Politică
Nicolae Ciucă vine la Timișoara să tranșeze conflictele din PNL Timiș, inclusiv situația de la Lugoj
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, va veni la finalul acestei săptămâni la Timişoara pentru a analiza la faţa locului tensiunile din filiala locală a partidului. Vizita vine după ce, o nouă încercare de puci la adresa preşedintelui PNL Timiş, Alin Nica, a eşuat duminică şi luni la Bucureşti, anunță debanat.ro
Conform sursei citate, Alin Nica a rezistat unei noi tentative de schimbare din funcţia de preşedinte al PNL Timiş. Aceasta trebuia să se producă în şedinţa de luni, 20 noiembrie, a Biroului Politic Naţional (BPN) al PNL, dar discuţiile decisive au avut loc duminică, într-o întâlnire informală a conducerii partidului.
DeBanat.ro mai arată că potrivit mai multor surse, tandemul din fruntea PNL, Nicolae Ciucă – Lucian Bode (secretar general), ar vrea schimbarea lui Nica, dar se loveşte de refuzul majorităţii membrilor BPN, în special al senatoarei de Timiş Alina Gorghiu, ministră a Justiţiei. Aceleaşi surse afirmă că s-a ajuns la o dispută personală între tandemul amintit şi Nica, Ciucă şi Bode simţindu-se sfidaţi de liderul PNL Timiş.
Printre cei mai vehemenți contestatari ai lui Alin Nica se află și Claudiu Buciu, fost primar al Lugojului și președinte al PNL Lugoj. Acesta a fost demis de Nica din fruntea organizației lugojene, după un conflict prelungit dintre cei doi.
Nicolae Ciucă va veni vineri, la Timişoara. Conform sursei citate, dacă vineri se vor aduna cel puţin zece primari care să-l conteste pe Nica, Biroul Politic Judeţean (BPJ) va fi dizolvat, implicit Nica va pierde poziţia de preşedinte. În acest caz, preşedinte interimar va fi adus Marcel Vela de la Caraş-Severin.
Politică
Alin Nica rămâne președinte și după venirea lui Ciucă. Claudiu Buciu îl contestă în continuare
După întâlnirea pe care Nicolae Ciucă, președintele PNL, a avut-o cu reprezentanții filialei PNL Timiș, Alin Nica a rămas șeful organizației județene. Claudiu Buciu, unul dintre cei mai mari contestatari a lui Nica, ca și alți primari care nu se mai află oficial în funcții, nu a fost primit la întâlnirea liberalilor.
Fostul primar al Lugojului, Claudiu Buciu, a declarat că nu a avut acces la discuțiile cu președintele PNL pentru că Ciucă dorea să discute doar cu primarii în funcție.
Claudiu Buciu a subliniat pentru expressdebanat.ro, că disputele din filiala PNL Timiș nu reprezintă un conflict deschis, ci mai degrabă diferențe de opinie care nu au fost gestionate adecvat de conducerea județeană. Buciu a evidențiat că organizația din Lugoj a fost desființată în trecut din cauza refuzului de a vota într-un anumit sens și a subliniat că nu există democrație în filiala respectivă.
În opinia lui Claudiu Buciu, Alin Nica ar trebui să se retragă din funcția de lider al PNL Timiș și să permită numirea unui președinte interimar acceptat de majoritatea membrilor filialei. Buciu susține că o soluție ar fi aducerea unei persoane străine de organizația locală pentru a evita percepția unui dezechilibru de putere. În plus, fostul primar a exprimat îngrijorări cu privire la perspectivele electorale ale PNL Timiș în contextul unei posibile pierderi a consiliului județean și a Primăriei Timișoara.
Claudiu Buciu a lăsat să se înțeleagă că, în absența sprijinului PNL, ar putea candida independent la Primăria Lugoj în următoarele alegeri.
Politică
Instanța obligă Guvernul să organizeze alegeri locale parțiale. Lugojul e pe lista localităților unde se va merge la vot
Președintele Partidului Forța Dreptei, Ludovic Orban, a obținut o victorie definitivă în procesul intentat împotriva Guvernului, cu instanța supremă care a respins recursul Executivului și a menținut decizia Curții de Apel București. Astfel, Guvernul este obligat să organizeze alegeri locale parțiale în 57 de localități, unde mandatele de primar au fost declarate vacante sau Consiliul local a fost dizolvat.
Decizia Curții de Apel, confirmată de instanța supremă, stabilește că Guvernul României trebuie să emită o hotărâre prin care să stabilească data organizării alegerilor parțiale locale și să declanșeze procedura de organizare a acestora pentru funcția de primar și pentru Consiliul local în toate circumscripțiile electorale identificate de Autoritatea Electorală Permanentă.
Ludovic Orban a fost ferm în demersul său de a forța organizarea alegerilor locale parțiale, inclusiv prin depunerea unei plângeri penale la Parchetul General împotriva fostului premier Nicolae Ciucă și a membrilor Guvernului. În luna mai, Orban a acuzat Guvernul de încălcarea legii și Constituției, subliniind că dreptul de vot este fundamentul democrației și trebuie respectat.
În contextul acestei dispute, o adresă a Autorității Electorale Permanente transmisă Guvernului în octombrie 2022 arată că cel puțin 51 de localități din România îndeplinesc condițiile pentru organizarea alegerilor locale parțiale. Aceste condiții includ cazuri în care edilii aleși nu își mai pot exercita mandatul din diverse motive, cum ar fi condamnări definitive, declarări de incompatibilitate sau decese.
A. Pentru funcția de primar:
1. Comuna Gurahonț, Arad;
2. Comuna Sascut, județul Bacău;
3. Comuna Bulz, județul Bihor;
4. Comuna Șimian, județul Bihor;
5. Orașul Valea lui Mihai, județul Bihor;
6. Orașul Sângeorz-Băi, județul Bistrița-Năsăud;
7. Comuna Blândești, județul Botoșani;
8. Comuna Crizbav, județul Brașov;
9. Comuna Jibert, județul Brașov;
10. Comuna Valea Salciei, județul Buzău;
11. Orașul Anina, județul Caraș-Severin;
12. Comuna Copăcele, județul Caraș-Severin;
13. Comuna Șoldanu, județul Călărași;
14. Comuna Adamclisi, județul Constanța;
15. Comuna Dobromir, județul Constanța;
16. Comuna Belin, județul Covasna;
17. Comuna Mereni, județul Covasna;
18. Municipiul Băilești, județul Dolj;
19. Comuna Grecești, județul Dolj;
20. Comuna Măceșu de Sus, județul Dolj;
21. Comuna Grădinari, județul Giurgiu;
22. Comuna Logrești, județul Gorj;
23. Orașul Turceni, județul Gorj;
24. Comuna Jilavele, județul Ialomița;
25. Comuna Gorban, județul Iași;
26. Comuna Oțeleni, județul Iași;
27. Comuna Boiu Mare, județul Maramureș;
28. Comuna Isverna, județul Mehedinți;
29. Comuna Sărățeni, județul Mureș;
30. Comuna Ghindăoani, județul Neamț;
31. Comuna Mihăești, județul Olt;
32. Comuna Vitomirești, județul Olt;
33. Comuna Vulturești, județul Olt;
34. Comuna Racșa, județul Satu Mare;
35. Comuna Cuzăplac, județul Sălaj;
36. Comuna Marpod, județul Sibiu;
37. Comuna Ilișești, județul Suceava;
38. Comuna Checea, județul Timiș;
39. Comuna Giroc, județul Timiș;
40. Municipiul Lugoj, județul Timiș;
41. Comuna Mănăștiur, județul Timiș;
42. Comuna Văcăreni, județul Tulcea;
43. Comuna Mălușteni, județul Vaslui;
44. Comuna Pogana, județul Vaslui;
45. Comuna Rebricea, județul Vaslui;
46. Comuna Orlești, județul Vâlcea;
47. Comuna Perișani, județul Vâlcea;
48. Comuna Stănești, județul Vâlcea;
49. Comuna Tănăsoaia, județul Vrancea;
50. Sectorul 5, Municipiul București.
B. Pentru consiliul local:
Comuna Agigea, județul Constanța.
Politică
PSD merge pe mâna lui Dobra la Lugoj. Anunțul oficial privind candidatul la funcția de primar întârzie
Alfred Simonis, președintele PSD Timiș, a anunțat că organizația și-a stabilit în mare parte candidații pentru primăriile din județ. Simonis a declarat că mai sunt discuții cu 13 primari de la alte partide pentru o candidatură din partea PSD. În privința Lugojului, președintele PSD Timiș lasă totul pe seama actualului președinte, Călin Dobra.
„Strategia pentru Lugoj o va face președintele PSD Lugoj, domnul Călin Dobra, care și-a manifestat interesul și intenția de a fi candidatul PSD la Primăria municipiului Lugoj. În măsura în care această strategie va fi conturată, evident că vom veni cu aportul și cu sprijinul pe care îl putem aduce din partea organizației. Dar, cu siguranță, mai bine decât Călin Dobra și organizația Lugoj nu știe nimeni ce avem de făcut la Lugoj”, a spus Simonis.
Cu toate acestea, întârzierea unui anunț oficial în privința candidatului de la Lugoj lasă loc de speculații, unele surse susținând că Dobra nu va candida pentru funcția de primar.
Politică
Titu Bojin vrea să obțină opt primari în Timiș, cu PUSL. Partidul condus de el are deja 1.000 de membri în județ
Titu Bojin, președintele filialei Partidului Umanist Social Liberal (PUSL) din Timiș, se pregătește pentru alegerile viitoare. La finalul anului trecut, Bojin a preluat funcția de membru și președinte al filialei județene a PUSL. De atunci, el a făcut pași importanți în dezvoltarea partidului în regiune, creând filiale în aproape toate localitățile din Timiș și reușind să atragă un număr de peste 1.000.
Bojin a subliniat că obiectivele pe care și le-au propus au fost îndeplinite cu succes: „Filiala Timiș se dezvoltă, așa cum am anunțat încă din prima zi. Ceea ce ne-am planificat noi este realizat. Suntem în grafic. Discutam, initial, de 80 de organizații, iar astăzi avem 82 de organizații din 99. Am depășit numărul de o mie de membri de partid.”
Unul dintre obiectivele majore ale lui Bojin și ale PUSL în județul Timiș este să obțină un scor semnificativ la alegerile locale de anul viitor. Ei vizează un procent de 7% din voturi, ceea ce ar însemna obținerea a 2-3 consilieri județeni. De asemenea, Bojin este încrezător că PUSL va avea 7-8 primari în Timiș și consilieri locali în aproximativ jumătate din localități.
- Actualitateo săptămână în urmă
Directorul spitalului din Lugoj și-a retras demisia. „Ne-a anunțat că și-a rezolvat problema personală”
- Cultură6 zile în urmă
Un nou episod din Lugoj, „Florența Banatului” este pregătit pentru lansare
- Social2 zile în urmă
Marius nu uită că a crescut pe străzi! A pregătit 200 de pachete pe care le va da unor bătrâni și copii
- Administrațieo săptămână în urmă
De ce nu au fost puse în circulație autobuzele electrice din Lugoj. Proiect demarat în urmă cu șapte ani