Connect with us

Cultură

VIDEO Comoara de suflet aflată la câteva zeci de minute de Lugoj

Publicat

în

Locuri pline de încărcătura spirituală și adevărate bijuterii ale arhitecturii bănătene se găsesc încă în picioare în Țara Făgetului, arată publicația Opinia Timisoarei, care prezintă în premieră unu videoclip realizat pentru a promova bisericile din lemn,  una dintre cele mai valoaroase moșteniri bănățene.

Munca la acest documentar, pentru că acesta este formatul scurt, va fi unul de cel puțin 30 de minute, a fost o muncă de echipă. Chiar dacă pe film scrie doar numele meu, în spate au fost mulți oameni care au lucrat la acest proiect. A fost contra cronometru. Nu am avut la dispoziție decât 4 zile pentru că începea vremea rea și nu mai puteam să filmez, nu se putea ridica drona în alte condiții, dar am surprins niște locuri minunate. De aceea, îi indemn pe toți cei care nu le-au văzut să meargă să le vadă. Doar așa putem să îi facem pe cei care sunt în măsura să refacă aceste biserici să conștientizeze că trebuiesc neapărat refăcute și redate publicului. Vreau să mai spun ca în cele 4 zile de filmare și cele 15 locuri pe care le-am vizitat nu am văzut țipenie de om în jur, nu am văzut niciun vizitator, niciun turist. Mergeți să le vizitați, există întotdeauna cineva care să vă deschidă ușa unei asemenea biserici și credeti-mă că merită”, a declarat Mihai Pinti, cel care a realizat filmul de prezentare a bisericilor din Țara Făgetului.

Mai multe pe Opinia Timisorei

Click pentru comentarii

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cultură

Adevărul despre misterioasa Casă cu Turn din Lugoj care a stârnit controverse printre internauții din oraș

Publicat

în

Fotografiile vechi cu o clădire cel puțin ieșită din comun a stârnit controverse printre utilizatorii rețelei de socializare Facebook. De câteva zile, mai multe ilustrații cu o așa-numită Casă cu Turn a început să fie postată pe mai multe grupuri de lugojeni. Cum era și normal, oamenii au început să-și dea cu părerea despre construcția cu un aspect inedit.

Unii au presupus că încă ar exista, în timp ce alții au spus tare și răspicat că nu mai există de zeci, poate chiar sute de ani. Unii au susținut că ar fi fost construită vis-a-vis de actualul magazin Lidl, în timp ce alții au pretins că ar fi ocupat o parcelă mare de teren în zona centurii ocolitoare a orașului.

Până la urmă, unul dintre experții în istorie și patrimoniu ai orașului a venit cu explicația completă despre misterioasa Casă cu Turn, care deși nu mai există, a fost cândva una dintre bijuteriile arhitecturale ale urbei.

“Este vorba despre Vila Muschong, din câte știu eu, care se afla în apropiere de actualul restaurant A&O. Există un set de 4 vederi realizate după fotografiile lui Naschitz (pe verso vedeți că scrie în limba maghiară) Vila nu mai există”, a explicat lugojeanul Cristian-Oliviu Gaidoș, muzeograf la Muzeul de Istorie, Etnografie și Artă Plastică din Lugoj.

Jacob Muschong a fost unul dintre cei mai importanți și influenți industriași ai secolelor XVIII-XIX. Deși s-a născut în Serbia, a făcut afaceri la Lugoj, acolo unde a și decedat. S-a îmbogățit din producția de cărămidă și țiglă. Cele două materii prime pentru construcții produse de Muschong erau de mare calitate și au fost vândute în tot Imperiul Austro-Ungar, iar mai apoi și în România Mare.

Citiţi mai departe

Cultură

De Ziua Națională, o cafenea din Lugoj organizează o manifestare inedită

Publicat

în

Workshop inedit susținut pentru fanii Subcarpați, de Ziua Națională, la Lugoj. Evenimentul are loc duminică, 1 decembrie, de la ora 17,00 la Moncafé în Lugoj. 

Dacă ești pasionat de caval adu-l cu tine și îndrăznește să cânți! Absolvenții cursului de caval organizat de Teatrul Național din Timișoara în colaborare cu Bean MC și Timișoara 2021 în cadrul proiectului Atelierul Identitate vor interpreta de asemenea, la caval, piese din repertoriul Subcarpați, în timpul workshop-ului de introducere în lumea instrumentelor muzicale: percuție, cajon, djembe, tulni.

Participarea e liberă.

Citiţi mai departe

Cultură

Povestea uluitoare a celei mai mari sculpturi în piatră din Europa, comandată de lugojeanul Iosif Constantin Drăgan

Publicat

în

Cea mai mare sculptură în piatră din Europa, un adevărat Munte Rushmore al bătrânului continent, Decebalus Rex are o poveste de-a dreptul fascinantă. Odată ce ajungi în Cazanele Dunării, Chipul lui Decebal este un loc pe care nu ai cum să îl ratezi. Deși arată impresionant, chipul din stâncă nu este finalizat și nu va arăta probabil niciodată cum ar fi trebuit să arate.

Basorelieful, cu o înălțime de 55 de metri, este situat pe malul stâncos al Dunării, între localitățile Eșelnița și Dubova. Lucrările au fost efectuate pe parcursul a 10 ani, între 1994 și 2004 și au fost departe de a fi ușoare. Nu mai puțin de 12 alpiniști, conduși de Florin Cotarcea, au muncit timp de 10 ani pentru a forma chipul în piatră.

Pentru că la locul de muncă nu puteau ajunge decât cu barca, alpiniștii cărau tot ce aveau nevoie în spate. Zona de lucru era pe cât de periculoasă din punct de vedere al înălțimii și reliefului, pe atât de posibil letală din cauza viperelor.

Citește întreagă poveste fascinantă a sculpturii aici.

Citiţi mai departe

Cele mai citite