Connect with us

Social

Insula din Cotu Mic din Lugoj, curățenie generală cu ajutorul voluntarilor

Publicat

în

RETIM

Grupul de initiațivă „Punem Insula pe Hartă” și Verde de Banat, organizează sâmbătă, 5 martie, a treia acțiune de ecologizare a insulei din Cotu-Mic.

“Dragi lugojeni, sâmbăta aceasta de la ora 10.00, va avea loc a III-a acțiune de ecologizare a insulei Cotu-Mic din Lugoj. Acum, că o buna parte din deșeuri au fost strânse, putem trece la curățarea spașiilor de vegetație uscată. Pentru sâmbătă avem mare nevoie de drujbe și fierăstraie electrice. Astfel, facem apel la toţi lugojenii care vor să se implice și le pasă de acest oraș”, transmit organizatorii.

AUTOLIV

Proiectul Oameni pe Insulă este finanţat prin Fondul pentru un viitor mai bun în comunităţi Lugoj, program coordonat la nivel național de Federaţia Fundaţiile Comunitare din România – FFCR, finanțat de Lidl Romania și implementat la nivel local de Fundaţia Comunitară Timişoara. Este o actiune la comun a 3 proiecte care au ca obiectiv re-activarea Insulei Cotu Mic din Lugoj. „Lugojenii își ingrijesc insula”, implementat de Asociația Verde Banat, „Oameni pe Insulă” de Asociația Alternativei Sportive și „Punem Insula pe Hartă”, de Grupul local de inițiativă P.I.P.H.

”Privită de sus, insula din Lugoj este o mică bijuterie, chiar în inima orașului. Deși a fost complet neglijată de comunitate în ultimii ani, există și o parte bună în asta, căci natura a început să-și regăsească locul aici. Vegetația s-a răspândit și a devenit casă pentru o multitudine de păsări și mici mamifere. Deși ne dorim ca oamenii să revină și ei pe insulă, să petrecem împreună experiențe frumoase în cadrul activităților ce le vom organiza la vară, este important să apreciem ceea ce avem, să respectăm natura și să avem grijă de ea”, arată inițiatorii proiectului.

150 de saci de deșeuri adunați în două zile

Săptămâna trecută voluntarii au colectat 150 de saci de deșeuri în cele două zile ale acțiunilor de ecologizare, la care au participat elevi, Batalionul 183 infanterie mixtă „Gen.I.Dragalina” Lugoj, dar și voluntari. Dacă vrei să te alături acțiunii de sâmbătă „Punem Insula pe Hartă”, aici sunt mai multe detalii despre eveniment.

Click pentru comentarii

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Social

Anomalie legislativă: „Cei care se află în concediu medical primesc mai mulți bani decât când sunt la serviciu”

Publicat

în

Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a adus în atenție joi o problemă controversată legată de concediile medicale, subliniind paradoxul în care se află cei aflați în această situație. El a afirmat că cei care se află în concediu medical primesc mai mulți bani decât atunci când sunt la serviciu.

RETIM

Ordonanța privind impozitarea concediilor medicale rămâne blocată în Parlament. Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, și ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, au fost întrebați într-un briefing de presă la Palatul Victoria despre această temă.

„Aș menționa că acea ordonanță reprezenta niște măsuri fiscal-bugetare, nu măsuri pentru sistemul de sănătate. Trebuie o abordare echilibrată. Este important să subliniem că atribuțiile Casei Naționale de Asigurări de Sănătate prevăd controlul modului în care sunt eliberate concediile medicale. Politica fiscală a României nu este responsabilitatea Ministerului Sănătății”, a spus Rafila.

AUTOLIV

Întrebat dacă ar fi de acord cu eliminarea prevederii, ministrul Sănătății a menționat că este necesară o evaluare atentă, deoarece există boli cronice și situații speciale, cum ar fi bolile oncologice sau sarcina.

La rândul său, ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a subliniat că numărul mare de concedii medicale afectează bugetul asigurărilor sociale.

„Suntem într-o situație paradoxală în care cel care stă în concediu medical primește mai mulți bani decât atunci când este la serviciu. Trebuie să luăm în considerare toate aceste aspecte pentru a asigura sustenabilitatea bugetului de asigurări sociale de sănătate”, a declarat Boloș.

În ceea ce privește sumele încasate la buget prin impozitarea concediilor medicale, ministrul Finanțelor a menționat că nu este vorba despre o taxă, ci despre o contribuție la asigurările sociale de sănătate. El a estimat că suma anuală încasată ar fi de aproximativ 600 de milioane de lei.

 

Citiţi mai departe

Social

Polițiștii de la Protecția Animalelor au salvat 14 cățeluși lăsați pe un câmp. Cât de mari sunt amenzile pentru abandonarea animalelor

Publicat

în

La data de 22 martie a.c., datorită eforturilor și implicării polițiștilor din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Timiș – Biroul pentru Protecția Animalelor, în colaborare cu cetățenii iubitori de animale, au fost salvați 14 cățeluși abandonați în câmp în zona limitrofă a localității Săcălaz.

RETIM

În prezent, aceștia sunt în grija unei Asociații de protecție a animalelor, unde beneficiază de îngrijire și tratament medical veterinar specializat, cu speranța găsirii în viitorul apropiat a unui cămin iubitor pentru fiecare.

De asemenea, polițiștii Biroului Pentru Protecția Animalelor doresc să sublinieze importanța sterilizări animalelor de companie, care joacă un rol esențial în reducerea numărului de animale fără stăpân și în prevenirea abandonului, conform legislației în vigoare privind protecția animalelor.

AUTOLIV

Totodată, vă aducem la cunoștință faptul că potrivit art. 6, lit. f din Legea nr. 205/2004 Rep. privind protecția animalelor, “abandonarea și/sau alungarea unui animal a cărui existență depinde de îngrijirea omului” constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 3000 de lei la 12.000 de lei.

Citiţi mai departe

Social

Cum a ajuns lugojeanca care deține Lotus Melow, la Valea Lungă, să fie amenințată cu pușca și o sabie

Publicat

în

Adriana Olariu și pomul cu pricina FOTO Libertate.ro

O poveste de conviețuire pașnică și de inițiativă antreprenorială a luat o turnură neașteptată la Valea Lungă(Timiș).  Un loc aparent liniștit a devenit scena unui conflict intens în care a fost necesară intervenți poliției, arată Libertatea.ro

RETIM

Conform sursei citate,  totul a pornit de la un prun, aflat pe marginea drumului, pe spațiul public. Lugojeanca Adriana Olariu, s-a mutat în sat în urmă cu câțiva ani și  a inițiat un proiect de camping pentru autorulote, sub numele de LotusMelow.  Femeia a ajuns să se confrunte cu amenințări grave și acte de intimidare. Încercând să facă loc rulotelor musafirilor săi, Adriana a tăiat un prun aflat pe spațiul public. Acest gest a declanșat un adevărat război cu niște vecini.

„Vecina mea și nepotul ei au pus în aplicare amenințări grave. Au pus sârmă ghimpată și m-au terorizat încontinuu. M-au amenințat că îmi incendiază casa și chiar că mă vor agresa fizic. Este foarte grav și mă simt în pericol constant”, a declarat Adriana Olariu pentru Libertatea.

AUTOLIV

În plus, Adriana povestește un episod cutremurător care a tensionat și mai mult situația. În data de 12 martie 2024, când s-a întors acasă cu fiica sa de la școală, a fost confruntată  de nepotul vecinei, un bărbat între două vârste, care a ieșit în fața porții sale și a început să o amenințe cu moartea.

„Îi explicam situația, iar reacția lui a fost: «Te omor! Tu astăzi mori!». S-a dus înăuntru și a luat pușca, o pușcă lungă, maro cu negru, cu lunetă, pentru că mi-o amintesc. A fost cel mai groaznic moment din viața mea. Am zis că s-a sfârșit totul pentru mine”, a povestit Adriana. Femeia a sunat imediat la 112, iar poliția a intervenit. Agenții trimiși au raportat că arma în cauză era o pușcă de airsoft.

Vecinii acuzați Foto Libertatea.ro

Vecinii neagă acuzațiile

Vecina și nepotul său neagă însă aceste acuzații. „Am avut dificultăți cu vecina și anul trecut. Am pus pomi, îi scoate afară, nu mai vrem să facem nimic. Tot minciuni. Sunt muiere bătrână. A dat cu mine jos, că am întrebat de ce a tăiat pomii. I-am spus să nu îi taie că este primărie. Acum a scos nucul din rădăcină. Nu vrem să facem… Să facă Dumnezeu cum e bine”, a declarat bătrâna.

În mijlocul acestui conflict, un alt incident a adăugat și mai mult la tensiunea din zonă. Adriana Olariu spune că nepotul vecinei a fost lăsat de polițiști să se întoarcă acasă, imediat după ce a amenințat-o cu arma.

„După ce a venit înapoi, se plimba cu o sabie lungă, imensă, la el în curte și arăta către casa noastră. Vorbea cu mătușa lui despre un anume Ciobanu, că îl contactează să ne dea foc la casă, să ardem ca șobolanii. Amenințarea că ne dau foc la casă e de anul trecut. De fiecare dată când am vorbit la Poliție mi s-a cerut să înțeleg că doamna e bătrână și că ăla e nebun. Dar nebunia și bătrânețea nu justifică aceste lucruri. Gândiți-vă ce pericol este pentru toți cei care vin aici. Trebuie făcut ceva. Nu poți să ameninți pe cineva cu pușca și să nu se ia nicio măsură. Gândiți-vă ce pericol e pentru toți cei care vin aici”, spune Adriana Olariu, care susține că, la Poliție, a fost „încurajată” să nu depună plângere.

Bărbatul neagă toate acuzațiile.

„Mă trezesc dimineața și îl văd scos (n.r. – nucul). Nu a amenințat nimeni cu moartea. Au fost două-trei înjurături și atâta tot. Eu o să o dau în judecată că m-a plimbat prin psihiatrie. Mă întreabă ăia dacă aud voci. Mi-au dat drumul că sunt perfect, nu are nicio legătură una cu alta”, a declarat Marius, bărbatul acuzat că și-a amenințat vecina cu moartea.

Cu toate acestea, soluționarea disputei pare să fie departe. Citește întreaga poveste pe Libertatea.ro

Citiţi mai departe

Social

STUDIU Unele medicamente de contracepție pot duce la apariția unor tumori cerebrale

Publicat

în

Milioane de femei din întreaga lume care utilizează anumite medicamente hormonale pentru contracepţie şi pentru a gestiona afecţiuni precum endometrioza pot prezenta un risc crescut de tumori cerebrale rare, de obicei benigne, susţin cercetătorii.

RETIM

Potrivit The Guardian, oamenii de ştiinţă au descoperit că utilizarea prelungită a anumitor medicamente progestogene a fost legată de un risc mai mare de meningiom, care sunt tumori (de obicei necanceroase) care se formează în ţesuturile din jurul creierului.

Dar, deşi riscul de meningiom a fost mai mare în cazul femeilor care au luat medicamentele timp de mai mult de un an, un expert de renume a declarat că această constatare nu ar trebui să le îngrijoreze pe femeile care au folosit sau folosesc în prezent, deoarece riscul ridicat a rămas „extrem de mic”.

AUTOLIV

Progestogenii sunt asemănători hormonului natural progesteron. Aceştia sunt utilizaţi în contraceptive, pentru afecţiuni ginecologice precum endometrioza şi sindromul ovarelor polichistice şi în terapiile de substituţie hormonală utilizate în timpul menopauzei.

Se ştie deja că progestogeni în doze mari cresc riscul de meningiom, dar în cel mai recent studiu publicat în BMJ, cercetătorii de la Agenţia Naţională pentru Siguranţa Medicamentelor şi a Produselor de Sănătate din Franţa au investigat opt forme de hormon mai frecvent utilizate.

Majoritatea meningioamelor nu sunt de obicei canceroase şi cresc lent, dar, deoarece pot exercita presiune asupra creierului, ele necesită adesea o îndepărtare chirurgicală. Tumorile rareori pun viaţa în pericol, dar intervenţia chirurgicală implică riscuri, nu în ultimul rând pentru structurile cerebrale din apropierea tumorilor, care pot fi uneori deteriorate.

Utilizând date din sistemul naţional de sănătate francez, cercetătorii au identificat 18.061 de femei, cu o vârstă medie de 58 de ani, care au suferit intervenţii chirurgicale între 2009 şi 2018 pentru îndepărtarea meningioamelor intracraniene. Comparând fiecare caz cu cinci persoane de control sănătoase, potrivite, cercetătorii au descoperit că utilizarea prelungită – adică mai mult de 12 luni – a trei progestative a fost asociată cu un risc mai mare de meningiom care a necesitat o intervenţie chirurgicală.

Două pilule orale, medrogestone şi promegestone, au fost legate de un risc de 4,1 şi, respectiv, de 2,7 ori mai mare de meningiom; iar acetatul de medroxiprogesteron, o injecţie contraceptivă vândută sub numele de Depo-Provera, a fost legată de un risc de 5,6 ori mai mare. Deoarece studiul este observaţional, nu poate dovedi că hormonii cauzează tumorile. Nu a fost găsit niciun risc excesiv pentru progesteron, dydrogesteron sau pentru sistemele hormonale intrauterine utilizate pe scară largă.

Cercetătorii solicită mai multe studii privind siguranţa hormonilor, în special a acetatului de medroxiprogesteron injectabil. Injecţiile sunt rar folosite în Marea Britanie şi în restul Europei, dar 74 de milioane de femei la nivel global le primesc, ceea ce înseamnă că „numărul de meningioame atribuibile poate fi potenţial ridicat”, scriu aceştia.

Pe baza registrelor de date privind cancerul din Marea Britanie, aproximativ patru din fiecare mie de femei în vârstă de 30 de ani ar trebui să dezvolte un meningiom până la vârsta de 80 de ani. Dacă utilizarea acetatului de medroxiprogesteron timp de mai mult de un an creşte riscul de aproximativ cinci ori, aşa cum sugerează studiul BMJ, această cifră ar creşte la 20 la fiecare mie.

Citiţi mai departe

Cele mai citite