Connect with us


Actualitate

Cea mai gustoasă masă de Paști

Publicat

în

easter-dinner-3Sărbătorile, fie ele cele de Paști sau Crăciun, înseamnă trei lucruri importante: încondeierea ouălor de Paști/împodobirea bradului de Crăciun, apoi întâlnirea cu rudele, neamurile și prietenii lor pe care nu îi vedem pe parcursul anului, iar în al treilea rând, sărbătorile înseamnă o masă îmbelșugată, cu tot ce vrei pe ea. Ei bine, Paștele ăsta a fost ceva mai diferit. Faceți-vă confortabili, let me explain…

RETIM

Cum pregătirile pentru Paști durează în familia mea patru sau cinci zile, în zilele dinainte de sărbătoare, cu atât de multă mâncare și prăjituri în casă, până sâmbătă seara eram sătul de carne de miel (care nu mâncați așa ceva că nu e bună/nu pot mânca o așa creatură/cea mai bună legumă e porcul, vă recomand să plecați din țara asta) sau de orice „dulcegăraie” posibilă. Duminică, când trebuia să ne rupem pe la masa de Paști, am stat cuminți.

În plus, eu seara aveam un chef, iar ai mei mergeau „la colindat”, cum se face în fiecare an, așa că nimeni nu a mâncat prea multe. Norocul nostru însă cu ziua de luni, a doua zi de Paști, când am plecat spre satele pe unde mai avem rude și acolo… am mâncat cea mai bună, eco, bio și sănătoasă masă de Paști din viața mea.

Unde am ajuns? Într-un loc în care nu ai semnal la telefon, televizorul nu îți face cu ochiul, nu există mall, magazine sau alte cele. Și atunci ce am făcut eu acolo, cum nu am luat-o razna în cele 8 ore cât am stat? Ei bine, am început cu… un pui de somn! Eu nu dorm niciodată ziua, dar când mi se întâmplă, clar e ceva special.

N-am dormit în două nopți decât 3 sau 4 ore? Nu-i nimic, dacă e soare afară, nu adorm nici dacă e pe viață și pe moarte. Cumva, acolo, în vale, că satul e într-o vale pitorească, m-am pus pe pat și dăi cu somn de voie vreo 3 ore. Când au venit de la biserică, oamenii s-au speriat, au venit să tragă de mine, de frică, credeau că nu mai respir.

Și atunci s-a întins masa, și ce masă! Avem supă de teiței cu pui de casă, apa din supă luată de la izvor, puiul nu a mirosit măcar antibiotice sau alte medicamente pe care puii de la noi din supermarket le papă până se umflă de se fac cât niște baloane, apoi sarmale cu carne de porc crescut la curte, iar fără E-uri, lucru ce se simte din plin în farfurie, piure de cartofi fără azot, dulci de ziceai că sunt dați cu zahăr și starul prânzului, puiul din supă, prăjit pane, simplu, sare și piper, ou bio, normal, nimic special. Și totuși… gustul ăla? Nu, nu îl poți cumpăra nici în cel mai scump restaurant din lume!

Dacă ați mâncat pui de casă, știți că, deși are gustul adevărat și de 100 de ori mai bun decât ce mâncăm noi de la Lidl, e puțin mai tare și nu pe placul tuturor. Nu era cazul aici, pentru că fiecare bucată de carne, că era pulpă, piept sau orice altceva, se topea în gură mai ceva ca la KFC. Ce a făcut cu ea bucătăreasa înainte să o gătească, asta nu știu, dar a fost cea mai bună carne de pui pe care am mâncat-o în viața mea.

Ah, și la masă s-a servit apă rece de izvor și pâine de casă, cu făină făcută în casă. Am folosit de multe ori cuvântul „casă”, însă e de înțeles, a fost o masă fără conservanți, îngrășăminte și chimicale, care mi-a rămas în minte și pe care o să încerc de acum încolo să o reproduc de cât mai multe ori acasă, pentru că merită tot efortul.

P.S.: Postarea aceasta este în locul celei clasice cu „Fie ca Lumina… ”, „Pașteți Fericiti!”, „Hristos A Înviat” și așa mai departe.

Click pentru comentarii

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Un lugojean amenință pe Facebook. „Buciu și Blidariu … mai puțin va curge sânge”

Publicat

în

Lugojeanul Dumitru Franț a postat o amenințare directă pe rețeaua de socializare Facebook.  Pe o pancartă, lugojeanul a transmis un mesaj clar primarului și viceprimarului din Lugoj, cerând să se rezolve o presupusă problemă de pe strada Liliacului, în caz contrar, „va curge sânge”. Franț este cunoscut autorităților din Lugoj și în urma protestelor pe care le-a făcut în mandatul fostului primar Francisc Boldea. Lugojeanul este nemulțumit că reprezentanții administrației locale nu vor să dea curs solicitării sale de a interzice circulația pe strada Liliacului.

RETIM

Întrebat de jurnaliști care este situația problemelor semnalate de Franț, Claudiu Buciu, primarul Lugojului spune că acesta nu are dreptate, dar se poate adresa instanței.

„Domnul Franț își dorește să rezolve o situație care nu ține de Primărie, adică dânsul dorește să desființăm un drum public. I-am explicat faptul că drumurile publice nu se pot desființa, la solicitarea unui cetățean, pentru că sunt de utilitate publică și sunt folosite de toată lumea. Este o stradă, care nu este asfaltată, dar dânsul împiedică în mod ilegal circulația vecinilor pe această stradă. I-am spus că dacă are alte nemulțumiri se poate adresa instanțelor de judecată. Eu nu pot să decid închiderea unei străzi, pentru că așa vrea un cetățean.

Dânsul nu este judecător și nici eu nu sunt judecător, l-am îndrumat să se adreseze instanței. Noi, Primăria, susținem că situația din acte este foarte clară. Dacă nu este de aceeași părere poate merge în instanță. Deocamdată nu s-a dresat instanței, ne trimite nouă cereri. I-am pus la dispoziție toate documente solicitate. Lucrurile sunt foarte clare, nu există nicio problemă acolo, doar că dânsul nu vrea să existe trafic pe strada aceea. Mai mult dânsul are acces de pe o altă stradă, nu are nicio problemă cu accesul. Este o atitudine pe care nu o înțeleg. El are intrare pe strada cealaltă, aici și-a mai făcut o intrare”, spune Buciu.

Amenințările lui Franț durează de mai multe săptămâni, însă, până acum, nimeni nu a luat nicio măsură împotriva acestuia.

Citiţi mai departe

Actualitate

FOTO Mașină în flăcări pe Autostrada A1, în apropiere de intrarea spre Lugoj

Publicat

în

RETIM

Pompierii au fost chemați de urgență să intervină, vineri la prânz, pe Autostrada A1 dintre Timișoara și Lugoj, pentru a stinge un incendiu apărut la un autoturism. Mașina se afla pe sensul de mers Timișoara – Lugoj și a fost cuprinsă de flăcări în apropiere de intrarea spre Lugoj, de la nodul rutier Balinț. 

Mașina a luat foc din mers, spun martorii, șoferul reușind să o tragă pe dreapta și astfel să nu pună în pericol viețile altor participanți la trafic. Din fericire, șoferul a reușit să părăsească mașina înainte ca aceasta să fie cuprinsă de flăcări.

Mașina a fost afectată în totalitate în urma incendiului. 

Citiţi mai departe

Actualitate

Rata de infectare crește alarmant la Lugoj, după ce autoritățile au raportat zeci de cazuri noi în ultimele zile

Publicat

în

RETIM

Rata de infectare cu noul coronavirus crește din nou, într-un ritm alarmant, la Lugoj, după ce autoritățile au raportat zeci de cazuri noi în această săptămână. Rata a ajuns din nou la valoarea de peste 2/1000 de locuitori, după ce de luni și până joi au fost raportate 40 de cazuri de infectare la nivel de oraș.

Joi, 4 martie, în județul nostru următoarele localitățile aveau rata de infectare pe ultimele 14 zile de peste 3/1000 locuitori: 

Timișoara – 7,44, Ciacova-4,94, Recaș – 3,88, Sânnicolau Mare – 5,16, Becicherecu Mic-4,77, Belint-4,37, Biled-7,98, Bucovăț –9,13, Cenei-3,96, Curtea-3,10, Dudeștii Noi – 6,82, Dudeștii Vechi- 7,31, Dumbrăvița – 9,20, Foeni-6,28, Ghilad-5,23, Ghiroda – 5,78, Giarmata-8,11, Giroc – 9,69, Giulvăz-3,07, Jamu Mare-8,00, Jebel-6,95, Lovrin-3,40, Manastiur-7,43, Moșnița Nouă-9,44, Niţchidorf-5,45, Orţişoara-3,56, Otelec-10,43, Padureni-5,75, Peciu Nou – 3,34, Pischia- 5,68, Săcălaz – 5,79, Sag- 3,04, Sânandrei – 4,51, Şandra-7,33, Satchinez – 3,53, Sânmihaiu Român – 6,33, Secas-3,89, Topolovatu Mare-3,78, Valcani-9,26, Variaş-7,53.

Localitățile cu rata de infectare pe ultimele 14 zile peste 1,5/1000 locuitori erau: 

Lugoj-2,05, Buzias-1,52, Deta-1,84, Gătaia-1,50, Jimbolia- 2,07, Boldur-1,61, Carpinis-2,42, Cheveresu Mare-1,55, Costeiu-2,02, Denta-1,55, Fibis-1,73, Găvojdia-1,72, Ghizela-2,51, Liebling-1,70, Livezile-2,33, Mașloc- 2,03, Nadrag-1,77, Parta-2,05, Pesac-2,05, Racovita-1,99, Remetea Mare-2,40, Sacoșu Turcesc-2,58, Sanpetru Mare-2,81, Tormac-1,70, Victor Vlad Delamarina-1,74.

Citiţi mai departe

Actualitate

Lugojul “sare” înapoi în scenariul galben. Mai multe sate din împrejurimi intră în scenariul roșu

Publicat

în

RETIM

Lugojul sare înapoi în scenariul galben, după ce săptămâna trecută a stat pentru mai multe zile în scenariul verde, sub o rată de infectare de 1,5 la 1000 de locuitori. Miercuri, la raportarea de la miezul zilei, la Lugoj rata de infectare era de 1,98 la 1000 de locuitori, în ultimele 14 zile.

Ca număr de cazuri noi, miercuri s-au raportat 14 infectări, marți 7, iar luni 9. În jurul orașului, mai multe sate sunt conform incidenței de caz în scenariul roșu. Este vorba despre Belinț, Belinț – 3,97/1000, Mănăștiur – 6,29/1000 și Topolovățu Mare – 3,40/1000.

Localitățile cu rata de infectare pe ultimele 14 zile peste 1,5/1000 locuitori, din zona Lugojului, sunt Boldur – 2,01, Coșteiu – 1,51, Dumbrava – 1,80, Găvojdia – 1,72,  Nădrag – 2,12, Racovița – 1,99, și Victor Vlad Delamarina – 1,74.

Citiţi mai departe
Publicitate

Cele mai citite