Actualitate
Directivă europeană cu aplicare și în România: Anunțul de angajare trebuie să conțină și salariul oferit
Un proiect de directivă europeană ce va urma să fie transpusă și în legislația românească, după adoptare, prevede ca angajatorul să ofere informații despre salariul oferit sau intervalul aferent acestuia.
Chiar înainte de interviu, candidatul va avea dreptul să primească de la potențialul angajator aceste informații. Firmele care angajează vor fi obligate să comunice și salariul inițial în anunțul de angajare, fără să fie nevoie de o solicitare în acest sens din partea candidaților. Datele vor fi comunicate fie în anunțul de angajare, fie în alt mod, se arată în textul directivei.
De asemenea, salariul va trebui stabilit fără a se ține cont de gen.
Prin acest proiect de directivă se urmărește eliminarea discriminării salariale dintre femei și bărbați. De asemenea, se vrea creșterea transparenței prin obligarea angajatorilor de a prezenta și informa lucrătorii despre criteriile de remunerație dintre sexe sau față de alți lucrători cu aceleași responsabilități, aflați în aceeași unitate de lucru.
Salariul va trebui stabilit pe baza unor criterii obiective și neutre din punct de vedere al genului.
În realitate, însă, se vor obține mult mai multe după implementarea acestei directive. Probabil fiecare candidat și-a pus problema dacă merită să meargă la anumite interviuri, neștiind care e plaja salarială. Iar după ce s-a prezentat, a remarcat că diferențele între așteptările celor două părți erau enorme, de ambele tabere perzându-se timp cu un interviu aproape inutill.
Revenind la directivă, se mai menționează în text că angajatorul nu va putea cere date despre istoricul salarial al candidatului, din nou un subiect sensibil în România, unde adesea candidații sunt ”trași în jos” de acest aspect, fără a putea face prea multe. Chiar dacă au calificarea și cunoștințele, nu pot adesea evolua din punct de vedere salarial sau cel puțin nu atât cât ar merita. Iar angajatorii știu și profită de acest lucru.
Luați, de exemplu, pe cei care au ocupat joburi din Lugoj. Chiar și dacă ar pleca într-un oraș mai mare, către un job mai ofertant, găsit de exemplu cu ajutorul ejobs.ro, candidații ar avea numai de pierdut menționând salariul anterior.
Salariul minim din România a crescut, dar tot mic e
În același timp, trebuie spus că salariul minim în România este mic, în comparație cu alte țări. Asta, chiar dacă de la 1 ianuarie 2022 a intrat în vigoare salariul minim pe economie majorat, inclusiv în firmele private.
Salariul minim brut pe țară este, în acest moment, de 2.550 lei pe lună, potrivit Hotărârii de Guvern 1071 din 4 octombrie 2021. Creșterea este de 10,9% față de nivelul din 2021.
În anul 2022 tariful orar este de 15,239 lei/oră pentru un program complet de lucru de 167,333 ore/lună.
La un salariu minim brut de 2550 de lei, angajatul primește în mână un salariu net de 1524 de lei, iar firma plătește un cost total salarial (salariul complet) de 2607 lei.
De asemenea, în anul 2022 s-a estompat diferența între salariații cu studii superioare și ceilalți, la salariul minim. De menționat e că, în 2021, salariul minim brut pentru lucrătorii cu studii superioare a fost de 2.350 de lei. La acest nivel salarial, remunerația netă (în mână) primită de angajat a fost de 1413 lei, iar costul total plătit de firmă, de 2403 lei, în anul 2021.
În anul 2021, în România, 1.290.000 de salariați primeau salariul minim brut garantat în plată de 2.300 lei, respectiv de 2.350 lei pentru personalul încadrat pe funcţii pentru care se prevedea nivelul de studii superioare, conform datelor oficiale de la Ministerul Muncii.
Practic, erau încadrați la salariul minim aproximativ 22,9% din numărul total de salariați activi – 5.670.000. Majoritatea angajaților încadrați la salariul minim erau în firmele private.
De la 1 ianuarie 2022, de majorarea salariului minim brut garantat în plată la 2.550 lei beneficiază circa 1.970.000 de salariați, reprezentând 34,7 % din numărul total de salariați activi.
Ministerul Muncii a precizat că la stabilirea salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată pentru anul 2022 la valoarea de 2.550 lei s-a avut în vedere o formulă de calcul care lua în considerare rata inflației de 5 %, prognozată de Comisia Națională de Strategie și prognoză, – 2,1% creșterea reală a productivității muncii pe persoană pentru anul 2020, conform datelor EUROSTAT, creșterea câștigului mediu brut și o parte din creșterea economică prognozată 2021/2020. Cel puțin când vine vorba despre inflație, cu totul altfel stau lucrurile în prezent.
România ocupă în prezent locul 18 într-un clasament cu 64 de țări din Europa, America de Nord și de Sud, Africa, Asia și Australia, care analizează creșterea salariului minim față de începul anului 2021.
În ceea ce privește costul alimentelor de bază în raport cu salariul minim, România s-a clasat pe locul 32 din 64 de țări, înaintea unor țări precum Bulgaria, Albania și Ucraina.
Actualitate
A avut loc prima înfățișare în procesul dintre Primăria Lugoj și angajați
Prima înfățișare, în procesul dintre Primăria Lugoj și peste cei 60 de angajați care contestă organigrama, hotărârile de desființare a unor servicii și actele subsecvente (preavize și decizii de concediere), a avut loc luni dimineața. Reprezentați de liderul sindical Tiberiu Negrei, angajații Primăriei Lugoj cer suspendarea executării documentelor mai sus menționate.
„Au depus cei de la Consiliul Local Lugoj și primar o întâmpinare, noi am depus o cerere de modificare a acțiunii. În sensul că am cerut introducerea în cauză și a Casei de Cultură, care de asemenea a fost desființată prin hotărârea Consiliului local. Și am enumerat mai multe acte subsecvente: decizii emise de primar, decizii ale Casei de Cultură prin care încetează contractele de muncă, respectiv niște concursuri”, a declarat juristul Tiberiu Negrei.
Următoare înfățișare este în 17 august, dată la care reprezentantul angajaților speră ca instanță să rămână în pronunțare și să și încheie procesul.
Actualitate
Percheziții la 45 de persoane din Lugoj și satele din jur pentru tăieri ilegale de arbori
Luni, 8 august, începând cu ora 06.00, polițiștii Sectiei 5 Poliție Rurală Belinț, sub coordonarea procurorului din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Făget și cu sprijinul polițiștilor din cadrul Poliției Municipiului Lugoj, Serviciului Ordine Publică Timiș și Serviciului de Investigare a Criminalității Economice Timiș, au pus în executare 41 de mandate de percheziție domiciliară la 41 de locații, aflate în competența Poliției Municipiului Lugoj, Orașului Făget, Secției 5 Poliție Rurală Belinț, Secției 7 Poliție Rurală Lugoj și Secției 10 Poliție Rurală Făget.
Activitățile se desfășoară într-un dosar penal instrumentat de către polițiștii Secției 5 Poliție Rurală Belinț, în care se efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de “Tăiere ilegală de arbori” în formă continuată, “Furt de arbori” în formă continuată și „Tăinuire”.
Polițiștii vizează 45 de persoane bănuite de comiterea infracțiunilor. Activitățile se desfășoară cu sprijinul luptătorilor din cadrul Serviciului pentru Acțiuni Speciale Timiș, jandarmilor din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean Timiș, reprezentanților Direcției Silvice și Gărzii Forestiere.
Actualitate
Accident mortal în weekend, într-un sat de lângă Lugoj
Accident mortal în weekend într-unul dintre satele din apropierea Lugojului. Potrivit polițiștilor, un bărbat în vârstă de 51 de ani a condus un autoturism pe DJ 592 D, dinspre Sârbova înspre Racovița
La intrarea în localitatea Hitiaș, din județul Timiș, a pierdut controlul asupra direcției de deplasare, a pătruns pe sensul opus de mers, părăsind partea carosabilă și intrând în coliziune cu un cap de pod.
În urma impactului a rezultat, din nefericire, decesul conducătorului auto, care se afla singur în autoturism. În cauză a fost întocmit un dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de „ucidere din culpă”, cercetările fiind continuate în vederea stabilirii cauzelor și condițiilor producerii accidentului.
sursa foto: arhiva Lugojeanul
Actualitate
Câți lugojeni au fost recenzați. Timișul are cel mai slab procent din țară la numărarea populației
Pe 31 iulie 2022, a fost finalizată ultima etapa de colectare a datelor de recensământ atât prin deplasarea recenzorilor la adresele de reședință obișnuită a populației care nu s-a autorecenzat online în perioada 14 martie – 27 mai 2022, cât și prin colectarea datelor de la punctele de recenzare fixă. Până la finalul zilei de 31 iulie, ultima zi de recenzare, s-au înregistrat în total 18,15 milioane de persoane, reprezentând 95,4% din populația rezidentă țintă estimată a României la 1 decembrie 2021 (19,02 milioane persoane).
Timișul stă cel mai prost din țară la recenzarea populației. Doar 83,5 la sută, din populația țintă estimată, fiind recenzată. la Lugoj, s-a reușit recenzarea a doar 29.529 de persoane, față 40.361 de locuitori cât avea municipiul la ultimul recensământ.
După încheierea perioadei de colectare a datelor, conform art. 22 din O.U.G nr 19/2020, „se realizează asigurarea completitudinii datelor individuale privind persoanele, gospodăriile, locuinţele şi clădirile. Aceasta se realizează prin imputare prin metode statistice, din surse statistice şi administrative, pentru acele unităţi statistice pentru care nu există un formular completat cu date, în conformitate cu metodologia prevăzută la art. 9 alin. (4).”
Metodologia de imputare statistică ce se va aplica pentru recensământ a fost aprobată în iulie 2021, de către Comisia Centrală pentru Recensământul Populației și Locuințelor (CCRPL2021). Primele rezultate ale Recensământului Populației și Locuințelor runda 2021 (RPL 2021) vor fi diseminate în cursul lunii decembrie 2022, urmând ca datele complete și finale să fie făcute publice la finalul anului 2023.
RPL2021 este primul recensământ din România organizat integral în format digital, a fost al treisprezecelea recensământ din istorie și al patrulea după Revoluția din 1989. Întregul proces al colectării datelor s-a desfășurat cu asigurarea confidențialității și protecției depline a informațiilor.
Institutul Național de Statistică mulțumește populației României care a participat în număr foarte mare la procesul de recenzare. Această acțiune s-a desfășurat în condiții optime cu sprijinul Serviciului de Telecomunicații Speciale (STS) care a oferit suportul tehnic şi operaţional.
Recensământul s-a bucurat şi de sprijinul activ al Ministerului Afacerilor Interne (MAI) precum și de cel al primăriilor.
-
Divertisment5 zile în urmă
Decizie de ultimă oră pentru Ruga Lugojeană și Lugoj Beer Fest, cele mai mari evenimente ale anului la Lugoj
-
Actualitate5 zile în urmă
Un pod peste râul Timiș, aflat nu departe de Lugoj, s-a rupt după cedarea unui picior
-
Administrație5 zile în urmă
Podul de Fier din Lugoj a fost închis din cauza unei avarii
-
Administrație5 zile în urmă
Ce se întâmplă cu centrul Lugojului. Când vor fi reluate și când ar trebui să se finalizeze lucrările