Connect with us

Social

Peste 100 de copii se distrează timp de o săptămână în tabăra organizată de un preot din Lugoj

Publicat

în

Peste 100 de copii vor participa la o tabără de zi organizată de preotul  Traian Birăescu, de la Biserca din Dealul Viilor, cunoscută şi sub numele de Capela Grofului.  Tabără se află la cea de-a opta ediţie şi este o ocazie pentru copii de a se apropia de biserică, dar şi pentru a petrece timpul departe de calculator, smartphone şi televizor.

RETIM

“Tabăra de vară începe în 28 iulie şi ţine până în 4 august. Programul începe cu liturghia la care participă părintele Necula de la Sibiu, care va fi prezent şi la conferinţă de la 18, la Casa de Cultură.  Luni, copiii vor merge la pescuit, marţi au activităţi în aer liber, miercuri liturghie explicată pentru cei mici, joi definitivarea activităţilor, vineri pelerinaj la mănăstirile Bodrog şi Gai din Arad, dar şi o întâlnire cu actriţa Georgi Pupan, sâmbătă activităţi sportive, iar duminică liturghie şi decernarea diplomelor”, spune părintele Traian Birăescu, despre programul pe care l-a pregătit pentru copii.

Cum a început tabăra

Capela Grofului datează din anul 1758 şi a avut o istorie zbuciumată. A fost expusă intemperiilor și jafurilor sporadice, dar a şi ars de mai multe ori. Reabilitarea totală a bisericii lugojene și aducerea ei la forma actuală se datorează preotului Traian Birăescu. El a preluat lăcaşul din dealul Viilor, când ce se afla într-o stare avansată de degradare, în 2005, şi până în 2008 a reuşit să-l  reconstruiască şi să-l sfinţească. De atunci, preotul Traian Birăescu organizează, în fiecare an, tabăra de zi pentru copii.

“Ca mulţumire pentru sprijinul pe care l-am primit pentru reabilitarea acestei biserici, de la părinţi, de la oamenii care venit să ne ajute, le-am spus: fraţilor nu am ce să vă dau, vă pomenesc la slujbă, dar atât, însă dacă aveţi încredre îmi daţi copii să ne distrăm timp de o săptămână. Şi aşa a început această tabără. În primul an 27 de copii, apoi 55, 87,107,121, 151, 100 şi anul asta Dumnezeu ştie câţi vor fi, pentru că nu există criterii de departajare. Toţi sunt copii!”, spune preotul Traian Birăescu.

Click pentru comentarii

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Social

Lugojul va avea un nou protopop. Ioan Cerbu părăsește funcția după 21 de ani

Publicat

în

Ioan Cerbu renunță la funcția de protopop al Lugojului, de la 1 martie. Locul său va fi luat de către preotul Ionuț Furdean.

RETIM

„Eu am împlinit vârsta de 65 de ani și prin grația Înalt Prea Sfințitului și al Consiliului Eparhial am mai avut o păsuire, o prelungire cu încă un an, peste limita de vârstă. Încetează activitatea din punct de vedere administrativ, însă voi rămâne preot în continuare, la parohie. Trecerea va fi cu data de 1 martie”, a declarat Ioan Cerbu, pentru Lugojeanul.ro.

Ioan Cerbu a slujit în funcția de protopop 21 de ani, mai exact din anul 2000, când l-a înlocuit pe Ioan Țigriș. Conform datelor de pe site-ul Mitropoliei, primul protopop de Lugoj este amintit în anul 1751 Spasoe Popovici, semnat și pe Pravila de la Târgoviște din 1652, expusă în muzeul protopopesc.

„La 1768, protopopiatul cu sediul în orașul de pe Timiș, atârna de episcopia Timișoarei, cum indică și un Înscris ulterior din anii 1771. În 1787 același protopopiat lugojan era trecut În acte sub autoritatea episcopiei de Vârșeț – Caransebeș. După restaurarea episcopiei Caransebeșului În 1865, va fi sub jurisdicția acesteia. Documentele vremii ne amintesc următoarele nume ale protopopilor ortodocși ai Lugojului:Gavriil, Pascu, protoprezbiter nenumit – 1717, Petru Popovici (?) – 1778, Constantin Anastasievici – 1779-1802, Ștefan Anastasievici (Atanasiu) – 1802-1847, Ioan Marcu – 1847-1867, George Peștean – 1868 –1886, Dr. George Popovici – 1887-1927, Dr. Aurel Mihăescu – 1927-1948, Traian Golumba – 1949, Virgil Turcan – 1951-1955, Bujor Toma- 1955-1976, Ioan Țigriș –1977-2000, Ioan Cerbu 2000”

 

Citiţi mai departe

Social

Lugojeanul Aris Marta se întoarce acasă. Ce le-a cerut celor care l-au ajutat să se opereze

Publicat

în

RETIM

După câteva zile de chin și o operație care l-a scăpat de o tumoare facială care i-a pus viața în pericol, lugojeanul Aris Marta se întoarce acasă. Bărbatul are de luptat acum cu recuperarea, cu umflătura feței din cauza operației, dar și cu durerile provocate de acestea. Totuși, lugojeanul spune că nu se mai simte altfel decât în extaz.

“Astăzi deja e mult mai bine, atât de bine ca doctorul mi-a propus ca mâine pot pleca acasă. Vindecarea locală decurge perfect și corpul meu îmbătat de bucurie lucrează optim ca un ceas elvețian. Deci am venit, am făcut, am plecat. Eficient și minunat! Rămâne ca în 12 zile aproximativ sa aflu rezultatul histopatologic și planul de tratament mai departe”, a scris Aris pe Facebook.

Lugojeanul i-a rugat pe cei care l-au ajutat să nu mai doneze deocamdată bani, până la aflarea rezultatelor analizelor. 

“Până atunci cred că putem pune pe frâna ajutoarele financiare ca nu as vrea sa „profit” de pe urma imensei voastre bunătăți. Dacă cumva va mai trebui puțin voi da de veste și sunt sigur ca se va găsi o rezolvare. Fiecare da din puținul lui, și sunt bani munciți cu greu.Nu ar fi drept sa mai iau până când nu știu cât mai trebuie, pentru ca sunt șanse sa ajungă”, este apelul bărbatului.

Aris Marta are 41 de ani și a fost diagnosticat cu limfom non-Hodgkin (cancer limfatic). Operația de la Viena a costat 34.000 de euro, banii fiind adunați în doar câteva zile de către lugojeni.

Citiţi mai departe

Social

Două focare noi de coronavirus la Lugoj. Parte din cei afectați vor fi vaccinați de echipe mobile de imunizare

Publicat

în

RETIM

Două focare noi de coronavirus au fost depistate la Lugoj. Este vorba despre două locații, una fiind și în trecut subiectul unui focar, care s-a stins după o anumită perioadă. De această dată, cele două focare au apărut la Centrul de Recuperare si Reabilitare Neuropsihiatrica pentru Copii Lugoj și respectiv Centrul de Plasament Lugoj.

Centrul de Recuperare si Reabilitare Neuropsihiatrica pentru Copii Lugoj – 13 cazuri confirmate;

Centrul de Plasament Lugoj – 3 cazuri confirmate.

Potrivit Direcției de Sănătate Publică, una dintre cele două locații fac parte dintr-o listă cu șapte centre din tot județul unde echipe mobile de medici și asistente se vor deplasa pentru a-i vaccina pe beneficiari. Cele șapte centre sunt: 

– Centrul de Recuperare și Reabilitare Neuropsihiatrică Găvojdia -151 beneficiari

– Centrul de Îngrijire și Asistența Variaș- 35 beneficiari

– Centrul de Recuperare și Reabilitare Neuropsihiatrică nr. 1 Lugoj -50 beneficiari

– Centrul de Recuperare și Reabilitare Neuropsihiatrică Lugoj – 89 beneficiari

– Centrul de Recuperare și Reabilitare Neuropsihiatrică nr. 2 Lugoj -61 beneficiari

– Centrul de Plasament pentru Copilul cu dizabilități Recaș -27 beneficiari

Citiţi mai departe
Publicitate

Cele mai citite