Connect with us


Actualitate

Cea mai gustoasă masă de Paști

Publicat

în

easter-dinner-3Sărbătorile, fie ele cele de Paști sau Crăciun, înseamnă trei lucruri importante: încondeierea ouălor de Paști/împodobirea bradului de Crăciun, apoi întâlnirea cu rudele, neamurile și prietenii lor pe care nu îi vedem pe parcursul anului, iar în al treilea rând, sărbătorile înseamnă o masă îmbelșugată, cu tot ce vrei pe ea. Ei bine, Paștele ăsta a fost ceva mai diferit. Faceți-vă confortabili, let me explain…

PMP

Cum pregătirile pentru Paști durează în familia mea patru sau cinci zile, în zilele dinainte de sărbătoare, cu atât de multă mâncare și prăjituri în casă, până sâmbătă seara eram sătul de carne de miel (care nu mâncați așa ceva că nu e bună/nu pot mânca o așa creatură/cea mai bună legumă e porcul, vă recomand să plecați din țara asta) sau de orice „dulcegăraie” posibilă. Duminică, când trebuia să ne rupem pe la masa de Paști, am stat cuminți.

USR

În plus, eu seara aveam un chef, iar ai mei mergeau „la colindat”, cum se face în fiecare an, așa că nimeni nu a mâncat prea multe. Norocul nostru însă cu ziua de luni, a doua zi de Paști, când am plecat spre satele pe unde mai avem rude și acolo… am mâncat cea mai bună, eco, bio și sănătoasă masă de Paști din viața mea.

Unde am ajuns? Într-un loc în care nu ai semnal la telefon, televizorul nu îți face cu ochiul, nu există mall, magazine sau alte cele. Și atunci ce am făcut eu acolo, cum nu am luat-o razna în cele 8 ore cât am stat? Ei bine, am început cu… un pui de somn! Eu nu dorm niciodată ziua, dar când mi se întâmplă, clar e ceva special.

N-am dormit în două nopți decât 3 sau 4 ore? Nu-i nimic, dacă e soare afară, nu adorm nici dacă e pe viață și pe moarte. Cumva, acolo, în vale, că satul e într-o vale pitorească, m-am pus pe pat și dăi cu somn de voie vreo 3 ore. Când au venit de la biserică, oamenii s-au speriat, au venit să tragă de mine, de frică, credeau că nu mai respir.

Și atunci s-a întins masa, și ce masă! Avem supă de teiței cu pui de casă, apa din supă luată de la izvor, puiul nu a mirosit măcar antibiotice sau alte medicamente pe care puii de la noi din supermarket le papă până se umflă de se fac cât niște baloane, apoi sarmale cu carne de porc crescut la curte, iar fără E-uri, lucru ce se simte din plin în farfurie, piure de cartofi fără azot, dulci de ziceai că sunt dați cu zahăr și starul prânzului, puiul din supă, prăjit pane, simplu, sare și piper, ou bio, normal, nimic special. Și totuși… gustul ăla? Nu, nu îl poți cumpăra nici în cel mai scump restaurant din lume!

Dacă ați mâncat pui de casă, știți că, deși are gustul adevărat și de 100 de ori mai bun decât ce mâncăm noi de la Lidl, e puțin mai tare și nu pe placul tuturor. Nu era cazul aici, pentru că fiecare bucată de carne, că era pulpă, piept sau orice altceva, se topea în gură mai ceva ca la KFC. Ce a făcut cu ea bucătăreasa înainte să o gătească, asta nu știu, dar a fost cea mai bună carne de pui pe care am mâncat-o în viața mea.

Ah, și la masă s-a servit apă rece de izvor și pâine de casă, cu făină făcută în casă. Am folosit de multe ori cuvântul „casă”, însă e de înțeles, a fost o masă fără conservanți, îngrășăminte și chimicale, care mi-a rămas în minte și pe care o să încerc de acum încolo să o reproduc de cât mai multe ori acasă, pentru că merită tot efortul.

P.S.: Postarea aceasta este în locul celei clasice cu „Fie ca Lumina… ”, „Pașteți Fericiti!”, „Hristos A Înviat” și așa mai departe.

Click pentru comentarii

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Scădere importantă a ratei de infectare la Lugoj, la nici o săptămână de la instaurarea carantinei

Publicat

în

PMP

Au trecut șase zile de la instaurarea carantinei în municipiul Lugoj. Chiar dacă autoritățile nu au demonstrat că măsura stă la baza reducerii ratei de infectare, aceasta a scăzut în mod constant, de vineri și până în această dimineață.

USR

Autoritățile au anunțat faptul că rata de infectare la Lugoj este aproape de 5 la 1000 de locuitori. Mai exact, a ajuns la 5,36 la mie. Înainte de carantină, rata a crescut la Lugoj până la valoarea maximă de 7,17 la 1000 de locuitori, raportată vineri dimineața, cu o zi înainte de carantinare.

Joi dimineața, 26 noiembrie, localitățile din județul Timiș cu rata de infectare pe ultimele 14 zile  peste 3/1000 locuitori erau:

,84; Lugoj – 5,36; Deta – 2,89; Făget – 3,11;  Gătaia -3,90;  Jimbolia- 5,45; Recaș – 5,13; Sânnicolau Mare -4,25;   Becicherecu Mic -3,56;  Biled – 4,59;  Birda – 10,92;  Boldur – 3,20 ; Bucovăț – 10,05; Chevereșu Mare -4,97; Comloșu Mare – 3,79;  Coșteiu – 3,53, Criciova – 3,54; Denta – 4,00; Dudeștii Noi – 5,09; Dumbrăvița – 9,05;  Foeni – 4,00;  Găvojdia -4,79; Ghilad- 4, 25; Ghiroda – 10,30, Giroc – 7,54; Giulvăz  – 3,08, Jebel-6,29; Lenauheim – 3,60; Lovrin – 3,15,   Moșnița Nouă-7,69; Ohaba Lungă – 3,13; Orțișoara – 4,42; Otelec – 3,28 ; Parța – 3,69;  Pișchia – 3,30,  Racovița- 3,54;  Remetea Mare -4,51; Săcălaz – 6,78; Șag – 7,21; Sânandrei – 3,61; Șandra – 3,51, Sânmihaiu Român – 6,02,  Sânpetru Mare – 3,91,  Satchinez – 3,14; Teremia Mare – 3,63; Topolovățu Mare- 5,27, Traian Vuia – 3,96, Valcani – 4,97.

Localitățile cu rata de infectare pe ultimele 14 zile peste 1,5/1000 locuitori erau:

Buziaș – 1,52; Ciacova – 2,98; Beba Veche – 2,59;   Belinț – 1,58;    Cărpiniș -2,94 ; Cenad – 1,87;  Cenei – 2,63; Curtea – 2,33; Dudeștii Vechi – 2,28; Dumbrava – 2,52; Fibiș – 1,73 ; Ghizela – 1,62,  Giarmata – 2,41; Giera – 2.01 ; Gottlob – 1,88, Jamu Mare – 1,66; Liebling – 2,41, Livezile –2,34 ; Mănăștiur – 1,67;  Nițchidorf –2,44,  Pădureni – 1,93; Peciu Nou – 2,99;  Saravale- 2,95;  Secaș – 1,55, Stiuca – 1,74; Tomnatic – 2,09 ; Tormac – 1,70, Uivar- 2,25; Victor Vlad Delamarina – 2,09, Voiteg -2,81.

Citiţi mai departe

Actualitate

Accident provocat de un șofer de TIR rupt de beat, nu departe de Lugoj

Publicat

în

PMP

Un șofer de TIR aproape în comă alcoolică a provocat un accident rutier în apropiere de Lugoj. Autoaccidentarea a avut loc între localitățile Coșava și Margina, intens circulate mai ales de către șoferi de camioane și autocare, datorită legăturii pe care drumul dintre cele două sate o asigură cu autostrada.

USR

Din fericire, autotrenul nu a intrat în coliziune cu un alt autocamion sau autoturism. Șoferul a scăpat fără răni grave, fiind testat cu aparatul etilotest, rezultatul fiind de 0.99 mg/l alcool pur în aerul expirat. 

Pe numele bărbatului în vârstă de 55 de ani polițiștii au deschis un dosar penal pentru conducere sub influența alcoolului.

foto: arhiva Lugojeanul.ro

Citiţi mai departe

Actualitate

Cazul bărbatului bătut de polițist pentru că nu avea mască se complică. Un al doilea polițist l-ar fi bătut la secție

Publicat

în

foto: renasterea.ro

Cazul care a șocat o întreagă România, cu un muncitor care ar fi tăiat un agent de poliție din Lugoj, doar ca mai apoi să reiese că de fapt polițistul l-a agresat pe bărbat, a rămas fără deznodământ. La mai bine de trei săptămâni de la scena surprinsă de camerele de luat vederi de pe cea mai circulată stradă din Lugoj, polițistul nu a fost sancționat pentru brutalitatea cu care a intervenit, deși pe imagini se vede cum folosește forța într-un mod nejustificat.

PMP

Detalii uluitoare ies la iveală în acest caz. Muncitorul angajat al Meridian 22 SA, firma care asigură apa și canalul la Lugoj, a depus o plângere penală în care scrie despre ce a pățit, și ce ar fi putut să pățească, dacă nu ar fi apărut imaginile cu întreaga scenă pe internet.

USR

Bărbatul povestește, în plângerea sa, cum s-au întâmplat lucrurile:

“În fapt, la data de 03.11.2020, în jurul orei 11, executam o lucrare de instalații în municipiul Lugoj, pe str. Timișorii, încercând să remediez o avarie (țeavă spartă) la rețeaua de apă a orașului. Menționez că sunt angajat ca instalator la SC MERIDIAN 22 SRL, în ziua respectivă fiind trimis de firma respectivă la acea avarie, împreună cu alți colegi de serviciu (Bolgea Nicolae, Abălașei Nicolae, Caplescu Dorel). Prin urmare, s-a săpat o groapă pentru a ajunge la țeava spartă, am identificat avaria și ne-am pus costumele de protecție din cauciuc pe care le purtăm în astfel de situații. Am coborât în groapa care era plină de apa care țâșnea și mi-am dat seama că trebuia să fixez pe gaura țevii un dop de lemn temporar până la remedierea defecțiunii. Am ieșit din groapă cu costumul de cauciuc ud de la apa care a țâșnit din țeava spartă și am început să tai, cu un cuțit de lucru, o bucată de lemn pentru a fabrica un dop.

În acel moment lângă mine a oprit un echipaj de poliție format din doi agenți pe nume Deutsch Marian (n.r. – subcomisar) și Ciulonescu Iosif (n.r. – agent șef principal), care mi-au reproșat pe un ton răstit faptul că nu port mască. Le-am explicat acestora că tocmai ce am ieșit din groapa plină de apă unde urma să mă întorc să remediez avaria precum și faptul că, din cauza presiunii apei, nu puteam să port masca. Această replică am dat-o polițiștilor pe un ton decent și respectuos și, mai mult, mi-am pus și masca pentru a le arăta că doresc să respect legea. Dintr-o dată, fără nici un motiv, cei doi polițiști au început să mă lovească cu pumnul în stomac și spate, cu o sălbăticie greu de descris, proferând amenințări și injurii la adresa mea. În timp ce mă băteau cu pumnii, unul dintre agenți s-a rănit (tăiat) la degete în cuțitul pe care îl aveam în mână, lucru pe care l-am aflat mai târziu. Fac precizarea că loviturile le-am primit mai ales de la agentul Deutsch Marian, iar eu nu am ripostat în nici un fel.

În decurs de câteva minute, lângă noi a ajuns un alt echipaj de poliție, care m-a băgat cu forța într-o mașină, unde am mai încasat niște lovituri, iar apoi am fost dus la sediul poliției unde am fost încătușat. În jurul orei 15, a apărut un ofițer de poliție pe nume Ianculescu Adrian (n.r. – agent șef adjunct), care a început și el să mă lovească cu pumnul în cap și în spate, spunându-mi ‘Cum de mai respiri după ce ai înjunghiat un polițist…’, urmat de amenințarea că voi avea soarta lui Lepa (făcând referire la cazul criminalului care a omorât un polițist)”, este o parte din plângerea depusă de bărbat la procuratură, citată de Renașterea.

Citește aici întreaga relatare a muncitorului bătut de polițist.

 

Citiţi mai departe

Pro

Publicitate

Cele mai citite