Connect with us

Cultură

Radu Paraschivescu vine la Lugoj să lanseze două cărți

Publicat

în

Radu Paraschivescu va fi prezent vineri, 27 septembrie, de la ora 19, la Colțul de Cultură de la English Pub pentru a-și lansa două volume “În lume nu-s mai multe Românii” și “Fluturele negru”. Evenimentul de la Lugoj face parte din turneul de lansări și sesiuni de autografe, în cadrul căruia scriitorul a ajuns până acum la Cluj și la Tg. Mureș.

În topul vânzărilor în prima jumătate a anului, în Librăriile Humanitas, Radu Paraschivescu se regăsește cu două titluri: pe locul doi – „În lume nu-s mai multe Românii (planetei noastre asta i-ar lipsi)”, și „Orice om îi este teamă (un partid, doi ani și trei premieri)” – pe locul 9, volum aflat încă de anul trecut între cel mai bine vândute titluri.

„E o carte-radiografie a tipului de impostură politică pe care îl observăm de multă vreme, e o carte despre non-valori, despre oameni care conduc ministere şi guverne deşi n-ar putea conduce o roabă pe un drum asfaltat, în ideea că drumul ar fi totuşi asfaltat”, spunea Radu Paraschivescu, la lansarea la București a volumului „În lume nu-s mai multe Românii (planetei noastre asta i-ar lipsi)”.

Cel de-al doilea volum care va fi lansat la Lugoj, „Fluturele negru”, urmăreşte destinul unuia dintre cei mai controversaţi şi admiraţi artisti ai lumii, Michelangelo Merisi, alias Caravaggio, „pictorul nopţii eterne“. Romanul a fost reeditat de Humanitas după ce a apărut într-o primă ediție în 2010.

„Pentru «Fluturele negru» nu pot să spun că am făcut o documentare propriu-zisă. Am avut însă un șoc, totul a plecat de la un șoc: nu sunt un intim al picturii, sunt un nepriceput în domeniul ăsta și țin la impostura mea. Dar, într-o vizită la Roma, am nimerit în fața tripticului Sfântului Matei al lui Caravaggio. A trecut ceva prin mine atunci. A fost ceva la marginea hipnozei.(…) De unde povestea cu fluturele? E foarte interesant, cred. Cartea asta este, dintr-un anumit unghi, și o carte despre moarte și despre presimțirea ei. «Fluturele negru» s-ar putea să însemne și asta. S-ar putea, nu știu sigur.”, spunea autorul, în urmă cu câteva zile, la lansarea celei de-a doua ediții.

Turneul de lansări și sesiuni de autografe al lui Radu Paraschivescu va continua după Lugoj, la Caransebeș (28 septembrie), Galați (16 octombrie) și la ”Bookfest” Brașov( 26 octombrie).

Click pentru comentarii

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cultură

Corul ,,Ion Vidu”, cap de afiș al Festivalului Coral Național ,,Armonifest” Brăila

Publicat

în

În perioada 16 – 18 noiembrie 2019, Corul „Ion Vidu” al Casei de Cultură a Municipiului Lugoj, dirijat de prof. dr. Lucian Oniţa, va participa la cea de a VI-a ediție a Festivalului Coral Național ,,Armonifest” de la Brăila.

La invitația organizatorilor, Primăria Muncipiului, Casa de Cultură a Municipiului și Corul Bărbătesc ,,Armonia”, din Brăila,  renumitul cor lugojean va prezenta, în cadrul acestei prestigioase manifestări cultural-artistice, un concert extraordinar pe scena Sălii Mari a Teatrului Național ,,Maria Filotti”, unul dintre cele mai frumoase teatre din țară.

Important de menționat este faptul că, așa cum se arată în invitație, recitalul Corului ,,Ion Vidu” este considerat ,,capul de afiș” al manifestării, urmând să aibă loc duminică, 17 noiembrie 2019, de la ora 19.00.

Repertoriul coralei lugojene va unul deosebit de valoros, alcătuit din piese ale unor renumiți compozitori români și universali, precum A. Pann, D.M. Goia, Gh. Cucu, Al. Pașcanu, Gr. Dinicu, S. Nicolescu, I. Vidu, E. Widmann, O. di Lasso, Fr. J. Schűtky.

Soliștii corului la acest concert vor fi sopranele Ioana Mia Iuga, Maria Virginia Onița și baritonul Samuel Constantin.

 

Citiţi mai departe

Cultură

„Noaptea Sinagogilor Deschise” se ține și la Lugoj. Comunitatea evreiască îi așteaptă pe lugojeni la un tur al sinagogii

Publicat

în

Comunitatea Evreilor din Lugoj se alătură inițiativei comunităților evreiești din România, și organizează sâmbătă, 12 octombrie, ”Noaptea Sinagogilor Deschise”.

Vizitatorii vor putea afla informații interesante despre viața evreior din comunitățile din România, precum și detalii referitoare la obiceiurile și sărbătorile de toamnă ale evreilor. Sinagoga Neologă va fi deschisă începând cu ora 20:00, fiind organizat un tur ghidat și vor fi prezentate informații despre sărbătorile evreiești de toamnă, dar și orga Wegenstein, restaurată în anul 2015.

Sinagoga Cultului Mozaic din Lugoj de pe strada Cuza Vodă nr. 10 a fost construită în anul 1843, după ce primul lăcaş de rugăciune al evreilor a fost distrus de marele incendiu din 1842. A fost modernizată în 1903 când a primit și celebra  orgă. Constructorul Wegenstein, originar din Augsburg şi stabilit la Timişoara, a construit această orgă special pentru Comunitatea din Lugoj.

Comunitatea evreilor din Lugoj numără la această oră 42 de membri.

Citiţi mai departe

Cultură

Concert folk la Lugoj. Două artiste vor cânta la Casa Bredicenilor

Publicat

în

Un concert folk a cărui invitată este Didina Curea va avea loc marți, 15 octombrie,  de la ora 19, la Casa Bredicenilor.

Născută în Oţelu-Roşu, Didina provine dintr-o familie în care s-au amestecat mai multe etnii (germană, maghiară şi romană). De la 12 ani a studiat chitara, dar spune ea, a fost mai mult un autodidact.

În anul 1999 a câştigat primul premiu, locul I la „Concursul de creaţie a muzicii germane” – de la Timişoara, concurs la care s-a înscris cu o compoziţie proprie. În anul 2006, înscrisă la primul festival de gen, Festivalul de folk „Poarta sărutului” – de la Târgu-Jiu – obţine premiul I.

Urmează în octombrie 2007, prima ediţie a festivalului „Coroana” Braşov, unde câştigă premiul II, iar o lună mai târziu, participarea la ediția a II-a Festivalul „Omul cu o chitara” – de la Brăila, care avea să îi aducă Marele premiu. Acesta a fost şi momentul când a decis să nu mai participe, ca şi concurent, la festivaluri-concurs. În 2008, alături de trupa clujeană Hazard scoate primul ei disc intitulat „Nu mai sunt eu”.

La Lugoj, Didina Curea va concerta alături de artista Anne Marie Szanislo.

Citiţi mai departe

Cele mai citite