Connect with us

Actualitate

Revoluționarii sunt CETĂȚENI DE ONOARE! Oportuniștii nu!

Publicat

în

Revoluționarii sunt CETĂȚENI DE ONOARE la noi în suflet, la cei care suntem conștienți de ceea ce au făcut în Decembrie ’89. Se bucură de recunoștința și de respectul meritat! Fără ei, cine știe cum ar fi fost viața noastră de astăzi.

Pentru asta însă, nu este necesar un un titlu, pe o bucată de hârtie. Nu sunt necesare drepturi speciale, indemnizații și alte beneficii. Sunt convins că niciunul dintre cei care au ieșit în stradă, în acel Decembrie, nu a făcut-o pentru asta! Dacă ajungi să ceri să-ți fie certificat acest rol, de revoluționar, de către o bucată de hârtie în urma căreia să ceri drepturi speciale, înseamnă că ești doar un oportunist și că te-ai abătut de la idealurile Revoluției. Cei care au făcut Revoluția nu au nevoie de dovezi. Au ieșit în stradă pentru că își doreau o viață mai bună, pentru că doreau să aibă un trai decent în România, pentru că nu vroiau să mai fie tratați diferit de restul oamenilor liberi din întreaga lume. Cu un sacrificiu enorm, au obținut ceea ce și-au dorit atunci.

Știu, o să fie destui care să-mi spună că nu am dreptul să vorbesc, pentru că nu am fost la Revoluție. Așa este! Nu am fost. Eram prea mic pentru asta și e unul din marile regrete ale vieții mele. Mi-aș fi dorit să iau parte la acel moment, în care România a renăscut. Am încercat însă, în acești ani care au urmat, să-i ascult pe cât mai mulți dintre cei care au făcut această Revoluție, am avut norocul și de o meserie care să-mi permită asta. Majoritatea au ieșit în stradă din cauză că viața lor era tot mai grea, la limita suportabilului. Se luptau cu foamea, frigul, frica și alte multe neajunsuri pe care noi, cei de astăzi, doar ni le imaginăm. Dar nu și-au dorit vreodată să fie tratați ca niște „speciali”!

De ani de zile, Lugojul iasă în evidență în această perioadă, în care ar trebui să ne gândim în liniște și cu recunoștință la cei care au fost mai puțin norocoși atunci, în decembrie. Unii au plătit cu viața, alții sunt schilodiți pe viață, la fel cum e sufletul celor care i-au pierdut pe cei dragi.

În cei peste 20 de ani, de când lucrez în presa locală și am urmărit, cred că pot număra pe degete momentele în care comemorarea revoluționarilor lugojeni s-a făcut în liniște. De fiecare dată, s-a întâmplat ceva nepotrivit pentru aceste zile. Ba asociațiile de revoluționari se certau între ele pentru banii de la Primărie, ba revoluționarii își furau asociațiile unul de altul, ba își cereau tot felul de drepturi: terenuri, medalii, titluri etc. Singurii pe care nu i-am auzit să ceară ceva, vreodată, au fost familiile celor trei martiri: Brocea, Pongratz și Rosada. Poate învățăm de la ei cum se trăiesc aceste zile. Poate măcar în acest an.

Click pentru comentarii

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Jumătate din incendiile din luna noiembrie din Timiș au fost cauzate de improvizații electrice

Publicat

în

Număr de intervenții record al pompierilor de la ISU Timiș în luna noiembrie a anului curent. Salvatorii au participat la peste 1500 de intervenții în doar 30 de zile, adică peste 50 pe zi, potrivit publicației Tion. Pompierii au avut de-a face nu doar cu incendii, ci și cu intervenții pentru comunitate, de salvare sau de degajare a unor persoane rămase blocate în autoturisme sau locuințe.

Potrivit sursei citate, în luna noiembrie pompierii și paramedicii timișeni au fost implicați în 1552 de misiuni specifice, cu o medie de 51.73 pe zi. Dintre acestea, 330 au fost de competența pompierilor militari, cu o medie de 11 intervenții pe zi. Cele mai multe dintre situațiile cu care s-au confruntat salvatorii au fost acțiunile de protecție a comunităților, 92 la număr, urmate de incendii, incendii de vegetație uscată, asanarea munițiilor neexplodate, salvarea de animale și alte misiuni specifice.

“Pe timpul intervențiilor pompierilor timișeni au fost salvate 125 de persoane, 4 animale și bunuri în valoare de aproximativ 9359000 lei”, transmit reprezentanții ISU Banat citați de Tion.

Paramedicii de pe autospecialele SMURD au intervenit de 1222 de ori în noiembrie. Doar 982 din cele 1216 persoane la care s-a intervenit au și acceptat într-un final transportul la o unitate medicală. Totodată, aproape jumătate dintre incendiile la care au fost chemați pompierii au avut ca și cauză instalații electrice defecte sau improvizații. Salvatorii fac apel la timișeni să exploateze corect instalațiile electrice și să evite improvizațiile.

sursa foto: arhiva Lugojeanul.ro

Citiţi mai departe

Actualitate

Lugojeni cu care România se mândrește: Gala Premiilor Lugojene – Premiile „Josif Constantin Drăgan”, la ediția a IX-a

Publicat

în


Fundația Europeană Drăgan și Primăria Lugoj, împreună cu publicația Lugojeanul organizează cea de-a IX-a ediție a manifestării Gala Premiilor Lugojene – Premiile “Josif Constantin Drăgan. Evenimentul va avea loc vineri, 13 decembrie, începând cu ora 18:00, la Teatrul Municipal “Traian Grozăvescu” din Lugoj.

La fel ca în fiecare an, vor fi premiați lugojenii care au excelat în domeniile lor de activitate. Se vor acorda premii în Educație, Cultură, Social, Administrație, Economie, Sport și Marele Premiu “Josif Constantin Drăgan”.

“Gala Premiilor Lugojene – Premiile Josif Constantin Drăgan a devenit o manifestare de tradiție pentru municipiul Lugoj, în care dorim să evidențiem elitele orașului, care duc Lugojul înainte. Un oraș fără elite nu poate exista, nu poate progresa. Sunt oameni de valoare, pe care nu-i găsim nici în piața publică, nici în Parlamentul României. Sunt oameni care studiază, cercetează și se pregătesc neîncetat în domeniul în care activează. Am găsit mai multe domenii în care să acordăm premii în cadrul acestei gale și asta este un lucru bun. Suntem la a noua ediție, pe care o realizăm împreună cu partenerul nostru tradițional, Fundația Europeană Drăgan și cu publicația Lugojeanul. Suntem convinși că și în acest an vom avea o sărbătoare, pentru că avem oameni de valoare care merită să fie apreciați”, a declarat Francisc Constantin Boldea, primarul municipiului Lugoj.

Gala Premiilor Lugojene se organizează în fiecare an, începând din 2008, cu excepția perioadei 2013-2016, la inițiativa Fundației Europene Drăgan din Lugoj. De-a lungul anilor au fost premiați lugojeni care au contribuit decisiv la dezvoltarea orașului și a imaginii comunității lugojene. Printre aceștia, putem să-i amintim pe: astronomul Cristian Maier, teologul Vasile Muntean, istoricul Victor Neumman, cercetătoarea Virginia Faur, mezzosoprana Aura Twarowska și sopranele Camelia Voin și Mirela Zafiri, scriitorul Gheorghe Schwartz etc.

Fiecare ediție se încheie cu un moment artistic deosebit. În edițiile anterioare au ajuns la Lugoj Maia Morgenstern, Johnny Răducanu și Ion Caramitru, Horațiu Mălăele, Nicu Alifantis, Marius Mihalache, Stela Popescu și Alexandru Arșinel etc. Și în acest an, Gala Premiilor Lugojene va găzdui un moment artistic de excepție. Este vorba despre concertul cunoscutului cântăreț Florin Chilian, care vine pentru prima dată la Lugoj.

Citiţi mai departe

Actualitate

Lemnele de foc pentru iarnă ale unei familii din Lugoj, distruse de un incendiu care se putea transforma într-o tragedie

Publicat

în


Lemnele de foc ale unei familii din Lugoj au fost mistuite, în noaptea de miercuri spre joi, de un incendiu devastator care a cuprins anexele casei în care locuiau membrii acesteia. S-a întâmplat pe strada Viorelelor, la câteva minute înainte de miezul nopții. Pe lângă lemnele de foc depozitate în anexe, au ars totodată și acoperișul unei terase, dar și 10 metri pătrați din acoperișul casei.

Alarma a fost dată imediat de către cei care au observat fumul gros și flăcările care cuprindeau tot mai mult din anexele casei. La fața locului au sosit imediat nu mai puțin de 3 autospeciale cu apă și spumă, dar și 17 salvatori.

Pompierii au reușit să scoată din încăperile cuprinse de foc două butelii care, dacă explodau, puteau transforma incendiul într-o adevărată tragedie. Din fericire, nimeni nu a avut de suferit fizic în urma incendiului. Cauza probabilă a focului este un scurtcircuit.

sursa foto: ISU Timiș

Citiţi mai departe

Cele mai citite