Connect with us


Social

Un lugojean deschide primul restaurant cu bucate tradiționale românești din complexul Iulius Town Timișoara

Publicat

în

Unul dintre lugojenii care a redefinit conceptul de catering la nivel local și regional deschide primul restaurant tradițional românesc din complexul Iulius Town, cea mai modernă și râvnită zonă de shopping, birouri și apartamente din Timișoara. Este vorba despre Octavian Batori, patron la Catering Octavian și la cea mai cunoscută firmă de pompe funebre din vestul țării.

Batori a cumpărat recent brandul Ana Lugojana, acesta urmând să fie și numele viitorului restaurant. Localul este la doar câteva zile înainte de deschidere, astfel că pofticiosii în ale bucătăriei românești se pregătesc deja să încerce preparatele. Meniul cuprinde și o secțiune specială dedicată Contelui Dracula.

“Vineri, 8 noiembrie, de la orele 19 deschidem restaurantul printr-un eveniment pe bază de invitație. De sâmbătă programul va fi normal. Vom avea mâncare tradițională din Banat pe brandul nostru, Ana Lugojana. Dorim să promovăm produsele tradiționale din zona noastră și din bucătăria austro-ungaro-sârbă, bucătăria bănățeană. Produsele sunt în stil bănățean, supă, sarme, crumpi cu carne. Toate produsele sunt fără sosuri prefabricate și fără produse de stil vegeta sau supco. Ce reiese din pământ, gustul alimentelor, alea vor predomina, aia va simți clientul în farfurie. 

Vrem să ținem linia asta de tradițional, pentru că și noi avem ce vinde, nu doar bucătăriile italiene sau mexicane, care te miri ce fac acolo, produse prefabricate de trei-patru luni făcute prin China. Noi facem produse simple și tradiționale din pământul nostru. Vrem ca brandul Ana Lugojana să promoveze în țară și în lume ideea de mâncare curată, proaspătă și gustoasă”, a declarat pentru Lugojeanul.ro Octavian Batori.

Cei mai mari dintre pofticioși vor putea mânca pe săturate la restaurant, datorită unui meniu inedit de tipul all you can eat (mananci cât poți, tr.) disponibil la prânz.

“Vom avea un meniu all you can eat la orele prânzului cu mai multe feluri de ciorbă, mai multe feluri principale, desert și apă cu Ph 9,2 făcută de noi inclusă în preț. După prânz avem meniu a la carte cu scenă și muzică populară bănățeană seara. Vrem să promovăm astfel și muzica și dansul, dar și spiritul nostru prietenesc, un exemplu de spirit cosmopolit între toate națiile din zona noastră”, a mai precizat Batori. 

Restaurantul, amplasat în aripa de sud a mall-ului, lângă Starbucks și vis-a-vis de showroom-ul eMag, va fi deschis zilnic între orele 8:00 dimineața și 02:00 noaptea. Meniul cuprinzător al restaurantului conține zeci de preparate tradițioanle, de la aperitive ca salata de ciuperci, cârnați afumați, tobă, ceafă sau jumări, la ciorbe cum sunt cea de burtă, de văcuță sau teiței, la feluri principale delicioase precum ciolan cu fasole, pomana porcului, ardei umpluți sau teiței cu branză, precum și deserturi sau preparate vegetariene.

Click pentru comentarii

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Social

FOTO O fotografie din anii ‘70, imaginea lunii la Lugoj. Ce amintiri au depănat cei care au văzut-o

Publicat

în

A adunat sute de aprecieri și tot atâtea comentarii și distribuiri. O fotografie din anul 1970 a devenit virală pe rețelele de socializare. În imagine se vede unul dintre restaurantele vechi de tipul “expres – împinge tava” din Lugoj.

Imaginea, postată pe un grup de Facebook și care ar aparține lugojencei Vera Ceclan, i-a pus pe gânduri pe internauți. Aceștia au depănat amintiri despre localurile la care mergeau acum aproape 50 de ani, făcând chiar referire la felurile de mâncare pe care le preferau.

“O mâncare gustoasă, la un preț decent. Lângă era expresul Timișul, iară lângă primărie era altul. Am mers ani de zile”, scrie Dorel Ciura.

“Îmi aduc aminte vag că îmi plăcea o anumită fasole (iahnie). Adevărul e că erau bune toate. Și mâncăm ca și garnitură fasole verde, mazăre. Acum toată lumea carne carne carne. Și cartofi prăjiți. Chiar mâncărurile astea de cantină parcă aveau gust mai bun. Nu știu de ce. Seamănă cu food court-ul de la Iulius Mall, doar alb negru. Deci moda revine ca de obicei”, povestește Cătălin Suba.

“Nu primeai bere numai dacă luai și mâncare. Eu cred că este la str. Mocioni colț cu Mihai Viteazu. Casiera era tanti Florica Blajovan unde se vede peretele de cărămizi de sticlă, dincolo era bufet.Tinerilor de astăzi nu le vine să creadă că aveam așa ceva.”, își aduce aminte Vasile Gheju.

Expresul din imagine pare să fie cel de lângă primărie, deși comentatorii nu sunt siguri, unii spunând că ar putea fi vorba despre cel din centrul orașului. Un lucru e clar: laptele de pasăre era desertul preferat al lugojenilor la acea vreme.

“Ce minunat era. Mergeam mult pe acolo pentru lapte de pasăre. Ce bun era!” spune un alt internaut.

Citiţi mai departe

Social

Proprietarii de cabane și terenuri din zona Lacului Surduc își scot bunurile la vânzare pe internet

Publicat

în

După ani de amăgiri din partea autorităților, proprietarii de vile sau cabane de vacanță de pe malurile Lacului Surduc, unul dintre punctele turistice importante ale Timișului, încep să își scoată proprietățile la vânzare. Deoarece nu dispun de necesități de bază sau de proiectele de dezvoltare ale zonei promise de către autorități, aceștia au decis să-și încerce norocul pe piața imobiliarelor.

Una dintre cabanele recent puse la vânzare costă 50.000 de euro și dispune de baie, pentru care proprietarul a tras apă și asigurat canalizarea. Casa vine cu o curte mare cu gazon, grill, garaj, barcă, living mare, două dormitoare și terase, fiind ideală pentru relaxare sau pentru petrecerea weekend-urilor pe malul lacului.

O altă proprietate complet mobilată, cu baie, living, bucătărie, 3 dormitoare, mansardă, terasă, garaj, dar și cu apă și curent asigurate tot de către proprietar, în suprafață de 225 mp, se vinde la 45.000 de euro.

Și proprietarii de terenuri din zonă încep să se dea bătuți și să își scoată la vânzare parcelele, renunțând la ideea că Surducul va deveni vreodată zona turistică promisă de aleși. Unul dintre proprietarii de terenuri vinde două parcele. Una are 2.400 mp, front de 53 m și costă 20.000 de euro, iar a doua are 1.334 mp, front de 15 m, ieșire la lac de 19 m și costă 30.000 de euro.

sursa foto: OLX/Storia.ro

Citiţi mai departe

Social

Biserica Greco Catolică a numit un episcop auxiliar de Lugoj. Acesta va activa pe lângă actualul episcop Alexandru Mesian

Publicat

în

Sinodul Bisericii Arhiepiscopale Majore Greco-Catolice Române l-a ales ca Episcop auxiliar al Eparhiei de Lugoj pe pr. Călin Ioan Bot, din clerul Eparhiei de Cluj-Gherla. Anunțul a fost făcut public astăzi, 22 ianuarie, de către Sfântul Scaun și de către Conferința Episcopală Română. Sfântul Părinte și-a dat acordul pentru această numite, atribuindu-i noului Episcop ales scaunul titular de Abritto. Pr. Bot va fi auxiliarul Episcopului Alexandru Mesian, care astăzi a împlinit vârsta de 83 de ani. Acesta este primul episcop auxiliar al Eparhiei, înfiinţată canonic în 1853 prin Bula pontifical a Papei Pius al IX-lea. Prin  numirea monseniorului Călin Ioan Bot, PS Alexandru Mesian îşi continuă activitatea ca episcop al Eparhiei Române Unite cu Roma, Greco-Catolică de Lugoj.

Pr. Călin Ioan Bot s-a născut la 24 iulie 1970, în localitatea Surduc, jud. Sălaj, a fost hirotonit diacon la 15 august 1995, în localitatea Nicula, de către IPS George Guțiu, iar preot la 10 septembrie 1995, în localitatea Tihău, jud. Sălaj, de către PS Vasile Hossu. A urmat cursurile Institutului Teologic „Sf. Ioan Evanghelistul” din Cluj-Napoca, absolvindu-l cu licență în teologie. Între 1995 și 2000 a fost director educativ al Institutului Teologic Sf. Ioan Evanghelistul din Cluj-Napoca.

În 2003 a frecventat cursul de specializare pentru formatorii de seminar la Universitatea Pontificală Gregoriana din Roma, iar în 2005 a obținut licența în teologie spirituală cu lucrarea „Gratuitatea iubirii lui Dumnezeu”. Din 2005 până în 2017 a fost rector al Seminarului Teologic „Sf. Ioan Evanghelistul” din Cluj-Napoca. În cadrul Eparhiei de Cluj-Gherla a avut și funcția de consilier eparhial cu probleme de învățământ-formare, până în 2017, când a fost numit Protosincel al Eparhiei de Cluj-Gherla de către PS Florentin Crihălmeanu. Acum înainte îi stă o nouă misiune, în Eparhia de Lugoj.

La aflarea anunțului, pr. Călin Ioan Bot, aflat la Centrul Manresa, într-o întâlnire la care participă și PS Florentin Crihălmeanu, Eparhul locului, și consilierii eparhiali, a spus: „Această nouă misiune o consider o provocare de creștere spirituală. Îi sunt foarte recunoscător Preasfințitului Florentin și tuturor colegilor în mijlocul cărora am găsit un cadru în care să cresc, să mă desăvârșesc, să mă pregătesc pentru această mare provocare. Dacă Papa zice adesea ‘Purtați-mă în rugăciune!’, cu atât mai mult eu, smeritul. Îi salut pe toți cei care m-ați purtat în rugăciune. Sunt recunoscător că am avut ocazia să mă formez și în Italia pentru o perioadă și aceasta este foarte semnificativ pentru mine, cu adevărat a fost ocazie providențială. Mulțumesc tuturor celor care mi-au fost alături.

Sursa: eparhiaclujgherla.ro

 

Citiţi mai departe

Cele mai citite