Connect with us

Social

Peste 100 de copii se distrează timp de o săptămână în tabăra organizată de un preot din Lugoj

Publicat

în

Peste 100 de copii vor participa la o tabără de zi organizată de preotul  Traian Birăescu, de la Biserca din Dealul Viilor, cunoscută şi sub numele de Capela Grofului.  Tabără se află la cea de-a opta ediţie şi este o ocazie pentru copii de a se apropia de biserică, dar şi pentru a petrece timpul departe de calculator, smartphone şi televizor.

“Tabăra de vară începe în 28 iulie şi ţine până în 4 august. Programul începe cu liturghia la care participă părintele Necula de la Sibiu, care va fi prezent şi la conferinţă de la 18, la Casa de Cultură.  Luni, copiii vor merge la pescuit, marţi au activităţi în aer liber, miercuri liturghie explicată pentru cei mici, joi definitivarea activităţilor, vineri pelerinaj la mănăstirile Bodrog şi Gai din Arad, dar şi o întâlnire cu actriţa Georgi Pupan, sâmbătă activităţi sportive, iar duminică liturghie şi decernarea diplomelor”, spune părintele Traian Birăescu, despre programul pe care l-a pregătit pentru copii.

Cum a început tabăra

Capela Grofului datează din anul 1758 şi a avut o istorie zbuciumată. A fost expusă intemperiilor și jafurilor sporadice, dar a şi ars de mai multe ori. Reabilitarea totală a bisericii lugojene și aducerea ei la forma actuală se datorează preotului Traian Birăescu. El a preluat lăcaşul din dealul Viilor, când ce se afla într-o stare avansată de degradare, în 2005, şi până în 2008 a reuşit să-l  reconstruiască şi să-l sfinţească. De atunci, preotul Traian Birăescu organizează, în fiecare an, tabăra de zi pentru copii.

“Ca mulţumire pentru sprijinul pe care l-am primit pentru reabilitarea acestei biserici, de la părinţi, de la oamenii care venit să ne ajute, le-am spus: fraţilor nu am ce să vă dau, vă pomenesc la slujbă, dar atât, însă dacă aveţi încredre îmi daţi copii să ne distrăm timp de o săptămână. Şi aşa a început această tabără. În primul an 27 de copii, apoi 55, 87,107,121, 151, 100 şi anul asta Dumnezeu ştie câţi vor fi, pentru că nu există criterii de departajare. Toţi sunt copii!”, spune preotul Traian Birăescu.

Click pentru comentarii

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Social

A fost instalat termoscanerul de la Primăria Lugoj. Toţi cei care au peste 37,3 de grade nu vor putea să intre

Publicat

în

Termoscanerul de la Primăria Lugoj a fost instalat astăzi. Toate persoanele care vor intra în clădire vor fi scanate. Cei care au o temperatură mai mare de 37,3 grade vor fi trimişi la medic.

„Astăzi a fost instalat primul termoscaner, cel de la Primăria Lugoj. Toţi ce care intră vor trebui să treacă prin el, fie că sunt angajaţi, fie că sunt persoane care vin cu treabă. La cei care au peste 37,3 grade temperatură, va exista un semnal optic şi acustic, iar personalul de la pază îi va îndruma către medicul de familie sau către spital. Termoscanerul acesta nu poate da greş, pentru că măsoara temperatura în peste 100 de puncte ale corpului omenesc”, a declarat, pentru Lugojeanul.ro, Francisc Boldea, primarul Lugojului.

Costul unui astfel de dispozitiv este de peste 13 mii de lei.

 

Citiţi mai departe

Social

Se redeschid gradual terasele și restaurantele din Lugoj, în urma discuțiilor dintre patroni și guvern

Publicat

în

În ciuda pandemiei de coronavirus, un număr mare de români își doresc nimic altceva decât să… stea la terase! Din acest motiv, reprezentanți ai domeniului HORECA s-au întâlnit, la început de săptămână, cu premierul Ludovic Orban pentru a discuta măsurile care se vor impune începând cu 1 iunie, dată de la care terasele din Lugoj și restul țării se vor redeschide în mod gradual.

Activitatea va fi reluată în trei faze: în prima fază, care începe de la 1 iunie, se vor redeschide terasele localurilor care dispun de asemenea amplasamente. Faza a doua începe de la 15 iunie, dată de la care va fi permisă parțial și activitatea în interiorul restaurantelor sau cafenelelor. 

În faza a treia, de la 1 iulie încolo, urmează ca o relaxare majoră a restricțiilor să aibă loc și să includă absolut toate localurile. Aceste faze nu vor fi respectate “dacă vor exista derapaje majore în cifrele Comitetului pentru Situații de Urgență”.

Citiţi mai departe

Social

S-au efectuat primele teste pentru SARS-CoV-2 la spitalul din Lugoj. Capacitatea este de 40 de teste pe zi

Publicat

în

Primele teste pentru virusul SARS-CoV-2 au fost deja efectuate la spitalul din Lugoj, după ce luni laboratorul special amenajat pentru testarea Real-Time PCR  a fost pus în funcțiune. Aici, 40 de teste vor fi prelucrate în fiecare zi, pentru a stabili dacă cei de la care s-au preluat probe sunt sau nu purtători ai virusului care a contribuit la decesul a peste 1000 de români și la infectarea a aproape 17.000 de conaționali.

La Lugoj, aparatul PCR a fost adus de mai bine de o lună la spital, însă medicii au așteptat mult și bine după testele în sine, care sunt scumpe și, mai ales acum câteva săptămâni, se găseau extrem de greu pe piață. Managerul instituției a explicat cum și cine se testează la Lugoj pentru a se descoperi dacă a fost sau nu infectat cu noul coronavirus.

“Cei care sunt testați sunt mai ales cei care au simptomatologie, adică tulburări respiratorii, febră mare, tuse seacă, dureri de gât, frisoane, oboseală peste cea obișnuită, pierderea simțurilor mirosului sau gustului. Odată ce ajung la urgențe și prezintă aceste simptome, sunt testați, asta după ce se elimină orice alt diagnostic posibil în aceste cazuri. La fel este procedura și cu cei internați și suspectați ca având virusul. Pe lângă pacienții din CPU, prioritate au și cei ce lucrează în domeniul social”, a declarat medicul Erwin Floroni, managerul spitalului din Lugoj.

Lugojul dispune de 500 de teste PCR pe care le va utiliza cu grijă, până la achiziționarea mai multor teste, precum și până ce spitalul își va face un stoc de teste rapide. Medicii care se ocupă de laboratorul pentru testarea de coronavirus sunt un medic specialist de laborator, precum și un biolog și doi asistenți.

Spitalul din Lugoj a cumpărat nu de mult echipamente de peste 1.000.000 de lei pentru secția ATI a spitalului. Aceste echipamente, inclusiv paturi și ventilatoare, urmează să ajungă la spital în această perioadă. Este de departe cea mai importantă achiziție făcută pentru secția de Anestezie și Terapie Intensivă din istoria recentă a unității medicale.

Citiţi mai departe

Cele mai citite