Cultură
Manifestările Casei de Cultură, uitate la finanțare de Consiliul Local Lugoj
Casa de Cultură a transmis, către Consiliul Local al Municipiului Lugoj, o adresă prin care solicită un răspuns legat de agenda acțiunilor cultural-educative pe care și le propunea, pentru anul 2021. Programul ar fi fost transmis Consiliului Local Lugoj, la sfârșitul lunii mai, însă, până în prezent, nu a fost discutat de către consilierii locali lugojeni. În această situație, Casa de Cultură nu a desfășurat nicio acțiune, din lipsa finanțării.
Directorul Tudor Trăilă semnează documentul (de mai jos), în care li se cere un răspuns aleșilor locali. Instituția lugojeană de cultură este într-o situație delicată. La începutul acestui mandat, primarul Claudiu Buciu a anunțat că dorește reorganizarea actualei structuri, care nu ar avea un statut legal. O parte dintre angajați au fost deja transferați în cadrul unor compartimente ale Primăriei Lugoj. Mai mult, Buciu a amintit, de fiecare dată, balurile și manifestările PSD, care s-au desfășurat prin implicare directă a Casei de Cultură și în unele cazuri chiar cu bani din bugetul acestei instituții.
Cultură
Organizatorii speră să nu repete eșecul de anul trecut. Maria Răducanu, cap de afiș pentru Festivalul „Orașul Jazz”.
Festivalul „Orașul Jazz”, organizat de Asociația Tribul Artistic la Lugoj, are loc în perioada 22-24 iulie, pe scena de lângă Podul de Fier. Capul de afiș al festivalului este Maria Răducanu, care va putea fi urmărită în ultima zi a festivalului. Vor mai urca pe scenă, printre alții, și Bega Blues Band, FanQbello și Cobzality.
Anul trecut, prima ediție a festivalului a fost un eșec răsunător, reușind să adune foarte puțini spectatori. Anul acesta organizatorii sunt optimiști și speră la mai mult.
„Spre deosebire de anul trecut, acum suntem liberi să participăm în număr mare, fără restricții impuse de pandemie, să ne simțim bine împreună și să savurăm din plin muzica ce ne place și ne reunește. Asta, cu atât mai mult cu cât jazz-ul nu va fi singura atracție a evenimentului. DJ Dubase va completa atmosfera în fiecare zi a festivalului. Nu vor lipsi nici workshop-urile susținute de mai mulți artiști instrumentiști, printre care Sorina Savii, percuționist la Opera Națională Română din Timișoara, Robi Magheți, toboșarul trupei Cobzality și Ionuț Dorobanțu la chitară”, anunță organizatorii.
Pe toată durata festivalului vor fi standuri amenajate pentru amatorii de creații unice ale artizanilor locali dar și locuri unde se vor putea gusta diverse specialități culinare. Cei mici vor putea participa la un atelier de colorat tricouri, picturi pe față și o mulțime de jocuri interactive coordonate de animatori.
Intrarea la festival este gratuită. Proiectul este finanțat din bugetul local al Municipiului Lugoj, cu 210.000 de lei
Cultură
Academie de Arte la Lugoj, sub conducerea mezzosopranei Aura Twarowksa
La inițativa și sub direcția artistică a mezzosopranei Aura Twarowksa, Primăria Muncipiului Lugoj, Consiliul Local Lugoj și Asociația Enthousiasmos inaugurează în acest an Academia de Arte “Lugoj Clasic”. Având o carieră apreciată la nivel internațional, Aura Twarowska a excelat de-a lungul timpului în arta cântului, susținând mai multe cursuri de perfecționare în tehnica vocală. Câștigând experiență în calitate de Director Artistic al Concursurilor Internaționale de Canto „Sabin V. Drăgoi” și „Tiberiu Brediceanu” și devenind o bună cunoscătoare a nivelului artistic și al problemelor care apar în rândul tinerilor, renumita mezzosoprană s-a decis să răspundă nevoilor actualei generații de muzicieni prin înființarea Academiei de Arte.
Proiectul se va desfășura în luna septembrie, în orașul străbătut de râul Timiș și va cuprinde specializările: canto, pian, vioară, violoncel și cor.
Oraș cu puternică tradiție muzicală, Lugojul a dăruit marilor scene ale lumii voci de neegalat, instrumentiști și compozitori ce au marcat istoria muzicii la nivel mondial.
„Prin studiu, perseverență, creativitate și colaborare, motivăm dorința tinerilor de a crea artă și evenimente artistice de înaltă clasă. Vrem să fim un loc în care fiecare participant să își găsească potențialul de a străluci. Sunt recunoscătoare colegilor mei artiști, cât și personalităților invitate din alte domenii, care au acceptat să mi se alăture în acest proiect.” a declarat Aura Twarowska, directorul artistic al Academiei de Arte „Lugoj Clasic”.
Academia de Arte „Lugoj Clasic” oferă:
Masterclass-uri
- CANTO
- Măiestrie vocală și interpretativă
Aura Twarowska – mezzosoprană, Sorin Coliban – bas-bariton
- Expresie corporală
Marina Emandi – Tiron – regizor de operă
Conferințe / prezentări
- Pregătire pentru comunicarea Mass-Media / Dezinvoltură, Imagine, Dicție, Concentrare, Spontaneitate, Siguranță de sine – Claudia Robu, Producător Tv
- Educație vestimentară – designer Luciana Matei
- Lugojul, Florența Banatului – simbol al ecumenismului cultural – prof. Dr.Constantin-Tufan Stan, muzicolog
- Fiziopatologie vocală / Igienă vocală – Dr. Daniela Mihailovici, medic ORL
- Managementul carierei – Dr.Drd. Aura Twarowska, Sorin Coliban, Simona Birău
- Masterclass pian – adresat elevilor Școlii Gimnaziale de Muzică „Filaret Barbu”
- univ.dr.habil. Manuela Iana Mihăilescu,
- Dragoș Mihăilescu – solist al Filarmonicii „Banatul” Timișoara
- Masterclass vioară, adresat elevilor Școlii Gimnaziale „Filaret Barbu”
- Lucian Petrila, Filarmonica „Banatul” Timișoara
- Masterclass violoncel
– Alexandra Guțu
- Cor de copii
Prof. Claudia Crețiu
Perioada de desfășurare:
Prima ediție a Academiei se va desfășura pe parcursul lunii septembrie 2022, după cum urmează:
–1-9 septembrie 2022, Masterclass Canto.
Gala finală – 9 septembrie 2022, ora 19:00, la Teatrul “Traian Grozăvescu”.
–12-16 septembrie 2022, Masterclass-urile de Pian și Vioară.
Gala finală – 16 septembrie, Școala Gimnazială Filaret Barbu
–19-23 septembrie 2022, Masterclass violoncel.
Gala finală – 23 septembrie, Casa Bredicenilor
1-30 septembrie 2022, Corul de Copii.
Concert final 30 septembrie 2022, ora 18:00, Universitatea Europeană „Iosif Constantin Drăgan”.
Detalii despre înscriere
Pentru a vă înscrie la Masterclass-ul dorit, vă invităm să completați formularul postat pe site-ul Academiei sau să sunați la numărul de telefon: 0752677183.
Pentru Masteraclass-urile de CANTO va avea loc o preselecție pe baza unei biografii a candidatului și o înregistrare audio sau video, de maximum 5 minute.
Fiind anul în care Academia de Arte ia naștere, participanții beneficiază de sprijinul finaciar al Primăriei Municipiului Lugoj, participarea la Masterclass-uri fiind gratuită. Cazarea se află în sarcina celor care se înscriu.
Cultură
Au apărut proiectele de desființare a mai multor instituții din Lugoj. Ministrul Culturii îl atacă pe primar
Consilierii locali lugojeni se întâlnesc în ședință luni, 27 iunie. Pe ordinea de zi, se regăsesc și proiectele de desființare a mai multor instituții de cultură din Lugoj și preluarea activităților acestora de către Primăria Lugoj, printr-o nouă structură care urmează fie înființată. În această situație se află Serviciul de administrare a Cinematografului, Casa de Cultură, Galeria de Artă și Școală de Artă.
Conform proiectelor de hotărâre, instituțiile menționate se vor desființa, începând din 01.09.2022. Personalul tehnic va fi preluat în termen de 60 de zile, începând cu 01.07.2022, de către Aparatul de specialitate al Primarului Municipiului Lugoj. Funcțiile de conducere și o parte din cele de execuție, ocupate sau vacante, care nu se mai regăsesc în Aparatul de specialitate al Primarului vor fi desființate. Patrimoniul instituțiilor va fi preluat de către Unitatea Administrativă a Municipiului Lugoj.
Ministrul Culturii: „A venit momentul de glorie al primarului PNL din Lugoj”
Propunerea de desființarea a ajuns la urechile ministrului Culturii, Lucian Romașcanu, care a postat un mesaj pe pagina sa de Facebook, în care îl taxează politic pe primarul din Lugoj.

„Domnul ministru, e total dezinformat”
Claudiu Buciu, primarul Lugojului consideră că ministrul a fost dezinformat, de către colegii săi social-democrați din Lugoj, care nu i-au comunicat și faptul că aceste instituții vor continua să funcționeze, sub o altă structură.
„Nu vreau să-i dau un răspuns domnului ministru! Cred că este total dezinformat. Probabil nici nu a deschis și nici nu a citit proiectele de hotărâri, altfel ar fi putut să observe că niciuna din activitățile respective nu dispare. Ele vor funcționa în continuare în cadrul Primăriei Lugoj. Dispar, într-adevăr, unele funcții, ocupate de oameni care au avut alte preocupări, în loc să facă cultură. Poate vă amintiți controlul Curții de Conturi, care a scos la iveală cum se cheltuiau banii lugojenilor pe chefurile și balurile PSD-ului, organizate de aceste structuri. Toți acești oameni își vor pierde posturile. Cultura va fi finanțată de la bugetul local și, după cum s-a văzut deja în acest an, chiar vom aloca sume mai consistente pentru actele și evenimentele culturale de calitate. Cele trei formații artistice, Corul Ion Vidu, Teatrul Traian Grozavescu și Ansamblul Folcloric Lugojana vor putea funcționa în continuare sub umbrela noii structuri înființate”, a declarat primarul Lugojului.
Cultură
Reșita bate Lugojul, la capitolul jazz. Unul dintre cei mai în vogă artiști ai lumii vine în Banatul Montan
Reșițenii vor avea parte în această vară de un concert de mare ținută. Cântărețul american de jazz, Gregory Porter, câștigător de două premii Grammy, va concerta în centrul Reșiței, în 4 august. Cam în aceeași perioadă la Lugoj se va ține o nouă ediție a Festivalului „Orașul Jazz”, care anul trecut a strâns doar câțiva zeci de spectatori și din cauza faptului că artiștii invitați au fost niște necunoscuți care nu i-au făcut pe lugojeni să participe la concerte.
Biletele pentru concertul cântărețului american Gregory Porter pot fi cumpărate de pe site-ul www.iabilet.ro, la prețuri cuprinse între 63,57-105,95 lei (circa 1000 de bilete) și 158,93 lei (300 de bilete). Locurile cele mai scumpe sunt situate la terasele din piața centrală a orașului și includ consumație de 100 de lei. La două dintre cele trei terase (Soho House și Ros del Garden) până la această oră s-au și vândut aproape 50 de bilete.
Anunțat de municipalitate încă de anul trecut, concertul extraordinar al dublului laureat Grammy a devenit o certitudine.
„Gregory Porter este un artist de mare ținută, care a cântat cu Sting și cu alte nume celebre la nivel mondial. La Reșița, în 4 august, de la ora 20, va fi o seară Love Songs, cu cântece de dragoste, de care reșițenii și nu numai sper să se bucure”, a declarat primarul Ioan Popa.
Pentru concertul cântărețului american vor fi create circa 900 de locuri, în Centrul Civic din Reșița.
A debutat la 40 de ani
Gregory Porter este un cântăreț, compozitor și actor american. A câștigat de două ori premiul Grammy pentru cel mai bun album vocal jazz: mai întâi în 2014 pentru Liquid Spirit și apoi din nou în 2017 pentru Take Me to the Alley.
Nascut in 1971 in Sacramento, Porter se pregatea de o promitatoare cariera in fotbalul american, pe care a intrerupt-o din cauza unei accidentari la umar.
Incurajat de mama sa care era pastor, cânta de mic în biserică, obișnuindu-se treptat cu audiența si emoțiile scenei. De altfel, mama sa este motivul pentru care a devenit muzician profesionist la vârsta de 40 de ani, urmându-i astfel sfatul dat în ultimele sale clipe de viață.
-
Actualitateo zi în urmă
Un tânăr de lângă Lugoj a murit decapitat, după un accident provocat de un copil de 16 ani
-
Actualitate3 zile în urmă
Un lugojean va conduce poliția județului Arad
-
Actualitate2 zile în urmă
Precizări ADR Vest, în dosarul Parchetului European, în care este implicată și soția unui consilier local din Lugoj
-
Actualitate2 zile în urmă
Un lugojean a sfârșit înecat nu departe de insula din Cotu Mic