Connect with us

Administrație

Aici e apa dumneavoastră! O baltă mizerabilă care a secat

Publicat

în

FOTO Liviu Brînduşoni

De mai bine de o săptămână, Meridian 22 furnizează apă în regim de avarie, pe timpul nopţii, pentru că face rezerve ca să poată asigura necesarul pe timpul zilei. Se întâmplă asta într-un oraş cu pretenţii, din vestul ţării, unde cea mai mare investiţie a administraţiei locale, în ultimii zece ani, a fost în reabilitatea reţelei de apă potabilă.

Meniul zilei, Octavian

Consilierul local independent Liviu Brînduşoni susţine însă, că singura uzină care mai funcţionează la capacitate maximă şi care extrage apă dintr-o baltă de lângă Timiş aşteaptă să fie modernizată de mai bine de zece ani, bani în bugetul local fiind prinşi în fiecare an.

Câștigă un voucher de 2500 euro pentru vacanța ta de vis!

“Uzina de apa II, cea care asigura 65% din volumul de apa din reţeaua Lugojului se confruntă cu probleme majore din cauza că braţul Timisului, de unde se extrage apa, nu a fost curăţat de ani de zile, iar autorităţile responsabile de asigurarea acestui serviciu nu au făcut nimic în ultimii 10 ani pentru modernizarea uzinelor de apă. Un exemplu concret este acela că de aproape trei ani de zile Primăria modernizează Uzina de apa III, dar numai pe hârtie. Asta, fiindcă până în prezent nu s-a trecut de faza de proiectare. În Bugetul pe anul 2017, au fost prevăzuţi 34 mii lei pentru – „Modernizare Uzină de apă III -Proiectare. După un an, în Bugetul pe 2018, intre obiectivele de investiţii regăsim din nou proiectarea privind „Modernizarea Uzinei de apă III”. După încă un an, în Bugetul pe 2019 obiectivul „Modernizare Uzina de apa III e tot în faza de proiectare cu 25 mii lei”, arată Liviu Brînduşoni.

RETIM

Uzinele 1 şi 3 sunt cele care ar trebui să asigure apa potabilă în Lugoj, din forajele de mare adâncime, adică o apă curată care se extrage din pânza freatică. Doar că cele 31 de foraje nu mai fac faţă, pentru că în ele nu s-a mai investit de zeci de ani. Surse din administraţia locală susţin că mai mult de jumătate din acestea nu sunt pornite de către Meridian de teamă că vor ceda. În această perioadă, în care Lugojul a rămas fără apă din cauza nivelului scăzut al râului Timiş, conducerea Meridian susţine că a pornit 29. Aceleaşi surse spun însă că, dacă cele 29 de foraje vor funcţiona continuu mai mult de câteva zile există posibilitatea reală ca majoritatea să cedeze.

 

Click pentru comentarii

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Administrație

FOTO Pasarela rușinii de la Lugoj, pentru care locuitorii cer trei becuri și un electrician

Publicat

în

Meniul zilei, Octavian

Una dintre cele mai utilizate pasarele pietonale din Lugoj, cea care traversează calea ferată din vecinătatea gării lugojene, arată ca după război. De ani buni, lugojenii cer reabilitarea pasarelei, însă în zadar. Nici măcar becurile de pe pasarelă, pentru a asigura iluminarea noaptea, nu au fost schimbate de câțiva ani.

Câștigă un voucher de 2500 euro pentru vacanța ta de vis!

Potrivit Ziarul Actualitatea, unii cetățeni mai cu inițiativă cer primăriei doar trei becuri și un electrician: un bec la un capăt al pasarelei, unul la mijloc, iar al treilea la celălalt capăt. 

RETIM

„Dacă primăria nu rezolvă, atunci să ne dea voie să cumpărăm noi becurile și să angajăm un electrician autorizat să le monteze”, a declarat un cetățean revoltat de situație, pentru publicația citată.

Lugojeanul.ro a cerut un punct de vedere de la administrația locală.

„Fosta administrație a semnat un contract de proiectare. CFR nu și-a dat avizul. Pe de altă parte, modernizarea pasarelei este cuprinsă într-un proiect al CFR de modernizare a întregii infrastructuri între Timișoara și Drobeta Turnu Severin”, a declarat primarul Claudiu Buciu pentru Lugojeanul.ro

Citiţi mai departe

Administrație

Primăria Lugoj începe digitalizarea birocrației din relația cu cetățeanul

Publicat

în

Meniul zilei, Octavian

Primăria Lugoj a plătit 120.000 de lei unei firme de IT din Timișoara pentru realizarea unui sistem de management al birocrației dintre cetățean și instituție publică. Proiectul este la a doua încercare, potrivit primarului Buciu, care spune că fosta administrație a plătit 500.000 de lei pentru același proiect. După ce firma a tot tras de timp, fiind incapabilă să livreze produsul finit, primăria a dat-o în judecată.

Câștigă un voucher de 2500 euro pentru vacanța ta de vis!

“Încercăm să digitalizăm administrația locală. Am fost blocați un an și jumătate, firma cealaltă nu a făcut nimic, mai dați-ne o lună, mai două, și nu s-a făcut. Am reziliat contractul și facem cu altcineva, este o digitalizare a tuturor proceselor din primărie în relația cu cetățeanul. La orice depunere de exemplu vom putea urmări actele, putem vedea dacă actul a fost la biroul cu tare, dacă a trecut mai departe sau nu, putem vedea live ce se întâmplă în primărie”, a explicat pentru Lugojeanul.ro primarul Claudiu Buciu.

RETIM

Același beneficiu îl vor avea și cetățenii, putând să verifice statutul documentelor lor în direct, unde se află și dacă au fost sau nu rezolvate problemele cu care s-au adresat primăriei. Primăria a modernizat unele birouri pentru a se ocupa de relaționarea cu publicul mai rapid, unele birouri răspunzând la solicitări chiar și în mai puțin de o săptămână. Digitalizarea va spori și mai mult acest proces de comunicare și rezolvare a problemelor cetățeanului.

Citiţi mai departe

Administrație

Lugojul va avea un nou parc amenajat în mijlocul unui cartier de vile

Publicat

în

Meniul zilei, Octavian

Lugojul va avea în curând un nou parc, amenajat chiar în mijlocul unui cartier de vile nou din oraș. Este vorba despre cartierul Militari, situat la dreapta de strada Timișorii spre ieșirea din oraș. Cartierul, în construcție de peste un deceniu, va avea propriul parc pentru locuitorii din zonă.

Câștigă un voucher de 2500 euro pentru vacanța ta de vis!

Deocamdată, primăria a plătit 30.000 de lei pentru începutul lucrărilor de amenajare. Alte investiții vor avea loc în zonă pentru întregirea spațiului spre transformarea acestuia în parc.

RETIM

“E un prim pas. Deocamdată amenajăm terenul, îl îndreptăm, punem gazon. Vor urma plantări de arbori, loc de joacă și montarea de mobilier urban”, a declarat pentru Lugojeanul.ro primarul Claudiu Buciu.

Viitorul parc va avea 4000 de metri pătrați.

Citiţi mai departe

Administrație

Consiliul local Lugoj a aprobat cofinanțarea pentru construcția unui nou spital la Lugoj

Publicat

în

Consilierii locali lugojeni, convocați astăzi, 10 mai, în ședință de îndată, de către primarul Lugojului, au aprobat cofinanțarea proiectului noului spital din Lugoj, în valoare de până la 150 de milioane de euro. Demersul edililor lugojeni vine după ce, Guvernul României a solicitat ca unitatea administrativ teritorială să ia această decizie, până joi, 11 mai, pentru ca proiectul noului spital din Lugoj să rămână în selecția finală pentru finanțarea din PNRR.

Meniul zilei, Octavian

Cofinanțarea ar urma să fie asigurată de administrația locală dintr-un credit, însă primarul Claudiu Buciu spune că există și varianta ca banii să poată fi puși de la bugetul local, fără ca Primăria să se mai împrumute.

Câștigă un voucher de 2500 euro pentru vacanța ta de vis!

„Așa cum știți, am fost prinși și noi în lista largă a obiectivelor din sistemul sanitar care ar putea să primească finanțare din PNRR. Guvernul trebuie ca, până în luna iunie, să aprobe ghidurile pe baza cărora vom putea aplica, pentru întocmirea unui clasament final pentru finanțare. Ne-au trimis o adresă, ieri, prin care trebuie să răspundem la anumite chestiuni, legate de darea acordului cu privire la cofinanțare. În cazul nostru, fiind vorba despre o finanțare de până în 150 de milioane de euro, contribuția este de 5 la sută din partea beneficiarului”, a spus Claudiu Buciu, primarul Lugojului.

RETIM

Buciu crede că proiectul Lugojului are șanse mari să treacă într-o nouă etapă a selecției pentru finanțare, deoarece există multe proiecte unde comunitățile locale nu pot asigura cofinanțarea. În momentul de față, Spitalul Municipal „Dr. Teodor Andrei” – Lugoj se află pe lista celor 49 de obiective propuse spre finanțare prin PNRR. Dintre acestea, doar 25 de obiective se vor califica în etapa finală și vor obține finanțarea.

Citiţi mai departe
Publicitate

Cele mai citite