În ultima ședință a Consiliului Local Lugoj, consilierii au aprobat modificare traseelor mai multor drumuri agricole, care treceau peste terenurile ce aparțin Fundației Bashford si sunt destinate pentru construirea centrului social de către americani. Concret, Fundaţia Bashford a donat Primăriei Lugoj o anumită suprafață pe care să fie mutate drumurile agricole care străbăteau suprafața destinată centrului social.
Americanii de la Fundaţia Bashford au un proiect extrem de complex, pe 36 de hectare. Fundaţia a achiziţionat în urmă cu mai mult timp acest teren la Lugoj, în extravilanul extins al municipiului. Investiţia realizată de Fundaţia Bashford în municipiul timişean Lugoj, va fi cel mai mare complex de servicii sociale private din România.
„Va trebui pe viitor să ne unim eforturile pentru a oferi împreună ajutor celor defavorizaţi. Acest complex de servicii este un vis al fondatorului, dr. Theodore A. Bashford, care iată acum devine realitate şi care, pot să vă spun că este doar un început”, a declarat, în martie 2014, la Lugoj, Linda B. Vaughan, director executiv al fundaţiei din America.
De ce nu s-a finalizat complexul
Numai că întreaga poveste a complexului a început în urmă cu aproximativ șase ani, iar din ceea ce americanii își doresc la Lugoj s-a construit o singură clădire. Daniel Toc, reprezentantul Fundației Bashford în România a declarat pentru Lugojeanul.ro, că birocrația și documentele care se cer pentru un astfel de proiect blocheză mersul lucrurilor.
“Vă pot spune că în momentul de față suntem în faza de avizare, în sensul că trebuie să primim o serie de aprobări de la DSV, DSP, pompieri și așa mai departe. Sunt destul de dificile, cu proceduri destul de complicate și se întind pe termen foarte mare. Aceste aprobări sunt doar pentru ceea ce am construit, pentru că ei trebuie să vină în inspecție, suntem deja la cea de-a treia rundă de verificări. Clădirea pe care noi am construit-o deja este prima casă în care vom găzdui cinci copii de la centrul de plasament”, a spus Daniel Toc. Acesta s-a ferit însă să dea termene pentru când ar putea fi terminat întreg proiectul.
“Am avut un grafic, însă ezit să mai vorbesc despre termene, pentru că a fost atât de greu cu procedura asta de avizare că nu mai putem vorbi de un grafic. Momentan trebuie să terminăm ce avem de făcut pentru clădirea construită. Noi am crezut că vom termina în maxim un an și iată că au trecut mai bine de trei ani și nu suntem gata. Pot să spun doar că sperăm ca până la sfârșitul acestui an să ajungă deja copiii acolo. Noi avem deja tot staful, părinții maternali, tot, doar că suntem blocați în avizări.”, a mai spus Toc, pentru Lugojeanul.ro
Complex ultramodern pentru toate categoriile de persoane defavorizate
La final, complexul social pregătit va fi dotat cu o clădire multifuncţională pentru birouri, recepţie, spaţii de cazare pentru 50 de persoane, sală de mese, sală de conferinţe pentru 100 de persoane, o clinică medicală (cu specializările: medicină generală, interne, stomatologie, psihologie, psihiatrie, maternitate), un centru de recuperare pentru persoanele care au suferit diferite traume sau care sunt suferinde de anumite boli pentru care este necesară recuperarea fizică, dar va asigura, totodată, în premieră pentru zona de est a judeţului Timiş, atât asistenţă medicală gratuită pentru persoanele defavorizate, cât şi medicaţia aferentă, necesară fiecărui pacient.
Centrul va mai cuprinde: şase unităţi de cazare pentru familii cu cinci copii, un camping pentru elevi (15 căsuţe), o clădire dormitor pentru oamenii străzii, o clădire pentru dezintoxicare şi dezalcoolizare, un cămin de bătrâni (50 de locuri), o capelă, staţie radio-tv, un magazin cu circuit închis, zece locuinţe pentru angajaţii permanenţi, două unităţi de cazare pentru lucrătorii ocazionali (100 de persoane), o sală de sport şi bazine de înot (acoperit şi descoperit), terenuri de fotbal, tenis, baschet şi golf, herghelie cu centru de echitaţie, gospodărie de apă, staţie pentru epurarea apelor uzate, etc.
În cadrul complexului vor mai fi create ateliere de mică producţie industrială şi microferme agricole, care să deservească centrul: o crescătorie de peşte, o hală depozit, un atelier de tâmplărie, garaje şi atelier mecanic pentru vehiculele şi maşinile proprii. Întreaga investiție ar depăși 26 de milioane de dolari.