Actualitate
Locuitorii unui sat din apropierea Lugojului sunt disperați: „La fiecare vânt, se întâmplă asta”
Locuitorii satului Jabăr se confruntă cu o situație deranjantă, din cauza lipsei frecvente a curentului electric. Oamenii de aici trăiesc într-un adevărat coșmar, la fiecare vânt și ploaie fiind întreruperi de electricitate.
Plângerile și frustrările locuitorilor au atins un nivel maxim, iar cetățeni acuză compania Enel, furnizorul de energie electrică, că nu ia în considerare nevoile și problemele lor. Oamenii susțin că cererile și plângerile lor au fost ignorate, iar atitudinea Enel față de această situație este disprețuitoare.
„Am sunat la Enel de nenumărate ori. Este o adevărată luptă să reușești să vorbești cu un operator. Trebuie să apelezi de zeci de ori și să aștepți ore în șir la telefon. Aceasta nu este o situație acceptabilă. Suntem acum fără curent electric de două zile, iar fiecare rafală de vânt ne aruncă în beznă totală. La fiecare vânt, se întâmplă asta. Atunci când se întrerupe curentul, rămânem și fără apă. Aparatura electrică, congelatoarele și frigiderele noastre suferă daune. Efectiv își bat joc”, spune un localnic.
Nemulțumirile și protestele locuitorilor au ajuns și primarul comunei, Cristian Stoi. Acesta a explicat că este conștient de situație și a încercat să discute cu furnizorul de electricitate.
„Aseară, curentul a revenit în jurul orei 22.00. Vă asigur că și eu personal am petrecut peste 30 de minute pentru a reuși să iau legătura cu un operator. Ni s-a comunicat că rezolvarea avariilor depinde de numărul de consumatori afectați și, din păcate, în urma furtunilor din zilele trecute, au fost înregistrate mai multe avarii. Traseul rețelei noastre se intersectează cu mulți arbori, iar vânturile puternice cauzează întreruperi frecvente. Echipa noastră de la Primărie a fost trimisă pentru a curăța traseul, însă sunt și mulți nuci, iar legea ne limitează în privința tăierii lor. Avem dreptul doar să îi toaletăm”, a dezvăluit Stoi, subliniind că responsabilitatea pentru soluționarea acestei situații ar trebui să revină în primul rând echipelor Enel.
Am încercat, în mai multe rânduri, să-i contactăm pe cei de la Enel, pe numerele publice, însă nu a fost posibil, chiar dacă am așteptat și 30 de minute la telefon.
Actualitate
Se circulă cu restricții! Lucrări pe Autdostrada A1 și pe mai multe drumuri din vestul țării
Actualitate
Circulația pe Podul de Fier va fi oprită. Primăria anunță restricții rutiere inclusiv pe Podul de Beton
Primăria Municipiului Lugoj anunță că în zilele următoare va fi oprită circulația pe Podul de Fier, ca urmare a lucrărilor de modernizare începute recent.
„După cum știți, Podul de Fier, a intrat într-un proces de reabilitare totală. Constructorul va fi obligat ca în perioada următoare să oprească circulația autovehiculelor pe pod. Luând în considerare acest fapt, în perioada următoare vor fi luate măsuri pentru fluidizarea circulației în zona centrală și zona adiacentă Podului de Beton. Totodată vor fi luate măsuri de limitare a traficului greu pe Podul de Beton și în zona centrală”, au transmis reprezentanții Primăriei Lugoj.
În următoarele zile vor fi instalate indicatoare și marcaje rutiere care vor direcționa autovehiculele pe rute alternative
Actualitate
Tone de deșeuri pe malurile Timișului. O mașină a Primăriei Lugoj, printre cele care aruncă gunoiul VIDEO
Zeci de tone de deșeuri au fost depozitate pe malul râului Timiș, într-o zonă a unei foste balastiere, între Lugoj și satul Lugojel. Sătenii din zonă sunt disperați și spun că au încercat de nenumărate ori să-i oprească pe cei care aruncă deșeurile, însă au fost situații în care au fost amenințați cu bătaia. În mai multe fotografii și filmări făcute de oamenii din zonă se pot vedea munții de gunoaie. În multe dintre imagini sunt surprinse chiar mașinile firmei de salubritate care aparțin Primăriei Lugoj, care, conform localnicilor, aduc săptămânal deșeuri și le aruncă în această zonă.
„Eu mai merg cu copiii la pescuit pe malul râului. E un dezastru ce e acolo, sunt munți de gunoaie. Era o zonă foarte frumoasă, naturală, unde puteai să ieși să te relaxezi în timpul liber. Acum au distrus-o. E numai gunoi peste tot. E un adevărat focar. Acolo se poate intra doar prin balastieră și pe la Lugojel, pe malul Timișului. Aproape în fiecare zi vine câte o mașină și aruncă. Am înțeles că molozul îl aruncă să acopere gropile din balastieră, dar aici sunt saltele, paturi, mobilier, plastic și foarte mult azbest, plăci de azbest. Am găsit și o placă de la Grădinița nr. 7. Am încercat să vorbesc cu cei care aruncă, dar sar la bătaie. Am sunat la jandarmerie, la poliție, dar nu au făcut nimic”, spune unul dintre localnici.
Într-un răspuns transmis către Lugojeanul.ro, Primăria Lugoj spune că în zona respectivă avea acordul Agenției de Mediu pentru a depozita deșeurile provenite din construcții.
„Pentru identificarea unor zone destinate depozitării, Primăria Municipiului Lugoj, cu acordul Agenției pentru Protecția Mediului nr. 7034 din 04.12.2014, a stabilit și informat cetățenii că pot depozita molozul, respectiv deșeurile inerte rezultate din construcții (mortar, pietriș, cărămizi, țigle), la fosta balastieră AEGEF, unde accesul se face de pe centura ocolitoare a municipiului, din direcția Caransebeș, înainte de podul peste râul Timiș. De asemenea, s-au amplasat containere pentru deșeuri voluminoase, pentru ca populația să se poată debarasa de acestea între campaniile de salubrizare trimestriale ale operatorului de salubritate”, ne-au transmis reprezentanții administrației locale.
Doar că, nimeni nu verifică ce fel de deșeuri se aruncă în acel perimetru. Acum, reprezentanții primăriei spun că vor curăța zona și o vor supraveghea.
„Acest loc de depozitare a funcționat cu orar stabilit și paznic până în iulie 2024, când, din lipsa de personal, zona nu a mai fost supravegheată, ceea ce a dus la situația pe care o semnalați în prezent. Deoarece în urma verificării au fost identificate și alte deșeuri amestecate în afara celor inerte, a fost închisă bariera de acces la terenul respectiv, iar de la 1 octombrie există deja pază care verifică tipul de deșeuri adus de cetățeni. În perioada imediat următoare, se va proceda la o igienizare urgentă, sortare și transport a deșeurilor la deponeul Ghizela. De asemenea, zona va fi supravegheată video și se vor face verificări în legătură cu mașinile care transportă deșeuri în zonă, aplicându-se sancțiuni în acest sens”, spun edilii lugojeni. Aceștia mai precizează că mașina societății de salubritate este „inactivă de aproximativ un an”.
Actualitate
Campanie de sterilizări gratuite pentru câini și pisici. Ultima ocazie din 2024
Asociația Free Amely din Lugoj anunță o nouă campanie de sterilizări și castrări gratuite pentru câini și pisici, cu și fără stăpân, desfășurată pe 26 și 27 octombrie 2024. Evenimentul va avea loc la Cabinetul Veterinar „Cubin Eco Vet” din localitatea Știuca, nr. 80, județul Timiș, și se adresează tuturor iubitorilor de animale care doresc să contribuie la reducerea numărului de animale fără adăpost și să prevină sancțiunile legale pentru necastrarea câinilor.
Sterilizările se vor face este între orele 09:00 și 18:30, iar cei care doresc să beneficieze de gratuitate trebuie să își facă programare la unul dintre numerele de telefon: 0731 973 866 sau 0726 692 964. Organizatorii atrag atenția că aceasta ar putea fi ultima campanie gratuită de sterilizare din acest an, subliniind importanța acestei acțiuni în prevenirea abandonului animalelor.
De ce este importantă sterilizarea?
Sterilizarea câinilor și pisicilor este esențială pentru a preveni nașterea nedorită a puilor, contribuind astfel la reducerea abandonului animalelor, în special a femelelor gestante și a puilor care sfârșesc adesea pe stradă. În afara campaniilor gratuite, o sterilizare poate costa câteva sute de lei, dar amenzile pot varia între 5.000 și 10.000 de lei, conform legislației din România.
Sterilizările sunt oferite în mod gratuit prin sprijinul sponsorului Pfotenherz Tierschutz mit Verstand e.V. din Germania, iar campania este organizată de Free Amely 2007 Lugoj. Echipa medicală este formată din:
- Dr. Simon Cubin – coordonatorul campaniei,
- Dr. Daniel Cubin,
- Dr. Melisa Marin,
- Tehnician veterinar Alexandra Făgărașan,
- Tehnician veterinar Laurențiu Avram,
- Ana-Maria-Valentina Lăban, studentă la Facultatea de Medicină Veterinară din Timișoara.
Cine poate beneficia de campanie?
Pot fi sterilizate:
- Femele cu vârsta de 4-6 luni,
- Masculi cu vârsta de 6-8 luni.
Organizatorii subliniază că femelele nu trebuie să fete înainte de sterilizare, dar, dacă acest lucru s-a întâmplat deja, pot fi sterilizate la cel puțin două luni după fătare.
ATENȚIE! În ziua operației, animalele nu trebuie hrănite, însă pot primi apă.
Proprietarii care aduc animalele pentru sterilizare trebuie să aibă asupra lor un act de identitate (buletin sau pașaport) pentru completarea fișelor și a declarațiilor de risc de anestezie. În cazul în care animalul are un Carnet de sănătate, acesta trebuie adus la cabinet.
Pentru locuitorii din comunele Știuca și Gavojdia, vaccinul antirabic este gratuit. Alte servicii, cum ar fi emiterea carnetelor de sănătate, microciparea, deparazitarea sau vaccinarea, sunt disponibile contra cost.
Campania se adresează tuturor cetățenilor din județul Timiș care doresc să își sterilizeze animalele de companie sau să ajute animalele fără stăpân. Asociația Free Amely subliniază că această acțiune este esențială pentru a preveni creșterea numărului de animale abandonate, încurajând totodată responsabilitatea față de animalele de companie. Pentru a participa la această campanie de sterilizare gratuită, cetățenii sunt rugați să își facă programări la numerele de telefon 0731 973 866 sau 0726 692 964. Organizatorii așteaptă cu drag cât mai multe persoane și promit o serie de surprize pentru participanți.
-
Sporto săptămână în urmă
Început spectaculos de sezon. CSM Lugoj a învins campioana României și are meci împotriva campioanei Cehiei
-
Administrațieo săptămână în urmă
Angajații Primăriei Lugoj nu vor putea să primească salariile în această lună
-
Politicăo săptămână în urmă
Fără nicio jenă. Consilierii locali nu s-au mai prezentat la ședință
-
Lugoj6 zile în urmă
Unul din cele mai populare festivaluri are loc în weekend, la Buziaș: papricaș, vin și muzică bună