri de Cavalerie, iar după război în Regimentul 1 Roșiori din Lugoj.

Camil Morțun, primul trimis special al unul ziar român la o ediție a Jocurilor Olimpice, relata pentru Gazeta Sporturilor din anul 1936: “… Mărturisesc că în acea clipă am avut o senzație cu totul inedită. Am privit în jurul meu și am avut impresia că fiecare e pătruns de aceeași emoție și căldură care m-a învăluit și pe mine. Că fiecare mă privește cu alți ochi, că nu mai sunt un anonim oarecare. Aceeași senzație au avut-o desigur toți românii aflați aici…”

În anul 1936, concurând cu echipa hipică a Armatei Române, locotenentul Henri Rang și frumosul său cal Delfis au fost câștigători a numeroase concursuri interne și internaționale din cadrul Ligii Națiunilor. În anul 1937, la concursul de echitație organizat la Londra, cu prilejul încoronării regelui George al VI-lea, călărețul român a câștigat Cupa Challenge de Aur (și titlul de campion mondial militar la înălțime, sărind 2,14 m), în timp ce Trofeul Daily Miror a fost câștigat de un alt călăreț român, Felix Țopescu. 

În anul 1937, lt. Henri Rang a primit “Premiul Național pentru Sport”, cea mai înaltă onoare pentru un performer, „pentru faptul că a repurtat în străinătate numeroase succese, iar la Olimpiada de la Berlin din 1936 a făcut să fâlfâie tricolorul românesc pe catargul olimpic, obținând locul al 2-lea și medalia de argint la importanta probă a “Cupei Națiunilor””

În ziua de de Crăciun din 1946, la vârsta de numai 44 de ani, maiorul Henri Rang a încetat din viață. Fostul sportiv a murit în urma unui accident rutier, în timp ce folosea motocicleta Zundapp, primită de la Adolf Hitler în 1936, după ce a câştigat medalia de argint.

Surse: Ești din Lugoj dacă…/Wikipedia

Click pentru comentarii

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sport

CSM Lugoj pune în vânzare abonamentele pentru sezonul 2024-2025

Publicat

în

FOTO Lugoj Volei

CSM Lugoj a deschis campania de abonamente pentru sezonul competițional 2024-2025, menținând prețul de 200 de lei pe sezon, care include accesul la meciurile din campionat, Cupa României și CEV Challenge Cup. Posesorii de abonamente din sezonul trecut au prioritate până pe 15 august pentru a-și păstra locurile, urmând ca după această dată, locurile rămase disponibile să fie oferite tuturor doritorilor.

RETIM

Un aspect important de menționat este că intrarea la meciurile de acasă va rămâne gratuită pentru toți spectatorii, indiferent de competiție. Totuși, numărul de abonamente eliberate nu va depăși 60% din capacitatea sălii de sport, garantând astfel un loc personalizat pentru cei care își achiziționează abonament. Abonamentul oferă un scaun personalizat, un card de suporter activ și rezervarea locului până la începutul jocului. Fondurile colectate din abonamente vor fi folosite pentru achiziționarea de materiale promoționale, care vor fi distribuite suporterilor prin diverse concursuri.

Autoliv Lugoj

Pentru cei care nu își achiziționează abonamente, intrarea la meciuri va fi în continuare gratuită, dar fără garanția unui loc în Sala „Ioan Kunst Ghermănescu”.

Informații și rezervări pentru abonamentele CSM Lugoj pot fi obținute prin următoarele mijloace de contact:

– **WhatsApp:** 0750 784 330 (disponibil între orele 9:00 și 18:00, de luni până vineri)
– **Messenger:** [csmlugojvolei](https://www.facebook.com/csmlugojvolei)
– **E-mail:** abonamentecsm@gmail.com

Citiţi mai departe

Sport

CSM Lugoj se întărește pentru cupele europene. Unele voleibaliste vin de pe alte continente

Publicat

în

FOTO CSM Lugoj – Volei

CSM Lugoj a făcut recent șase transferuri semnificative pentru viitorul sezon. Clubul lugojean a reușit să aducă jucătoare de top din diverse colțuri ale lumii. Printre transferurile de marcă se numără surorile Maria și Tamara Miljević, în vârstă de 26, respectiv 25 de ani, care au evoluat în ultimele sezoane pentru Jedinstvo Stara Pazova din Serbia. De asemenea, Mina Dragović, o jucătoare de 21 de ani originară din Muntenegru  va completa lotul echipei din Lugoj.

RETIM

Jocelyn Urias, o voleibalistă mexicană de 28 de ani care a jucat sezonul trecut pentru CSM Târgoviște, se alătură și ea echipei. Yensi Kindelán, o jucătoare cubaneză de 21 de ani care a evoluat recent pentru UTE Budapesta, este un alt nume important adus la Lugoj. CSM a reușit să atragă și un talent nipon: An Saita, un libero de 31 de ani care în sezonul trecut a jucat pentru Sm’Aesch Pfeffingen în Elveția. Saita a mai avut o experiență în campionatul românesc, jucând pentru CSM București în stagiunea 2018-2019.

Autoliv Lugoj

În perspectiva sezonului 2024-2025, CSM Lugoj va participa nou în Cupele Europene, în cadrul CEV Challenge Cup. Formația timișeană va debuta în turul inaugural împotriva campioanei Cehiei, Selmy Brno. Primul meci este programat între 8 și 10 octombrie pe terenul echipei din Republica Cehă, iar returul se va disputa în intervalul 15-17 octombrie în sala Ioan Kunst Ghermănescu.

Citiţi mai departe

Sport

Arpad Laczko revine pe postul de antrenor principal la CSM Lugoj. Călin Dobra avea altă dorință

Publicat

în

CSM Lugoj anunță decizia de a-l readuce pe Arpad Laczko pe postul de antrenor principal „pentru a remedia o nedreptate din trecut”. Acesta a fost demis după ce echipa pierdut, în urma unui meci controversat la Șag. „În acel meci, echipa CSM Lugoj a demonstrat o performanță superioară, însă rezultatul nu a reflectat acest lucru”, transmit reprezentanții clubului.

RETIM

Alături de Laczko Arpad, noul staff tehnic al echipei CSM Lugoj este format din Dafin Danciu, care va ocupa poziția de antrenor secund, Gabriel Bota, care va fi responsabil de antrenamentul portarilor, Andrei Popescu, care va prelua rolul de preparator fizic, și Călin Rosemblum, desemnat ca delegat al echipei.

Autoliv Lugoj

Conducerea clubului a anunțat, de asemenea, că vor fi comunicate în curând numele celor care vor prelua funcțiile de președinte al echipei de fotbal, director sportiv și antrenor pentru echipa secundă, care va participa în liga a șasea.

Surse din cadrul clubului susțin că viitorul primar al Lugojului, Călin Dobra, și l-ar dori ca antrenor principal pe lugojeanul Cosmin Petruescu. De altfel, Dobra, a făcut deja referire la performanțele slabe ale echipe de fotbal (aici), în comparație cu sumele investite.

Citiţi mai departe

Sport

Primul domeniu pentru care Dobra transmite un avertisment: „Dacă facem o analiză, rezultatele nu sunt extraordinare”

Publicat

în

Călin Dobra, viitorul primar al Lugojului, a vorbit despre implicarea sa în sportul lugojean și despre perspectivele Clubului Sportiv Municipal (CSM) Lugoj, subliniind importanța sportului în comunitate. Într-o declarație la emisiune Direct la Subiect, Dobra a explicat de ce sportul este o chestiune de suflet pentru el și a promis că nu va închide nicio secție a clubului.

RETIM

„Am fost implicat acolo, am fost director la Clubul Sportiv, am avut rezultate și mai mult decât atâta, prima mea pregătire profesională este de profesor de educație fizică și sport, care mă mândresc cu chestiunea asta. Știți și sportul pentru mine e o chestie de suflet. Da, am văzut, se discută, se vehiculează că închid secții. Eu nu închid absolut nimic. Eu sunt tipul care construiește. Să știți că cel mai ușor e să distrugi, e cel mai simplu și cel mai rapid; să construiești e mai greu,” a spus Dobra.

Autoliv Lugoj

Analizând performanțele CSM Lugoj, Dobra a recunoscut că, deși echipa de volei a avut rezultate bune, există secții care nu performează la nivelul așteptat. „Dacă facem o scurtă analiză la CSM Lugoj, rezultatele nu sunt extraordinare. Da, avem clasificare bună în clasament la volei, dar în rest…Vă spun eu, când am fost director la CSM, an de an am fost campioni naționali ai României la lupte libere, am avut campioni la lupte greco-romane, am luat titluri și medalii de aur la gimnastică, la atletism. Am și promovat cu echipa de fotbal în divizia C. Eu am promovat ultima promovare, eu, în postura de director al Clubului Sportiv Municipal. Acum, dacă facem puțin o analiză financiară și vedem câți bani s-au cheltuit pe secția de fotbal și nu reușim să promovăm, avem o problemă. N-avem performanță, avem o problemă, credeți-mă, avem probleme, dar le remediem. O să vedeți așa, încet, încet, cu oameni care vor să pună umărul, le așezăm”, a spus Dobra.

Referindu-se la relația dintre Clubul Sportiv Municipal și Clubul Sportiv Școlar, Dobra a menționat că aceasta trebuie să fie una de parteneriat și nu de adversitate. „Trebuie să clarificăm această relație între Clubul Sportiv Municipal și Clubul Sportiv Școlar, care au ajuns niște adversari în loc să fie parteneri. Clubul Sportiv Școlar are un rol foarte clar și bine definit de Ministerul Educației, coordonat de Inspectoratul Școlar, iar celălalt, susținut de Primărie. Un primar trebuie să pună la masă toți specialiștii din Lugoj și proiectul va fi realizat de aceștia,” a adăugat Dobra.

Călin Dobra a promis că va continua să sprijine sportul lugojean.

Citiţi mai departe

Cele mai citite