Divertisment
FOTO – Călin Celău este cel mai tânăr hair stylist din Banat. Profesează de la 14 ani
Pasiunea petru coafură şi-a descoperit-o la vârsta de numai 14 ani, de când a început să profeseze. De atunci au trecut 5 ani de zile, iar la 19 ani, Călin Celău este cel mai tânăr hair stylist din Banat. Deşi lucrează într-un mic salon amenajat acasă la el, în localitatea Cladova, clientela nu îi lipseşte. Vestea i s-a dus repede, iar talentul său a avut o mare contribuţie. Ca urmare, pragul salonului din Cladova i-a fost trecut de femei din Lugoj, din Timişoara şi din întreg Banatul, care nu au ţinut cont de distanţă când vine vorba despre o coafură de calitate. Tânărul a mărturisit că pasiunea pentru păr şi coafură trebuie să fie înăscută, pentru ca rezultatele să fie pe măsură, pentru a sparge tipare şi pentru a te evidenţia în acest domeniu.
“Pentru mine meseria aceasta reprezintă mai mult decât o pasiune. Mă reprezintă şi simt că mă întregeşte. Asta este ceea ce vreau să fac şi ceea ce mă reprezintă pe mine 100 %. De când am fost mic am avut o pasiune pentru păr. Am avut susţinere din partea alor mei, din partea cunoştinţelor, prietenilor, dar şi din partea vecinelor care mă lasau să le aranjez de fiecare dată când aveam ocazia. Trebuie să fii născut pentru asta, la fel cum eşti născut cu darul de a cânta, sau a face mâncare. Nu e o meserie pe care să o înveţi în timp. Eu sunt de concepţie că trebuie să te naşti cu ea. ”, a mărturisit Călin Celău.
“ În momentul în care lucrezi cu pasiune vine şi mulţumirea clientelor”
În acest domeniu trebuie să ai stilul propriu, care să te definească. Nu poţi să copiezi, spune Călin, ci trebuie să îţi pui amprenta. Călin a fost capabil de acest lucru încă de la început, iar rezultatele nu au întârziat să apară.
“Cu un feedback pozitiv îmi încarc bateriile şi mă ajută la inspiraţie, imaginaţie. Sunt aşa de mulţumit când văd că o clientă zâmbeşte şi pleacă mulţumită de la mine şi coafura este reuşită. În momentul în care lucrezi cu pasiune şi nu o faci doar aşa de văzul lumii, clar vine şi mulţumirea clientelor. Aşa am devenit cunoscut, din vorbă în vorbă”, spune tânărul.
Anul trecut a fost unul fructuos pentru Călin, dar în acelaşi timp foarte solicitant. Însă el ştie că rezultatele nu pot apărea fără multă muncă. Sunt zile în care a lucrat de la ora 5 la ora 19 şi a avut chiar şi 15 cliente pe zi.
Domeniul de hair style a ajuns la un nivel foarte înalt, în sensul că atât coafurile pentru eveniment, cât şi coafurile pentru podium au ajuns la o diferenţă enormă. Tânărul hair stylist spune că nu poţi să realizezi o coafură de podium pentru o clientă. Pentru că acolo vorbim de extravaganţă, de culoare, de eleganţă, dar şi de multă textură, deci cu totul altceva decât coafura de mers la un eveniment. Ce-l defineşte pe Călin este stilul texturat.
“Pe mine stilul care mă reprezintă este cel texturat, adică cel care scoate în evidenţă anumite şuviţe ale părului. A textura înseamnă a finisa în aşa fel încât să scoţi în evidenţă nişte detalii ale coafurii”, a adăugat tânărul.
Colaborare cu creatorul de modă Amos Midas
Călin Celău a realizat şi coafuri pentru podium, într-o colaborare pe care a avut-o cu un alt lugojean cunoscut, este vorba despre creatorul de modă Amos Midas.
„Am colaborat anul trecut un foarte bun prieten de-al meu, Amos Midas, care a avut o prezentare. A fost prima dată când am făcut altceva decât am fost eu obişnuit, chiar mi-a plăcut şi am scos în evidenţă altceva decât nişte coafuri standard, de mers la un eveniment simplu. Mi s-a părut interesant şi pot să zic că îmi place şi partea de podium”, a precizat Călin Celău.
Coafurile pentru mireasă sunt o altă categorie care necesită multă implicare, pentru a ieşi perfercte pentru cea mai frumoasă zi din viaţa fiecărei femei.
“La coafurile pentru mireasă, tot timpul am fost perfecţionist, am fost de părere că niciun fir nu trebuie să nu fie la locul lui. Trebuie să fie totul perfect şi să existe un flux în freza respectivă, în care tu să înţelegi ce se întâmplă acolo. Să fie curată. Anul trecut, la această categorie, de mireasă, au fost cerute cocurile, atât finisate, cât şi dezordonate. Asta în funcţie de preferinţei clientei. În schimb, anul acesta, o mare parte dintre mirese şi-ar dori să aibă şi părul desfăcut. Eu întotdeauna am considerat că o mireasă e pusă în valoare printr-un coc, pentru că în medie 90 % dintre mirese au voal”, e de părere tânărul.
Stilul retro, la modă, dar nu-i pentru oricine
La coafurile pentru anumite evenimente Călin crede că o să rămână şi anul acesta stilul retro, însă nu poate să îl poarte oricine.
“Acesta se potriveşte părului mediu şi lung. La părul scurt nu sunt puse în valoare valurile, deci nu se înţelege nimic. Dar cred că şi în acest an vor fi multe femei care îşi vor dori părul în valuri, părul desfăcut, bucle cu volum sau bucle simple”, a adăugat Călin Celău.
Coafuri în funcţie de rochie şi de fizionomie
O anumită coafură se realizează şi în funcţie de rochie. Dacă e rochia pe gât, atunci trebuie părul prins din start. Dacă e rochia pe o parte, atunci coafura trebuie realizată în aşa fel încât să nu laşi umărul în totalitate gol, pentru că nu arată estetic. Şi fizionomia feţei este un aspect demn de luat în considerare.
“De asemenea coafurile se realizează şi în funcţie de fizionomia feţei. Deoarece nu putem să realizăm o coafură cu volum dacă o anumită persoană are fruntea lată. E vorba totul de estetică. Trebuie să ţinem cont de fizionomie, de tipul feţei, de formele feţei, de zonele înalte, zonele scunde ale feţei”, precizează Călin.
Împletiturile nu mai sunt la modă
Împletiturile nu mai sunt la modă, spune tânărul. Acesta crede că împletiturile chiar ar încărcă o anumită coafură, iar eleganţa înseamnă simplitate.
“Eu nu am mai făcut o împletitură de nu ştiu cât timp. Eventual să fac ca un fel de împletitură, dar nu să împletesc propriu zis. Nu am mai făcut asta demult. Dar cine ştie ce tendinţe vor apărea în viitor. Consider că împletiturile sunt de modă veche, adică nu se mai poartă. Eu nu le mai văd la coafură texturată. Cred că dacă ai mai adăuga o împletitură ai încărca-o prea mult”, a continuat tânărul hair stylist.
Călin Celău are planuri mari pentru toamna acestui an. Hair stilistul se va muta la Timişoara îşi va desfăşura activitatea într-un salon mult mai mare, acest lucru reprezentând un vis împlinit pentru artist.
Divertisment
Activități de relaxare în Lugoj: De la tradiție la modernitate
Lugoj, un oraș pitoresc din inima Banatului, nu încetează să surprindă prin combinația unică dintre farmecul său istoric și noile tendințe moderne. Fie că vorbim de festivaluri tradiționale care atrag mii de vizitatori sau de spațiile de agrement recent deschise, Lugojul oferă locuitorilor și turiștilor multe opțiuni de relaxare.
Într-o eră în care tehnologia a devenit omniprezentă, Lugojul reușește să păstreze un echilibru între natura sa liniștită și facilitățile urbane moderne, oferind un refugiu ideal pentru cei care caută atât liniște, cât și distracție.
Descoperă locurile de relaxare în Lugoj: De la natură la spații urbane
Lugojul este cunoscut pentru spațiile sale naturale, care atrag atât locuitori, cât și turiști. Parcul George Enescu, amplasat central, oferă o atmosferă liniștită și este ideal pentru plimbări relaxante. Turiștii se pot bucura de natura luxuriantă și de spațiile verzi ale parcului, un loc unde evenimentele comunitare sunt organizate frecvent.
Pe lângă parcurile orașului, Piața Iosif Constantin Drăgan este un punct de atracție, fiind înconjurată de clădiri istorice impresionante care amintesc de bogata moștenire culturală a Lugojului.
Un alt loc ce merită menționat este Podul de Fier din Lugoj, care oferă priveliști frumoase asupra râului Timiș și reprezintă un punct de întâlnire popular pentru lugojeni. În apropierea orașului, pentru iubitorii de drumeții și natură, Parcul Național Semenic se află la doar o oră de Lugoj, fiind o destinație populară pentru cei care caută să se relaxeze în mijlocul naturii sălbatice.
Relaxare în era digitală: Oportunități de distracție online
Pe lângă locurile fizice de relaxare, era digitală oferă o gamă largă de opțiuni pentru locuitorii Lugojului care caută o modalitate mai modernă de a se destinde. Jocurile de noroc online sunt o alegere populară printre cei care caută divertisment digital. Aceste jocuri gratis păcănele sunt accesibile pe platforme sigure, oferind o experiență captivantă fără a implica riscuri financiare.
Platformele online au evoluat și includ acum o diversitate de jocuri gratuite, de la sloturi la jocuri de masă și chiar bingo. Aceste opțiuni sunt din ce în ce mai populare, deoarece permit utilizatorilor să se relaxeze din confortul propriei case, fiind în același timp o modalitate de a socializa virtual.
Pe lângă jocurile de noroc online, locuitorii din Lugoj își petrec tot mai mult timp relaxându-se prin activități digitale variate, inclusiv shopping online. Platformele de comerț electronic au cunoscut o creștere semnificativă în popularitate, fiind o metodă comodă de a achiziționa produse diverse, de la haine și gadgeturi, până la produse de uz casnic.
Totodată, mall-urile și magazinele locale sunt locuri excelente pentru relaxare activă. Cumpărăturile la magazinele din oraș, urmate de o cafea savurată la una dintre cafenelele din apropiere, fac parte din rutina de weekend a multor locuitori ai Lugojului.
Relaxare activă – Spații de sport și agrement
Un alt aspect important al relaxării moderne în Lugoj este dat de posibilitățile de agrement și sport disponibile în oraș. Pe lângă plimbările liniștite prin parcuri și natura din jurul orașului, Lugojul oferă diverse spații dedicate sportului și activităților fizice.
Terenurile de sport și parcurile de fitness în aer liber sunt accesibile tuturor, oferind locuitorilor și vizitatorilor din Lugoj oportunități de a rămâne activi și de a se bucura de timpul petrecut în natură.
Ce poți face după o zi activă în Lugoj
După o zi petrecută explorând Lugojul, sunt multe moduri de a te relaxa. Hanul Ana Lugojana, situat la marginea orașului, oferă o atmosferă autentică, tradițională, unde vizitatorii se pot bucura de preparate bănățene și de o ospitalitate remarcabilă. O cină aici poate fi o modalitate excelentă de a încheia ziua într-o manieră plăcută, bucurându-te de liniște și de preparate tradiționale.
Pentru cei care caută o experiență mai modernă, Rural Escape & Bio Resort este o opțiune perfectă. Această destinație recent deschisă oferă facilități de relaxare precum piscină încălzită și ciubăr, într-un cadru natural de vis. Este locul ideal pentru cei care caută un refugiu liniștit, departe de agitația urbană
De asemenea, restaurantele din Lugoj sunt o altă modalitate de a te relaxa după o zi activă. În oraș, poți găsi diverse preparate tradiționale, cum ar fi sarmalele și tochitura, dar și opțiuni internaționale. O masă servită într-un cadru liniștit, alături de un pahar de vin local, este modul ideal de a încheia ziua
Concluzie: Lugoj oferă modalități diverse de relaxare pentru toate gusturile
Lugojul se mândrește cu un amestec unic de activități de relaxare, oferind ceva pentru fiecare. De la plimbările în aer liber prin parcurile sale și explorarea atracțiilor istorice, până la posibilitățile moderne de divertisment digital, Lugojul reușește să îmbine tradiția cu modernitatea într-un mod armonios. Fie că preferi să te relaxezi în mijlocul naturii sau să te bucuri de o sesiune de jocuri online, acest oraș oferă opțiuni diverse, adaptate tuturor gusturilor.
Divertisment
Povestea extraordinară a dansatorilor de la DanceMania, care aduc trofee naționale și internaționale Lugojului FOTO
Dansul sportiv este o artă a mișcării care transcende granițele unui simplu sport, îmbinând grația estetică și forța fizică. Pe ringul de dans, un băiat și o fată își coordonează mișcările într-o armonie perfectă, creând momente de eleganță și precizie, în spatele cărora se află ore nesfârșite de antrenament. La fel de importantă ca și tehnica este relația dintre parteneri, colaborarea dintre ei reprezentând cheia succesului.
În cadrul unei discuții cu Alexandru Daniel Iagăru, fondatorul Asociației Dance Mania.ro, și Renate Mihalache, antrenor și mama a unei fetiție care participă la concursurile de dans, am aflat mai multe despre această formă unică de exprimare și eforturile din spatele dezvoltării viitoarelor talente în dansul sportiv.
Absolvent al Facultății de Jurnalism, Alexandru Daniel Iagăru a ales o altă cale, dansul sportiv, care i-a devenit pasiune și carieră. Încă de la vârsta de 9 ani, obligat de mama sa să înceapă dansul, a descoperit o dragoste profundă pentru acest sport. A participat la competiții naționale și internaționale, perfecționându-se continuu, acumulând experiențe valoroase și andunând nenumărate trofee și medalii. “Povestea mea în dansul sportiv a început la Timișoara. A fost dorința mamei mele, nu a mea. Nu dorea să îmi petrec timpul liber în spatele blocurilor gri. De atunci, pasiunea pentru dans s-a amplificat în fiecare zi. Am investit timp și energie pentru a perfecționa această artă, iar de-a lungul anilor am participat la numeroase competiții”, povestește Alexandru.
În 2013, a fondat Asociația Dance Mania.ro, cu dorința de a împărtăși ceea ce a învățat cu tinerii din comunitatea sa. Obiectivul său a fost să le ofere copiilor și tinerilor o oportunitate de a descoperi dansul sportiv, care pentru el înseamnă mai mult decât o activitate fizică. „Îmi doream să ofer tinerilor din comunitatea mea posibilitatea de a experimenta ceea ce am trăit și eu. Dansul sportiv este mai mult decât o activitate fizică; este o formă de educație completă. Am vrut să creez un spațiu unde copiii să învețe nu doar mișcările de dans, ci și valorile muncii în echipă, ale disciplinei și ale încrederii în sine. În plus, dansul sportiv oferă oportunități de a concura la nivel național și internațional, ceea ce contribuie la formarea unei mentalități competitive sănătoase”, explică Alexandru, subliniind importanța valorilor precum munca în echipă, disciplina și încrederea în sine.
Sub îndrumarea atentă a lui Alexandru, perechile de dansatori de la Dance Mania.ro au reușit performanțe notabile pe scena internațională.
,,Da, sunt extrem de mândru de realizările elevilor mei. Printre cele mai mari succese se numără performanțele cuplului format din Rafael Hanțic și Maia Mateșescu, care au câștigat patru competiții internaționale în 2023. La doar 11 ani, ei sunt deja lideri în clasamentele europene. De asemenea, alte perechi precum Balaban Alexandru și Natalia Mihalache au obținut rezultate remarcabile la nivel național și internațional, fiind constant în fruntea clasamentelor,,subliniază Alexandru.
Renate Mihalache – un model de implicare părintească și mentorat
Pe lângă antrenorii dedicați, un alt aspect esențial pentru succesul tinerilor dansatori este sprijinul părinților. Un exemplu remarcabil este Renate Mihalache, mama unei tinere dansatoare și un pilon de sprijin pentru comunitatea asociației. Fără o pregătire formală în domeniul dansului, Renate s-a implicat activ în activitățile clubului și a obținut acreditarea necesară pentru a lucra oficial cu copiii.
„Am vrut să fiu aproape de fiica mea în această călătorie și, în același timp, să contribui la formarea altor copii. Dansul nu este doar un hobby, este o disciplină care poate schimba vieți”, mărturisește Renate.
La Dance Mania.ro, dansul sportiv este văzut ca o formă de educație completă, ce dezvoltă nu doar abilități fizice, ci și mentale. Antrenorii colaborează îndeaproape cu copiii, iar pregătirea psihologică, realizată sub îndrumarea lui Renate Mihalache, îi ajută pe tineri să își gestioneze emoțiile și să înțeleagă că succesul vine prin perseverență.
„Le-aș spune tinerilor care vor să înceapă dansul sportiv să nu renunțe niciodată și să fie perseverenți. Succesul vine în timp, dar efortul merită”, spune Alexandru Iagăru, încurajând astfel tinerii dansatori să-și urmeze visurile.
Pentru Alexandru și echipa sa, planurile de viitor includ consolidarea poziției clubului la nivel internațional și continuarea muncii de formare a noilor generații de campioni. „Ne dorim să oferim cât mai multor copii șansa de a descoperi frumusețea dansului sportiv și de a evolua”, afirmă el.
Dan Timaru
Divertisment
La Lugoj a ajuns Uraganu! Noile panouri digitale din centrul orașului difuzează gratuit manele VIDEO
Refacerea zonei centrale din Lugoj se apropie de finalizare. Au fost remediate o parte dintre deficiențele semnalate de către lugojeni și au fost instalate echipamentele prevăzute în proiect. Printre acestea se numără panouri informative cu afișaj digital și panouri de informare pentru nevăzători, menite să îmbunătățească accesibilitatea și informarea publicului. Totodată, va fi instalată o stație de încărcare pentru trotinete electrice și o cișmea, iar securitatea zonei va fi sporită prin montarea unor camere de supraveghere video.
În acest context, de câteva zile, informațiile afișate pe panourile digitale instalate nu sunt tocmai cele așteptate. După cum se poate vedea în filmarea de mai jos, pe ecran rulează unul dintre videoclipurile unui manelist celebru, Tzanca Uraganu pe numele lui, spre plăcerea iubitorilor acestui gen de muzică și spre dezgustul celor care nu îl apreciază.
Având în vedere că în centru mai trebuie instalate câteva componente din proiect, rămâne de văzut ce surprize ne mai pregătesc edilii locali.
Cultură
Înscrieri pentru cea de-a doua ediție a Concursului de Fotografie „Casian Mărgineanțu”. Premii totale de peste 1.000 de euro
Concursul de Fotografie „Casian Mărgineanțu” este un eveniment dedicat pasionaților de fotografie, organizat de publicațiile Lugojeanul, Redeșteptarea și Ghidul Banatului.
Cu premii în valoare totală de peste 1.000 de euro, acest concurs este un tribut adus memoriei fostului nostru coleg, fotoreporterul Casian Mărgineanțu, și o oportunitate de a vă exprima creativitatea în lumea fascinantă a fotografiei. La prima ediție, desfășurată anul trecut, au fost înscrise în concurs peste 200 de fotografii, iar câștigător a fost Robert Scarlat, cu imaginea de mai jos:
Dacă sunteți pasionați de fotografie, aveți ocazia de a vă înscrie în acest concurs și de a vă testa abilitățile în fața unui juriu experimentat.
Iată pașii pentru a vă înscrie: alegeți cel mult trei fotografii pe care le considerați demne de participare și trimiteți fotografiile și datele de contact la adresa de email concursfotocasianmargineantu@gmail.com înainte de data limită, care este 19 octombrie.
Premiile sunt substanțiale și vor răsplăti efortul și talentul vostru:
- Premiul I: 2.000 de lei
- Premiul II: 1.500 de lei
- Premiul III: 1.000 de lei
- Două mențiuni speciale: câte 500 de lei fiecare
Criterii de evaluare:
Fotografiile vor fi evaluate de un juriu experimentat pe baza următoarelor criterii: creativitate, tehnică și originalitate.
Câștigătorii vor fi anunțați după data limită în ziarele tipărite și online din Lugoj și vor fi contactați telefonic sau prin e-mail. O expoziție specială de premiere va avea loc la Galeria Armi, de la Casa Armatei din Lugoj, începând din 31 octombrie, unde fotografiile câștigătoare și alte fotografii alese de juriu vor fi expuse publicului și prezentate în presa locală.
-
Socialo zi în urmă
Pomenirea Tuturor Răposaților în Cimitirul Romano-Catolic din Lugoj FOTO
-
Culturăo zi în urmă
Antonio Gandore este câștigătorul Concursului de Fotografie „Casian Mărgineanțu” FOTO
-
Actualitate5 zile în urmă
Lugojul poate rămâne și fără benzinăria OMV. Când se încheie contractul
-
Administrațieo zi în urmă
Școala de Arte „Remus Tașcău” și-ar putea relua activitatea, după patru ani de blocaj