Connect with us

Social

Un lugojean s-a întâlnit cu președintele uneia dintre cele mai periculoase țări de pe glob

Publicat

în

Majoritatea guvernelor lumii își avertizează cetățenii atunci când aceștia vor călătorească spre Republica Centrafricană. Crime violente, tâlhării armate, homicid, toate sunt la ordinea zilei aici. Mare parte din țară este condusă de grupări armate care se ocupă printre altele, cu răpiri, bătăi și chiar uciderea de civili. În cazul unui conflict, aeroporturile, granițele și drumurile principale se închid.

În ciuda acestor avertismente, un lugojean a decis totuși să meargă până la Bangui, capitala Republicii Centrafricană, acolo unde s-a întâlnit cu nimeni altul decât președintele țării, Faustin-Archange Touadéra. Omul de afaceri Gabriel Olariu a efectuat vizita în urmă cu câteva săptămâni, povestind pentru Lugojeanul.ro cum s-a simțit într-una dintre cele mai periculoase țări de pe glob.

“Am avut ocazia să fim primiți chiar de către Excelența Sa. Scopul vizitei a fost demararea unei misiuni în această țară, alături de Fundația Misiunea Pâinea Vieții și Biserica Baptistă Bethel de la Timișoara, care constă în ridicarea unei școli de meserii, a unei biserici și a unei ferme. Vrem să îi ajutăm pe oameni”, a declarat pentru Lugojeanul.ro Daniel Gabriel Olariu.

Țara africană a fost mereu instabilă din toate punctele de vedere încă de la câștigarea independenței cu Franța din 1960. Este bogată în diamante, aur, petrol și uraniu, dar are una dintre cele mai sărace populații de pe glob. Conflictele militare au început în 2013, atunci când rebelii musulmani au obținut puterea asupra majorității țării. Despre cum s-a simțit în timpul vizitei din punct de vedere al siguranței, Olariu ne-a declarat că nu a întâmpinat probleme în acest sens.

Este o țară cu oameni frumoși, dar care trece printr-o perioadă mai grea și vrea să se schimbe. Există anumite protocoale de securitate tocmai din această cauză. Dar nu, nu m-am simțit nesigur și tocmai de-aia cred că merită să îi ajutăm să treacă peste perioada aceasta dificilă”, a mai declarat Gabriel Olariu.

În ciuda unui transfer de putere din 2014, țara are încă mari probleme, însă se află acum într-un proces de tranziție care implică un referendum constituțional, precum și viitoare alegeri parlamentare și prezidențiale.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetăţenilor români evitarea deplasărilor în Republica Centrafricană, chiar dacă s-a redus amploarea violenţelor interconfesionale, dintre creştini majoritari şi minoritatea musulmană, după alegerile parlamentare şi prezidenţiale din 2016, cu rezultate recunoscute internaţional. În continuare, în ţară, există pericolul de jafuri armate, tâlhării, violuri şi răpiri.

Gammet 2000
Citiţi mai departe
Click pentru comentarii

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Social

Peste 600.000 de români își pot cere banii înapoi de la Fisc

Publicat

în

În luna mai, autorităţile au decis să anuleze contribuţia la sănătate (CASS) pentru persoanele fizice cu venituri sub nivelul salariului minim brut pe ţară, care au fost obţinute în perioada 1 iulie 2015 – 31 decembrie 2017. Ordinul Ministerului de Finanţe care prevede anularea contribuţiei a fost publicat azi în Monitorul Oficial, arată adevarul.ro

Astfel, românii care au încasat venituri mici în această perioadă şi au plătit CASS-ul îşi pot primi banii înapoi. Este vorba despre peste 600.000 de contribuabili. Valoarea sumei care face obiectul amnistiei se ridică la 1,035 miliarde de lei, potrivit notei de fundamentare a ordinului.

Persoanele fizice care au achitat CASS pot solicita restituirea sumelor prin depunerea unei cereri la Fisc. Totodată, dacă un contribuabil are alte datorii la stat, ANAF va reţine sumele datorate din banii achitaţi în contul CASS iar cei care nu au nicio datorie vor recupera suma integrală.

 

Citiţi mai departe

Social

Retim a cumpărat o mașină care spală pubelele de la populație, după ce le golește de gunoi

Publicat

în

Retim a introdus în zona de colectare zero, de care aparține Lugojul, Buziașul, Recașul și încă 20 de comune, o nouă mașină care pe lângă golirea pubelelor are și posibilitatea de a le spăla. Laurențiu Avram, responsabilul de zonă, din partea Retim, spune că mașina va circula pe rând pe toate trasele, până când toate pubele vor fi spălate.

„Mașina asta este adusă în zona Lugojului, în special, dar și a comunelor din zona zero. E o masina nouă, un pic mai specială, pentru că și golește gunoiul, și spală pubelele și le lasă curate. Sperăm să aducem mai multe în zonă, dar momentan asta face față la tot orașul pentru că noi nu vom lăsa nicio pubelă neagră nespălată”, spune Laurențiu Avram, responsabilul Retim pentru zona Lugojului.

Avram mai spune că pubelele vor fi spălate cel puțin odată pe trimestru, însă pe viitor vor fi achiziționate și alte mașini de acest fel.

Sursa TENTV
Citiţi mai departe

Social

Bătrân de 85 de ani de lângă Lugoj, în port popular, la protestul diasporei de pe 10 august de la București

Publicat

în

Fotografiile cu un bătrân îmbrăcat în costum popular care a participat la protestul diasporei de pe 10 august, în care s-au scandat lozinci împotriva celor care guvernează România, au devenit virale pe internet. Bătrânul, cu care internauții au socializat și aflat că are 85 de ani, a ajuns la București după un drum interminabil cu trenul, acesta fiind tocmai din Belinț.

Îmbrăcat într-un port popular bănățean, bătrânul a atras, prin simplitate și modul în care s-a purtat prin mulțime, toate privirile și admirația către el. La una dintre fotografiile cu localnicul din Belinț s-au adunat peste 1000 de distribuiri și sute de like-uri pe rețeaua de socializare Facebook.

“Omul acesta are 85 de ani şi a venit cu trenul, singur, tocmai din comuna Belinţ, judeţul Timiş. A venit la protest, ca şi anul trecut, pentru că s-a săturat de comunişti. A trăit din plin şi epoca Dej, şi epoca Ceauşescu, şi epoca neocomunistă a FSN-PDSR-PSD. E conştient că el nu mai apucă să vadă o altă epocă, dar se gândeşte la nepoţii şi strănepoţii lui. Când vezi un asemenea om, te simţi mic, laş şi nedemn”, a scris Simona Callas, cea care a postat fotografia, pe Facebook.

Un alt internaut care l-a pozat pe bătrânul de la Belinț la București a fost chiar Virgil Ianțu. Vedeta de televiziune și-a exprimat respectul față de protestatar.

“Văzându-l pe acest om frumos mergând spre protestele din Piața Victoriei, mă întrebam câte nedreptăți a văzut, câți oameni ai vremii care au condus țara asta împotriva ei i-au adus suferința și ce îl mâna astăzi (n.r., 10 august) să meargă să își spună păsul. Încă o lecție de democrație oferită de cei pe care ar trebui să îi ascultăm mai des până îi mai avem printre noi. Mulțumim, omule“, a scris Virgil Ianțu.

Citiţi mai departe

Cele mai citite