Connect with us

Cultură

Marea Muzică prezintă la Lugoj un program folcloric, interpretat de Corul Ion Românu al Filarmonicii Banatul

Publicat

în

Asociația Scena Muzicală invită publicul meloman din Lugoj, la un nou concert parte din proiectul „Marea Muzică”, susținut de Corul Ion Românu al Filarmonicii Banatul. Concertul va avea loc vineri, 15 septembrie, de la ora 19, la Teatrul Municipal „Traian Grozăvescu” din Lugoj, și este finanțat din bugetul local al Municipiului Lugoj.

RETIM

Concertul de vineri își propune să stârnească interesul față de repertoriul folcloric, fiind incluse următoarele piese de Sabin Drăgoi, T. Jarda, T. Teodorescu, Ion Vidu, Gh. Danga, D. G. Kiriac, S. Nicolescu, A. Bena, N. Ursu, D. M. Goia, I. D. Chirescu, C. Arvinte.

Elena-Viorica Danciu, Primar Lugoj

Corul Filarmonicii Banatul a fost înfiinţat în anul 1951 şi a activat în regim de voluntariat timp de patru ani. Formarea acestui cor a lărgit şi a îmbogăţit mult sfera repertorială a instituţiei, el devenind o prezenţă necesară în viaţa de concert, fapt pentru care în anul 1955 s-a decis salarizarea coriştilor şi stabilirea în mod oficial a ansamblului coral profesionist al Filarmonicii Banatul. Pe parcursul acestei perioade, până în 1972, corul a fost pregătit de către Mircea Hoinic. Debutul oficial al corului a avut loc în data de 5/6 noiembrie 1955, cu fragmente din oratoriul Cântarea pădurilor de S. Şostakovici. În cei peste 60 de ani de activitate, corul „Ion Românu” al Filarmonicii din Timişoara asimilează un impresionant şi vast repertoriu atât vocal-simfonic cât şi a cappella, din literatura universală şi cea românească, şi în special din cea bănăţeană. Dirijorul actual al corului este maestrul Iosif Todea.

Autoliv angajează!

Marea Muzică este un proiect implement de Asociația Scena Muzicală. Partenerul acestui proiect este Filarmonica Banatul Timișoara. Mai multe informații despre proiectele Asociației pot fi găsite aici: https://www.facebook.com/scenamuzicala sau aici: https://www.facebook.com/events/688576336062174/?acontext=%7B%22event_action_history%22%3A[]%7D. Accesul la eveniment este gratuit.

Asociația înființată în 2022 este una extrem de tânără, care reunește însă o expertiză deosebită, reușind să aducă împreună în acest proiect instituțiile muzicale emblematice ale Timișoarei: Filarmonica Banatul și Opera Națională Română din Timișoara, precum și asociația cea mai activă în domeniul muzical din Timișoara, Asociația Trib Art.

 

Click pentru comentarii

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cultură

„Noaptea Muzeelor” nu se ține la Lugoj. Angajații protestează față de condițiile de muncă și veniturile mici

Publicat

în

Muzeul din Lugoj va fi închis, ca multe alte instituții de acest gen din întreaga țară, de „Noaptea Muzeelor”, chiar dacă în acest an s-ar fi marcat 20 de ani de existență a acestei manifestări. Angajații din muzee cer creșterea cu 20% a salariilor din sectorul muzeal pentru orice poziție profesională, echilibrarea marilor inechități și discriminări care există în interiorul sectorului cultural.

RETIM

„Ediția din acest an a Nopții Muzeelor va fi una aparte și asta nu pentru că marcăm 20 de ani de existență, motiv de sărbătoare în condiții normale, ci pentru că va aduce cu sine probabil cel mai mare protest al muzeelor din ’89 încoace. Din acest motiv veți observa că multe muzee din țară nu apar pe programul Nopții Muzeelor 2024, reprezentanții acestora putând fi găsiți și susținuți în Piața Victoriei”, a scris pe Facebook Dragoș Neamu, manager al evenimentului.

Elena-Viorica Danciu, Primar Lugoj

Directoarea muzeului din Lugoj spune că angajații s-au solidarizat cu celelalte muzee din țară și nu vor organiza niciun eveniment pe 18 mai.

Autoliv angajează!

„Din păcate, în acest an nu vom organiza Noaptea Muzeelor, pentru că acestea se bazează, după cum știți, pe participarea voluntară a angajaților din instituție. Și anul acesta suntem solidari cu colegii noștri, angajați ai muzeelor din Timișoara și din întreaga țară, vizavi de demersurile sindicatelor”, a declarat Daciana Vuia.

Comisia Națională a Muzeelor și Colecțiilor a transmis că respectă decizia unei mari și reprezentative părți a muzeelor din România de a nu participa în acest an, „urmare a acestei situații nefirești”, la ediția jubiliară a Nopții Muzeelor, sub deviza „Noapte în muzeele din România”.

„Luând act de disproporțiile salariale majore, incorecte, nejustificate, apărute între muzeografi, cercetători, conservatori, restauratori și celelalte posturi de profil din rețeaua Ministerului Educației, cu peste 20-30% mai mari decât ale celor cu responsabilități mult mai mari, patrimoniu cultural mobil administrat infinit superior și complexitate a muncii net superioare din instituțiile muzeale aflate în rețeaua Ministerului Culturii sau a autorităților locale, generate de aplicarea globală și necorelată sistemic a reglementărilor de salarizare din învățământ, Comisia Națională a Muzeelor și Colecțiilor, organismul științific de specialitate cu rol consultativ în domeniul patrimoniului cultural mobil al Ministerului Culturii, își exprimă respectul față de decizia unei mari și reprezentative părți a muzeelor din România de a nu participa în acest an, urmare a acestei situații nefirești, la ediția jubiliară a Nopții Muzeelor, sub deviza „Noapte în muzeele din România”, se arată într-un comunicat al Comisiei Naționale a Muzeelor și Colecțiilor.

Citiţi mai departe

Cultură

Corul „Ion Vidu”, la înălțime. Coriștii lugojeni au făcut spectacol în avion VIDEO

Publicat

în

Corul „Ion Vidu” a participat, în perioada 7-8 mai, la manifestările dedicate Ioanei d`Arc, care au avut în orașul francez Orleans, înfrățit cu Lugojul. Coriștii lugojeni au interpretat mai multe compoziții românești și internaționale, în  Biserica Saint Pierre du Martroi.

RETIM

„Au avut loc două concerte, unul după altul și ambele au avut un succes răsunător pentru publicul francez, fiecare piesă fiind răsplatită cu ropote de aplauze. Suntem recunoscători membrilor coriști participanți ai delegației municipale și bucuroși vom continua, cu sprijinul Primăriei Municipiului Lugoj, să promovăm și să susținem corul, sub egida Casei de Cultură „Traian Grozăvescu” Lugoj”, au transmis reprezentanții instituției.

Elena-Viorica Danciu, Primar Lugoj

La întoarcere, coriștii lugojeni au fost din nou la înălțime, la propriu și la figurat. La bordul avionului Tarom, Paris – București au dat un adevărat concert.

Autoliv angajează!

Conform http://lugojcultural.3x.ro/ Corul “Ion Vidu” este înființat încă din 1810 (dacă nu chiar din 1808), când funcționa un cor al bisericii ortodoxe, cor care, extinzându-si activitatea si în sfera muzicii laice, se institutionalizează, obține un statut oficial sub denumirea Reuniunea de Cântari și Muzică. Venirea în fruntea formatiei, în 1889, a unei personalitati de talia lui Ion Vidu a însemnat propulsarea pe plan national a corului lugojan. În Banat, timp de decenii, „Corul lui Vidu”, cum era el unanim cunoscut, a fost o adevarată instituție-pilot pentru mișcarea corală din acest colț de țară.

Citiţi mai departe

Cultură

Mihai Mălaimare aduce pe străzile Lugojului un spectacol impresionant, cu costume, alegorii și marionete uriașe

Publicat

în

„Moștenirea – Paradă stradală” este cel mai recent proiect atipic, cu o puternică încărcătură vizuală și muzicală, realizat de Mihai Mălaimare la Facultatea de Muzică și Teatru – UVT.

RETIM

Inițiativa paradei stradale a luat naștere după succesul înregistrat de spectacolele cu statui vivante, prezentate de studenții Facultății de Muzică și Teatru din UVT la Timișoara și Sibiu, sub îndrumarea lui Mihai Mălaimare. Paradă stradală reprezintă un spectacol complex, care necesită mijloace de exprimare remarcabile și servește drept o soluție pedagogică extraordinară pentru studenții aflați la început de drum în această profesie.

Elena-Viorica Danciu, Primar Lugoj

Pentru realizarea acestui proiect, alături de creatorul spectacolului, Mihai Mălaimare, s-au implicat JTI, Fundația Masca și Gilda Lazăr, oferind publicului un spectacol impresionant, cu costume și alegorii, marionete uriașe și o recuzită extravagantă, care demonstrează că actorii sunt nu doar talentați, ci și inteligenți și pasionați de cercetare.

Autoliv angajează!

Primul spectacol din serie este programat pentru sâmbătă, 11 mai, în Piața Unirii din Timișoara, începând cu ora 18:00. Iată întregul calendar al spectacolelor:

– Sâmbătă, 11 Mai, ora 18:00, Piața Unirii, Timișoara;

– Duminică, 12 Mai, ora 16:00 și ora 18:00, Piața Unirii, Timișoara;

– Marți, 14 Mai, ora 11:00, C. S. E. I. „P. Popescu Neveanu”, Timișoara;

– Joi, 16 Mai, ora 11:00, Centrul de zi „Podul Lung”, Timișoara;

– Vineri, 17 Mai, ora 18:00, Lugoj;

– Vineri, 24 Mai, ora 16:00, Piața Victoriei, Timișoara;

– Luni, 27 Mai, ora 18:00, Piața Traian, Timișoara;

– Joi, 06 Iunie, ora 18:00, Cenad;

– În perioada 27-30 Iunie, spectacole prezentate în cadrul Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu.

La realizarea acestui proiect au contribuit numeroși artiști talentați, printre care Dana Anca Florea, scenaristă inspirată, Anca Albani, scenografă valoroasă, Rǎzvan Diaconu, compozitor formidabil, Mirela Simniceanu, coregrafă extrem de pricepută, Mirela Vescan, profesionistă în machiaj, precum și profesorii facultății, Laura Avarvari, Lavinia Muzicas, Gabriel Muzicaș, Violeta Zonte și Patricia Nedelea.

Citiţi mai departe

Cultură

Lugojenii sunt așteptați la tradiționalul concert al Corului „Ion Vidu”

Publicat

în

Corul „Ion Vidu” al Casei de Cultură „Traian Grozăvescu” Lugoj, sub bagheta dirijorului Alexandru Șuca, va prezenta duminică, 12 mai 2024, de la ora 18.00, tradiţionalul Concert de Paşti, eveniment găzduit de Biserica Ortodoxă „Adormirea Maicii Domnului” din Lugoj.

RETIM

Înscris sub semnul Sărbătorilor Pascale, concertul, intitulat “Ziua învierii”, va avea un repertoriu amplu şi va cuprinde lucrări religioase ale unor celebri compozitori români precum Gavriil Musicescu, Paul Constantinescu, Ioan D. Chirescu, Gheorghe Danga, Anton Pann, Gheorghe Mandicevski sau Nicolae Lungu.

Elena-Viorica Danciu, Primar Lugoj

Vă invităm, așadar, dragi lugojeni, să celebrăm împreună Învierea Mântuitorului nostru Isus Hristos, graţie înălțătoarelor acorduri sacre în interpretarea artiștilor renumitului cor lugojean.

Autoliv angajează!

Solista concertului va fi soprana Ioana Mia Iuga. Intrarea este liberă.

Concerte de succes, în Franța, la Orleans

În această perioadă, corul lugojean se află la Orleans, unde a avut două concerte cu compoziții românești și internaționale, la Biserica Saint Pierre du Martroi.

„Ambele au avut un succes răsunător pentru publicul francez, fiecare piesă fiind răsplatită cu ropote de aplauze. Suntem recunoscători membrilor coriști participanți ai delegației municipale și bucuroși vom continua, cu sprijinul Primăriei Municipiului Lugoj, să promovăm și să susținem corul, sub egida Casei de Cultură „Traian Grozăvescu” Lugoj”, au transmis reprezentanții Casei de Cultură.

 

Citiţi mai departe

Cele mai citite