Connect with us


Cultură

Radu Paraschivescu vine la Lugoj să lanseze două cărți

Publicat

în

Radu Paraschivescu va fi prezent vineri, 27 septembrie, de la ora 19, la Colțul de Cultură de la English Pub pentru a-și lansa două volume “În lume nu-s mai multe Românii” și “Fluturele negru”. Evenimentul de la Lugoj face parte din turneul de lansări și sesiuni de autografe, în cadrul căruia scriitorul a ajuns până acum la Cluj și la Tg. Mureș.

În topul vânzărilor în prima jumătate a anului, în Librăriile Humanitas, Radu Paraschivescu se regăsește cu două titluri: pe locul doi – „În lume nu-s mai multe Românii (planetei noastre asta i-ar lipsi)”, și „Orice om îi este teamă (un partid, doi ani și trei premieri)” – pe locul 9, volum aflat încă de anul trecut între cel mai bine vândute titluri.

„E o carte-radiografie a tipului de impostură politică pe care îl observăm de multă vreme, e o carte despre non-valori, despre oameni care conduc ministere şi guverne deşi n-ar putea conduce o roabă pe un drum asfaltat, în ideea că drumul ar fi totuşi asfaltat”, spunea Radu Paraschivescu, la lansarea la București a volumului „În lume nu-s mai multe Românii (planetei noastre asta i-ar lipsi)”.

Cel de-al doilea volum care va fi lansat la Lugoj, „Fluturele negru”, urmăreşte destinul unuia dintre cei mai controversaţi şi admiraţi artisti ai lumii, Michelangelo Merisi, alias Caravaggio, „pictorul nopţii eterne“. Romanul a fost reeditat de Humanitas după ce a apărut într-o primă ediție în 2010.

„Pentru «Fluturele negru» nu pot să spun că am făcut o documentare propriu-zisă. Am avut însă un șoc, totul a plecat de la un șoc: nu sunt un intim al picturii, sunt un nepriceput în domeniul ăsta și țin la impostura mea. Dar, într-o vizită la Roma, am nimerit în fața tripticului Sfântului Matei al lui Caravaggio. A trecut ceva prin mine atunci. A fost ceva la marginea hipnozei.(…) De unde povestea cu fluturele? E foarte interesant, cred. Cartea asta este, dintr-un anumit unghi, și o carte despre moarte și despre presimțirea ei. «Fluturele negru» s-ar putea să însemne și asta. S-ar putea, nu știu sigur.”, spunea autorul, în urmă cu câteva zile, la lansarea celei de-a doua ediții.

Turneul de lansări și sesiuni de autografe al lui Radu Paraschivescu va continua după Lugoj, la Caransebeș (28 septembrie), Galați (16 octombrie) și la ”Bookfest” Brașov( 26 octombrie).

Click pentru comentarii

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cultură

English Pub deschide sezonul cu o expoziție colectivă de fotografie „Muzicieni în concert”

Publicat

în

English Pub deschide și acest an  sezonul cu un eveniment inedit. Este vorba despre o expoziție colectivă de fotografie cu o tematică apropiată clubului. Organizată sub titlul „Muzicieni în concert”, ea reunește lucrări ale unor cunoscuți fotografi: Mihai Zegrea, Mihaela Dan, Virgil Babușcov, Dragoslav Nedici, Sergiu Morariu Bordan, Gabriel Brezeanu, Liviu Tulbure.

Expoziția se va deschide pe 23 ianuarie, iar cu ocazia vernisajului, Tania Ionescu va susține, începând cu ora 18, un recital.

Cât privește evenimentele muzicale, primul programat pentru acest an este un concert al trupei Pragu’ de Sus, care va avea loc pe 31 ianuarie.  Formația a lansat, la sfârșitul anului trecut, un nou videoclip, la piesa „Poate nu mai știi”, melodia fiind inclusă pe cel de-al cincilea material discografic al formației, „Nu mai am răbdare”.

Invitatul special al acestei melodii este Victor Miclăuș. Pragu’ de Sus s-a format în 2004 la Timișoara și are 5 albume: ”Decupaj Sonor” (2004), ”Ultimul Poet” (2009), ”Blocaj în Verde” (2013), ”Azi te vreau” (cu Mircea Vintilă, 2016) și ”Nu mai am răbdare” (2018). Trupa a participat la semifinala Eurovision România 2018 de la Timișoara, cu piesa „Te voi chema”. Pragu’ de Sus este compusă din Călin Bârcean – voce, chitara, claviaturi, Costel Răsuceanu – chitară bas, voce, Florin Demea – chitară electrică, Cosmin Herac – tobe și Andrei Crisan – claviaturi.

Citiţi mai departe

Cultură

Mica Unirea se sărbătorește și la Lugoj. La ce activități pot participa lugojenii

Publicat

în

Foto destepti.ro

Muzeul de Istorie și Etnografie Lugoj și Liceul Teoretic „Iulia HasdeuLugoj sărbătoresc împreună, împlinirea a 161 de ani de la Unirea Principatelor Române.

Elevii acestei școli, coordonați de d-na prof. Ibolya Șipoș, vor participa la simpozionul intitulat „Alexandru Ioan Cuza și Banatul”. Manifestarea organizată la sediul muzeului lugojean, pe data de 21 ianuarie 2020, ora 11.00, face parte dintr-un amplu proiect de parteneriat încheiat între cele două instituții.

Alocuțiunile referitoare la momentul istoric de la 24 ianuarie 1859, la reformarea instituțională pe baze moderne a statului român,  personalitatea domnitorului Al. I. Cuza și principiile politicii sale interne și externe, vor fi susținute în fața elevilor de muzeograful Daciana Vuia și prof. Ibolya Șipoș. Tematica simpozionului abordează  informațiile menționate în presa epocii, referitoare la apropiere culturală şi economică dintre românii bănățeni și Principatele Unite dar mai ales popasul făcut în Lugoj de către domitorul Al. I. Cuza, aflat  în drumul său spre exil.

Manifestarea urmărește promovarea valorilor naţionale prin familiarizarea elevilor lugojeni cu importanța  înfăptuirii Micii Uniri ce a deschis calea modernizării țării şi a creat premisele obţinerii Independenţei (1877) şi realizării Marii Uniri (1918).

 

Citiţi mai departe

Cultură

Corul „Ion Vidu” şi Formația de Muzică de Cameră a Facultății de Muzică din Timișoara vă invită la Concertul de Crăciun

Publicat

în

Foto ARHIVA

Corul ,,Ion Vidu” al Casei de Cultură a Municipiului Lugoj, dirijat de maestrul Lucian Onița, invită lugojenii la tradiționalul Concert de Crăciun, care va avea loc joi, 19 decembrie 2019, începând cu ora 18.oo.

Evenimentul artistic va fi găzduit de Sala de spectacole a Teatrului Municipal ,,Traian Grozăvescu”, unde, într-o atmosferă de adevărată sărbătoare, vor fi oferite, tuturor celor prezenți, cântece și colinde de Crăciun, compoziții ale unor cunoscuți compozitori români și universali, precum I. Costescu, D.G. Kiriac, N. Lungu, S. Olariu, T. Popovici, Gh. Cucu, A. Pärt, A. Adam, J. Pierpont, A. Secco, W.A. Mozart, A. Vivaldi, Bárdos L., St. A. Maria di Liguori, J. Schnabel, Fr. Gruber, G.F. Händel ș.a.

O notă aparte o constituie prezența Formației de Muzică de Cameră a Facultății de Muzică din Timișoara, care va întregi atmosfera caldă a apropiatelor sărbători ce vestesc nașterea Mântuitorului Isus Hristos. Soliștii concertului vor fi sopranele Ioana Mia Iuga și Maria Virginia Onița, tenorul Daniel Zah și baritonii Alexandru Șuca și Samuel Constantin.
Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile.
Vă așteptăm cu drag.

Citiţi mai departe

Cele mai citite