Actualitate
La mulți ani România, la mulți ani Lugoj! Ce tradiții respectă românii în ziua de 1 Decembrie
Românii sărbătoresc la 1 Decembrie Ziua Națională. O zi în care toți ne simțim un pic mai mândrii că suntem români, mai buni și mai uniți, în ciuda neajunsurilor din țara în care trăim. Astăzi, fiecare român sărbătorește așa cum știe mai bine, în funcție de posibilități și respectând regulile impuse de pandemie.
Ziua de 1 Decembrie marchează unirea, momentul apariției României Mari, ce s-a înfăptuit la 1 Decembrie 1918. Așa cum era și normal, fiind vorba despre o sărbătoare de un asemenea calibru, românii o celebrează mai ales într-un mod culinar. Fiecare român va avea astăzi pe mese bucate alese tradiționale, cum sunt micii cu muștar, fasolea cu ciolan, dar și un pahar de țuică sau de vin românesc.
Printre tradițiile care se respectă cu sfințenie în fiecare an de 1 Decembrie se numără și arborarea drapelului național în balcon, pe poartă sau la geamul caselor. Drapelul este arborat la instituțiile de stat din toată țara, conform legii.
Într-un an normal, Ziua Națională ar fi fost marcată prin parada militară de la Arcul de Triumf, dar și alte parade din orașele importante ale țării, mai ales Alba Iulia, oraș cu o importantă semnificație pentru unire. S-ar depune coroane de flori la monumente ale eroilor, iar după-masa în mod normal s-ar organiza spectacole, concerte și evenimente în aer liber. În acest an, evenimentele de acest gen au fost suspendate complet sau restrânse, din cauza pandemiei.
Nu în ultimul rând, ziua de 1 Decembrie înseamnă și o zi de reculegere, de rugăciune și de cunoaștere a istoriei statului român, atât pentru cei mai tineri, cât și pentru cei mai în vârstă dintre noi. Asta mai ales că ne aflăm deja în postul Crăciunului.
La mulți ani!
foto: arhiva Lugojeanul.ro
Actualitate
Flux de vaccinare anti-coronavirus special dedicat profesorilor la Lugoj
Un flux de vaccinare special dedicat cadrelor didactice va fi operațional la Lugoj, din luna februarie, au anunțat cei de la Direcția de Sănătate Publică. Centrul va face parte dintr-un total de trei puncte de vaccinare la nivel județean deschise doar pentru profesori, care ar urma să se întoarcă la catedră din 8 februarie.
“Ca și măsură de prevenire împotriva răspândirii virusului SARS COV 2 în randul cadrelor didactice și al elevilor, au fost alocate județului Timiș 3 fluxuri noi de vaccinare exclusiva a personalului din acest domeniu, care vor fi operaționale incepand cu prima decada a lunii februarie”, au precizat cei de la DSP Timiș.
Celelalte două fluxuri vor funcționa la centrele de vaccinare ISHO Timișoara. Potrivit unor declarații ale directorilor de școli și licee din Lugoj, profesorii lugojeni sunt dispuși și nu prea să se imunizeze. Conform ultimelor decizii ale autorităților, școlile ar urma să se deschidă începând cu 8 februarie, în toată țara.
Actualitate
Deșeurile voluminoase din zona 0 a județului Timiș pot fi predate gratuit la containerele speciale RETIM
În perioada 25 ianuarie – 23 martie are loc o nouă campanie derulată de RETIM Ecologic Service SA și ADID Timiș pentru colectarea gratuită a deșeurilor voluminoase din zona 0 a judeţului Timiş în localitățile Lugoj, Buziaș, Recaș, Balinț, Bara, Belinț, Bogda, Boldur, Brestovăț, Chevereșu Mare, Coşteiu, Criciova, Darova, Găvojdia, Ghizela, Nădrag, Nițchidorf, Racovița, Sacoșu Turcesc, Secaș, Știuca, Topolovățu Mare și Victor Vlad Delamarina.
CINE poate preda deşeuri voluminoase
Cetățenii din localităţie menţionate mai sus pot depune prin aport voluntar deșeurile voluminoase în containerele special puse la dispoziție în punctele de colectare și între orele menționate în tabelul de mai jos.
CE se poate preda în cadrul acestei campanii
DEŞEURILE VOLUMINOASE sunt:
⦁ mobilier, comode, mese de cafea, de toaletă, decorative
⦁ mese de scris pentru copii, rafturi, etajere, etajere metalice
⦁ covoare, carpete, preșuri
⦁ canapele, paturi, dulapuri, birouri, scaune, banchete,saltele
⦁ oale
⦁ ceasuri
⦁ perdele, draperii
⦁ dulapuri de baie, suporturi prosoape
⦁ lustre, tablouri
⦁ obiecte sanitare, căzi, vase de toaletă, robineți, cabine de duș, suporturi, baterii sanitare, chiuvete, bideuri, capace vase de toaletă, lavoare, rezervoare de apă pentru vase de toaletă
⦁ obiecte mari de folosință îndelungată precum : calorifere fontă, calorifere aluminiu, uși, tocuri de uși şi tocuri de geamuri, etc
ATENŢIE! Deșeurile voluminoase nu trebuie amestecate cu alte categorii de deșeuri (reziduale, reciclabile, de construcții, etc.).
ATENŢIE! Nu se colectează în cadrul acestor campanii deșeurile electrice și electrocasnice (televizoare, mașini de spălat, frigidere, computere, etc.)!
Deșeurile voluminoase se păstrează în gospodărie până în momentul aducerii voluntare la punctul de colectare și nu se depun pe domeniul public în afara programului de colectare.
UNDE şi CÂND se pot preda deşeurile voluminoase aflati din tabelul de mai jos
Detalii despre efectuarea acestor campanii pe www.retim.ro si www.adidtimis.ro/stiri.
De asemenea, operatorii serviciului de Call Center sunt disponibili la numărul +40 374 885 692, de luni până vineri, între orele 07.00 – 19.00.
Actualitate
Primăria Lugoj caută personal medical pentru centrele de vaccinare

-
Administrațieo zi în urmă
Ce averi are Claudiu Buciu, noul primar al Lugojului
-
Social23 de ore în urmă
Situația din spitalul lugojean care l-a iritat pe primar. „Sunați-mă direct, când treceți prin așa ceva!”
-
Administrație5 ore în urmă
Funcționari din Primărie trimiși de primar în Justiție, să răspundă de ilegalitățile făcute ca J’adore să funcționeze