Educație
Cum se vor desfășura cursurile la școlile din Lugoj și satele din jur de luni, 8 martie
După carantinarea Timișoarei și a satelor limitrofe, Inspectoratul Școlar Județean Timiș a decis să modifice și scenariile după care se desfășoară orele în toate școlile și liceele din județ. Astfel, peste 130 de școli și licee din Lugoj, satele din jurul orașului, dar și din restul județului, vor funcționa după noi scenarii începând cu 8 martie.
În tabelul de mai jos veți găsi scenariile de funcționare pentru toate unitățile de învățământ din Lugoj, satele din jur, precum și restul unităților școlare din Timiș. La Lugoj, școlile funcționează după scenariul galben. Cele trei posibile scenarii sunt verde, galben, și respectiv roșu.
Incidența în cele trei scenarii:
- scenariul verde – incidența sub 1 la mia de locuitori
- scenariul galben – incidența de sub 3 la mia de locuitori
- scenariul roșu – incidența de peste 3 la mia de locuitori
În localitățile care se încadrează în așa-numitul scenariu verde, cu relativ puține cazuri, toate școlile se redeschid fizic, copiii merg la școală.
În localitățile care se încadrează în scenariul galben, adică sunt ceva mai multe cazuri de infectare, lucrurile se schimbă în sensul că merg în continuare la școală, mai exact la grădiniță și la școală, copiii de grădiniță, copiii din ciclul primar, clasele I-IV, și copiii din clasele terminale – VIII, XII, XIII.
În cazul în care localitatea intră în scenariul roșu, continuă pentru un timp să meargă la școală și la grădiniță copiii de grădiniță și de ciclu primar, dar ceilalți nu mai merg la școală.
Tabel cu scenariile școlilor din Timiș.
Educație
Taberele școlare au fost preluate de Consiliul Județean Timiș. Vor fi reabilitate cu fonduri europene
Consilierii județeni din Timiș au decis astăzi, 8 octombrie, să preia cele cinci tabere școlare aflate în domeniul statului, o măsură care deschide noi perspective pentru reabilitarea și modernizarea acestora.
Este vorba despre taberele de la Poieni Sat, Poieni Strambu, Hearneacova, Cheveresu Mare și Bogda, toate închise din cauza degradării avansate.
Județul Timiș are acum oportunitatea de a solicita finanțare pentru proiecte de modernizare, extindere și reamenajare a spațiilor destinate copiilor și tinerilor, conform apelului de proiecte din cadrul Programului Regional Vest.
Alocarea maximă pentru fiecare județ în cadrul acestei intervenții este de 3.000.000 euro, iar pentru a putea aplica, solicitanții trebuie să dețină un drept de proprietate publică sau privată asupra imobilelor propuse pentru investiție.
Pentru ca proiectele să fie viabile, este necesară depunerea acestora în faza de Proiect tehnic cu Autorizație de construire obținută. Consiliul Județean Timiș se angajează să nu schimbă destinația clădirilor și să le reabiliteze în maxim cinci ani.
Educație
FORVIA HELLA sprijină educația în Lugoj
- Copiii și cadrele didactice ale Școlii Gimnaziale nr. 2 din Lugoj încep anul școlar cu mobilier și echipamente IT noi, oferite de FORVIA HELLA
- În Lugoj, compania este implicată în proiecte de responsabilitate socială în domeniile educației și sănătății
FORVIA HELLA, furnizor automotive internațional, rămâne un partener al instituțiilor de învățământ din România, cu precădere în orașele în care compania are locații proprii. În Lugoj, unde are aproximativ 1200 de angajați în cea mai mare fabrică la nivel global a Diviziei Lifecycle Solutions, FORVIA HELLA a renovat și a dotat săli de studiu în Școala Gimnazială nr. 2. Proiectul de sponsorizare este parte din programul de responsabilitate socială al companiei.
Astfel, copiii uneia dintre clasele a I-a și cadrele didactice au început anul școlar cu 25 de pupitre noi. Laboratorul de informatică, folosit de cei aproximativ 200 de elevi ai ciclului gimnazial, a fost, de asemenea, dotat complet. Pe lângă mobilier modern, sala de studiu are echipament IT și de învățare de ultimă generație.
În anul școlar trecut, FORVIA HELLA a finalizat un proiect similar în aceeași instituție de învățământ, precum și în Școala Gimnazială ”Eftimie Murgu” din Lugoj, contribuind la renovarea și dotarea cu mobilier și echipamente.
”Continuăm să fim implicați în domeniul educației pentru comunitatea din Lugoj, în care ne-am integrat cu succes pe parcursul anilor. FORVIA HELLA este o companie care a privit mereu spre viitorul industriei, o abordare care se aplică și proiectelor noastre de responsabilitate socială. De la primii pași în procesul de studiu, sprijinim generația următoare să se dezvolte în condiții adecvate, să aibă interes și pasiune pentru activitățile care se desfășoară în școală”, spune Alina Rămneanțu, HR manager, Lifecycle Solutions, FORVIA HELLA România.
Reprezentanții Școlii Gimnaziale nr. 2 apreciază impactul pe care un astfel de proiect îl are asupra generațiilor actuale de elevi, dar și asupra celor viitoare.
”Contribuția la îmbunătățirea condițiilor de studiu pentru elevii noștri are efecte pe două planuri. Pe de o parte, este beneficiul de a te bucura de un context propice pentru procesul de învățare. Pe de altă parte, un astfel de proiect cultivă în mentalitatea copiilor o cultură de parteneriat în societate, între mediul de învățământ de stat și mediul de business privat. Suntem recunoscători companiei FORVIA HELLA pentru sprijinul acordat elevilor noștri, în ultimii ani. În urma întregului proiect de sponsorizare, două clase primare beneficiază de mobilier modern, iar copiii mai mari se bucură de un laborator de informatică dotat complet. Toate acestea au dus la o îmbunătățire substanțială a actului educativ”, explică Cristina Pop Coman, director al Școlii Gimnaziale nr. 2
Producție în Lugoj
În Lugoj, FORVIA HELLA produce atât componente electronice, precum plăcuțele electronice pentru sistemele de iluminat, cât și produse finite cu tehnologie LED, stopuri sau faruri. Produsele sunt folosite atât la mașini, cât și la vehicule speciale. O parte dintre produsele de aici sunt dezvoltate în centrul tehnic al FORVIA HELLA Lifecycle Solutions din Timișoara.
Despre FORVIA HELLA România
FORVIA HELLA este prezentă în România din 2005. Are cinci centre de proiectare și dezvoltare, un centru administrativ și trei unități de producție în Timișoara, Arad, Lugoj, Craiova, Oradea și Iași. FORVIA HELLA are în România peste 5000 de angajați și dezvoltă tehnologii inovatoare, contribuind la creșterea a trei tendințe majore din industrie: electrificarea și managementul energiei, conducerea autonomă în siguranță, precum și experiența unui habitaclu digitalizat și sustenabil.
Notă: Comunicatele de presă ale companiei pot fi văzute pe site-ul companiei
Educație
Cartea l-a făcut om mare. Orfan crescut în casele de copii, acum are două facultăți și este directorul unei școli
Educație
Zeci de școli din Timiș nu sunt dotate și pregătite corespunzător pentru începerea anului școlar
În perioada 9 iulie – 30 august 2024, o comisie mixtă, compusă din reprezentanți ai Inspectoratului Școlar Județean Timiș, Inspectoratului de Poliție Județean Timiș, Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Banat” al Județului Timiș, Direcției de Sănătate Publică Timiș și Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Timiș, a desfășurat o amplă acțiune de verificare și control la nivelul unităților de învățământ din județ.
Rețeaua școlară din județ pentru anul 2024-2025 include 617 unități de învățământ preuniversitar, ce vor găzdui peste 100.000 de elevi. Dintre acestea, 332 sunt creșe și grădinițe, 205 școli primare și gimnaziale, 62 licee și colegii, și 18 alte unități, cum ar fi cluburi sportive și școli postliceale. În acest context, 16 unități de învățământ vor funcționa în clădiri noi sau extinse, 20 în clădiri reabilitate, iar pentru 10 unități va fi necesară relocarea unor grupe din cauza lucrărilor de reabilitare neterminate.
De asemenea, din lipsa spațiului, 108 clase vor funcționa în spații modulare, iar până la sfârșitul anului 2024, alte 11 unități vor beneficia de construcții noi sau reabilitate. În cadrul PNRR, 13 proiecte pentru „școli verzi” sunt în curs de semnare a contractelor de finanțare, iar 161 de unități vor fi dotate cu mobilier și echipamente IT, în timp ce 37 de școli vor primi laboratoare inteligente.
100 de clădiri fără autorizație de securitate la incendiu
În județul Timiș, toate unitățile de învățământ dispun de toalete interioare, fără a exista unități cu toalete de tip latrină. Deși toate școlile sunt pregătite să înceapă anul școlar pe 9 septembrie, controalele au relevat că 100 de clădiri funcționează fără autorizație de securitate la incendiu, dintr-un total de 953 de clădiri destinate învățământului. Principalele probleme identificate includ lipsa autorizațiilor de securitate la incendiu, nefuncționarea instalațiilor de detectare și alarmare în caz de incendiu, precum și exploatarea instalațiilor electrice cu defecțiuni sau improvizații. Au fost emise avize pentru 55 de unități de învățământ pentru realizarea unor investiții necesare obținerii autorizației de securitate la incendiu.
În ceea ce privește securitatea unităților de învățământ, 97 de unități sunt asigurate cu o formă de pază umană, 297 de unități sunt dotate cu sisteme tehnice de alarmare împotriva efracției, iar 81 de unități beneficiază de ambele măsuri. Cu toate acestea, 142 de unități nu dispun de nicio formă de securitate. Totodată, s-a constatat că 59 de unități nu dețin analize de risc la securitate fizică, iar 57 de unități nu au implementat măsurile stabilite în aceste analize. În urma acestor constatări, au fost aplicate patru sancțiuni contravenționale sub formă de avertismente și au fost trasate măsuri clare pentru remedierea deficiențelor, cu termene de implementare.
27 de școli nu au autorizații sanitare de funcționare
Referitor la transportul școlar, au fost verificate 156 de autovehicule, iar șoferii și coordonatorii acestora au fost reinstruiți cu privire la respectarea destinației vehiculelor și conduita preventivă. De asemenea, au fost identificate 45 de deficiențe de semnalizare rutieră în apropierea școlilor, pentru care administratorii de drum au primit termene clare de remediere.
În privința autorizațiilor sanitare, 27 de unități școlare, majoritatea din mediul rural, nu au încă autorizație sanitară de funcționare, însă 20 dintre acestea au depus deja documentația necesară. În județ, există 113 cantine școlare înregistrate sanitar-veterinar, iar controalele efectuate la 20 de grădinițe în timpul verii nu au identificat nereguli în privința siguranței alimentare.
Pentru unitățile de învățământ special, aflate în finanțarea Consiliului Județean Timiș, s-au realizat lucrări de curățenie, igienizare și reparații, iar Liceul Tehnologic Special „Gheorghe Atanasiu” Timișoara va desfășura temporar cursurile în containere, din cauza unor investiții aflate în desfășurare.
-
Divertismento săptămână în urmă
La Lugoj a ajuns Uraganu! Noile panouri digitale din centrul orașului difuzează gratuit manele VIDEO
-
Sport6 zile în urmă
Început spectaculos de sezon. CSM Lugoj a învins campioana României și are meci împotriva campioanei Cehiei
-
Administrație6 zile în urmă
Angajații Primăriei Lugoj nu vor putea să primească salariile în această lună
-
Culturăo săptămână în urmă
Înscrieri pentru cea de-a doua ediție a Concursului de Fotografie „Casian Mărgineanțu”. Premii totale de peste 1.000 de euro