Social
Peste 100 de copii se distrează timp de o săptămână în tabăra organizată de un preot din Lugoj
Peste 100 de copii vor participa la o tabără de zi organizată de preotul Traian Birăescu, de la Biserca din Dealul Viilor, cunoscută şi sub numele de Capela Grofului. Tabără se află la cea de-a opta ediţie şi este o ocazie pentru copii de a se apropia de biserică, dar şi pentru a petrece timpul departe de calculator, smartphone şi televizor.
“Tabăra de vară începe în 28 iulie şi ţine până în 4 august. Programul începe cu liturghia la care participă părintele Necula de la Sibiu, care va fi prezent şi la conferinţă de la 18, la Casa de Cultură. Luni, copiii vor merge la pescuit, marţi au activităţi în aer liber, miercuri liturghie explicată pentru cei mici, joi definitivarea activităţilor, vineri pelerinaj la mănăstirile Bodrog şi Gai din Arad, dar şi o întâlnire cu actriţa Georgi Pupan, sâmbătă activităţi sportive, iar duminică liturghie şi decernarea diplomelor”, spune părintele Traian Birăescu, despre programul pe care l-a pregătit pentru copii.
Cum a început tabăra
Capela Grofului datează din anul 1758 şi a avut o istorie zbuciumată. A fost expusă intemperiilor și jafurilor sporadice, dar a şi ars de mai multe ori. Reabilitarea totală a bisericii lugojene și aducerea ei la forma actuală se datorează preotului Traian Birăescu. El a preluat lăcaşul din dealul Viilor, când ce se afla într-o stare avansată de degradare, în 2005, şi până în 2008 a reuşit să-l reconstruiască şi să-l sfinţească. De atunci, preotul Traian Birăescu organizează, în fiecare an, tabăra de zi pentru copii.
“Ca mulţumire pentru sprijinul pe care l-am primit pentru reabilitarea acestei biserici, de la părinţi, de la oamenii care venit să ne ajute, le-am spus: fraţilor nu am ce să vă dau, vă pomenesc la slujbă, dar atât, însă dacă aveţi încredre îmi daţi copii să ne distrăm timp de o săptămână. Şi aşa a început această tabără. În primul an 27 de copii, apoi 55, 87,107,121, 151, 100 şi anul asta Dumnezeu ştie câţi vor fi, pentru că nu există criterii de departajare. Toţi sunt copii!”, spune preotul Traian Birăescu.
Social
Produse și preparate făcute exclusiv din carne. „Noi nu ne permitem să facem mezeluri din prafuri”
În România măcelăriile mici sau făbricuțele locale de mezeluri au dispărut rapid, în ultimii ani, fiind înghițite de marii procesatori, care pun accentul pe cantitate, fără țină foarte mult la calitate.
În supermaketuri găsim tot mai rar mezelurile care să fie făcute exclusiv din carne și nu din „prafuri la sac”. Unul dintre micii producători din Banat, care încă supraviețuiește și nu renunță la rețetele tradiționale de mezeluri, este cel de la Recaș. Inginerul Vasile Semen, unul dintre oamenii cu vechi rădăcini în agricultura bănățeană, încă se încăpățânează să ducă mai departe o mică făbricuță, unde produce mezeluri ca pe vremuri. Produsele marca Reco nu au loc în marile magazine, însă se găsesc în magazinele locale, de cartier, acolo unde ajung prin rețeaua proprie de distribuție, creată de Vasile Semen.
„Noi facem procesarea la Recaș și facem produse din carne și vreau să subliniez, produse din carne, pentru că nu folosim deloc amestecuri. Astăzi poți face orice din prafuri la sac. Noi nu facem așa ceva, în primul rând pentru că ținem să punem pe masa consumatorilor produse de calitate și în al doilea rând nici nu avem o astfel de tehnologie. La noi în secție, încă se răsucesc la mână cârnații, încă se împerechează manual, încă îi pun oamenii pe cărucioare. Putem spune că noi avem statutul de făbricuță sau o măcelărie mai mare. Produsele noastre merg strict pe rețeaua noastră de distribuție. Avem magazine nostre, unul la Recaș, altul la Buziaș, însă avem o rețea de magazine locale, de cartier, în Timișoara, Lugoj și în zona rurală. Ajungem până la granița cu Carașul, dincolo de Făget, până la granița cu Hunedoara și, în partea cealaltă, către Lipova, Jimbolia, Sânnicolau. Practic tot județul este acoperit prin rețeaua de magazine locale. În felul acesta, produsele noastre ajung foarte proaspete la consumator”, spune Vasile Semen.
Reco produce cârnați, salamuri, cremwursti-polonezi, șuncă presata, afumături, semipreparate, parizer, produse de sezon, carne refrigerată. De sărbători, pune la dispoziția cumpărătorilor și pachete speciale, cu produse specifice perioadei. Proprietarul Reco spune că în ultimii doi ani s-a înregistrat o creștere a vânzărilor și în online.
„Am înregistrat o creștere considerabilă pe magazinul online reco-banat.ro, unde tot mai mulți consumatori își comandă diverse. Și clienții sunt fideli, observăm că dacă au comandat prima dată. majoritatea revin, ceea ce pentru noi este confirmarea că produsele noastre sunt de calitate și sunt apreciate”, mai spune Semen.
Produsele din carne marca Reco, puteți să le găsiți în magazinele de cartier. Acolo unde nu aveți așa ceva, puteți comanda direct de pe reco-banat.ro
Social
Lugojenii se vor putea vaccina doar cu buletinul, fără programare, dacă optează pentru un anumit ser
Gata cu programările pentru lugojenii care vor să se imunizeze la centrul din oraș. Dacă doresc să se vaccineze, aceștia o pot face direct, doar cu buletinul, pur și simplu mergând în centrul de vaccinare de pe Caransebeșului și cerând acest lucru. Măsura urmează să fie luată marți.
Deocamdată, această opțiune este valabilă doar pentru serul AstraZeneca, potrivit unei circulare venită de la CNCAV. Autoritățile permit ca vaccinarea cu AstraZeneca să fie permisă pentru toți cei care solicită să primească acest ser.
De altfel, au existat cereri chiar din partea coordonatorilor de centre, care spun că se prezintă în continuare numeroase persoane ce vor să fie imunizate cu AstraZeneca. Circulara urmează să fie prezentată într-o conferință de presă în cursul zilei de marți.
Potrivit datelor afișate pe platforma dezvoltată de STS, în urmă cu două zile erau neocupate aproximativ 65 de mii de locuri pentru vaccinarea cu AstraZeneca, în timp ce pentru Pfizer, de exemplu, erau neocupate doar 50 de locuri.
Social
Clădirea din Lugoj în care toate afacerile au dat faliment, scoasă la vânzare pentru un milion de dolari
O clădire cu nu prea mult noroc pentru afaceriști a fost scoasă la vânzare pentru 850.000 de euro, sau peste un milion de dolari. Până acum, toate afacerile care au fost întreprinse în clădirea recent scoasă la vânzare din Lugoj au dat faliment.
Este vorba despre clădirea de pe strada Timișorii unde, în trecut, au funcționat pe rând supermarketul Super Miva, apoi Brithouse, iar mai recent magazinul de chilipiruri WoW! care la rândul lui s-a închis după un an de afaceri.
Acum, proprietarul a scos cu totul clădirea la vânzare, care dispune de subsol, parter, etaj și terasă, dar și lift interior. Anunțul mai precizează că starea clădirii este foarte bună, aceasta fiind renovată recent, conectată la utilități, cu generator electric propriu.
Social
După olteni, a venit rândul samsarilor! „O să mă duc acasă la fiecare, să văd dacă au producție proprie”
După ce nu le-a mai reînnoit contractele oltenilor, care veneau în piața din Lugoj, primarul Claudiu Buciu transmite un avertisment clar pentru samsari, care vând la suprapreț legume și fructe aduse din Turcia sau din alte părți. Primarul susține că nu le va mai permite să facă bișniță în piață, unde vor avea permisiunea să vândă doar producătorii locali.
Edilul lugojean avertizează că va verifica personal fiecare producător și dacă nu poate să dovedească că legumele și fructele vândute sunt din producția proprie, le va anula contactele și nu vor mai avea voie să vândă în piață.
„Lugojul a luat credit ca să construiască o piață, în care să-și vândă produsele exclusiv producătorii locali. O să-i caut pe toți și o să mă duc la ei acasă. Deja mi-am scos din bazele de date, să văd, care au pământ din aia care vând în piață acum. Mulți stau la bloc și n-au niciun teren, sunt doar comercianți clar. O să mă duc să-i caut om, cu om și o să-i dau afară din piață”, a spus Claudiu Buciu.
Primarul Lugojului e de părere că cei care doresc să facă exclusiv comerț cu legume și fructe au posibilitatea să-și deschidă aprozare, acolo unde pot vinde produse aduse de oriunde, la orice prețuri doresc.
-
Social20 de ore în urmă
Produse și preparate făcute exclusiv din carne. „Noi nu ne permitem să facem mezeluri din prafuri”
-
Social2 zile în urmă
Clădirea din Lugoj în care toate afacerile au dat faliment, scoasă la vânzare pentru un milion de dolari
-
Social23 de ore în urmă
Lugojenii se vor putea vaccina doar cu buletinul, fără programare, dacă optează pentru un anumit ser
-
Actualitate2 zile în urmă
Vaccinurile Pfizer, dar și noile seruri Johnson & Johnson, ajung la Lugoj