Connect with us

Actualitate

Directivă europeană cu aplicare și în România: Anunțul de angajare trebuie să conțină și salariul oferit

Publicat

în

RETIM

Un proiect de directivă europeană ce va urma să fie transpusă și în legislația românească, după adoptare, prevede ca angajatorul să ofere informații despre salariul oferit sau intervalul aferent acestuia.

Chiar înainte de interviu, candidatul va avea dreptul să primească de la potențialul angajator aceste informații. Firmele care angajează vor fi obligate să comunice și salariul inițial în anunțul de angajare, fără să fie nevoie de o solicitare în acest sens din partea candidaților. Datele vor fi comunicate fie în anunțul de angajare, fie în alt mod, se arată în textul directivei.

De asemenea, salariul va trebui stabilit fără a se ține cont de gen.

Lugoj: Concert de colinde cu Paula Hriscu

Prin acest proiect de directivă se urmărește eliminarea discriminării salariale dintre femei și bărbați. De asemenea, se vrea creșterea transparenței prin obligarea angajatorilor de a prezenta și informa lucrătorii despre criteriile de remunerație dintre sexe sau față de alți lucrători cu aceleași responsabilități, aflați în aceeași unitate de lucru.

Salariul va trebui stabilit pe baza unor criterii obiective și neutre din punct de vedere al genului.

În realitate, însă, se vor obține mult mai multe după implementarea acestei directive. Probabil fiecare candidat și-a pus problema dacă merită să meargă la anumite interviuri, neștiind care e plaja salarială. Iar după ce s-a prezentat, a remarcat că diferențele între așteptările celor două părți erau enorme, de ambele tabere perzându-se timp cu un interviu aproape inutill.

Revenind la directivă, se mai menționează în text că angajatorul nu va putea cere date despre istoricul salarial al candidatului, din nou un subiect sensibil în România, unde adesea candidații sunt ”trași în jos” de acest aspect, fără a putea face prea multe. Chiar dacă au calificarea și cunoștințele, nu pot adesea evolua din punct de vedere salarial sau cel puțin nu atât cât ar merita. Iar angajatorii știu și profită de acest lucru.

Luați, de exemplu, pe cei care au ocupat joburi din Lugoj. Chiar și dacă ar pleca într-un oraș mai mare, către un job mai ofertant, găsit de exemplu cu ajutorul ejobs.ro, candidații ar avea numai de pierdut menționând salariul anterior.

Salariul minim din România a crescut, dar tot mic e

În același timp, trebuie spus că salariul minim în România este mic, în comparație cu alte țări. Asta, chiar dacă de la 1 ianuarie 2022 a intrat în vigoare salariul minim pe economie majorat, inclusiv în firmele private.

Salariul minim brut pe țară este, în acest moment, de 2.550 lei pe lună, potrivit Hotărârii de Guvern 1071 din 4 octombrie 2021. Creșterea este de 10,9% față de nivelul din 2021.

În anul 2022 tariful orar este de 15,239 lei/oră pentru un program complet de lucru de 167,333 ore/lună.

La un salariu minim brut de 2550 de lei, angajatul primește în mână un salariu net de 1524 de lei, iar firma plătește un cost total salarial (salariul complet) de 2607 lei.

De asemenea, în anul 2022 s-a estompat diferența între salariații cu studii superioare și ceilalți, la salariul minim. De menționat e că, în 2021, salariul minim brut pentru lucrătorii cu studii superioare a fost de 2.350 de lei. La acest nivel salarial, remunerația netă (în mână) primită de angajat a fost de 1413 lei, iar costul total plătit de firmă, de 2403 lei, în anul 2021.

În anul 2021, în România, 1.290.000 de salariați primeau salariul minim brut garantat în plată de 2.300 lei, respectiv de 2.350 lei pentru personalul încadrat pe funcţii pentru care se prevedea nivelul de studii superioare, conform datelor oficiale de la Ministerul Muncii.

Practic, erau încadrați la salariul minim aproximativ 22,9% din numărul total de salariați activi – 5.670.000. Majoritatea angajaților încadrați la salariul minim erau în firmele private.

De la 1 ianuarie 2022, de majorarea salariului minim brut garantat în plată la 2.550 lei beneficiază circa 1.970.000 de salariați, reprezentând 34,7 % din numărul total de salariați activi.

Ministerul Muncii a precizat că la stabilirea salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată pentru anul 2022 la valoarea de 2.550 lei s-a avut în vedere o formulă de calcul care lua în considerare rata inflației de 5 %, prognozată de Comisia Națională de Strategie și prognoză, – 2,1% creșterea reală a productivității muncii pe persoană pentru anul 2020, conform datelor EUROSTAT, creșterea câștigului mediu brut și o parte din creșterea economică prognozată 2021/2020. Cel puțin când vine vorba despre inflație, cu totul altfel stau lucrurile în prezent.

România ocupă în prezent locul 18 într-un clasament cu 64 de țări din Europa, America de Nord și de Sud, Africa, Asia și Australia, care analizează creșterea salariului minim față de începul anului 2021.

În ceea ce privește costul alimentelor de bază în raport cu salariul minim, România s-a clasat pe locul 32 din 64 de țări, înaintea unor țări precum Bulgaria, Albania și Ucraina.

Click pentru comentarii

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

15 ani de drogherie DM, la Lugoj. Surprize și momente speciale pe 13 decembrie

Publicat

în

RETIM

Pe 13 decembrie 2024, drogheria DM din Lugoj va marca o etapă importantă în istoria sa, sărbătorind 15 ani de activitate în acest oraș. Cu această ocazie specială, clienții sunt invitați să participe la un eveniment festiv care promite să aducă multe momente plăcute și surprize.

Surprize pentru toți clienții
În ziua de 13 decembrie, între orele 10:00 și 15:00, drogheria DM de pe Strada Mocioni, Nr. 6, se va transforma într-un loc plin de energie și bună dispoziție. Vizitatorii vor fi întâmpinați cu o serie de surprize dulci, ceai cald și cafea aromată, toate oferite cu dragoste din partea echipei DM, ca semn al aprecierii pentru susținerea clienților în cei 15 ani de prezență pe piața locală.

„Această sărbătoare este dedicată celor care ne-au fost alături și care, de-a lungul anilor, au ales să facă parte din familia DM. Dorim să le mulțumim pentru fidelitate și să îi răsplătim cu momente de neuitat, alături de produsele noastre preferate”, a declarat un reprezentant al drogheriei DM.

Lugoj: Concert de colinde cu Paula Hriscu

Drogheriile DM sunt un nume cunoscut în toată România, iar succesul lor nu este întâmplător. Cu o gamă largă de produse de înaltă calitate, DM se mândrește cu oferirea unor articole pentru întreaga familie, de la produse cosmetice și de igienă, la suplimente alimentare și produse bio. De asemenea, rețeaua de drogherii DM este cunoscută pentru prețurile accesibile și pentru politica orientată către nevoile și dorințele consumatorilor.

 

Citiţi mai departe

Actualitate

Accident mortal în apropiere de Lugoj. Un șofer a intrat sub roțile unui autotren

Publicat

în

RETIM

Un accident grav s-a soldat cu moartea unui bărbat, joi dimineața. Potrivit polițiștilor, un bărbat în vârstă de 42 de ani a condus un autoturism dinspre localitatea Făget înspre localitatea Margina, iar la intrare în localitate a intrat în coliziune cu un autotren care se deplasa regulamentar condus de un bărbat în vârstă de 43 de ani. 

În urma impactului, a rezultat decesul conducătorului autoturismului în vârstă de 42 de ani. Conducătorul autotrenului a fost testat cu aparatul etilotest, rezultatul fiind negativ.

În cauză, a fost întocmit un dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de ucidere din culpă.

Lugoj: Concert de colinde cu Paula Hriscu

Citiţi mai departe

Actualitate

Festivalul Sărbătorilor de iarnă, în Piața J.C.Drăgan din Lugoj. Programul evenimentelor

Publicat

în

RETIM

În perioada 12-15 decembrie 2024, Piața „I.C. Drăgan” va găzdui un adevărat regal al sărbătorilor, cu o serie de evenimente care vor aduce la un loc muzică, tradiție și spiritul Crăciunului. Programul complet al evenimentelor este următorul:

12 decembrie – O seară caritabilă și plină de emoție
Evenimentul va începe la ora 17:00 cu un târg caritabil intitulat „Fii mai bun, fii Moș Crăciun”, unde vizitatorii pot contribui la o cauză nobilă și pot găsi cadouri speciale pentru cei dragi. De la ora 18:00, atmosfera va fi animată de DJ-ul local, care va pune ritmuri festive pentru încălzirea serii.
Mai târziu, Alina Mihocaș și Ion Dorobanțu vor urca pe scenă pentru un moment de muzică live, urmat de un spectacol impresionant al grupului Jarvis Musical Voices. Seara se va încheia cu un concert deosebit susținut de AMI, artista îndrăgită care va aduce magia Crăciunului pe scenă, într-un spectacol plin de emoție și energie.

13 decembrie – Tradiție și sunetul sărbătorilor
Pe 13 decembrie, de la ora 17:00, Regatul Sărbătorilor de Iarnă va fi deschis de ansamblul ”Hora Belințului”, care va aduce tradițiile și dansurile specifice zonei. De la ora 18:00, atmosfera va fi încălzită de DJ-ul evenimentului. Urmează un concert special: „Marea Muzică” – „Sunetul Sărbătorilor”. Alături de Voces Timisenses, un ansamblu al Filarmonicii Banatul, și Old Dixieland Band din Timișoara, publicul va putea savura un spectacol de excepție, cu un repertoriu de colinde și piese de iarnă.

Lugoj: Concert de colinde cu Paula Hriscu

14 decembrie – O seară de folk
Pe 14 decembrie, evenimentele vor începe tot de la ora 17:00, iar de la 18:00 va începe un concert de muzică folk care îi va aduna pe iubitorii acestui gen în Piața „I.C. Drăgan”. Mircea Vintilă, George Popovici și Vasile Gondoci vor aduce la viață cele mai frumoase piese folk, în cadrul unui concert ce promite să fie încărcat de melancolie și voie bună.

15 decembrie – O seară cu suflet și energie
În ultima zi de evenimente, 15 decembrie, programul va începe la ora 17:00 cu o încălzire ritmică din partea DJ-ului evenimentului. De la 18:00, Yvonne și Eduard Argălaș vor urca pe scenă pentru a aduce un concert vibrant și plin de energie, perfect pentru încheierea unui weekend de sărbătoare.

Toate evenimentele vor începe la ora 17:00, iar accesul va fi gratuit, oferind tuturor locuitorilor orașului și nu numai ocazia de a se bucura de un program diversificat.

Citiţi mai departe

Actualitate

Ce este Calendarul de Advent?

Publicat

în

Version 1.0.0

Calendarul de Advent este o un simbol al pregatirii pentru sarbatoarea de Craciun. De ce spun asta? Deoarece cu un Calendar Advent ai sansa sa descoperi in fiecare zi cate un cadou mic. Calendarul de Advent este popular in intreaga lume si este folosit in mai multe domenii: magazine online, cosmetice, cazinouri online, etc, oferind un mod placut de a numara zilele ramase pana la Craciun.

RETIM

Indiferent ca vorbim de cadouri in produse fizice, dulciuri, bonusuri sau etc, Calendarul Advent ramane una dintre cele mai asteptate promotii ale sfarsitului de an.

Originea si istoria Calendarului de Advent

Calendarul de Advent isi are originea inca de la inceputul secolului al XIX-lea, atunci cand germenii au creat o numaratoare inversa pana la ziua de Craciun.

Se spune ca primul Calendar Advent a fost creat de Gerhard Lang si ca acesta a fost inspirat de un calendar facut de mama sa ce continea 24 de imagini si o bucata de carton. Acesta a modificat calendarul pentru a include usile mici, elementul de baza al unui Calendar Advent din ziua de astazi.

Lugoj: Concert de colinde cu Paula Hriscu

Asa cum am spus si in introducere, in prezent se comercializeaza foarte multe tipuri de Calendare Advent. De la calendare clasice pana la calendare cu ciocolata, bomboane sau chiar produse cosmetice sau produse de ingrijire personala de lux, brandurile au creat Calendare Advent personalizate.

Conform Guiness Book, cel mai mare Calendar Advent din lume este cel construit in anul 2007 in gara St. Pancras din Londra. Acest Calendar Advent a masurat 71 de metri inaltime si 23 de metri latime si a sarbatorit redeschiderea statiei in urma renovarii.

Tipuri de Calendare de Advent?

Exista mai multe tipuri de Calendare de Advent de care poti beneficia in prezent.

Traditionale

Calendarele traditionale de Advent se concentreaza in mare parte pe semnificatia initiala a acestuia, care era religioasa. Calendarul Advent Traditional include de obicei imagini biblice ce includ Nasterea Domnului, ingeri, etc.

Daca la Calendarele cu ciocolata gasesti cate un sortiment diferit in fiecare zi, in calendarul traditional vei gasi de obicei o rugaciune sau un verset din Biblie pentru a marca sarbatoarea Craciunului.

Tematice

Calendarele tematice de Advent sunt facute special pentru a atrage cat mai multe categorii de persoane:

  • Calendare pentru copii – acestea includ de obicei ciocolata, jucarii sau alte surprize care ii bucura pe cei mici
  • Calendare pentru adulti – pentru femei exista calendare cu produse cosmetice, produse de ingrijire personala, produse de lux si altele, in timp ce pentru barbati exista calendare cu accesorii, diferite tipuri de bauturi, etc

Pentru pasionatii de jocuri de cazino online, exista si Calendare Advent de Cazino. Foarte multi operatori de jocuri de noroc de la noi din tara ofera bonusuri si promotii diverse incepand cu data de 1 decembrie, iar perioada promotiei poate varia. La unele cazinouri online promotia se incheie in ziua de Craciun, in timp ce la altele aceasta poate dura chiar si pana la sfarsitul anului.

Calendarul Advent de Craciun de la cazinouri online iti aduce bonusuri fara depunere, bonusuri la depunere, rotiri gratuite, bonusuri cash si multe altele, iar termenii si conditiile asociate sunt de obicei mult mai usor de indeplinit decat in cazul unor promotii regulate.

De exemplu, la cazinoul Betano Calendarul Advent de Craciun este impartit in 4 etape (cate 7 bonusuri pe saptamana), iar la completarea fiecarei etape poti castiga un premiu suplimentar.

DIY

Calendarele Advent DIY se refera la Calendarele Advent pe care le faci chiar tu. Acestea sunt ideale pentru cei care vor sa adauge o nota creativa acestei traditii si pentru a le oferi apropiatilor un cadou de exceptie.

In calendarele DYI poti folosi pungi, cutii mici, plicuri sau alte obiecte si poti umple calendarul cu cadouri diverse: ciocolata, texte de multumire, cadouri mici, etc.

Digitale

Asa cum era de asteptat, datorita avansului tehnologic din ultimii ani de zile, au aparut si Calendare Advent Digitale.

Exista aplicatii dedicate care iti ofera o surpriza digitala in fiecare zi care poate include imagini, cantece sau altele. Daca esti utilizator de iOS si cauti in App Store „Calendar Advent”, vei putea observa mai multe aplicatii care iti ofera cate o surpriza in fiecare zi. Unele dintre aceste aplicatii sunt „25 Days of Christmas 2024” sau „Christmas Calendar 2024”. Ele sunt complet gratuite, deci nu platesti nimic daca le descarci si le instalezi la tine pe telefon.

Semnificatia Adventului

Asa cum am spus si la inceputul acestui articol, Calendarul Advent a fost creat special pentru a marca zilele ramase pana la Craciun. Indiferent de tipul acestuia, Calendarul Advent reprezinta o perioada magica, plina de pace plin de o atmosfera calda in asteptarea Craciunului.

Numele Adventului vine din limba latina: „adventus” inseamna sosire si anunta nasterea domnului Iisus Hristos. In calendarul catolic acesta reprezinta cele 4 saptamani dinaintea Craciunului. Perioada de Advent incepe de fiecare data intr-o zi de duminica si dureaza intre 22 si 28 de zile, in functie de ziua in care cade ziua de Craciun, in a patra saptamana a Adventului.

Citiţi mai departe

Cele mai citite