Connect with us

Social

Cei mai mici lugojeni se transformă în cavaleri și domnițe, în tabără la un castel de basm

Publicat

în

O nouă tabără a celor de la Fusion of Arts a fost anunțată deja pentru această vară. Taberele FOA oferă participanților ocazia de a fi implicați în diverse ateliere educative si de a învăța istoria într-un decor de poveste care reconstruiește parti din istoria noastra si nu numai. 

De la începutul său, acest demers educativ și cultural a intrat în viețile a peste 300 de copii, insuflându-le principiile de onoare ale cavalerismului, curajul si exemplul stramosilor nostri, iubirea de tara si de neam, respectul pentru istoria si traditiile noastre.

RETIM

Tabăra reconstruiește atmosfera lumii medievale, prin locatie, costume, decoruri și activități specifice. TABARA CASTELANILOR-BAL LA CASTEL este gândită ca o incursiune în timp, pe vremea cavalerilor și a domnițelor, dorindu-și să fie o lecție despre onoare, istorie și prietenie. Copiii vor fi antrenați în mai multe ateliere inspirate din lumea medievală:

-vor deprinde arta şi codul de onoare al cavalerilor medievali;

-vor fi introduşi în lumea simbolisticii medievale prin intermediul atelierului de pictură şi heraldică medievală;

-îşi vor cultiva talentul artistic și vor deveni mai creativi și mai spontani în cadrul atelierului de masti si accesorii pentru carnaval

-vor explora meşteşugurile medievale în cadrul atelierelor de ceramica, pielarie si lemn

-vor realiza propriile lor scuturi cu însemne heraldice, pe care le vor lua acasă ca amintire.

După-amiezele vor fi rezervate drumeţiilor în împrejurimile pitoreşti ale taberei, seara copiii vor asculta legende medievale sau vor viziona filme cu specific istoric. Ultima seară a taberei va fi una festivă- BAL LA CASTE, în cadrul căreia copiii vor fi învestiţi cavaleri sau vor primi titlul de domniţă.

Detalii despre eveniment și înscrieri găsiți aici.

Click pentru comentarii

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Social

Viața unei tinere de 17 ani, dată peste cap în urma unui incident tragic cauzat de un câine al vecinilor

Publicat

în

În urma unui incident grav, viața unei tinere de 17 ani din satul Pogănești (comuna Bârna) a fost perturbată într-un mod tragic. La data de 15 iulie 2023, în jurul orei 22:00, tânăra a fost atacată de un câine ciobănesc, care aparținea vecinilor săi, în timp ce se plimba pe stradă alături de o prietenă. Din fericire, câinele nu a apucat să o muște, dar în momentul în care a încercat să fugă de animal, a alunecat și s-a lovit grav la genunchi de marginea unui șanț din beton.

Mama tinerei, Ileana Benzar, relatează cum a avut loc incidentul și cum a aflat despre situația gravă a fiicei sale: „Fata mea, împreună cu prietena ei, se plimbau pe stradă, când la două case mai jos de casa noastră a ieșit câinele care le-a atacat. A fugit și a alunecat. În cădere, s-a lovit cu piciorul de marginea de beton. A ieșit vecina, stăpâna câinelui, și a strigat la câine, iar acesta a fugit în curte. Când au văzut-o pe fată, în ce stare era, au scos repede mașina și au dus-o la spital, fără să-mi spună nimic. Eu am aflat de la fata din Germania, care m-a sunat să-mi spună că sora ei este la spital.”

Femeia susține că stăpâna câinelui și cumnata ei au declarat medicilor că părinții fetei sunt la locul de muncă. Acestea au adus-o acasă pe fată cu piciorul umflat și i-au spus mamei că este vorba despre o simplă căzătură și că nu este nimic grav.

RETIM

„Dar dimineața s-a trezit cu piciorul și mai umflat și cu dureri mai mari. M-am dus cu ea la Urgențe, la Lugoj. Era duminică, i-au făcut o radiografie, iar doctorul a spus că nu are nimic și i-a cerut să-și pună piciorul jos. Fata nu putea de dureri. Nu știu cum îl cheamă pe acel medic. Apoi am aflat, de la prietena fetei, că sâmbătă seara, doctorii au trimis-o la Timișoara, dar vecina, proprietara câinelui, a refuzat”, povestește mama fetei.

Plimbată dintr-un spital în altul

Medicul care a consultat-o inițial a recomandat o vizită la ortoped, însă a doua zi, dat fiind că era duminică.

„Luni dimineața, ortopedul a cerut să mergem urgent la Timișoara. Vecina, proprietara câinelui, era cu noi, deoarece eu nu aveam mașină și nu puteam să vin de la sat. Totuși, la Timișoara ne-a dus abia marți. A spus că nu poate mai repede. Acolo, când am ajuns, a fost consultată de mai mulți doctori, care au spus că situația este foarte gravă și necesită o intervenție chirurgicală. Fata avea tibia spartă și rotula afectată, iar situația era cu adevărat gravă. De la Spitalul Luis Turcanu, am fost direcționați către Spitalul Județean, unde a fost internată. Cu toate acestea, medicul de acolo, după ce a văzut gravitatea situației, a amânat intervenția chirurgicală. Sâmbătă ne-a trimis acasă și ne-a spus să revenim luni, la Spitalul Luis Țurcanu. Așa am și făcut. Medicii de acolo au constatat că piciorul se învinețește tot mai tare și ne-au trimis către un alt medic, tot la Spitalul Județean”, susține Ileana Benzar.

Abia joia următoare, tânăra a fost supusă intervenției chirurgicale. Acum, piciorul este susținut de orteze, iar ea nu poate umbla decât cu ajutorul cârjelor.

„Tratamentul presupune costuri semnificative. Eu sunt o femeie săracă și nu dispun de resursele financiare necesare. După ce m-au adus de la Timișoara și am internat-o pe fiica mea, vecinii ne-au promis ajutor, dar de atunci nu i-am mai văzut. Ei locuiesc la doar doi pași de casa noastră, dar nu s-au interesat de starea fetei în cele două luni scurse”, mărturisește mama.

În plus, tânăra și familia sa nu au depus încă o plângere la Poliție împotriva stăpânei câinelui, deoarece tatăl tinerei, de care mama sa este separată, a promis că va face acest lucru, însă nu a făcut-o încă. Cu toate acestea, Ileana Benzar este hotărâtă să depună personal o plângere, mai ales că câinele vecinilor rămâne nesupravegheat pe stradă și poate pune în pericol siguranța comunității.

 

 

Citiţi mai departe

Social

Ionuț Lucian Cocoș, directorul spitalului din Lugoj, și-a dat demisia

Publicat

în

Directorul spitalului din Lugoj și-a înaintat demisia, conform unor surse din cadrul unității lugojene. Ionuț Lucian Cocoș se află la conducerea spitalului din 21 noiembrie 2020, ca director interimar, după ce fostul director Erwin Floroni a fost demis. Din 12 mai 2021, dr. Cocoș a devenit oficial director al Spitalului Municipal din Lugoj, în urma concursului organizat pentru această funcție.

Surse din cadrul spitalului lugojean spun că demisia lui Cocoș ar fi venit după mai multe neînțelegeri cu reprezentanții administrației locale din Lugoj, legate de proiectul construirii noului spital.

Vă reamintim că, Primăria Lugoj a obținut o finanțare de peste 150 de milioane de euro, din PNRR, pentru construcția unui spital nou. În 15 septembrie, expiră termenul de depunere a ofertelor pentru construcția spitalului, însă până la începerea lucrărilor, mai multe pavilioane din spital ar trebui demolate, ceea ce dă peste cap total activitatea în unitatea medicală lugojeană. De aici ar fi apărut și neînțelegerile dintre cele două părți, care ar fi dus la demisia managerului. Până la această oră, nici managerul spitalului nici reprezentanții Primăriei Lugoj nu au răspuns solicitărilor noastre de a confirma sau infirma informația. Update aici

RETIM

Citiţi mai departe

Social

Revin cazurile persoanelor infectate cu COVID. Direcția de Sănătate Publică Timiș reia raportările săptămânale

Publicat

în

Conform comunicatului transmis de Direcția de Sănătate Publică Timiș, la nivel național, în intervalul 04 – 10 septembrie 2023 au fost înregistrate 7171 cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19). 2271 dintre cazurile noi din ultima săptămână sunt ale unor pacienți reinfectați, testați pozitiv la o perioadă mai mare de 90 de zile după prima infectare.

Până în prezent, pe teritoriul României, au fost înregistrate 3.429.120 cazuri de infectare cu SARS-CoV-2. Incidența înregistrată la 14 zile este de 0.42.

Distinct de cazurile nou confirmate, în urma retestării pacienților care erau deja pozitivi, 227 persoane au fost reconfirmate pozitiv.

RETIM

În unitățile sanitare de profil, numărul de persoane internate în secții cu COVID-19 în prezent este de 698. De asemenea, la ATI, sunt internate 47 persoane. Dintre cei 47 pacienți internați la ATI, 27 sunt nevaccinați.

Din totalul pacienților internați în prezent, 133 sunt minori, 130 fiind internați în secții și 3 în ATI.

DECESE

Până astăzi, 68.296 persoane diagnosticate cu infecție cu Sars-CoV-2 au decedat.

În intervalul 04.09.2023 (10:00) – 10.09.2023 (10:00) au fost raportate de către INSP 14 decese (10 bărbați și

4 femei).

Decesele au fost înregistrate: 1 la categoria de vârstă 40-49 de ani, 1 la categoria de vârstă 60-69 de ani, 5 la categoria de vârstă 70-79 de ani și 7 la categoria de vârstă peste 80 de ani.

Toți pacienții decedați prezentau comorbidități, iar 5 erau vaccinați.

TESTARE

În intervalul 04 – 10 septembrie 2023 au fost efectuate 2.679 teste RT-PCR și 30.358 teste rapide antigenice. Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 13.925.307 teste RT-PCR și 13.971.831 teste rapide antigenice.

Iată mai, jos numărul de cazuri de pacienți internați, pe județe:

Citiţi mai departe

Social

Campanie de sterilizare gratuită a câinilor și pisicilor, cu și fără stăpân

Publicat

în

În perioada 15-16 septembrie 2023, va avea loc o campanie de sterilizare gratuită a câinilor și pisicilor, indiferent dacă aceștia au sau nu un stăpân. Evenimentul se va desfășura la adăpostul Asociației Free Amely 2007, situat între satele Tapia și Măguri.

„Sterilizarea este un act de responsabilitate și compasiune față de animalele noastre de companie. Aceasta ajută la controlul populației de animale fără stăpân și reduce numărul animalelor abandonate și chinuite pe străzi. Sterilizarea nu doar previne creșterea excesivă a populației de câini și pisici, dar are și numeroase beneficii pentru sănătatea animalelor, inclusiv reducerea riscului de cancer și a comportamentelor nedorite, cum ar fi luptele pentru dominanță sau hărțuirea sexuală”, au transmis organizatorii.

Cum puteți programa sterilizarea?

RETIM

Pentru a programa sterilizarea câinilor sau pisicilor dvs., puteți să sunați la numerele de telefon:

  • Tel. 0731973866
  • Tel. 0726692964

Această campanie beneficiază de sprijinul generos al unor sponsoril din Germania, organizațiile:Vierbeiner in Not e.V. și Hilfe für Streunerpfoten. Foarte importantă este contribuția echiepi medicale: Dr. Darius Terheș, coordonator, Dr. Simon Cubin, Dr. Daniel Cubin.

Pentru a asigura că totul decurge bine, nu trebuie să dați mâncare animalului programat pentru sterilizare în ziua procedurii.

 

Citiţi mai departe

Cele mai citite