Connect with us

Actualitate

Cea mai gustoasă masă de Paști

Publicat

în

easter-dinner-3Sărbătorile, fie ele cele de Paști sau Crăciun, înseamnă trei lucruri importante: încondeierea ouălor de Paști/împodobirea bradului de Crăciun, apoi întâlnirea cu rudele, neamurile și prietenii lor pe care nu îi vedem pe parcursul anului, iar în al treilea rând, sărbătorile înseamnă o masă îmbelșugată, cu tot ce vrei pe ea. Ei bine, ăsta a fost ceva mai diferit. Faceți-vă confortabili, let me explain…

RETIM

Cum pregătirile pentru Paști durează în familia mea patru sau cinci zile, în zilele dinainte de sărbătoare, cu atât de multă mâncare și prăjituri în casă, până sâmbătă seara eram sătul de carne de miel (care nu mâncați așa ceva că nu e bună/nu pot mânca o așa creatură/cea mai bună legumă e porcul, vă recomand să plecați din țara asta) sau de orice „dulcegăraie” posibilă. Duminică, când trebuia să ne rupem pe la masa de Paști, am stat cuminți.

În plus, eu seara aveam un chef, iar ai mei mergeau „la colindat”, cum se face în fiecare an, așa că nimeni nu a mâncat prea multe. Norocul nostru însă cu ziua de luni, a doua zi de Paști, când am plecat spre satele pe unde mai avem rude și acolo… am mâncat cea mai bună, eco, bio și sănătoasă masă de Paști din viața mea.

Unde am ajuns? Într-un loc în care nu ai semnal la telefon, televizorul nu îți face cu ochiul, nu există mall, magazine sau alte cele. Și atunci ce am făcut eu acolo, cum nu am luat-o razna în cele 8 ore cât am stat? Ei bine, am început cu… un pui de somn! Eu nu dorm niciodată ziua, dar când mi se întâmplă, clar e ceva special.

Lugoj: Concert de colinde cu Paula Hriscu

N-am dormit în două nopți decât 3 sau 4 ore? Nu-i nimic, dacă e soare afară, nu adorm nici dacă e pe viață și pe moarte. Cumva, acolo, în vale, că satul e într-o vale pitorească, m-am pus pe pat și dăi cu somn de voie vreo 3 ore. Când au venit de la biserică, oamenii s-au speriat, au venit să tragă de mine, de frică, credeau că nu mai respir.

Și atunci s-a întins masa, și ce masă! Avem supă de teiței cu pui de casă, apa din supă luată de la izvor, puiul nu a mirosit măcar antibiotice sau alte medicamente pe care puii de la noi din supermarket le papă până se umflă de se fac cât niște baloane, apoi sarmale cu carne de porc crescut la curte, iar fără E-uri, lucru ce se simte din plin în farfurie, piure de cartofi fără azot, dulci de ziceai că sunt dați cu zahăr și starul prânzului, puiul din supă, prăjit pane, simplu, sare și piper, ou bio, normal, nimic special. Și totuși… gustul ăla? Nu, nu îl poți cumpăra nici în cel mai scump restaurant din lume!

Dacă ați mâncat pui de casă, știți că, deși are gustul adevărat și de 100 de ori mai bun decât ce mâncăm noi de la Lidl, e puțin mai tare și nu pe placul tuturor. Nu era cazul aici, pentru că fiecare bucată de carne, că era pulpă, piept sau orice altceva, se topea în gură mai ceva ca la KFC. Ce a făcut cu ea bucătăreasa înainte să o gătească, asta nu știu, dar a fost cea mai bună carne de pui pe care am mâncat-o în viața mea.

Ah, și la masă s-a servit apă rece de izvor și pâine de casă, cu făină făcută în casă. Am folosit de multe ori cuvântul „casă”, însă e de înțeles, a fost o masă fără conservanți, îngrășăminte și chimicale, care mi-a rămas în minte și pe care o să încerc de acum încolo să o reproduc de cât mai multe ori acasă, pentru că merită tot efortul.

P.S.: Postarea aceasta este în locul celei clasice cu „Fie ca Lumina… ”, „Pașteți Fericiti!”, „Hristos A Înviat” și așa mai departe.

Click pentru comentarii

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Se circulă cu restricții! Lucrări pe Autdostrada A1 și pe mai multe drumuri din vestul țării

Publicat

în

Direcția Regională de Drumuri și Poduri (DRDP) Timișoara anunță desfășurarea mai multor lucrări de reparații și întreținere pe drumurile naționale și pe autostrada A1. Aceste lucrări vizează condițiile de circulație și asigurarea siguranței rutiere.

RETIM

Pe autostrada A1, între Nădlac și Remetea Mare, precum și în zona Ilia, se efectuează reparații ale carosabilului. În județul Timiș, se intervine pe DN 6 la Cenad pentru aplicarea covoarelor rutiere antiderapante, pe DN 57 între Jamu Mare și Lățunaș pentru aplicarea marcajelor rutiere, iar pe DN 59G între Dudeștii Vechi și Beba Veche pentru reparații ale carosabilului. De asemenea, acostamentele pe DN 6 între Becicherecu Mic și Biled sunt complet

În județul Caraș-Severin, lucrările includ consolidarea drumului pe DN 67D între Băile Herculane și Valea Cernei, construirea unei polate pentru protecție împotriva căderilor de pietre pe DN 57 la Berzasca, montarea parapetelor de beton pe DN 57 între Cozla și Liborajdea, și lucrări la calea ferată pe DN 68 în zona Iaz

Județul Arad beneficiază de lucrări de frezare a refulărilor pe DN 69 între Vinga și Arad, dar și pe DN 7 la Pecica, în timp ce pe DN 7 între Arad și Zam se efectuează reparații ale carosabilului în zonele Vladimirescu și Săvârșin.

Lugoj: Concert de colinde cu Paula Hriscu

În județul Hunedoara, se aplică marcaje rutiere la sensul giratoriu de pe DN 66 la Hațeg, iar pe DN 66A în zona Uricani se lucrează pentru consolidarea drumului.

Autoritățile rutiere recomandă șoferilor să circule cu prudență în zonele afectate de lucrări și să respecte semnalizarea temporară.

 

4o

Citiţi mai departe

Actualitate

Circulația pe Podul de Fier va fi oprită. Primăria anunță restricții rutiere inclusiv pe Podul de Beton

Publicat

în

FOTO eyeinthesky.rio

Primăria Municipiului Lugoj anunță că în zilele următoare va fi oprită circulația pe Podul de Fier, ca urmare a lucrărilor de modernizare începute recent.

RETIM

„După cum știți, Podul de Fier, a intrat într-un proces de reabilitare totală. Constructorul va fi obligat ca în perioada următoare să oprească circulația autovehiculelor pe pod. Luând în considerare acest fapt, în perioada următoare vor fi luate măsuri pentru fluidizarea circulației în zona centrală și zona adiacentă Podului de Beton. Totodată vor fi luate măsuri de limitare a traficului greu pe Podul de Beton și în zona centrală”, au transmis reprezentanții Primăriei Lugoj.

În următoarele zile vor fi instalate indicatoare și marcaje rutiere care vor direcționa autovehiculele pe rute alternative

Lugoj: Concert de colinde cu Paula Hriscu

Citiţi mai departe

Actualitate

Tone de deșeuri pe malurile Timișului. O mașină a Primăriei Lugoj, printre cele care aruncă gunoiul VIDEO

Publicat

în

Zeci de tone de deșeuri au fost depozitate pe malul râului Timiș, într-o zonă a unei foste balastiere, între Lugoj și satul Lugojel. Sătenii din zonă sunt disperați și spun că au încercat de nenumărate ori să-i oprească pe cei care aruncă deșeurile, însă au fost situații în care au fost amenințați cu bătaia. În mai multe fotografii și filmări făcute de oamenii din zonă se pot vedea munții de gunoaie. În multe dintre imagini sunt surprinse chiar mașinile firmei de salubritate care aparțin Primăriei Lugoj, care, conform localnicilor, aduc săptămânal deșeuri și le aruncă în această zonă.

RETIM

„Eu mai merg cu copiii la pescuit pe malul râului. E un dezastru ce e acolo, sunt munți de gunoaie. Era o zonă foarte frumoasă, naturală, unde puteai să ieși să te relaxezi în timpul liber. Acum au distrus-o. E numai gunoi peste tot. E un adevărat focar. Acolo se poate intra doar prin balastieră și pe la Lugojel, pe malul Timișului. Aproape în fiecare zi vine câte o mașină și aruncă. Am înțeles că molozul îl aruncă să acopere gropile din balastieră, dar aici sunt saltele, paturi, mobilier, plastic și foarte mult azbest, plăci de azbest. Am găsit și o placă de la Grădinița nr. 7. Am încercat să vorbesc cu cei care aruncă, dar sar la bătaie. Am sunat la jandarmerie, la poliție, dar nu au făcut nimic”, spune unul dintre localnici.

Într-un răspuns transmis către Lugojeanul.ro, Primăria Lugoj spune că în zona respectivă avea acordul Agenției de Mediu pentru a depozita deșeurile provenite din construcții.

„Pentru identificarea unor zone destinate depozitării, Primăria Municipiului Lugoj, cu acordul Agenției pentru Protecția Mediului nr. 7034 din 04.12.2014, a stabilit și informat cetățenii că pot depozita molozul, respectiv deșeurile inerte rezultate din construcții (mortar, pietriș, cărămizi, țigle), la fosta balastieră AEGEF, unde accesul se face de pe centura ocolitoare a municipiului, din direcția Caransebeș, înainte de podul peste râul Timiș. De asemenea, s-au amplasat containere pentru deșeuri voluminoase, pentru ca populația să se poată debarasa de acestea între campaniile de salubrizare trimestriale ale operatorului de salubritate”, ne-au transmis reprezentanții administrației locale.

Lugoj: Concert de colinde cu Paula Hriscu

Doar că, nimeni nu verifică ce fel de deșeuri se aruncă în acel perimetru. Acum, reprezentanții primăriei spun că vor curăța zona și o vor supraveghea.

„Acest loc de depozitare a funcționat cu orar stabilit și paznic până în iulie 2024, când, din lipsa de personal, zona nu a mai fost supravegheată, ceea ce a dus la situația pe care o semnalați în prezent. Deoarece în urma verificării au fost identificate și alte deșeuri amestecate în afara celor inerte, a fost închisă bariera de acces la terenul respectiv, iar de la 1 octombrie există deja pază care verifică tipul de deșeuri adus de cetățeni. În perioada imediat următoare, se va proceda la o igienizare urgentă, sortare și transport a deșeurilor la deponeul Ghizela. De asemenea, zona va fi supravegheată video și se vor face verificări în legătură cu mașinile care transportă deșeuri în zonă, aplicându-se sancțiuni în acest sens”, spun edilii lugojeni. Aceștia mai precizează că mașina societății de salubritate este „inactivă de aproximativ un an”.

Citiţi mai departe

Actualitate

Campanie de sterilizări gratuite pentru câini și pisici. Ultima ocazie din 2024

Publicat

în

Asociația Free Amely din Lugoj anunță o nouă campanie de sterilizări și castrări gratuite pentru câini și pisici, cu și fără stăpân, desfășurată pe 26 și 27 octombrie 2024. Evenimentul va avea loc la Cabinetul Veterinar „Cubin Eco Vet” din localitatea Știuca, nr. 80, județul Timiș, și se adresează tuturor iubitorilor de animale care doresc să contribuie la reducerea numărului de animale fără adăpost și să prevină sancțiunile legale pentru necastrarea câinilor.

RETIM

Sterilizările se vor face este între orele 09:00 și 18:30, iar cei care doresc să beneficieze de gratuitate trebuie să își facă programare la unul dintre numerele de telefon: 0731 973 866 sau 0726 692 964. Organizatorii atrag atenția că aceasta ar putea fi ultima campanie gratuită de sterilizare din acest an, subliniind importanța acestei acțiuni în prevenirea abandonului animalelor.

De ce este importantă sterilizarea?

Sterilizarea câinilor și pisicilor este esențială pentru a preveni nașterea nedorită a puilor, contribuind astfel la reducerea abandonului animalelor, în special a femelelor gestante și a puilor care sfârșesc adesea pe stradă. În afara campaniilor gratuite, o sterilizare poate costa câteva sute de lei, dar amenzile pot varia între 5.000 și 10.000 de lei, conform legislației din România.

Sterilizările sunt oferite în mod gratuit prin sprijinul sponsorului Pfotenherz Tierschutz mit Verstand e.V. din Germania, iar campania este organizată de Free Amely 2007 Lugoj. Echipa medicală este formată din:

Lugoj: Concert de colinde cu Paula Hriscu

  • Dr. Simon Cubin – coordonatorul campaniei,
  • Dr. Daniel Cubin,
  • Dr. Melisa Marin,
  • Tehnician veterinar Alexandra Făgărașan,
  • Tehnician veterinar Laurențiu Avram,
  • Ana-Maria-Valentina Lăban, studentă la Facultatea de Medicină Veterinară din Timișoara.

Cine poate beneficia de campanie?

Pot fi sterilizate:

  • Femele cu vârsta de 4-6 luni,
  • Masculi cu vârsta de 6-8 luni.
    Organizatorii subliniază că femelele nu trebuie să fete înainte de sterilizare, dar, dacă acest lucru s-a întâmplat deja, pot fi sterilizate la cel puțin două luni după fătare.

ATENȚIE! În ziua operației, animalele nu trebuie hrănite, însă pot primi apă.

Proprietarii care aduc animalele pentru sterilizare trebuie să aibă asupra lor un act de identitate (buletin sau pașaport) pentru completarea fișelor și a declarațiilor de risc de anestezie. În cazul în care animalul are un Carnet de sănătate, acesta trebuie adus la cabinet.

Pentru locuitorii din comunele Știuca și Gavojdia, vaccinul antirabic este gratuit. Alte servicii, cum ar fi emiterea carnetelor de sănătate, microciparea, deparazitarea sau vaccinarea, sunt disponibile contra cost.

Campania se adresează tuturor cetățenilor din județul Timiș care doresc să își sterilizeze animalele de companie sau să ajute animalele fără stăpân. Asociația Free Amely  subliniază că această acțiune este esențială pentru a preveni creșterea numărului de animale abandonate, încurajând totodată responsabilitatea față de animalele de companie. Pentru a participa la această campanie de sterilizare gratuită, cetățenii sunt rugați să își facă programări la numerele de telefon 0731 973 866 sau 0726 692 964. Organizatorii așteaptă cu drag cât mai multe persoane și promit o serie de surprize pentru participanți.

Citiţi mai departe

Cele mai citite