Connect with us


Actualitate

Cea mai gustoasă masă de Paști

Publicat

în

easter-dinner-3Sărbătorile, fie ele cele de Paști sau Crăciun, înseamnă trei lucruri importante: încondeierea ouălor de Paști/împodobirea bradului de Crăciun, apoi întâlnirea cu rudele, neamurile și prietenii lor pe care nu îi vedem pe parcursul anului, iar în al treilea rând, sărbătorile înseamnă o masă îmbelșugată, cu tot ce vrei pe ea. Ei bine, Paștele ăsta a fost ceva mai diferit. Faceți-vă confortabili, let me explain…

Meniul zilei, Octavian

Cum pregătirile pentru Paști durează în familia mea patru sau cinci zile, în zilele dinainte de sărbătoare, cu atât de multă mâncare și prăjituri în casă, până sâmbătă seara eram sătul de carne de miel (care nu mâncați așa ceva că nu e bună/nu pot mânca o așa creatură/cea mai bună legumă e porcul, vă recomand să plecați din țara asta) sau de orice „dulcegăraie” posibilă. Duminică, când trebuia să ne rupem pe la masa de Paști, am stat cuminți.

În plus, eu seara aveam un chef, iar ai mei mergeau „la colindat”, cum se face în fiecare an, așa că nimeni nu a mâncat prea multe. Norocul nostru însă cu ziua de luni, a doua zi de Paști, când am plecat spre satele pe unde mai avem rude și acolo… am mâncat cea mai bună, eco, bio și sănătoasă masă de Paști din viața mea.

Unde am ajuns? Într-un loc în care nu ai semnal la telefon, televizorul nu îți face cu ochiul, nu există mall, magazine sau alte cele. Și atunci ce am făcut eu acolo, cum nu am luat-o razna în cele 8 ore cât am stat? Ei bine, am început cu… un pui de somn! Eu nu dorm niciodată ziua, dar când mi se întâmplă, clar e ceva special.

RETIM – Colectarea separată a deșeurilor, obligație legală

N-am dormit în două nopți decât 3 sau 4 ore? Nu-i nimic, dacă e soare afară, nu adorm nici dacă e pe viață și pe moarte. Cumva, acolo, în vale, că satul e într-o vale pitorească, m-am pus pe pat și dăi cu somn de voie vreo 3 ore. Când au venit de la biserică, oamenii s-au speriat, au venit să tragă de mine, de frică, credeau că nu mai respir.

Și atunci s-a întins masa, și ce masă! Avem supă de teiței cu pui de casă, apa din supă luată de la izvor, puiul nu a mirosit măcar antibiotice sau alte medicamente pe care puii de la noi din supermarket le papă până se umflă de se fac cât niște baloane, apoi sarmale cu carne de porc crescut la curte, iar fără E-uri, lucru ce se simte din plin în farfurie, piure de cartofi fără azot, dulci de ziceai că sunt dați cu zahăr și starul prânzului, puiul din supă, prăjit pane, simplu, sare și piper, ou bio, normal, nimic special. Și totuși… gustul ăla? Nu, nu îl poți cumpăra nici în cel mai scump restaurant din lume!

Dacă ați mâncat pui de casă, știți că, deși are gustul adevărat și de 100 de ori mai bun decât ce mâncăm noi de la Lidl, e puțin mai tare și nu pe placul tuturor. Nu era cazul aici, pentru că fiecare bucată de carne, că era pulpă, piept sau orice altceva, se topea în gură mai ceva ca la KFC. Ce a făcut cu ea bucătăreasa înainte să o gătească, asta nu știu, dar a fost cea mai bună carne de pui pe care am mâncat-o în viața mea.

Ah, și la masă s-a servit apă rece de izvor și pâine de casă, cu făină făcută în casă. Am folosit de multe ori cuvântul „casă”, însă e de înțeles, a fost o masă fără conservanți, îngrășăminte și chimicale, care mi-a rămas în minte și pe care o să încerc de acum încolo să o reproduc de cât mai multe ori acasă, pentru că merită tot efortul.

P.S.: Postarea aceasta este în locul celei clasice cu „Fie ca Lumina… ”, „Pașteți Fericiti!”, „Hristos A Înviat” și așa mai departe.

Click pentru comentarii

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Apel umanitar! Un lugojean are nevoie de ajutor, se luptă cu o boală grea

Publicat

în

Molnar Denis Ioan are doar 28 de ani și se luptă cu necruțătoarea boală „cancer” (seminom). Operat, dar după biopsia tumorii a ieșit o tumoare malignă, unde a generat mai mulți noduli canceroși în diverse zone ale corpului și pentru asta are nevoie de chimioterapie severă la o clinică privată din Cluj, unde costurile ajung până la 30.000 de lei pe o perioadă de 4 luni.

Meniul zilei, Octavian

Este în momentul când își creează o familie și a venit această boală necruțătoare. De aceea are nevoie de ajutorul și sprijinul nostru financiar prin donațiile noastre. Haideți împreună să îl ajutăm la nr. de cont lei RO17BTRLRONCRT0032512102 și cont euro RO64BTRLEURCRT0032512102 VĂ MULȚUMIM!

Citiţi mai departe

Actualitate

5 sfaturi pentru a alerga în fiecare dimineață

Publicat

în

Există atât de multe motive excelente pentru a alerga dimineața. Este un mod minunat de a te trezi și de a vedea cum lumea se trezește odată cu tine. Nu numai că îți oferă un mare impuls energetic, ci te face să te simți ca și cum ai fi realizat ceva, înainte ca ziua să înceapă cu adevărat.

Meniul zilei, Octavian

S-ar putea să descoperi că alergatul dimineață se potrivește mai bine programului tău zilnic, mai ales dacă te antrenezi pentru o cursă. Asta nu înseamnă că este ușor să te obișnuiești, mai ales dacă nu ești o persoană care se bucură de trezitul dimineața. Dar există modalități de a-ți construi o rutină, într-un mod în care chiar te poți bucura de fiecare alergare.

Implementează obiceiuri bune de somn

Construirea unui obicei de a alerga dimineața începe cu un somn bun. Acest lucru poate fi dificil dacă ești obișnuit cu uitatul pe telefon până târziu sau folosești televizorul pentru a adormi.

Pentru a începe, implementează o igienă bună a somnului. Acesta este termenul folosit pentru a descrie practicile care asigură tiparele unui somn sănătos. Potrivit experților, te poți antrena să adormi la o oră mai decentă dacă:

RETIM – Colectarea separată a deșeurilor, obligație legală

Eviți cofeina sau alcoolul cu trei ore înainte de culcare. Nu dormi la prânz. Urmezi o rutină nocturnă pentru a te ajuta să te relaxezi, cum ar fi o baie caldă, meditație sau ascultarea muzicii calmante. Plănuiești să adormi la aceeași oră în fiecare seară. Amenajezi un dormitor liniștit și confortabil. Nu te mai uiți la televizor, citești sau te uiți pe dispozitive electronice cu o oră înainte de culcare.

Oricât de nefiresc ar părea la început, practica va deveni în cele din urmă perfectă dacă pur și simplu te ții de ea.

Dormi în haine de alergat

Este greu să găsești un motiv de a evita să alergi când ești deja îmbrăcat pentru asta. Dacă vrei cu adevărat să găsești motivația de a te da jos din pat imediat ce deschizi ochii, culcă-te pur și simplu direct în hainele de alergat.

Oricât de ciudat ar părea, este un truc pe care îl folosesc mulți alergători. Deși probabil nu vei dori să porți hainele pătate de transpirație de ieri la culcare, s-ar putea să te simți bine cu o pereche de pantaloni de trening de bărbați și un tricou, proaspăt spălate. Lasă-ți adidașii lângă pat și ești gata să pleci.

Întinde-ți hainele

Dacă nu-ți place ideea de a dormi în hainele de alergat, le poți așeza lângă pat, astfel încât să fii pregătit în fiecare dimineața. Alți alergători preferă să-și lase hainele în baie. În acest fel, nu riști să-ți trezești partenerul. Poți pur și simplu să aprinzi o lumină, să stropești puțină apă pe față și să te relaxezi puțin înainte de alergare.

Un alt sfat este să porți o șapcă, chiar dacă de obicei nu porți una. Acest lucru îți economisește mult timp încercând să îți aranjezi părul de dimineață.

Pune-ți ceasul cu alarmă la distanță

Când ceasul cu alarmă se declanșează dimineața devreme, este tentant să apeși butonul de snooze, pentru a dormi încă câteva minute. Înainte de a-ți da seama, vor fi trecut 30 până la 40 de minute și vei rămâne brusc fără timp pentru a alerga.

Pentru a-ți construi un obicei de alergat dimineață, ai nevoie de coerență. Dacă te chinui să te ridici din pat, plasează ceasul deșteptător mai departe, astfel încât să fii nevoit să te ridici din pat pentru a-l opri. Sau mai bine, pune-l în baie deasupra hainelor de alergare. Cu cât pui mai mulți pași între tine și pat, cu atât este mai puțin probabil să adormi la loc.

Dacă te pregătești activ pentru o cursă și urmezi un program de antrenament, este mai greu să amâni o alergare de dimineață. Acest lucru se datorează faptului că ai un obiectiv stabilit pe care vrei să îl atingi și trebuie să ții cont de program pentru a ajunge acolo.

Chiar dacă nu te antrenezi, ar trebui să faci exact același lucru, stabilind obiective și programe, astfel încât să menții creșterea și să profiți la maximum de o alergare. Obiectivul nu trebuie să fie distanța sau bifarea zilelor libere dintr-un calendar. Te puteți recompensa dacă atingi anumite ținte, cu un masaj sau un tratament la spa.

Citiţi mai departe

Actualitate

Primăriile din Timiș primesc încă o tranșă de bani ca să facă măsurători de cadastru gratis pentru cetățeni

Publicat

în

Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI) alocă, în 2021, peste 300 de milioane de lei pentru primăriile care vor să înceapă sau să continue lucrările de cadastru, gratuit pentru cetățeni. Banii vor ajunge și la Primăriile din Timiș, care au depus solicitări la Oficiului Județean de Cadastru și Publicitate Imobiliară.

Meniul zilei, Octavian

„Noi am primit fila de buget în urmă cu o săptămână, urmează ca în maxim două săptămâni să primim specificațiile tehnice și să începem finanțările către primăriile din județ. Fiecare primărie poate să primească 160.000 de lei maxim. Până acum avem aproximativ 70 de solicitări” a declarat Artur Ursu, șeful Oficiului Județean de Cadastru și Publicitate Imobiliară Timiș.

Fiecare UAT poate primi 160.000 de lei pentru înregistrarea proprietăților în sistemul integrat de cadastru și carte funciară. Banii vor fi virați în conturile primăriilor după deschiderea noilor cărți funciare aferente imobilelor recepționate.

RETIM – Colectarea separată a deșeurilor, obligație legală

Citiţi mai departe

Actualitate

Cine este inginera venită din Qatar să conducă societatea de apă și canal din Lugoj

Publicat

în

Noua societate de apă și canal din Lugoj va avea o nouă conducere, din 15 iunie. Consilierii locali lugojeni au aprobat numirea unei femei în funcția de director. Este vorba despre Mihaela Elena Mahfoufi, inginer construcții hidrotehnice, care vine tocmai de la Doha (Qatar), unde a lucrat timp de cinci ani, până în 2020, la Autoritatea pentru Lucrări Publice.

Meniul zilei, Octavian

CV-ul noului director este impresionat. Înainte de activitatea avută în Qatar, Mihaela Elena Mahfoufi a fost director de dezvoltare afaceri pentru Abengoua, o o firmă din Sevillia (Spania), unde a mai ocupat funcția de director de dezvoltare afaceri – apă, mediu și energie și pe cea de manager.

În Romania, Mahfoufi a coordonat proiectul de construcție al stației de epurare din Pașcani, a mai lucrat pentru o firmă din București, tot în domeniul construcțiilor hidrotehnice, și pentru una din Cluj-Napoca, cu același profil.

Facultatea a absolvit-o la Politehnica Timișoara, iar masterul la Cluj, în domeniul managementului de resurse al apelor. Vorbește trei limbi străine, engleză, spaniolă și franceză s-a implicat în acțiuni de voluntariat în Spania și Maroc, unde a sprijinit comunitățile berbere.

RETIM – Colectarea separată a deșeurilor, obligație legală

Societate de apă și canal din Lugoj, pe care o va conduce, va trebui să preia cât mai urgent aceste servicii de la Meridian 22, firma consiliului local care intră în insolvență și cel mai probabil în faliment din cauza datoriilor imense pe care le-a acumulat. Cele mai mari provocări pentru noua societate sunt să rezolve calitatea și presiunea apei potabile pe rețelele din Lugoj, dar și construcția unei noi stații de epurare.

Citiţi mai departe
Publicitate
Publicitate

Cele mai citite