Connect with us

Social

Un lugojean s-a întâlnit cu președintele uneia dintre cele mai periculoase țări de pe glob

Publicat

în

Majoritatea guvernelor lumii își avertizează cetățenii atunci când aceștia vor călătorească spre Republica Centrafricană. Crime violente, tâlhării armate, homicid, toate sunt la ordinea zilei aici. Mare parte din țară este condusă de grupări armate care se ocupă printre altele, cu răpiri, bătăi și chiar uciderea de civili. În cazul unui conflict, aeroporturile, granițele și drumurile principale se închid.

În ciuda acestor avertismente, un lugojean a decis totuși să meargă până la Bangui, capitala Republicii Centrafricană, acolo unde s-a întâlnit cu nimeni altul decât președintele țării, Faustin-Archange Touadéra. Omul de afaceri Gabriel Olariu a efectuat vizita în urmă cu câteva săptămâni, povestind pentru Lugojeanul.ro cum s-a simțit într-una dintre cele mai periculoase țări de pe glob.

“Am avut ocazia să fim primiți chiar de către Excelența Sa. Scopul vizitei a fost demararea unei misiuni în această țară, alături de Fundația Misiunea Pâinea Vieții și Biserica Baptistă Bethel de la Timișoara, care constă în ridicarea unei școli de meserii, a unei biserici și a unei ferme. Vrem să îi ajutăm pe oameni”, a declarat pentru Lugojeanul.ro Daniel Gabriel Olariu.

Țara africană a fost mereu instabilă din toate punctele de vedere încă de la câștigarea independenței cu Franța din 1960. Este bogată în diamante, aur, petrol și uraniu, dar are una dintre cele mai sărace populații de pe glob. Conflictele militare au început în 2013, atunci când rebelii musulmani au obținut puterea asupra majorității țării. Despre cum s-a simțit în timpul vizitei din punct de vedere al siguranței, Olariu ne-a declarat că nu a întâmpinat probleme în acest sens.

Este o țară cu oameni frumoși, dar care trece printr-o perioadă mai grea și vrea să se schimbe. Există anumite protocoale de securitate tocmai din această cauză. Dar nu, nu m-am simțit nesigur și tocmai de-aia cred că merită să îi ajutăm să treacă peste perioada aceasta dificilă”, a mai declarat Gabriel Olariu.

În ciuda unui transfer de putere din 2014, țara are încă mari probleme, însă se află acum într-un proces de tranziție care implică un referendum constituțional, precum și viitoare alegeri parlamentare și prezidențiale.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetăţenilor români evitarea deplasărilor în Republica Centrafricană, chiar dacă s-a redus amploarea violenţelor interconfesionale, dintre creştini majoritari şi minoritatea musulmană, după alegerile parlamentare şi prezidenţiale din 2016, cu rezultate recunoscute internaţional. În continuare, în ţară, există pericolul de jafuri armate, tâlhării, violuri şi răpiri.

Click pentru comentarii

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Social

Cel mai de succes Târg de Crăciun cu produse hand made din Lugoj, gata de o nouă ediție

Publicat

în


Târgul de Crăciun cu produse hand made din Lugoj la care participă elevi și profesori, părinți, artiști și vizitatori de toate felurile se pregătește de o nouă ediție. Bucurându-se de o popularitate mare în anii precedenți, Târgul de Crăciun organizat de FOA – Fusion of Arts va avea loc și în acest an.

Locația evenimentului va fi Școala Gimnazială “Eftimie Murgu” din oraș. Târgul are loc joi, 12 decembrie, de la orele 18:00. Sâmbătă, 14 decembrie, de la orele 17:00, la Teatrul Municipal “Traian Grozăvescu” din oraș va avea loc un concert caritabil susținut de aceeași organizatori.

Scopul celor două evenimente este unul caritabil.

Citiţi mai departe

Social

Sfadă într-o ședință de consiliu local dintr-o comună de lângă Lugoj. Motivul? Banii pentru rugile sătești

Publicat

în

Mai mulți consilieri locali dintr-o comună de lângă Lugoj au propus ca locuitorii satelor în care se organizează an de an rugi să nu mai fie nevoiți să plătească artiștii din buzunarele lor. Propunerea a iscat un val de discuții aprinse în ședința de consiliu de pe 9 decembrie la Belinț. Pentru că de zeci de ani locuitorii satelor sunt cei care dau bani pentru organizarea rugii, inițiativa nu a fost primită cu ochi buni de către o parte din consilierii locali.

“Stimați concetățeni, astăzi, 09.12.2019 în cadrul ședinței de consiliul local am propus ca până la aprobarea bugetului local pe anul 2020 fiecare sat de pe raza comunei Belinț să stabilească soliștii și formația care va cânta la rugă, cât și valoarea contractului pe care să îl achităm integral din bugetul local, fără a se mai strânge bani de la populație. Deoarece la o nuntă, botez, se tocmește muzica poate și cu mai bine de un an înainte.

Aceste contracte cât și valoarea lor să fie publicate în monitorul comunei Belinț ca toată lumea să fie informată cât a costat muzica și cine cântă la ei în sat la rugă. Deoarece am avut în cadrul ședinței de consiliul local discuții aprinse cu câțiva consilieri, vă rog să analizați și să vă expuneți opinia dumneavoastră. Opinia voastră contează. Poate unii dintre dumneavoastră ar considera că o zi de rugă ar fi sau nu suficientă în unele sate”, a scris Ioan Jivu, producător agricol și inițiator al propunerii către consilierii locali, pe grupul comunei Belinț de pe Facebook.

Reprezentanții primăriei din Belinț nu au putut fi contactați pentru un punct de vedere. Propunerea este încă la faza de discuție. Mai multe sate de lângă Lugoj au renunțat deja la a mai pune sătenii să plătească pentru rugile care se organizează în comunele lor. Belințul este o comună renumită pentru artiștii care urcă pe scenă an de an la ruga satului.

Citiţi mai departe

Social

Ce se întâmplă cu clădirea spitalului în care a funcționat secția TBC. Ce planuri are conducerea instituției

Publicat

în

Clădirea în care a funcționat secția de TBC a spitalului din Lugoj, desființată anul acesta, va primi o altă destinație. Erwin Floroni, directorul spitalului susține că există un proiect în care imobilul să fie transformat în policlinică și cabinete pentru activitatea privată a medicilor din oraș.

„Dorim să înființăm o policlinică, la parterul clădirii, care să funcționeze de dimineața în program cu casa de asigurări, iar cine dorește în privat să-și desfășoare activitatea va plăti chirie. Există acum dezinfecție radicală, clădirea poate fi folosită chiar dacă acolo a fost TBC, la nivelul DSP există o comisie specială care ne va spune ce trebuie să facem”, a spus directorul spitalului din Lugoj.

Erwin Floroni spune că lucrările de amenajare nu vor începe până spitalul nu va primi de la DSP toate vizele necesare pentru schimbarea destinației clădirii, mai ales având în vedere că acolo au fost tratați bolnavi de TBC.

Citiţi mai departe

Cele mai citite