Cultură
I CONNECT – Expozitie inedita la Lugoj
O expozitie de pictura si nu numai va debuta joi la Lugoj, vernisajul acesteia fiind programat la orele 19. Artista care va expune in cadrul English Pub, pe perioada 10 august – 13 septembrie, Suzana Fantanariu, are in palmares un numar record de expozitii personale, premii nationale si internationale si opere recunoscute la nivel international.
Nascuta la 15 septembrie 1947, in localitatea Baia, judetul Suceava, Suzana Fantanariu este absolventa a Institutului de Atre Plastice „Ioan Andreescu” din Cluj-Napoca (1968-1974). A obtinut o bursa de studii Roma, Italia, in 1985.
Este profesor universitar doctor la Facultatea de Arte, la Universitatea de Vest din Timisoara si membra a Uniunii Artistilor Plastici din Romania. A obtinut Diploma de Excelenta acordata de Primaria Municipilului Timisoara.
sursa foto
Cultură
Orașul Jazz 2024: Irina Sârbu și Cobzality promit două seri de neuitat la Lugoj
Festivalul Orașul Jazz 2024 se apropie cu pași repezi și aduce pe scena din Lugoj două evenimente muzicale de excepție, care promit să captiveze publicul și să ofere o experiență memorabilă.
În prima seară, pe 13 septembrie, festivalul va fi deschis de Cobzality, un proiect electro-world music inovator, inspirat din folclorul românesc și tradițiile autentice. Fondat în 2012 de Florin Romașcu și Robert Magheți, Cobzality a câștigat recunoaștere atât pe plan național, cât și internațional, cu un stil unic care combină percuția neconvențională cu claviaturile și live programming-ul. Băieții au fost anterior parte a proiectului de percuție ‘Sistem’, unde au obținut un loc 3 la Eurovision 2005, și acum sunt acompaniați de talentata solistă Bianca Purcărea-Magheți, o prezență cunoscută din TV, radio și mediul online. Cobzality va încheia prima seară de festival cu un show vibrant și plin de energie, aducând pe scenă un amestec captivant de ritmuri și sunete care reflectă tradițiile românești.
A doua seară, pe 14 septembrie, va fi marcată de un concert de excepție susținut de Irina Sârbu, una dintre cele mai îndrăgite și talentate cântărețe de jazz din România. Irina Sârbu va oferi publicului o seară plină de diversitate muzicală, interpretând un repertoriu variat care include jazz standard, etnojazz, samba, bossa nova, tango, muzică românească interbelică și muzică franceză, dar și piese originale din albumul său recent lansat, „At The End Of July”. Artista va fi acompaniată de o echipă de muzicieni de excepție: Puiu Pascu la pian, Ciprian Parghel la bas și Dragoș Mihu la tobe. Cu un timbru vocal inconfundabil și o abilitate remarcabilă de improvizație, Irina Sârbu promite să ofere o interpretare spectaculoasă și emoționantă.
Festivalul Orașul Jazz 2024 este organizat de Tribul Artistic și Casa de Cultură “Traian Grozăvescu” Lugoj, cu sprijin financiar din bugetul local al Municipiului Lugoj. Este o ocazie rară de a experimenta muzica live la cel mai înalt nivel și de a celebra diversitatea stilistică și originalitatea în muzica jazz și world music. Publicul este invitat să participe la aceste două seri de neuitat, care vor aduce pe scenă atât tradiții muzicale bogate, cât și inovație și creativitate.
Cultură
Filarmonica „Banatul” se întoarce în Lugoj cu un nou concert de excepție
Vineri, 30 august 2024, de la ora 19:00, la Teatrul Municipal „Traian Grozăvescu” Lugoj, un eveniment de excepție va aduna sub același acoperiș iubitorii muzicii clasice în cadrul unui concert strălucitor, susținut de artiștii Ansamblului de Alamă al Filarmonicii „Banatul” Timișoara, sub conducerea lui Dominique Bodart.
Concertul se va deschide cu măreția „Sextetului de trompete” semnat de O. Böhme. Magia sonoră va continua cu splendidul „Capriciu Italian” de P. I. Ceaikovski. Apoi, publicul va fi purtați prin universul sonor al lucrării „A Requiem in Our Time” de E. Rautavaara. Programul serii va continua cu o lucrare impresionantă și plină de sensibilitate – „Ave Maria” de G. Caccini și, în final, cu „Suita Pasărea de foc” de I. Stravinski.
Accesul la eveniment este gratuit și se va face pe baza rezervării locul în prealabil, prin intermediul umătorului link: https://bit.ly/ansamblul-de-suflatori.
Lugojenii vor fi ghidați prin această călătorie muzicală de către talentatul dirijor și excepționalul instrumentist, cunoscut și apreciat la nivel european, Dominique Bodart. Originar din Namur, Belgia, Dominique și-a început educația muzicală la Conservatorul local, continuând apoi la Conservatoarele Regale din Bruxelles și Liège, unde a obținut diverse premii. A urmat cursuri de masterat cu Pierre Thibaud la Paris și a câștigat numeroase premii la competiții internaționale.
Între 1989 și 1991, a fost prim trompetist solo pentru World Youth Orchestra, colaborând cu dirijori renumiți. A predat la Academiile de Muzică din Eghezée și Tamines și a susținut masterclass-uri în Belgia și în străinătate. Ca interpret, a concertat în toată Europa și a colaborat cu diverse orchestre europene.
Dominique a explorat și practica instrumentelor vechi, studiind la Conservatorul Sweelinck din Amsterdam. A lansat mai multe CD-uri („Si suoni la tromba”, „Bouquet of melodies”, „In the groove”) și a fost trompetist principal în Orchestra Filarmonică Tampere. Este director artistic al Concursului Internațional de Trompetă „Theo Charlier” și al Festivalului Internațional de Muzică din Abruzzo.
Din 2013, este artist al Buffet Group, cântând exclusiv pe instrumente de la B&S, Courtois, Besson și Scherzer.
Concertul face parte din Marea Muzică, un proiect cu tradiție în orașul Lugoj, aflat deja la cea de-a treia ediție și finanțat din bugetul local al Municipiului Lugoj. Acest concert este organizat de către Asociația Scena Muzicală, Casa de Cultură „Traian Grozăvescu” și Culture for All pentru comunitatea lugojeană.
Cultură
Casa de Cultură anunță prelungirea colaborării cu Puiu Munteanu, care conduce de peste trei decenii Ansamblul Folcloric „Lugojana”
Casa de Cultură „Traian Grozăvescu” din Lugoj anunță că Puiu Munteanu, maestru coregraf și coordonator al Ansamblului Folcloric „Lugojana”, a decis să își continue activitatea pentru încă un an.
„Această decizie vine în contextul în care domnul Munteanu a ajuns la vârsta de pensionare, dar, animat de pasiunea sa pentru dans și de dorința de a contribui în continuare la dezvoltarea ansamblului, a hotărât să rămână alături de echipa noastră, decizie aprobată de către conducere fără echivoc. Cu o carieră impresionantă de peste trei decenii la conducerea artistică a Ansamblului Folcloric „Lugojana”, Puiu Munteanu a fost un ambasador al culturii tradiționale din Lugoj. Sub coordonarea sa, ansamblul a crescut semnificativ, ajungând să includă peste 150 de dansatori împărțiți în patru grupe valorice și să prezinte un repertoriu variat care acoperă multiple regiuni etnofolclorice din România, inclusiv Banat, Arad, Bihor, Oaș, Bistrița, Moldova și Oltenia”, transmit reprezentanții casei de Cultură, printr-un comunicat de presă.
Decizia sa de a rămâne activ în cadrul ansamblului este primită cu entuziasm de reprezentanții instituției.
„Este o onoare să lucrăm încă un an cu domnul Puiu Munteanu. Sub îndrumarea sa, Ansamblul „Lugojana” a ajuns să fie recunoscut nu doar la nivel național, ci și internațional, contribuind la prestigiul cultural al Lugojului. Ne exprimăm recunoștința față de domnul Munteanu pentru dedicarea sa și așteptăm cu nerăbdare proiectele și spectacolele pe care le va coordona în continuare, aducând bucurie și mândrie comunității noastre”, au declarat reprezentații Casei de Cultură.
Cultură
Lugojul devine pentru cel de-al patrulea an „Orașul Jazz”
Orașul Jazz revine în Lugoj pentru cea de-a IV-a ediție cu o atmosferă electrizantă, ritmuri diverse și un line-up care include artiști consacrați ai genului, atât din România, cât și din țări precum Irlanda, Serbia, Ungaria și Bulgaria. La fel ca anul trecut, scena se va afla în piața I.C. Drăgan, iar iubitorii de jazz se pot bucura, pe lângă muzică, de numeroase alte activități.
Aflat deja la cea de-a IV-a ediție anul acesta, Orașul Jazz este un proiect dezvoltat de către Asociația Trib`Art din Timișoara, în colaborare cu Casa de Cultură „Traian Grozăvescu” și Primăria Municipiului Lugoj, pe baza obiectivului de revitalizare culturală a municipiului. Pe parcursul ultimelor două ediții, festivalul a crescut considerabil, atrăgând peste 8,000 de spectatori.
Publicul din partea de vest a țării este unul care apreciază muzica jazz, iar Lugojul, în mod specific, este un loc în care acest gen muzical a fost primit cu o mare deschidere. Comunitatea creată în jurul evenimentului este în continuă creștere, fapt ce îi demonstrează potențialul de a deveni un punct de reper cultural important atât pentru iubitorii de jazz din întreaga țară.
Programul festivalului Orașul Jazz, ediția a IV-a:
Vineri, 13 septembrie 2024, ora 19:30
Prima zi de festival este deschisă de Aleka & Chris Guilfoyle (România/Irlanda), nume prezente pe scena jazz-ului irlandez, urmați de Bramax Quintet (Serbia), care ne propun un amestec creativ de diverse influențe, preferințe muzicale ale unor generații diverse și o sensibilitate individuală. Seara va atinge punctul culminant cu trupa Cobzality (România), ce ne propune o călătorie muzicală cu inflexiuni folclorice autentice, într-un cadru modern, contemporan.
Sâmbătă, 14 septembrie 2024, ora 19:30
A doua zi de Orașul Jazz aduce în fața publicului trupe românești, cunoscute pe scena locală de jazz și nu numai. Arthur Balogh Jazz Quartet, Bega Blues Band și Irina Sârbu Quartet vor ghida publicul într-o lume în care sunetele familiare capătă o formă cu totul nouă.
Duminică, 15 septembrie 2024, ora 19:30
Ultima zi de festival se anunță a fi una de neuitat. Prima trupă care va urca pe scena din piața I.C. Drăgan, Bálint Gyémánt Trio (Ungaria), reunește cei mai importanți chitariști de pe scena maghiară de jazz. Aceștia vor fi urmați de trupa AXiS (Serbia/România), ce face parte din noul val de revitalizare a rock-ului clasic și de The Essential FUNK Trombone (Bulgaria), trupă cunoscută pentru modul în care acoperă elementele de bază ale muzicii funk și le reproduce în cea mai pură formă instrumentală.
Activități pentru întreaga familie
Organizatorii pregătesc pentru public o experiență completă și numeroase activități de familie pe parcursul tuturor celor trei zile.
De la colțul cu activități pentru copii, la târgul de produse artizanale, sau zona de Food & Drinks, lugojenii, dar nu numai, sunt invitați să se relaxeze, să se bucure de jazz-ul live din inima orașului lor și să trăiască fiecare moment muzical cu intensitatea pe care o merită.
Accesul la festival este gratuit. Proiectul este organizat de Asociația Trib’Art în colaborare cu Casa de Cultură „Traian Grozăvescu” și este finanțat din bugetul local al Municipiului Lugoj.
- Administrațieo săptămână în urmă
De când se închide Podul de Fier și câte luni vor dura reparațiile
- Administrațieo săptămână în urmă
CJT alocă bani pentru 14 localități care își vor actualiza PUG-urile. Lugojul este ocolit din nou
- Administrațieo săptămână în urmă
Consiliul Județean Timiș a depășit cifra de 2.500 de angajați. Viitorul președinte: „Ne dorim un organism mai suplu”
- Administrație5 zile în urmă
Un drum din Lugoj se închide temporar pentru lucrări