Lugoj
[FOTO] Vacanta la Roma, ziua 3: Muzeele Vaticanului, Turul Scavi la mormantul Sfantului Petru, basilica si ultima seara in capitala Italiei
Vaticanul are atatea comori ascunse dupa zidurile cetatii ca ai nevoie de cel putin o saptamana pentru a le admira pe toate, astfel ca a treia zi la Roma am dedicat-o complet Cetatii Sfantului Scaun. Am vizitat muzeele impresionante ale acesui mic stat, dupa care am participat la un tur privat in cadrul caruia am vizitat mormantul Sfantului Petru, intemeietorul bisericii crestine. La final, am intrat in Basilica Sfantul Petru, cea mai mare din lume, un loc care te lasa fara cuvinte in orice coltisor ai privi.
Muzeele Vaticanului
Din start recunosc ca am facut o mare greseala vizitand Muzeele Vaticanului fara a rezerva din timp biletele de intrare. Nu ne-am decis si aproape ca am ratat acest obiectiv incredibil decat cu o seara inainte, cand am hotarat sa ne trezim de dimineata si sa stam la coada, la fel ca restul turistilor, ca doar nu puteau sa fie sute de persoane la intrare la 8:30 dimineata.
Ne-am inselat rau de tot! Cu 40 de minute inainte de deschiderea muzeului, adica ora 9:00, la intrare se aflau deja sute de turisti, coada fiind deja in lungime de peste 500 de metri, cu patru sau cinci persoane pe rand.
Cum turul nostru privat prin necropola si grotele Vaticanului era programat la 13:45, am decis sa stam totusi la coada si sa vizitam muzeele, si bine am facut, pentru ca o asemenea colectie de comori trebuie vazuta macar o data in viata, chiar daca usor pe fuga. La 10:30 am intrat in muzeu, avand la dispozitie doua ore si jumatate pentru a-l vizita pana sa iesim la pranz si sa ne pregatim de turul Scavi.
Muzeele Vaticanului sunt de fapt o insiruire de palate, sali si coridoare care parca nu se mai termina, fiecare pictate cu grija de marii artisti ai vremilor de la 1.500, cum sunt Michelangelo, Rafael sau Bernini, intregul muzeu fiind dificil de parcurs in doar cateva ore. De obicei, doar muzeului trebuie sa i se aloce o zi pentru o vizitare inceata si patrunzatoare, dar cum nu am avut acest timp, chiar si turul nostru a fost de neuitat.
Ce am vazut? Nici nu stiu cu ce sa incep, pentru ca la Muzeele Vaticanului nu doar exponatele sunt de o valoare inestimabila, ci si peretii, toate salile fiind adevarate opere de arta. Am trecut pe la egipteni, acolo unde am gasit sarcofage, mumii si obiecte decorative vechi de 5.000 de ani și chiar o sculptura care data de la 7.400 inainte de Hristos. Apoi ne-am plimbat prin Sala Hartilor, prin galeriile Romei Antice, am vazut vasul in care se scalda Nero, cat o piscina de mici dimensiuni din zilele noastre, Scoala din Atena a lui Rafael si alte sute si sute de opere inestimabile.
Punctul culminant a fost Capela Sixtina, locul in care Michelangelo l-a pictat pe Dumnezeu in timp ce ii dadea viata lui Adam si capela in care se alege noul papa in urma conclavului. Va spun sincer, au fost cei mai bine cheltuiti 16 Euro din viata mea, iar daca voi mai merge la Roma in viitor, si ceva imi spune ca o voi face curand, cu siguranta voi dedica cel putin o zi pentru acest loc impresionant.
Turul Scavi la mormantul Sfantului Petru
Dupa un panini infulecat pe repede inainte si un pahar mare de ceai cu gheata, afara fiind peste 20 de grade la ora pranzului, pranz servit peste drum de iesirea din Muzeele Vaticanului, ne-am pus in miscare si am plecat spre Vatican, spre turul privat Scavi in dedesubturile Cetatii. Acest tur este mai putin cunoscut turistilor, fiind organizat in grupuri de cate 10 sau 15 persoane, in functie de limba aleasa, iar rezervarile se fac cu cel putin doua luni inainte de vizita. Turul costa 16 Euro si la final ajungi tocmai in Basilica Sfantul Petru, fara sa mai stai la coada imensa care se intinde de-a lungul colonadelor din piata.
Intrarea la Ufficio Scavi, biroul care se ocupa cu excavarea la Vatican, se face printr-o poarta „aparata” de Garda Elvetiana, corpul de protectie personal al papei. Garzile ne-au urat bun venit la Vatican, salutandu-ne de parca eram cine stie ce vizitatori importanti si, dupa ce am trecut prin filtrul de securitate, am fost dusi la biroul de excavari, acolo unde, la exact 13:45, ghidul nostru de origine americana, care deci vorbea o engleza perfecta ne-a condus spre locul in care s-a fondat de fapt crestinismul.
Intreg turul Scavi se desfasoara dedesubt de basilica principala, fiind construit pe mai multe nivele. Daca sunteti claustrofobici sau aveti probleme cu temperaturile mari si umiditatea, acest tur va poate crea probleme, pasajele inguste si slab iluminate, fapt ce ajuta la crearea unei atmosfere de film, fiind destul de iritante de cateva ori. Apropo de film, intrarile in diferite mausolee si pasaje din necropola se face chiar cu ajutorul unor usi rulante de sticla, comandate electronic, exact ca in „Ingeri si Demoni”, fapt ce mi s-a parut foarte tare.
Imbracati-va subtire si totul va fi bine, cred eu, pentru ca turul, chiar daca tine o ora si 30 de miunte, este foarte interesant si nu veti simti cand trece timpul din cauza ghidului foarte bine pregatit. Era sa uit ca in curtea din spatele basilicii, pe langa masinile de pompieri, jandarmerie si ale garzilor, am vazut si un car de emisie a televiziunii statului Vatican.
Ce am vazut la zeci de metri sub Basilica Sfantul Petru? Ruinele primului altar construit in cinstea acestuia, primul papa si intemeietor al bisericii, altar peste care la scurt timp imparatii romani au construit o capela, dupa care o basilica in toata regula, cu mausolee si morminte a sute de familii.
Cum si-au dat seama deci cei care au excavat ca au dat de mormantul Sfantului Petru? Pozitia acestuia, la loc de cinste in vechiul altar, faptul ca alte 7 morminte sunt indreptate spre sarcofagul sfantului si mai multe inscriptii care au dus la concluzia ca acolo se afla intr-adevar locul de veci al primului papa, crucificat cu capul in jos pe dealul Vaticanului.
Ghidul ne-a aratat unde se afla mormantul propriu-zis, greu vizibil deoarece se alfa la cam 7 metri de locul in care ne aflam si dupa alti pereti, dar si cateva oase ale sfantului, incrustate intr-un perete de deasupra mormantului de primii oameni care le-au descoperit, si acestea fiind insa bine pazite de geamuri antiglont.
Un moment unic, as spune eu, chiar si pentru o persoana care nu practica religia in mod normal, sa stai la cativa pasi de ramasitele pamantesti ale apostolului cel mai apropiat lui Iisus Hristos. Din pacate, fotografiatul este strict interzis in incinta necropolei si a grotelor.
Basilica Sfantul Petru
Turul de sub Vatican s-a incheiat chiar la intrarea in Basilica Sfantul Petru, astfel ca am scapat de o coada imensa, de mii de persoane, care asteptau sa treaca prin filtrele de securitate pentru a intra in biserica. In interior, nu poti decat sa zici „wow” iar si iar si iar. Din nou, pozele nu pot exprima deloc imensitatea acestui loc, dar macar incearca.
Important este sa incercati cumva sa ajungeti la Roma si sa vedeti toate aceste locuri despre care am scris, sa va bucurati de faptul ca majoritatea sunt gratuit de vizitat si sa va bucurati de cateva zile magice. Va las cu cateva fotografii din basilica, cu altarul realizat de Bernini si Pieta a lui Michelangelo, una dintre cele mai recunoscute sculpturi din lume.
Cele trei zile pe care le-am petrecut la Roma la inceput de 2015 au trecut repede, dar au fost cuprinzatoare si cu siguranta de neuitat. Un oras cu adevarat deosebit, in care m-as intoarce maine daca as putea, macar pentru inca trei zile. In ultima seara, rupti de oboseala, ne-am tarat totusi pana la restaurant pentru o ultima portie de spaghete, ziua a patra fiind dedicata zborului de intoarcere pe meleagurile patriei. Mergeti de vizitati Roma, o sa va indragostiti pe loc si iremediabil. Ave Roma!
P.S.: Am urcat pe contul de Flickr vreo 300 de fotografii din toate cele trei zile de vacanta, sper sa va placa. Videoclipul filmat cu GoPro-ul nu l-am montat inca, dar il voi posta pe Facebook sau Youtube cand e gata. Daca aveti intrebari despre ce sa faceti la Roma, cum sa ajungeti, ce sa vizitati si asa mai departe, va astept in comentarii, poate va pot ajuta sau poate alte persoane care au fost la Roma si stiu sa va ajute vor scrie in comentarii despre ce aveti de intrebat.
Lugoj
Trenuri blocate timp de o săptămână. Și Lugojul se află pe ruta unde se fac lucrări
Începând de astăzi, 22 septembrie, până pe 28 septembrie, călătorii care folosesc linia ferată între Simeria și Arad vor trebui să se adapteze la schimbări semnificative în programul de călătorie, din cauza lucrărilor extinse de infrastructură care au loc în această perioadă. Compania Națională de Căi Ferate „CFR SA” a anunțat că trenurile nu vor circula pe această rută, iar pentru trenurile Regio se va asigura transbordarea cu mijloace auto. Mai multe trenuri IR vor fi, de asemenea, afectate, circulând pe trasee modificate sau fiind anulate pe această rută vitală.
Ce lucrări se efectuează
În perioada 22 – 28 septembrie 2023, se desfășoară lucrări complexe la infrastructura feroviară din zona stației CF Ilteu, ce includ revizuirea suprastructurii feroviare, a liniilor de contact și a instalațiilor SCB. Scopul acestor lucrări este redeschiderea liniilor 1 și 2, și, pentru a permite aceste operațiuni, este necesară închiderea totală a traficului pe întreaga rază a stației și scoaterea de sub tensiune a liniei de contact pe tronsonul Zam – Ilteu.
De asemenea, pe parcursul acestei perioade, se vor efectua lucrări la pasarelele pietonale și la copertinele peronelor din stațiile Săvârșin, Vărădia, Bârzava Nouă, Milova, Radna și Păuliș. Aceste lucrări necesită întreruperea alimentării cu energie electrică a liniei de contact pe traseul Ilteu – Varadia – Radna – Cicir.
Care sunt cursele afectate
Operatorul național de cale ferată a aprobat modificări semnificative în programul de circulație al trenurilor IR pentru această perioadă. Iată principalele schimbări:
- Trenul 472 va circula doar pe ruta București Nord – Brașov.
- Trenul 473 va circula doar pe ruta Brașov – București Nord.
- Trenul 75 va circula doar pe ruta Lokoshaza – Curtici – Arad.
- Trenul 74 va circula doar pe ruta Arad – Curtici – Lokoshaza.
- Trenul 1821 va circula doar pe ruta București Nord – Simeria.
- Trenul 1822 va circula doar pe ruta Simeria – București Nord.
- Trenul 12767/A va circula în locul trenului 1763/A pe ruta Iași – Cluj Napoca – Simeria – ILIA – LUGOJ – RECAȘ – Timisoara Nord, cu plecare din stația Iași la ora 15.35 și sosire în stația Timișoara Nord la ora 08.27.
- Trenul 12769/A va circula în locul trenului 1765/A pe ruta Timișoara Nord – RECAȘ – LUGOJ – ILIA – Simeria – Cluj Napoca – Iași, cu plecare din stația Timișoara Nord la ora 14.52 și sosire în stația Iași la ora 07.22.
Trenuri înlocuite de microbuze sau autobuze
În timpul perioadei menționate, pentru călătorii care utilizează trenurile Regio, CFR SA va asigura transbordarea cu mijloace auto în cazul următoarelor 15 trenuri:
- R 2027, R 2045, R 2031, R 2705, R 2043 – transbordare auto pe distanța Simeria – Arad.
- R 2042 – transbordare auto pe distanța Zam – Simeria.
- R 2044, R 2046, R 2048, R 2372, R 2030 – transbordare auto pe distanța Arad – Simeria.
- R 2374 – transbordare auto pe distanța Arad – Radna.
- R 2381 – transbordare auto pe distanța Simeria – Săvârșin.
- R 2041 – transbordare auto pe distanța Radna – Arad.
- R 2386 – transbordare auto pe distanța Săvârșin – Simeria.
Pentru informații actualizate privind programul trenurilor și transbordările, călătorii sunt îndemnați să consulte site-ul oficial al CFR SA sau să se adreseze gării locale pentru asistență suplimentară.
Aceste lucrări sunt necesare pentru menținerea și modernizarea infrastructurii feroviare și vor contribui la îmbunătățirea experienței călătorilor pe această rută importantă de transport feroviar. CFR SA își cere scuze pentru eventualele neplăceri cauzate călătorilor și le mulțumește pentru înțelegere și colaborare.
Lugoj
Timiș. Program de lucru pentru 15 august 2023, ZONA 1 și ZONA 0 – „Adormirea Maicii Domnului”
Compania RETIM informează clienţii şi colaboratorii săi din județul Timiș asupra programului de lucru valabil în data de 15 august 2023.
COLECTAREA DE DEŞEURI
Activitatea de colectare a deşeurilor din toate localităţile din județul Timiș în care operează compania RETIM se va desfăşura la fel ca într-o ZI OBIȘNUITĂ.
Astfel, dacă marți, 15 august 2023 există colectări programate, acestea se vor face ca de obicei, compania RETIM asigurând permanența serviciului.
BIROURI DE RELAŢII CLIENŢI ŞI CASIERII – Timișoara și Lugoj
Birourile de relaţii clienţi şi casieriile din Timișoara și Lugoj vor fi:
- ÎNCHISE în data de 15 august 2023 – Sărbătoare legală;
- DESCHISE în data de 16 august 2023, de când se va relua programul obișnuit, de la ora 08:00 până la ora 16:00.
Recomandăm utilizarea cu precădere a instrumentelor de plată electronice disponibile pe site-ul www.retim.ro, a sistemelor de plată rapidă PayPoint, Un-Doi, Self-Pay sau a aplicației mobile Pago.
CENTRELE FIXE DE COLECTARE A DEŞEURILOR VOLUMINOASE, VEGETALE, DIN CONSTRUCŢII, DIN POLISTIREN ȘI CARTON PROVENITE DIN AMBALAJE DIN TIMIŞOARA
Cele patru puncte de colectare a deşeurilor voluminoase, vegetale, din construcţii, din polistiren și carton provenite din ambalaje, centre deschise de către compania RETIM împreună cu Primăria Timişoara, vor avea următorul program:
- ÎNCHISE în data de 15 august 2023;
- DESCHISE din data de 16 august 2023, de când se va relua programul obișnuit, de la ora 08:00 până la ora 16:00.
Adresele și programele de funcționare obișnuite ale celor patru puncte de colectare din Timişoara sunt:
- Calea Torontalului, nr. 94 (L-V: 9:00-19:00, S: 8:00-16:00) – Acesta este închis temporar, pe perioada lucrărilor de infrastructură de pe „Calea Torontalului”
- Calea Moşniţei, nr 2-4 (L-V: 9:00-19:00, S: 8:00-16:00)
- Avram Imbroane, nr 70 (L-V: 9:00-19:00, S: 8:00-16:00)
- Ovidiu Cotruș, nr. 201 (fosta adresă: Calea Chișodei, Str. Mile Cărpenișan, nr 3) (L-V: 9:00-17:00, S: 8:00-16:00)
RETIM rămâne în contact direct cu clienţii săi pe canalele de comunicare online – website www.retim.ro, e-mail contact@retim.ro si pagina oficială de Facebook.
De asemenea, operatorii serviciului de Call Center sunt disponibili la numărul +40 374 885 692, de luni până vineri, între orele 07:00 – 19:00.
Lugoj
Peste 200 de polițiștii urmăresc evenimentele din mini-vacanța de Sfânta Maria. Filtre în tot județul
Polițiștii timișeni vor fi la datorie în acest weekend, pentru ca întreaga comunitate să se bucure în liniște și siguranță de mini-vacanța de Sfânta Maria.
În perioada 11-15 august a.c, peste 200 de polițiști vor acționa zilnic în județul Timiș, fiind asigurate măsuri pentru menținerea ordinii publice, combaterea infracțiunilor stradale, traficului și consumului de droguri în locurile aglomerate, zona lăcașurilor de cult, în zonele de agrement sau de desfășurare a unor manifestări publice.
În data de 15 august a.c., se va acorda o atenție deosebită zonelor lăcașurilor de cult, polițiștii vor acționa pentru prevenirea infracțiunilor cu violență și a furturilor din buzunare/poșete.
Polițiștii rutieri vor acționa pe căile de acces ce converg spre zonele de agrement, în punctele cu risc ridicat de accidente și la orele cu trafic intens pentru dirijarea, fluidizarea, controlul circulației rutiere și pentru combaterea accidentelor și blocajelor rutiere.
Pe lângă prezența activă în trafic, polițiștii rutieri vor folosi aparate radar, etilotest și drugtest pentru prevenirea și combaterea conducerii autovehiculelor de către persoane aflate sub influența băuturilor alcoolice sau a drogurilor, a conducerii cu viteză excesivă și a depășirilor neregulamentare.
„Vă informăm că în această perioadă sunt înregistrate valori ridicate de trafic pe Dn68 A în zona localității Margina,la coborârea de pe A1 Nădlac-Deva, media zilnică măsurată pe acest tronson de drum fiind de aproximativ 25.000 de autovehicule. Cu atât mai mult, traficul în această zonă este în creștere pe timpulul weekendului, astfel pentru siguranța participanților la trafic, în condițiile intensificării deplasărilor către diversele destinații de petrecere a minivacanței, vă recomandăm următoarea rută ocolitoare Făget-Săvârșin-DN7-A1. Informațiile în timp real despre restricțiile de trafic determinate de evenimente rutiere pot fi accesate pe site-ului oficial – www.politiaromana.ro – secțiunea INFOTRAFIC. De asemenea, și polițiștii de la transporturi vor asigura patrularea în trenurile de călători pentru a menține un climat de siguranță”, au transmis reprezentanții IPJ Timiș.
Dacă sunteți martorii unor fapte antisociale apelați Serviciul de Urgență 112.
Lugoj
ANUNT PUBLIC PRIVIND DEPUNEREA SOLICITARII DE EMITERE A ACORDULUI DE MEDIU
S.C. HONEYWELL LIFE SAFETY ROMANIA S.R.L. anunta publicul interest asupra depunerii solicitarii de emitere a acordului de mediu pentru proiectul « AMPLASARE REZERVOR 10000 litri », propus a fi amplasat in Lugoj, str. Salcamilor nr. 2 bis, CF 414943 Lugoj, nr. cad. 4/4943, jud. Timis.
Informatiile privind proiectul propus pot fi consultate la sediul Agentiei pentru Protectia Mediului Timis, b-dul. Liviu Rebreanu nr. 18 – 18A, Timisoara si la sediul titularului din Lugoj, str. Salcamilor nr. 2 bis, jud. Timis, in zilele de luni – joi intre orele 8:00 – 16:00, vineri intre orele 8:00 – 14:00.
Observatiile publicului se primesc zilnic la sediul APM Timis.
Directiunea,
- Culturăo zi în urmă
Începe Festivalul Internațional Lugoj Clasic. Concertul de deschidere aparține Corului de Copii al Academiei de Arte
- Culturăo zi în urmă
Propunere pentru acordarea titlului de Cetățean de Onoare pentru un actor și un om deosebit al Lugojului
- Lugoj4 zile în urmă
Trenuri blocate timp de o săptămână. Și Lugojul se află pe ruta unde se fac lucrări
- Cultură4 zile în urmă
Se fac înscrieri pentru Concursul de Fotografie ”Casian Mărgineanțu”
2 Comments