Connect with us

Social

Câți locuitori mai are Timișoara, Lugojul și celelalte orașe și comune din Timiș, conform ultimului recensământ

Publicat

în

Institutul Național de Statistică a făcut publice datele provizorii pentru municipiile, orașele și comunele din Timiș. Veștile nu sunt foarte bune, deoarece majoritate au mai puțini locuitori ceea ce înseamnă reduceri de servicii și sume pentru întreg județul.

Rezultatele provizorii ale Recensământului Populației și Locuințelor runda 2021 (RPL2021) arată o populație rezidentă a județului Timiș de 650.533 persoane, în scădere cu 33.007 locuitori față de recensământul precedent (octombrie 2011). Majoritatea populației rezidente este de sex feminin (337.135, reprezentând 51,8%) și trăiește în mediul urban (345.458 persoane, reprezentând 51,8%). Din punctul de vedere al mărimii populaţiei rezidente, judeţul Timiș se situează pe locul 5 în ierarhia judeţelor.

RETIM

Prefectul Mihai Ritivoiu, spune că cea mai dramatică situație se înregistrează la Timișoara(-68.440 de locuitori) și arată că scăderea numărului de locuitori este cauzată de faptul că recenzarea nu a fost făcută corect. Situația este similară și la Lugoj, unde se înregistrează o scădere de 4.911 locuitori.

„Avem rezultatele finale ale recensământului de anul trecut. Situația e sumbră. În decembrie s-au anunțat rezultatele naționale şi județene, iar atunci am aflat că Timişul a pierdut 33.007 locuitori, ajungând la o populație de 650.533. Cea mai dramatică veste de azi ține de Timişoara. Oraşul a scăzut cu 68.440 de locuitori (21,4%) față de anul 2011. Din 319.279 persoane am ajuns 250.489. Localitatea cea mai mică rămâne Bara (299 persoane), cea mai mare comună rămâne Girocul, cu o creştere de 265%, la 22.270 persoane. Consider conducerea Primăriei Timişoara responsabilă de această scădere. Vă dau un singur indicator: recenzorii angajați de primărie aveau de recenzat 341 de zone. 80 dintre ele nu au fost recenzate, pentru că Primăria Timişoara nu a reuşit nici măcar să angajeze pe bani frumoşi aceşti recenzori. Aşadar, 23% din sectoarele Timişoarei nu au fost recenzate. Scăderea populației este de 21,4%. Faceți voi legătura. Din păcate, asta înseamnă bani mai puțini de la buget, mai puțină Poliție Locală şi multe alte servicii ce se vor reduce. Îmi pare rău că demersurile şi solicitările mele publice de anul trecut, inclusiv pentru angajarea ca recenzori a elevilor sau profesorilor în vacanță, nu au fost ascultate”, arată prefectul Mihai Ritivoiu.

Fenomenul de îmbătrânire s-a accentuat, vârsta medie a populației rezidente pentru județul Timiș crescând la 41,6 ani (față de 39,7 ani la RPL2011). Față de vârsta medie pe țară, vârsta medie a județului nostru este mai mică cu 0,8 ani. În ierarhizarea județelor după vârsta medie la RPL2021, județul Timiș se plasează pe locul 11. În cadrul Regiunii Vest din care face parte și județul nostru, vârsta medie este de 43,4  ani, poziționându-ne pe locul întâi.

Iată, mai jos, rezultatele recensământului, în județul Timiș.

La RPL2021, înregistrarea etniei, limbii materne și a religiei s-a făcut pe baza liberei declarații a persoanelor recenzate. Pentru persoanele care au refuzat să declare aceste trei caracteristici, precum și pentru persoanele pentru care informațiile au fost colectate indirect din surse administrative, informația nu este disponibilă pentru aceste trei caracteristici. Ca urmare, structurile prezentate în continuare pentru cele 3 caracteristici etno-culturale sunt calculate în funcție de numărul total de persoane care și-au declarat etnia, limba maternă și respectiv religia și nu în funcție de numărul total al populației rezidente.

Figura 2. Structura populației din județul. Timiș după ponderea principalelor etnii, rezultate provizorii RPL2021

Informația privind etnia a fost disponibilă pentru 539.654 persoane (din totalul celor 650.533 persoane care formează populația rezidentă a județului Timiș. S-au declarat români 484.243 persoane (89,7%).

Alături de români, în județul nostru și-au declarat etnia  21.285 maghiari, 12.438 romi, 6.447 sârbi, 4.684 germani, 4.131 ucraineni, 3.244 bulgari dar și slovaci (939), italieni (358), croați, evrei, cehi, turci, greci, ruși- lipoveni, albanezi și tătari.

Potrivit liberei declarații a celor 538.748 persoane care au declarat limba maternă, structura populației din județul Timiș după limba maternă se prezintă astfel: pentru 91,8 % limba română reprezintă prima limbă vorbită în mod obișnuit în familie în perioada copilăriei.

Au mai fost declarate ca vorbite în mod obișnuit în familie limba maghiară de către 3,7 %, respectiv limba romani și limba sârbă de către 1% dintre cei 538.748 persoane.

Structura confesională a fost declarată de 531.055 persoane din totalul populației rezidente a județului Timiș și arată că 79,1 % dintre persoanele care au declarat că sunt de religie ortodoxă.

În județul nostru 40.703 persoane s-au declarat practicanți ai cultului romano-catolic, 27.266 locuitori s-au declarat penticostali, 8.316 baptiști, iar reformați au fost 6.780 persoane.

 

Click pentru comentarii

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Social

Un lugojean a cumpărat unul dintre cele mai populare restaurante din Timișoara

Publicat

în

Un lugojean a cumpărat unul dintre restaurantele cele mai populare din Timișoara. Localul, situat în complexul studențesc, are un flux constant de clienți printre studenții și profesorii unităților de învățământ și respectiv cazare din zonă. Este vorba despre Napoleon, un local cu prețuri accesibile și meniu variat, de la pizza, la kebab și minuturi, pe placul studenților și nu numai.

RETIM

„În liceu veneam la Napoleon să ne luăm Hamburger Țigănesc odată pe săptămână și abia făceam rost de bani să luăm un hamburger și să-l împărțim. 15 ani mai târziu, Dumnezeu ne-a ajutat și am achiziționat Napoleon România cu scopul de a duce povestea mai departe și să ne punem cunoștințele pentru a face ceva mai frumos”, a scris Benu Marinescu pe pagina lui de Facebook, noul proprietar al restaurantului.

Benu este managerul lanțului de restaurante Benfast, cu două locații la Lugoj și una la Timișoara. 

Citiţi mai departe

Social

Firmele de servicii funerare din Lugoj nu vor mai putea funcționa fără avizul Consiliului Local

Publicat

în

Primăria Lugoj cere prestatorilor de servicii funerare să obțină acordul Consiliului local pentru a mai putea funcționa. Conform unui anunț transmis, ieri, 6 martie, administrația locală impune anumite reguli de funcționare prevăzute în acte legislative emise din 2014 și 2016.

„Conform prevederilor Legii nr.102/08.07.2014 privind cimitirele, crematoriile umane și serviciile funerare, cât și ale Hotărârii Guvernului nr.741/12.10.2016 pentru aprobarea Normelor tehnice și sanitare privind serviciile funerare, înhumare, incinerarea, transportul, deshumarea și reînhumarea cadavrelor umane, cimitirele, crematoriile umane, precum și criteriile profesionale pe care trebuie să le îndeplinească prestatorii de servicii funerare și nivelul fondului de garantare,  prestatorii de servicii funerare au obligația de a obține avizul consiliului local al unității administrativ-teritoriale pentru desfășurarea activităților respective. Prevederile Legii nr.102/08.07.2014 și ale Hotărârii Guvernului nr.741/12.10.2016 stabilesc serviciile funerare, condițiile de funcționare, criteriile profesionale, condițiile și documentele necesare avizării serviciilor funerare, precum și alte  prevederi specifice”, se arată în anunțul Primăriei Lugoj.

RETIM

Ce trebuie să facă prestatorii de servicii funerare ca să mai poată funcționa

Consiliul local Lugoj va elibera avizul doar operatorilor care îndeplinesc următoarele condiţii:

  1. a) are capacitatea financiară şi profesională necesară;
  • Capacitatea financiară constă constă într-un fond de garantare constituit pentru plata despăgubirilor datorate în cazul neîndeplinirii sau al îndeplinirii defectuoase a prestărilor de servicii funerare.
  • Nivelul fondului de garantare se stabileşte la nivelul contravalorii a cinci ajutoare de înmormântare, cu obligativitatea majorării acestui fond în funcție de actualizările anuale ale cuantumului acestui ajutor și de realimentare în cazul plății de despăgubiri.
  • Constituie fond de garantare:
  1. suma depusă într-un cont special la banca la care operatorul economic are deschis contul curent;
  2. ii) garanţia bancară sau asigurarea de malpraxis încheiată la valoarea fondului de garantare stabilit prin hotărâre a Guvernului.
  3. b) nu are datorii restante la bugetul de stat, bugetul asigurărilor sociale de stat şi bugetul local;
  4. c) dispune de spaţiul corespunzător pentru desfăşurarea obiectului de activitate în condiţii decente.

Prestarea serviciilor funerare se poate face numai în spaţii autorizate.

Pentru obținerea avizului Consiliului Local al Municipiului Lugoj, în conformitate cu prevederile Legii nr.102/08.07.2014 privind cimitirele, crematoriile umane și serviciile funerare, cât și ale Hotărârii Guvernului nr.741/12.10.2016 pentru aprobarea Normelor tehnice și sanitare privind serviciile funerare, înhumare , incinerarea, transportul, deshumarea și reînhumarea cadavrelor umane, cimitirele, crematoriile umane, precum și criteriile profesionale pe care trebuie să le îndeplinească prestatorii de servicii funerare și nivelul fondului de garantare,  prestatorul de servicii funerare va depune un dosar, care va conține mai multe documente. Dosarul va fi depus la Registratura Primăriei municipiului Lugoj sau pe adresa de e-mail a instituției: contact@primarialugoj.ro

Citiţi mai departe

Social

Primul aparthotel, la Lugoj. Condiții excelente pentru cine dorește să închirieze un apartament în regim hotelier

Publicat

în

Lugojul are deschis primul aparthotel, în clădirea Palatul Lugoj, fosta prefectură a județului Severin. Este vorba despre 13 apartamente complet mobilate și utilate, care se închiriază în regim hotelier. Spațiile sunt renovate și au o suprafață cuprinsă între 36 59 mp, dețin chicinetă și baie proprie. Prețul de închiriere pentru un apartament pornește de la 250 de lei/noapte. Pentru cei interesați, clădirea deține și o sală cu 150 de locuri, care poate fi închiriată pentru conferințe, expoziții sau alte evenimente corporate sau private.

De asemenea, în Palatul Lugoj există mai multe spații destinate pentru birouri sau sedii de companii. Clădirea dispune de 3 lifturi interioare și de parcare proprie. Mai multe spații cu destinație comercială se afla la demisol, parter, etajul 1 și etajul 2 al clădirii, iar apartamentele se află la mansardă.

RETIM

Prin spațiile disponibile închirierii, Palatul Lugoj oferă atât frumusețe arhitecturală cât și design modern datorită finisajelor de calitate.

Ce înseamnă conceptul de aparthotel

Primul aparthotel din lume a fost inaugurat în 1974 de către Jack DeBoer în Wichita, Kansas, sub numele de Residence Inn, iar astăzi există peste 240.000 de unități de acest tip în Statele Unite ale Americii. Conceptul de aparthotel este o combinatie între un apartament de închiriat și un hotel, oferind oaspeților flexibilitatea de a-și alege perioada de ședere, care poate fi de la câteva zile până la câteva luni sau chiar ani. Un aparthotel este mai ieftin decât un hotel tradițional și este ideal pentru turismul de afaceri, oferind mai mult spațiu și dotări mai complete decât o cameră de hotel obișnuită.

În România, trendul aparthotelurilor a apărut natural pe piața imobiliară, care se concentrează mai mult pe cumpărarea de proprietăți și terenuri, decât pe închiriere. Investitorii imobiliari și proprietarii de proprietăți de calitate au început să închirieze pe termen scurt, descoperind că acest lucru protejează și conservă mai bine proprietatea.

În concluzie, conceptul de aparthotel oferă o soluție ideală pentru cei care călătoresc frecvent sau pentru cei care caută un loc de ședere pe termen lung. În plus, investitorii pot amortiza mai ușor costurile de dezvoltare și construire, iar oaspeții pot beneficia de mai mult spațiu și dotări mai complete, la un preț mai mic decât cel de pe piața hotelieră. Cu noi proiecte de aparthoteluri în curs de dezvoltare în România, acest concept începe să prindă contur și pe piața locală.

Citiţi mai departe

Social

Fenomen cosmic rar, observat și la Lugoj. Poate fi văzut și în această seară

Publicat

în

Un fenomen cosmic rar a atras atenția seara trecută, iar lugojenii care s-au plimbat pe malurile Timișului l-au putut observa. Pe cer, au fost observate două luminițe foarte apropiate. Este vorba despre două planete, Jupiter și Venus, care în zilele de 1 și 2 martie sunt în conjuncție. Mai exact, spun experții, arată de parcă ar urma să se ciocnească una cu cealaltă, pe bolta cerească. Pentru că sunt foarte luminoase, fenomenul poate fi observat cu ochiul liber, fără binoclu sau telescop.

RETIM

Conjuncția are loc atunci când orbitele celor două planete se aliniază în așa fel încât ele par să fie foarte apropiate, deși acest lucru nu este decât o iluzie optică. Evenimentul este o ocazie excelentă pentru iubitorii de astronomie să admire două dintre cele mai luminoase planete ale sistemului solar, Jupiter și Venus.

Venus este a doua planetă de la Soare și este adesea numită „cea mai strălucitoare planetă” datorită faptului că este foarte vizibilă pe cerul nopții. Jupiter este a cincea planetă de la Soare, cunoscută pentru dimensiunea sa impresionantă.

Conjuncția dintre Jupiter și Venus are loc ocazional, de obicei la intervale de câțiva ani. În timpul acestui fenomen, cele două planete par să strălucească și mai intens decât de obicei, ceea ce le face să fie mai ușor de observat pe cerul nopții, fără a fi nevoie de telescop sau binoclu.

Citiţi mai departe

Cele mai citite