Connect with us

Administrație

FOTO! Aproape de TRAGEDIE: O creangă dintr-un copac din Parcul Prefecturii s-a rupt în timp ce copiii se jucau

Publicat

în

creanga imensa rupta lugoj 7 iunie 2013 foto lugojeanul (3)Un incident care nu ar trebui să rămână fără autosesizarea autorităților s-a petrecut astăzi, 7 iunie, în Parcul Prefecturii din Lugoj, acolo unde o creangă uriașă s-a rupt în jurul orei 17:30 și a căzut peste o alee, punând în pericol viața mai multor copii care se jucau în acel moment în parc. Cei mici au auzit o pocnitură și, înainte să poată reacționa, s-au trezit că în fața lor cade o creangă imensă, desprinsă dintr-un copac bătrân.

Din fericire, niciunul dintre copiii jucăuși nu se aflau sub arborele din care s-a rupt creanga în momentul producerii desprinderii. Astfel, nimeni nu a fost rănit, însă incidentul se putea transforma într-o tragedie, dacă bucata de pom ar fi căzut pe unul dintre prichindei. Arborii din Parcul Prefecturii sunt vechi de zeci și chiar sute de ani, iar datorită timpului și a ploilor care au căzut pe rădăcina acestora de-a lungul timpului, dar și a greutății care apasă constant pe baza acestora, structura lor internă a fost distrusă parțial.

Astfel de degradări ale copacilor cauzează ruperi de crengi din senin, cum a fost cea de astăzi, fără a fi vorba despre vânt sau alte intemperii, care pot pune în pericol viețile copiilor care se joacă în parc sau ale trecătorilor care se plimbă prin acesta. Autoritățile locale vor îndepărta creanga în cauză, urmând ca în zilele următoare să evalueze riscurile acestor copaci și să determine, în cazul în care prezintă risc pentru cetățeni, tăierea lor sau a crengilor care sunt în pericol de a se desprinde.

4 Comments

4 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Administrație

Trei comune de lângă Lugoj așteaptă încă autobuzele electrice promise în urmă doi ani

Publicat

în

Autobuzele care urmau să lege orașul de pe Timiș de Coșteiu și respectiv alte două comune din zonă întârzie să apară. La Lugoj, circulă deja mai multe autobuze electrice prin oraș. În curând, alte trei comune de lângă municipiu ar trebui să beneficieze de astfel de autobuze. Proiectul este unul mai complex, care va lega orașul de trei zone des populate din zonă.

UAT Municipiul Lugoj, alături de partenerii săi din comunele Coșteiu, Gavojdia și Victor Vlad Delamarina, pregătește două proiecte importante pentru îmbunătățirea transportului public din zonă.

„Primul proiect vizează achiziția de autobuze electrice de 12 metri și stații de reîncărcare, în cadrul parteneriatului dintre Municipiul Lugoj și comuna Coșteiu. Al doilea proiect, care include comunele Gavojdia și Victor Vlad Delamarina, are ca obiectiv achiziția de autobuze electrice nepoluante și stații de reîncărcare.

În prezent, se lucrează la documentația necesară pentru demararea licitațiilor de achiziție, care vor contribui la modernizarea transportului public și reducerea poluării în județul Timiș”, au declarat reprezentanții Primăriei Lugoj.

Aceste proiecte fac parte din angajamentul autorităților locale pentru un transport public mai curat și mai sustenabil. Din păcate pentru locuitori, proiectul are o întârziere de cel puțin un an, având în vedere că fostul primar, Claudiu Buciu, declara în 2022 că autobuzele vor ajunge cel târziu la final de 2023, inclusiv cele pentru sate.

Citiţi mai departe

Administrație

Primăria Lugoj reduce cofinanțarea proiectului privind reabilitarea parcurilor. Economie de 11 milioane de lei

Publicat

în

Primăria Municipiului Lugoj a început discuțiile cu ADR Vest pentru reducerea cofinanțării pentru proiectele europene, în scopul reducerii poverii financiare asupra bugetului local. Primarul Călin Dobra a anunțat că primul proiect vizat de această reevaluare este „Creșterea calității vieții din Municipiul Lugoj prin reabilitarea spațiilor verzi și modernizarea parcurilor”.

Proiectul include modernizarea Splaiurilor Tinereții, Coriolan Brediceanu, 1 Decembrie 1918 și Corneliu Coposu, prin lucrări care prevăd reabilitarea carosabilului, amenajarea de piste pentru biciclete, reorganizarea locurilor de parcare și realizarea unor zone de tip „shared space”. De asemenea, parcurile Prefecturii, George Enescu, Cornet și Ștrand vor fi modernizate pentru a crea spații publice sigure și atractive.

În urma renegocierilor cu Agenția de Dezvoltare Regională (ADR) Vest, cofinanțarea din partea Primăriei Lugoj a fost semnificativ redusă.

“Așa cum am prezentat și în conferința de presă, toate aceste proiecte, din păcate, s-au făcut fără o analiză foarte atentă din punct de vedere al cheltuielilor neeligibile suportate de bugetul local. […] Din valoarea totală a proiectului de 51.800.000 lei, am redus de la aproximativ 13 milioane sume neeligibile la 2.150.000 lei, tocmai în ideea de a relaxa bugetul local și de a găsi variante să nu încărcăm cu creditul tras de la bancă, să încercăm să rezolvăm strict din partea fondurilor europene aceste proiecte”, a declarat Călin Dobra.

CITEȘTE ȘI: Primăria Lugoj nu poate cofinanța toate proiectele europene obținute. Îi lipsesc zeci de milioane de lei

Citiţi mai departe

Administrație

S-a găsit o soluție pentru ca OMV să nu plece de la Lugoj. Se caută una și pentru readucerea MOL

Publicat

în

„S-a realizat un raport de evaluare pentru posibilitatea acordării superficiei, ținând cont de faptul că terenul aparține municipiului, iar construcția este proprietatea OMV-ului. Astăzi s-a constituit o comisie de negociere care va avea la bază raportul de evaluare. Avem și o solicitare din partea OMV-ului. Mâine, comisia de negociere se va întâlni cu reprezentanții OMV-ului, iar dacă se va ajunge la un consens, Primăria va semna contractul de superficie și activitățile companiei se vor desfășura în continuare”, a declarat primarul Călin Dobra.

Situația nu este singulară. Pe baza unei hotărâri similare (nr. 13 din 27 ianuarie 2022), autoritățile locale au încetat colaborarea și cu SC MOL ROMANIA P.P. SRL, după ce contractul încheiat în 1998 a ajuns la termen. Stația de alimentare MOL de pe strada Caransebeșului a fost închisă, iar până în prezent nu s-a găsit o soluție pentru reluarea activității.

„La MOL este o situație puțin aparte, deoarece s-a luat deja decizia de a nu mai prelungi contractul sau de a nu mai găsi soluții în acest sens. Se putea aplica aceeași variantă, deoarece și acolo construcțiile mall-ului sunt intabulate, iar proprietarii dețin dreptul de proprietate asupra construcțiilor. Se putea adopta aceeași soluție legală. Nu s-a dorit acest lucru la nivelul conducerii primăriei și am ajuns în situația în care, de un an de zile, acel loc este o paragină. Am făcut acum demersuri către Ministerul Dezvoltării pentru a obține un punct de vedere, deoarece dorim să vedem dacă din punct de vedere legal ni se mai permite să aplicăm varianta de superficie. În acest caz, am putea rezolva și situația stației respective”, a mai spus Dobra.

 

Citiţi mai departe

Administrație

Peste 500 de copaci vor fi curățați în Lugoj. Acțiunea a fost demarată la solicitarea locuitorilor

Publicat

în

Aproximativ 500 de copaci vor fi curățați în cartierul lugojean Micro 2. Acțiunea a fost solicitată de locuitorii din zonă, care au cerut intervenția pentru curățarea copacilor bătrâni și periculoși.

Lucrările sunt realizate de alpiniști utilitari specializați, sub coordonarea unui specialist din cadrul Primăriei. „În total, aproximativ 500 de arbori, care nu au fost niciodată întreținuți până acum, vor fi toaletati. Intervențiile presupun curățarea coronamentului, toaletarea pentru regenerare și, acolo unde este necesar, tăierea copacilor care prezintă riscuri pentru siguranță. Aceasta este doar prima etapă, urmând ca astfel de acțiuni să fie extinse și în alte cartiere. Mergem mai departe, pas cu pas, pentru un Lugoj mai verde și mai sigur,” a declarat primarul Lugojului, Călin Dobra.

Citiţi mai departe

Cele mai citite