Educație
Elevii nu plătesc taxă la liceul privat deschis de lugojeanul Gabriel Olariu, la Caransebeș
Singurul liceu privat de aviaţie din ţară a găsit o soluţie inedită de a atrage tinerii. Autorizat anul trecut, Liceul „Max Ausnit”, din Caransebeş, judeţul Caraş-Severin, nu percepe niciun fel de taxă pentru copiii care vor să devină mecanici în aviaţie, pe toată perioada celor patru ani. Acest lucru este posibil datorită unor înţelegeri pe care le-a făcut patronatul liceului cu mai multe companii din domeniu. Acestea vor suporta şcolarizarea, în schimb, perioada de practică elevii o vor desfăşura în cadrul companiilor respective.
“Este primul liceu privat în domeniul aviaţiei, din România. Oferim la terminarea studiilor atât recunoaşterea faptului că au absolvit un liceu de aviaţie, după curricula Ministerului Educaţiei, cât şi faptul că vor absolvi 17 module pentru obţinerea autorizaţiei de mecanic de avioane, categoria A, recunoscută inclusiv de către agenţia care reglementează acest domeniu în Uniunea Europeană. Însă, conform normelor în vigoare, examenul pentru obţinerea categoriei trebuie să-l dea la împlinirea a 21 de ani. Între timp, trebuie să facă trei ani de practică în această profesie, iar elevii vor face această practică în cadrul companiilor cu care noi avem înţelegeri şi care suportă şcolarizarea. După obţinerea licenţei, pot lucra în organizaţii de reparaţii aeronave sau în mentenanţă de linie, ceea ce se întâmplă în fiecare aeroport, acolo unde aceşti mecanici specializaţi fac inspecţia aeronavelor care aterizează”, a declarat Gabriel Olariu, reprezentantul patronatului acestei instituţii de învăţământ.
Olaru spune că a găsit înţelegerea unor companii ca să ofere aceste burse de studiu în schimbul anilor de practică pe care absolvenţii trebuie să îi urmeze.
“Elevii care vin la liceul nostru, cu toate că acest liceu este un liceu privat, nu vor avea o taxă de şcolarizare pentru că am găsit companii interesate de aceşti elevi şi acestea le sponsorizează taxa de şcolarizare. Începând din acest an şcolar, toţi elevii care se vor înscrie la noi, nu vor plăti această taxă. În mod normal aceste module, 17 la număr, în total peste 2.000 de ore, ar costa în jur de opt mii de euro. În România mai există o singură organizaţie care face acest gen de cursuri, dar majoritatea persoanelor care îşi doresc această licenţă fac cursurile în străinătate”, a mai spus Olariu.
Omul de afaceri administrează şi aeroportul din Caransebeş pentru care a obţinut recent autorizaţia de funcţionare, după aproape 20 de ani în care acesta nu a mai fost funcţional.
Elevii care vor să se înscrie la Liceul “Max Ausnit”, pot solicita informaţii suplimentare la adresa de email: liceulmaxausnit@gmail.com, în Caransebeş, Strada Aeroportului nr.1 sau la numărul de telefon: 0722.436.144.
Educație
Bani cheltuiți cu folos. Au făcut fericiți, la propriu, circa 1.500 de copii din Lugoj
Râdem ca să fim sănătoși – un proiect al Asociației Reflector finanțat de Primăria Municipiului Lugoj în cadrul sesiunii I de finanţări nerambursabile acordate de la bugetul local al Municipiului Lugoj pentru activităţi nonprofit de interes local, a făcut posibil ca aproximativ 1.500 de copii din cadrul a trei școli partenere să-și îmbrace fața cu râsete și zâmbete, să învețe modalități de a face față provocărilor.
Este cunoscut faptul că traumele nevindecate din copilărie pot avea urmări pentru toată viața. În contextul pandemiei Covid 19 și a războiului izbucnit în Ucraina, copiii sunt supuși unor tensiuni și momente de stres pe care nu le conștientizează, nu le recunosc, sau identifică. În lipsa unui mecanism prin care să poată fi eliminate, acestea pot conduce la probleme majore în viața de adult, probleme atât de natură psihică cât și fiziologică.
Proiectul Râdem ca să fim sănătoși a venit în sprijinul eforturilor de combatere a factorilor majori de stres, prin atelierele de râs ce au fost desfășurate în luna iunie în cadrul unor unități de învățământ de pe raza Municipiului Lugoj. Atelierele de râs au fost coordonate de actrița/ stand-up comediant Diana Roșca și au beneficiat de ele elevii celor trei școli partenere: Școala Gimnazială „Anișoara Odeanu”, Școala Gimnazială nr. 2 și Școala Gimnazială nr. 4.
“E prețios să vezi copiii râzând. Noi încercăm să le aducem aceste zâmbete și să-i învățăm să-și inducă o stare de bine în perioadele în care aceasta pare să fie departe. Fiecare zâmbet în plus contează, pentru ei, pentru cei din jurul lor, pentru noi. Paradoxul e că, noi îi facem să râdă, iar atunci când ei o fac, privindu-i, ne reamintim cum e să râdem din adâncul sufletului. Mulțumim conducerii Școlilor „Anișoara Odeanu”, Gimnazială nr.2, Gimnazială nr. 4, pentru căldura cu care ne-au primit, pentru sprijinul în acest demers de a crea generații încrezătoare în propriile forțe și creatoare de frumos. Mulțumim Primăriei Municipiului Lugoj care a avut încredere în proiectul nostru și a făcut posibile aceste minunate zâmbete de copii.”, a declarat Actrița Diana Roșca, coordonatoarea atelierelor și totodată coordonatoarea acestui proiect.
Educație
Au fost publicate rezultatele de la Bacalaureat. Cea mai mare medie din Timiș este 9.96
Rezultatele la Bacalaureat 2022au fost publicate pe site-ul dedicat al Ministerului Educației. Numele candidaților sunt anonimizate, la fel ca anul trecut.
Absolvenții de liceu nemulțumiți de notele primite pot depune contestații. Rezultatele finale la bacalaureat 2022 vor fi afișate vineri, 1 iulie.
Educație
S-au publicat rezultatele pentru Evaluarea Națională, din Timiș. Nicio medie de 10 la Lugoj
Rezultatele la examenele pentru Evaluarea Națională susținute în perioada 14-17 iunie au fost publicate. În județul Timiș, 11 elevi au reușit să obțină media maximă. Majoritatea provin de la școli din Timișoara, unul de la o școală din Giroc și unul de la Sânnicolau Mare.
Aici găsiți toate rezutatele din Timiș!
Astăzi, între orele 16-19, și pe 24 iunie, între orele 8-12, elevii nemulțumiți pot depune contestații. Rezultatele finale vor fi afișate pe 30 iunie.
Candidaţii care doresc să depună o contestație trebuie să completeze şi semneze o declaraţie-tip în care se menționează că au luat cunoștință de faptul că nota acordată ca urmare a soluţionării contestaţiei poate modifica, după caz, nota iniţială, prin creştere sau descreștere. În cazul candidatului minor, declaraţia-tip este semnată şi de către părinţii/reprezentanţii legali ai acestuia.
Educație
Sute de elevi lugojeni încep bacalaureatul. Când au loc probele orale și cele scrise
Prima sesiune de bacalaureat din acest an a început deja pentru sute de elevi lugojeni care au terminat liceul. Sesiunea de vară a debutat luni, 6 iunie, cu proba orală la limba română. Joi, 9 iunie, elevii vor fi testați pentru competențele lor digitale, urmând ca luni, 13 iunie, să aibă loc testarea la o limbă de circulație internațională.
Greul va începe însă pe 20 iunie, cu proba scrisă la limba română. Pe 21 iunie, elevii vor scrie examenul la proba obligatorie a profilului lor. Pe 22 iunie, bacalaureatul se încheie cu proba scrisă la alegere a profilului.
Peste 400 de elevi dau bacalaureatul în acest an la Lugoj, majoritatea fiind elevi din promoția curentă. Primele rezultate pe care elevii le vor primi la probele scrise vor fi afișate pe 27 iunie, până la prânz. Elevii vor avea timp să depună contestații până în după-masa zilei de 27 iunie, urmând ca rezultatele finale să fie afișate pe 1 iulie.
-
Actualitateo zi în urmă
Soția unui consilier local din Lugoj, implicată în cazul cercetat de Parchetul European
-
Actualitate2 zile în urmă
Fiul unui procuror din Lugoj, mesaj pentru „inapții” din presă, „haterii și invidiosiii”
-
Actualitate2 zile în urmă
Un procuror din Lugoj a cerut repararea reputației profesionale după ce presa a dezvăluit audierea fiului său într-un dosar de trafic de droguri
-
Actualitateo zi în urmă
Rupt de beat și fără permis, un șofer a provocat un accident lângă Lugoj