Actualitate
Directivă europeană cu aplicare și în România: Anunțul de angajare trebuie să conțină și salariul oferit
Un proiect de directivă europeană ce va urma să fie transpusă și în legislația românească, după adoptare, prevede ca angajatorul să ofere informații despre salariul oferit sau intervalul aferent acestuia.
Chiar înainte de interviu, candidatul va avea dreptul să primească de la potențialul angajator aceste informații. Firmele care angajează vor fi obligate să comunice și salariul inițial în anunțul de angajare, fără să fie nevoie de o solicitare în acest sens din partea candidaților. Datele vor fi comunicate fie în anunțul de angajare, fie în alt mod, se arată în textul directivei.
De asemenea, salariul va trebui stabilit fără a se ține cont de gen.
Prin acest proiect de directivă se urmărește eliminarea discriminării salariale dintre femei și bărbați. De asemenea, se vrea creșterea transparenței prin obligarea angajatorilor de a prezenta și informa lucrătorii despre criteriile de remunerație dintre sexe sau față de alți lucrători cu aceleași responsabilități, aflați în aceeași unitate de lucru.
Salariul va trebui stabilit pe baza unor criterii obiective și neutre din punct de vedere al genului.
În realitate, însă, se vor obține mult mai multe după implementarea acestei directive. Probabil fiecare candidat și-a pus problema dacă merită să meargă la anumite interviuri, neștiind care e plaja salarială. Iar după ce s-a prezentat, a remarcat că diferențele între așteptările celor două părți erau enorme, de ambele tabere perzându-se timp cu un interviu aproape inutill.
Revenind la directivă, se mai menționează în text că angajatorul nu va putea cere date despre istoricul salarial al candidatului, din nou un subiect sensibil în România, unde adesea candidații sunt ”trași în jos” de acest aspect, fără a putea face prea multe. Chiar dacă au calificarea și cunoștințele, nu pot adesea evolua din punct de vedere salarial sau cel puțin nu atât cât ar merita. Iar angajatorii știu și profită de acest lucru.
Luați, de exemplu, pe cei care au ocupat joburi din Lugoj. Chiar și dacă ar pleca într-un oraș mai mare, către un job mai ofertant, găsit de exemplu cu ajutorul ejobs.ro, candidații ar avea numai de pierdut menționând salariul anterior.
Salariul minim din România a crescut, dar tot mic e
În același timp, trebuie spus că salariul minim în România este mic, în comparație cu alte țări. Asta, chiar dacă de la 1 ianuarie 2022 a intrat în vigoare salariul minim pe economie majorat, inclusiv în firmele private.
Salariul minim brut pe țară este, în acest moment, de 2.550 lei pe lună, potrivit Hotărârii de Guvern 1071 din 4 octombrie 2021. Creșterea este de 10,9% față de nivelul din 2021.
În anul 2022 tariful orar este de 15,239 lei/oră pentru un program complet de lucru de 167,333 ore/lună.
La un salariu minim brut de 2550 de lei, angajatul primește în mână un salariu net de 1524 de lei, iar firma plătește un cost total salarial (salariul complet) de 2607 lei.
De asemenea, în anul 2022 s-a estompat diferența între salariații cu studii superioare și ceilalți, la salariul minim. De menționat e că, în 2021, salariul minim brut pentru lucrătorii cu studii superioare a fost de 2.350 de lei. La acest nivel salarial, remunerația netă (în mână) primită de angajat a fost de 1413 lei, iar costul total plătit de firmă, de 2403 lei, în anul 2021.
În anul 2021, în România, 1.290.000 de salariați primeau salariul minim brut garantat în plată de 2.300 lei, respectiv de 2.350 lei pentru personalul încadrat pe funcţii pentru care se prevedea nivelul de studii superioare, conform datelor oficiale de la Ministerul Muncii.
Practic, erau încadrați la salariul minim aproximativ 22,9% din numărul total de salariați activi – 5.670.000. Majoritatea angajaților încadrați la salariul minim erau în firmele private.
De la 1 ianuarie 2022, de majorarea salariului minim brut garantat în plată la 2.550 lei beneficiază circa 1.970.000 de salariați, reprezentând 34,7 % din numărul total de salariați activi.
Ministerul Muncii a precizat că la stabilirea salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată pentru anul 2022 la valoarea de 2.550 lei s-a avut în vedere o formulă de calcul care lua în considerare rata inflației de 5 %, prognozată de Comisia Națională de Strategie și prognoză, – 2,1% creșterea reală a productivității muncii pe persoană pentru anul 2020, conform datelor EUROSTAT, creșterea câștigului mediu brut și o parte din creșterea economică prognozată 2021/2020. Cel puțin când vine vorba despre inflație, cu totul altfel stau lucrurile în prezent.
România ocupă în prezent locul 18 într-un clasament cu 64 de țări din Europa, America de Nord și de Sud, Africa, Asia și Australia, care analizează creșterea salariului minim față de începul anului 2021.
În ceea ce privește costul alimentelor de bază în raport cu salariul minim, România s-a clasat pe locul 32 din 64 de țări, înaintea unor țări precum Bulgaria, Albania și Ucraina.
Actualitate
Mai mulți polițiști și jandarmi pe străzile din Lugoj și restul județului, în perioada minivacanței de 1 iunie
În perioada 1 – 5 iunie, cu prilejul Zilei Internaționale a Copilului și sărbătoririi Rusaliilor, peste 200 de polițiști vor acționa zilnic în județul Timiș pentru prevenirea oricăror evenimente negative.
„Având în vedere că această perioadă este o minivacanță, avem rugămintea să vă luați toate măsurile de autoprotecție pentru a nu deveni victime ale infracțiunilor, aveți grijă de bunurile dumneavoastră, iar dacă plecați de acasă nu uitați să vă asigurați locuințele. De asemenea, pentru a ajunge în siguranță la destinație, recomandăm în continuare să nu vă grăbiți, să respectați regulile de circulație, regimul legal de viteza și să nu urcați la volan dacă ați consumat băuturi alcoolice. Polițiștii rutieri vor acționa pe căile de acces ce converg spre zonele de agrement, în punctele cu risc ridicat de accidente și la orele cu trafic intens pentru dirijarea, fluidizarea, controlul circulației rutiere și pentru combaterea accidentelor și blocajelor rutiere”, a anunțat Biroul de Presă al IPJ Timiș.
Și jandarmii vor fi prezenți la toate manifestările publice din județ. În acest sens, peste 350 de jandarmi vor acționa la nivelul județului Timiș pentru prevenirea și descurajarea faptelor antisociale și pentru asigurarea măsurilor de ordine publică la 65 de evenimente cu public numeros.
„Facem un apel către toți cei care vor participa la aceste evenimente organizate în spațiul public: să evite implicarea în activități sau în acțiuni de natură să tulbure buna desfășurare a evenimentelor, să respecte recomandările forțelor de ordine, iar dacă sunt însoțiți de copii să le acorde o atenție deosebită. În situația în care sunt martorii săvârșirii unor fapte antisociale, rugăm participanții să solicite sprijinul jandarmilor aflați în apropiere. Totodată, atragem atenția că este interzis consumul băuturilor alcoolice în anumite locuri publice: parcuri, mijloace de transport în comun, gări sau autogări, precum și în alte locuri publice prevăzute de lege. De asemenea, este interzisă tulburarea liniștii locatarilor între orele 22:00-08:00. Este important să înțelegem că printre noi există copii care au un anumit program de somn, persoane cu probleme de sănătate care au nevoie de odihnă sau pur și simplu persoane care a doua zi trebuie să meargă la serviciu”, au transmis reprezentan’ii Jandarmeriei Timiș
Actualitate
Razie la Lugoj pentru combaterea pirateriei software. Dosare penale pentru folosirea de programe fără licență
În data de 30.05.2023, polițiștii Serviciului de Investigare a Criminalității Economice au desfășurat în municipiului Lugoj o acțiune pe linia prevenirii și combaterii pirateriei software.
În cadrul activității, au fost legitimate 14 persoane, au fost controlate 6 societăți comerciale și constatate 3 infracțiuni prevăzute de art. 195 din Legea 8/1996 (*republicată*) privind dreptul de autor și drepturile conexe.
De asemenea, au fost aplicate 2 sancțiuni contravenționale, în valoare de 2000 lei conform Legii nr. 252/2003 privind registrul unic de control.
În fapt, societățile comerciale, prin reprezentanții legali, au instalat, stocat, rulat și executat, pe sistemele de calcul folosite, programe de calculator fără autorizarea Microsoft.
Pe numele reprezentanților celor trei societăți comerciale au fost întocmite dosare penale sub aspectul săvârșirii infracțiunilor prevăzute de art. 195 din Legea 8/1996 (*republicată*) privind dreptul de autor și drepturile conexe.
Polițiștii vor continua astfel de acțiuni.
Actualitate
Timiș. Program de lucru RETIM pentru 1 și 5 iunie 2023, ZONA 1 și ZONA 0
Compania RETIM informează clienţii şi colaboratorii săi din județul Timiș asupra programului de lucru valabil în data de 1 iunie – „Ziua Copilului” și 5 iunie – „Rusalii” 2023.
COLECTAREA DE DEŞEURI
Activitatea de colectare a deşeurilor din toate localităţile din județul Timiș în care operează compania RETIM se va desfăşura la fel ca într-o ZI OBIȘNUITĂ.
Astfel, dacă joi, 1 iunie 2023 și luni, 5 iunie 2023 există colectări programate, acestea se vor face ca de obicei, compania RETIM asigurând permanența serviciului.
BIROURI DE RELAŢII CLIENŢI ŞI CASIERII – Timișoara și Lugoj
Birourile de relaţii clienţi şi casieriile din Timișoara și Lugoj vor fi:
- ÎNCHISE în data de 1 iunie și 5 iunie 2023 – Sărbători legale;
- DESCHISE în data de 2 iunie și 6 iunie 2023, de când se va relua programul obișnuit, de la ora 08:00 până la ora 16:00.
Recomandăm utilizarea cu precădere a instrumentelor de plată electronice disponibile pe site-ul www.retim.ro, a sistemelor de plată rapidă PayPoint, Un-Doi, Self-Pay sau a aplicației mobile Pago.
CENTRELE FIXE DE COLECTARE A DEŞEURILOR VOLUMINOASE, VEGETALE, DIN CONSTRUCŢII, DIN POLISTIREN ȘI CARTON PROVENITE DIN AMBALAJE DIN TIMIŞOARA
Cele patru puncte de colectare a deşeurilor voluminoase, vegetale, din construcţii, din polistiren și carton provenite din ambalaje, centre deschise de către compania RETIM împreună cu Primăria Timişoara, vor avea următorul program:
- ÎNCHISE în data de 1 iunie și 5 iunie 2023;
- DESCHISE din data de 2 iunie și 6 iunie 2023, de când se va relua programul obișnuit, de la ora 08:00 până la ora 16:00.
Adresele și programele de funcționare obișnuite ale celor patru puncte de colectare din Timişoara sunt:
- Calea Torontalului, nr. 94 (L-V: 9:00-19:00, S: 8:00-16:00)
- Calea Moşniţei, nr 2-4 (L-V: 9:00-19:00, S: 8:00-16:00)
- Str. Avram Imbroane, nr 70 (L-V: 9:00-19:00, S: 8:00-16:00)
- Str. Ovidiu Cotruș, nr. 201 (fosta adresă: Calea Chișodei, Str. Mile Cărpenișan, nr 3) (L-V: 9:00-17:00, S: 8:00-16:00)
RETIM rămâne în contact direct cu clienţii săi pe canalele de comunicare online – website www.retim.ro, e-mail contact@retim.ro si pagina oficială de Facebook.
De asemenea, operatorii serviciului de Call Center sunt disponibili la numărul +40 374 885 692, de luni până vineri, între orele 07:00 – 19:00.
Actualitate
Un tânăr se plimba pe străzile centrale din Lugoj fără permis auto
IPJ Timiș transmite că, la data de 25 mai 2023, în jurul orei 19:10, polițiștii Biroului Rutier Lugoj au oprit pentru control pe Strada Cuza Vodă din municipiu un autoturism condus de un bărbat în vârstă de 38 de ani.
În urma verificărilor efectuate în bazele de date, polițiștii au constatat că bărbatul nu deținea permis de conducere pentru nicio categorie de vehicule.
A fost întocmit un dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de conducerea unui autovehicul fără a deține permis de conducere.
- Administrație4 zile în urmă
S-a amânat închiderea Podului de Fier. Când ar putea începe lucrările de reparații
- Administrație2 zile în urmă
Administrația Lugojului a pierdut lupta cu natura. A plouat, a plouat, dar nici treabă nu facem!
- Cultură3 zile în urmă
A murit Dan Haica, omul care a ținut vie cultura Lugojului
- Actualitate4 zile în urmă
Razie la Lugoj pentru combaterea pirateriei software. Dosare penale pentru folosirea de programe fără licență