A.S.: Aici puteti citi 22 de ponturi pentru o excursie la Venetia
Nu trebuie sa ajungi in Statele Unite sau Japonia sa iti dai seama cat de inapoiati suntem ca popor, ca dezvoltare, infrastructura, economie si asa mai departe. Italia nu e nici pe departe cea mai dezvoltata tara din Europa, dar cateva zile intr-un oras din tara in forma de cizma sunt de ajuns pentru a realiza ca mai avem mult, extrem de mult, infinit pana departe. Un simplu exemplu ar fi sistemul de transport feroviar din Italia.
TrenItalia e compania de stat care se ocupa de bunul mers al trenurilor si duce dintr-o parte in alta a tarii sute de mii de persoane, multe dintre ele turisti. Sistemul pus la punct de acestia e impecabil, aproape complet automatizat si fara probleme. Trenurile sunt majoritatea bine intretinute, multe dintre ele noi, iar cele de mare viteza arata, dupa cum bine stiti, ca niste nave spatiale.
Fiecare gara mijlocie sau mare e dotata cu automat de bilete, in mai multe limbi de circulatie internationala, cumpararea unui bilet fiind floare la ureche. Apesi pe engleza, selectezi gara de destinatie, alegi trenul care iti convine cel mai bine, alegi cum sa platesti, cash sau cu card, bagi banii sau pui cardul in dreptul senzorului si gata, in 10 secunde ai biletele. Odata biletul luat, acesta trebuie validat.
In tren urci dupa ce iti verifici garnitura pe una dintre zecile de tabele din gara sau de pe peroane. Fiecare gara, cat de mica, are tabele de afisaj functionale, clare, dar si punct de informare la care angajatii chiar stau si chiar raspund la intrebarile calatorilor, politicos, cu rabdare, in italiana, engleza si chiar spaniola, am auzit in gara din Mogliano Veneto, un satuc de langa Venetia. La fel se intampla si pe peron, unde stau angajatii companiei, gata sa iti raspunda la intrebari.
Preturile biletelor sunt in functie de ce tren alegi. Exista regional, regional de viteza, intercity, dar si sagetile albe sau rosii, trenurile lor de foarte mare viteza.
Nu stau rau nici regionalele si regionalele de viteza, care sunt trenuri normale, dar extrem de curate si precise.
Cat poate sa prinda un asemenea tren? Poza asta spune totul. Sa spunem doar ca, la viteza asta, un regio romanesc s-ar plimba de mult pe langa sine, nicidecum pe ele.
Vrei sa mananci ceva in tren. Nu o faci in poala, ca la Romania, ci pe masute, ca in avion.
Revenind la garile italiene, in Mestre de exemplu, un oras de 80.000 de locuitori, pe langa ca aveau McDonalds si alte cafenele, dar si o librarie, infopoint si vreo 10 automate de bilete, existau nu mai putin de 16 linii, iar accesul la acestea se faceau exclusiv prin subteran.
Majoritatea celor care stau in Mestre au o singura destinatie, Venezia Santa Lucia, statie a carui nume il veti auzi non-stop din difuzoarele garii, pentru ca zeci de trenuri merg spre Venetia in fiecare zi din orice gara din regiune. Cum ajungi in gara venetiana, te intampina semnele albastre pe care scrie numele statiei, dar si anuntul de la bordul trenului. Astfel, esti constient in fiecare secunda de unde te afli, fara sa existe sansa sa treci printr-o gara si sa ratezi o oprire.
Credeti ca doar in orasele mari e asa organizare? La fel am gasit si la Mogliano Veneto, unde gara, desi mica, e la fel de bine pusa la punct, dar si la Treviso, unde exista panouri de afisaj mari, 12 lini, accesibile tot prin subteran si 6 case de bilete, dintre care patru deschise in dimineata de sambata, cand dupa cum puteti vedea, nu era chiar foarte aglomerat.
Un bilet de tren intre Stazione Mestre si Venezia Santa Lucia costa 1,25 de euro, cu 25 de centi mai putin decat cel de autobuz. Pe langa ca e mult mai curat si mai punctual decat un autobuz, in tren ai loc sa stai jos, poti citi un ziar si poti admira privelistea in liniste pana la destinatie, iar pe aceasta ruta, cum de altfel in toata Italia, chiar ai ce vedea.
Daca vrei sa fumezi, in tren nu ai voie, iar daca esti prins, ai pus-o urat de tot. In schimb, exista locuri special destinate in gari pentru fumatori, astfel ca toata lumea e fericita, cei care fumeaza se strang in jurul locului, in timp ce nefumatorii il evita.
Facand o paralela cu CFR, nu am decat cuvinte de lauda pentru cei de la TrenItalia, desi vineri seara, cand aveam mare nevoie de un tren, au decis sa intre in greva si sa opreasca pana si regionalele in gari pana la 18:00, dar pe buna dreptate. Daca ofera servicii de o asemenea calitate, au tot dreptul sa isi ceara ceea ce li se cuvine cu ajutorul unei greve.
P.S.: Daca va pregatiti sa vedeti Italia cu trenul sau va folositi de sistemul feroviar italian, faceti un click aici pentru toate detaliile.
P.P.S.: Trenul (cel din Italia, evident) a devenit al doilea cel mai placut mijloc de transport pentru mine. Pana data viitoare…
daca cumperi biletul de tren cu 4 luni inainte ii la pret foarte redus iar cel de personal biletul ii valabil 4 ore pe tot traseul, deci poti sa bei cate o cafea in fiecare satuc si sa mergi cu acelasi bilet pana la destinatia finala, parca intre Florenta [Firenze] si Bolognia pe tot traseul mergi aproape printr-un tunel neintrerupt de ex. cand a fost eu intre Florenta si Venetia an luat biletul cu 19 euro dus pe Freciargento si faci vreo 3 ore si ceva, si la „nas” trebuia sa ii spui doar numele fara sa ii arati nici un bilet