Cultură
Lugojul găzduiește una dintre cele mai importante manifestări de artă contemporană din România
Una dintre cele mai importante manifestări de artă plastică contemporană din România se vor reuni, sub egida International Lugoj Art Festival, în perioada 29 septembrie – 31 octombrie 2022, în generoasele spații ale Galerie de Artă și ale Muzeului de Istorie, Etnografie și Artă Plastică din Lugoj. Manifestarea este organizată cu sprijinul Primăriei Municipiului Lugoj, în parteneriat cu Muzeul de Istorie, Etnografie și Artă Plastică din Lugoj și Dan Tudor Truică, curator independent.
„Începând din acest an artele vizuale din România vor avea o nouă manifestare de anvergură prin organizarea primei ediții a International Lugoj Art Festival. Acest proiect propune 8 secțiuni distinctive, pornind de la pictură, grafică, tapiserie, scenografie, sculptură și creație vestimentară, vom ajunge la corespondențe muzicale prin realizarea unor serii de concerte. Manifestarea este realizată de Primăria Municipiului Lugoj, Muzeul de Istorie, Etnografie și Artă Plastică Lugoj, Galeria de Artă Lugoj și Dan Tudor Truică, curator independent, fondator TRUICART Events Brand. Vor fi lansate 4 albume de artă, care vor prezenta diferite secțiuni ale festivalului. Cu acest prilej, împreună cu toți colegii și prietenii ce vor fi prezenți la acest vernisaj care va încheia seria manifestărilor festivalului, vom sărbători evenimentul cu numărul 1000 organizat sub egida TRUICART Events Brand.”, transmite Dan Tudor Truică, organizatorul acestui eveniment.
Iată, mai jos, programul întregului festivalul.
29 septembrie, ora 18.00
“Maeștrii tapiseriei românești”
Muzeul de Istorie, Etnografie și Artă Plastică Lugoj
Artiștii prezenți pe simeze sunt: Carmen Bazilescu, Adriana Canija Popa, Edit Cociuba, Ana Hoble, Ruxandra Sibil Mermeze, Mihai Moldovanu, Ruxandra Stefana Munteanu, Gabriela Naftanaila Leventu, Magdalena Paree Hahn, Victoria Caraiman Pastuch, Lucia Puscasu, Ana Maria Rugescu, Nicolae Zimbroianu si Zoe Vida Porumb.
“Veșmânt”
Cristiana Maria Purdescu
Muzeul de Istorie, Etnografie și Artă Plastică Lugoj
Expoziția intitulată „Veșmânt” va cuprinde 12 creații vestimentare, reinterpretări o unor motive populare tradiționale, lucrări extrem de prețioase și pline de încărcătură emoțională. Recital de pian prof. Eliana Zah și studenții săi, Cut David și Isabelle Vegh. În program lucrări compuse de W.A. Mozart, F.M. Bartholdy, E. Satie, C. Debussy, A. Diabelli, J. Strauss Sr.
30 septembrie, ora 18.00
“Atemporal, dialoguri scenografice”
Ion Truică și Dumitru Popescu
Galeria de Artă Lugoj
Expoziția intitulată „ATEMPORAL – dialoguri scenografice” va cuprinde lucrări antologice semnate de Ion Truică și Dumitru Popescu, doi dintre cei mai importanți scenografi români, doi artiști care au scris istorie prin calitatea actului creator, două simboluri ale plastici contemporane românești. Un dialog ATEMPORAL bazat pe calitate și responsabilitate.
01 octombrie, ora 18.00
“Arta conchistadorului”
Marcel Aciocoiței
Galeria de Artă Lugoj
Expoziția intitulată „Arta conchistadorului” va cuprinde lucrări de pictură și grafică din colecții particulare. Acest demers cultural necesar va fi dublat și de lansarea albumului mult așteptat, “Marcel Aciocoiței – Arta conchistadorului”, albumul cu numărul 4 din colecția TRUICART Events Brand “Artă și destin”, care va conține texte critice, fotografii alături de colegi și o parte semnificativă a operei marelui maestru. Un eveniment gândit din dragoste, prețuire și respect față de memoria unui artist vizual emblematic pentru arta contemporană românească.
“Acorduri grafice”
Ioan Pompiliu Bălașa și Dan Tudor Truică
Galeria de Artă Lugoj
Expoziția intitulată „Acorduri grafice” va cuprinde lucrări recente și neexpuse semnate de Ioan Pompiliu Bălașa și Dan Tudor Truică.
04 octombrie, ora 18.00
Salonul Național de Artă Plastică “Atitudini Contemporane”
Galeria de Artă Lugoj
Salonul Național de Artă Plastică “Atitudini Contemporane”, a reprezentat din 2008 până în prezent, pentru manifestările de artă contemporană românească un eveniment cu totul special atât prin format cât și prin diversitatea lucrărilor prezentate pe simeze. Ajuns la cea de a XV-a ediţie, evenimentul a fost prezentat în 58 de orașe și în 115 spații expoziționale. Astăzi, pentru organizatori, această expoziţie are un caracter internaţional prin larga conexiune postmodernă.
Artiștii prezenți pe simeze la cea de-a doua etapă a celei de-a 15-a ediții a Salonului sunt: Roxana Alexa, Alina Axane, Octavian Bică, Lucia Boulescu, Andana Călinescu, Septimiu Căpățînă, Valentina Chirvase, Daniel Crăciun, Lucia Crenguța, Ana Croitoru, Cornelia Victoria Dedu, Marius Frățilă, Adrian Gălan, Ioana Lidia Ilea, Sanda Ionescu, Simona Adelina Ionescu, Luminița Nicolau, Rebeca Emanuella Mănescu, Aurelia Matei, Lucia Eleonora Pășcuț, Elena Safta, Evangelia Taka, Delia Vancea, Virginia Videa și Dorina Zah.
“Contra.punct”
Gheorghe Zaharia
Galeria de Artă Lugoj
Maestrul Gheorghe Zaharia va aduce prin expoziția personală de sculptură intitulată „CONTRA.PUNCT”, câte un accent tridimensional în toate secțiunile paralele găzduite în spațiile expoziționale ale Galeriei de Artă Lugoj.
05 octombrie, ora 18.00
“Meridiane Spirituale”
Ioana Enescu Truică
Galeria de Artă Lugoj
Această expoziție prezintă o parte din creația din ultimii ani, reprezentări figurative ale civilizațiilor și oamenilor pe care artista i-a cunoscut sau doar zărit în multele și minunatele călătorii pe meridianele spirituale avute.
Finalul acestor expoziții va fi consemnat în data de 31 octombrie 2022.
Cultură
170 de ani de la apariția primului ziar la Lugoj. Momentul va fi marcat cu sprijinul Asociației „Caius Brediceanu”
Lugoj, orașul cu o istorie bogată și înfloritoare, se pregătește să sărbătorească un moment deosebit în această săptămână. Cu prilejul împlinirii a 170 de ani de la apariția primului ziar din Lugoj, Săptămânalul Lugoser Anzeiger, lugojenii sunt invitați să participe la dezvelirea plăcii aniversare. Evenimentul va avea loc sâmbătă, 3 iunie 2023, la adresa Str. Someșului, nr. 3, începând cu ora 18:00.
Demersul a fost inițiat de către istoricul Oliviu Gaidoș, cel care a fost sprijinit de către Asociația Culturală „Caius Brediceanu” care a suportat costurile pentru dezvelirea unei plăci aniversare.
„În contextul acestei aniversări importante, dorim să transmitem mulțumiri membrilor Asociației Culturale „Caius Brediceanu” din Lugoj, care au susținut financiar realizarea plăcii aniversare. Este un gest generos și apreciat, care evidențiază importanța promovării și conservării patrimoniului cultural local. Îi așteptăm pe toți lugojenii și pe cei interesați să se alăture acestui moment special de sărbătoare și comemorare a primului ziar din orașul nostru. Dezvelirea plăcii aniversare va fi un moment de rememorare a trecutului cultural și de recunoaștere a contribuției aduse de Carl Traunfellner în dezvoltarea presei și a industriei tipografice în Lugoj. Să ne adunăm cu toții sâmbătă, 3 iunie 2023, la adresa Str. Someșului, nr. 3, începând cu ora 18:00, pentru a sărbători și a onora această importantă aniversare a presei locale”, spune Gaidoș.
Povestea primului ziar care a apărut la Lugoj
În prima jumătate a secolului al XIX-lea, aspirațiile culturale ale burgheziei locale erau alimentate de ziarele apărute în marile orașe ale Monarhiei Austriece, precum Viena, Pesta, Ofen, Sibiu și Timișoara. Prin intermediul acestor periodice, locuitorii din Lugoj, care erau bine situați din punct de vedere financiar, se conectau la pulsul societății europene, ținându-se la curent cu evenimentele politice, viața mondenă, teatrul, muzica și literatura vremii.
Nu a durat mult până când aceștia și-au dat seama de necesitatea înființării unei tipografii locale care să deservească populația Lugojului. Cererile prezentate de comercianții Johann Liszka în 1848 și Constantin Udria în 1851 sunt dovada elocventă a dorinței lor de a avea acces la aceste publicații. Cu toate acestea, guvernul a acordat permisiunea de a-și exercita meseria de tipograf în Lugoj doar lui Carl Borromäus Traunfellner.
Născut în Timișoara în 1818, Carl s-a perfecționat în arta tipografică prin călătoriile pe care le-a făcut în calitate de calfă între anii 1838 și 1845 în diverse orașe din Ungaria, Austria, Germania și Elveția. După ce a obținut autorizația pentru tipografie pe 19 februarie 1852, Traunfellner s-a mutat cu familia la Lugoj și și-a deschis prima tipografie din oraș în luna iunie a aceluiași an. Oferta sa cuprindea o gamă largă de tipărituri și imprimate, printre care se numărau tabele, protocoale, înștiințări, chitanțe, necrologuri, invitații, registre contabile, cărți de breaslă (maestru, ucenic), borderouri, foi volante, afișe, cărți de diverse tipuri etc.
În anul următor, Carl și-a mutat tipografia în casa comerciantului de nasturi Franz Katona din strada Grânelor (Fruchtgasse, nr. 14, astăzi strada Someșului, nr. 3, conform Registrului de Nașteri al Bisericii Catolice). Aici, Carl Traunfellner a redactat primul ziar din Lugoj, Săptămânalul Lugoser Anzeiger, care a fost publicat pentru prima dată pe 4 iunie 1853. Din păcate, din cauza costurilor ridicate, ziarul și-a încetat apariția după doar 28 de numere în decembrie 1853.
Carl Traunfellner a condus tipografia până la moartea sa prematură, survenită la vârsta de doar 37 de ani, pe 28 noiembrie 1855, din cauza tuberculozei. Tipografia a fost preluată de soția sa, Margareta, care s-a recăsătorit în 1859 cu tipograful Johann Wentzely. Carl Traunfellner Senior (1818-1855) este fondatorul industriei tipografice din Lugoj și al unei dinastii de tipografi, reprezentată de cei doi fii ai săi: Carl Traunfellner Junior (1845-1902) și Johann Virány (1851-1902).
Cultură
A murit Dan Haica, omul care a ținut vie cultura Lugojului
A murit Dan Haica, lugojeanul care și-a dedicat ultimii ani din viață culturii și frumosului. Anunțul a fost făcut miercuri, 31 mai, de către soția sa, Mirela. „O inimă bună a încetat să mai bată, un suflet mare s-a ridicat la cer, lăsând în urmă o nemarginită durere și un gol imens, cu mare durere anunț că s-a stins din viață Ing. Dan Haica. Înmormantarea va avea loc sâmbătă 03.06.23, la Cimitirul Evanghelic din Lugoj, la ora 13”
În Decembrie 2019, la Gala Premiilor Lugojene „Iosif Constantin Drăgan”, Dan Haica a primit premiul de excelență pentru felul cum s-a implicat în cultura Lugojului. Mai bine de zece ani, și-a transformat English Pub-ul într-un un pol al evenimentelor culturale din oraș
„Știți foate bine, cultura e consumatoare de bani, nu generatoare de bani și mi-am dorit un loc în care să mă simt eu bine și să-mi găsesc prieteni de un anumit nivel, pentru că și muzica și arta și cărțile pe care le lansăm aici evident că triază lumea care vine. Și atunci am avut norocul să întâlnesc oameni excepționali din Lugoj pentru că fără ei, deși nu am făcut-o pentru ei, fără ei nu o puteam face. Asta e de fapt esența și mulțumirile mele”, spune la aceea vreme Dan Haica
Vă lăsăm să urmăriți, mai jos, un scurt videoclip dedicat celui care a fost Dan Haica, cu ocazia Galei Premiilor Lugojene. Dumnezeu să-l odihnească în pace!
Cultură
Lugojul se pregătește să comemoreze unul dintre cei mai importanți autori de istorie locală
Orașul Lugoj se pregătește să comemoreze unul dintre cei mai distinși savanți și autori de istorie locală, profesorul Heinrich Lay. Într-un eveniment special ce va avea loc sâmbătă, pe data de 3 iunie 2023, de la ora 15.00, la Muzeul de Istorie, Etnografie și Artă Plastică din Lugoj, locuitorii vor avea ocazia să aducă un omagiu acestui remarcabil cercetător.
Profesorul Heinrich Lay, în vârstă de 94 de ani la momentul trecerii sale în neființă în anul 2022, a fost un eminent profesor emerit și un autor prolific de studii și articole de istorie locală. Munca sa de cercetare a fost de neprețuit pentru înțelegerea istoriei regiunii și pentru valorificarea patrimoniului cultural lugojean.
Conferința ce va avea loc în sala mare de la etajul Muzeului de Istorie, Etnografie și Artă Plastică din Lugoj va reuni o serie de personalități din domeniul istoriei și al muzicii. Printre vorbitorii invitați se numără dr. Franz Metz, reputat muzicolog, care va susține o comunicare despre cultura muzicală lugojeană din secolele XVIII și XIX, evidențiind importanța lucrărilor istorice ale profesorului Heinrich Lay. De asemenea, muzeograful Cristian Oliviu Gaidoș va prezenta reperele istoriografice ale lui Heinrich Lay, în timp ce dr. Constantin Tufan Stan, un alt cunoscut muzicolog, se va concentra pe relația acestuia cu toponimia lugojeană.
Evenimentul comemorativ va include și marcarea a 170 de ani de presă lugojeană printr-o ceremonie specială. În curtea casei de pe Strada Someșului, numărul 3, va fi dezvelită o plăcuță aniversară în cinstea tipografului Carl Traunfellner, care a redactat primul ziar lugojean, intitulat Lugoser Anzeiger, în data de 4 iunie 1853. Acest săptămânal a reprezentat un pas important în dezvoltarea presei locale și a avut un impact semnificativ asupra comunității.
Manifestările vor fi încheiate într-un mod solemn și emoționant, prin celebrarea unei Sfinte Liturghii în memoria profesorului Heinrich Lay. Biserica romano-catolică din Lugoj va găzdui această slujbă religioasă la ora 19:00, iar pentru a onora și mai mult moștenirea muzicală a profesorului Lay, un concert susținut de corul EXULTATE al Domului din Timișoara va avea loc imediat după liturghie, fiind dirijat de Robert Bajkai-Fabian și acompaniat de dr. Franz Metz.
Cultură
Donație valoroasă pentru Muzeul din Lugoj, din partea unui important grafician lugojean
Muzeul din Lugoj vă invită joi, 18 mai 2023, ora 14.00, la manifestarea prilejuită de donația(8 lucrări de artă) pe care o face instituției graficianului Eugen Keri.
Eugen Keri, membru al Uniunii Artiștilor Plastici, este un grafician recunoscut la nivel european, datorită numeroaselor sale expoziții: München,Senden, Krumbach, Donauwörth, Wertigen, Aichach, Augsburg, Irsee, Marktoberdorf, Friedberg, Abraxas Augsburg, Kögelturn Aichach.
Eugen Keri s-a născut în 1946, la Lugoj. A absolvit, în orașul natal, Școala Populară de Arta(1964). Între anii 1964 – 1972 își finalizează studiile la Academia de Arte Plastice din Cluj-Napoca și susține examenul de stat în artă comercială, devenind profesor de desen.
În perioada 1972 – 1990 creaza arta comercială, timbre, postere, brosuri, grafica de carte, design.
Ca o recunoaștere a profesionalismului sau, devine desenator la Muzeul Roman din Augsburg(1991-2011).
Participă, deopotrivă, la expoziții colective(Salonul de arta – Cluj-Napoca -1970,Salon Art & Decorativ Bucuresti -1973,Grafică – Artă și Design Bucureşti-1974, Poster & Design Bucureşti -1975, Grafica pentru targuri Bucureşti- 1978, Modele tur gresie Lugoj, 50 de ani mai târziu – artiști bănățeni München, Budapesta, Timisoara- 1995, Licitație de artă în beneficiul copiilor bolnavi de cancer -Galeria Ischernooy Aneige Augsburg- 1996,Tablouri pentru alinarea pacienților pediatrici- în ajutorul Minenopterului Bosnia Arsenal Augsburg- 1996 etc), dar este și autorul a numeroase expoziții personale(Galeria Pro Arte Lugoj – 1969, ’69, ’71,’79, ’83, ’84, ’85, Cluj – 1968, 1971,București -Das Spie mit dem .Q. Graphik u. Kollagen-1974,Galeria Kneipe Augsburg -1995,Galeria Kneipe Augsburg- 1996- Fapte, Galeria “Pane e Vino” Augsburg- Licitație de artă- 1998, Atemporal Augsburg Grafica – 2013).
- Administrație4 zile în urmă
S-a amânat închiderea Podului de Fier. Când ar putea începe lucrările de reparații
- Administrație2 zile în urmă
Administrația Lugojului a pierdut lupta cu natura. A plouat, a plouat, dar nici treabă nu facem!
- Cultură3 zile în urmă
A murit Dan Haica, omul care a ținut vie cultura Lugojului
- Actualitate4 zile în urmă
Razie la Lugoj pentru combaterea pirateriei software. Dosare penale pentru folosirea de programe fără licență