Connect with us

Divertisment

Povestea bucătarului bănăţean care face adevărate opere de artă din fructe şi legume

Publicat

în

Marian Popovici, bănăţeanul cu sânge peruan, este unul dintre cei mai căutaţi bucătari din vestul ţării. S-a născut la Rudăria, în Caraş-Severin, dintr-o mamă româncă şi un tată peruan, care, însă, l-a părăsit după câteva luni. A fost crescut de către mama lui şi de bărbatul cu care s-a căsătorit ea, după câţiva ani.

Meridian 22 S.A. Luhoj

Amândoi părinţii lui Marian au fost surdo-muţi, însă s-au străduit să-l ajute să-şi facă un rost în viaţă. Astăzi, Marian este Executiv Chef şi unul dintre bucătarii care, în ultimii ani, a obţinut zeci de premii la concursurile internaţionale de gătit, din întreaga lume.

Cele mai bogate aranjamente, la nunţile de romi

Marian este foarte des solicitat însă şi pentru o altă îndeletnicire a sa. Este unul dintre cei mai pricepuţi sculptori în fructe. În Banat, bucătarul a aranjat barurile de fructe sau candy-bar-urile pentru cele mai bogate nunţi.

“Cele mai mari mese de fructe le-am făcut la nunţile de romi din Timişoara. Ei pun foarte mult accent pe asta şi nu se uită la bani. Vor ca totul să fie cât mai spectaculos. De fiecare dată, îmi cer să fac ceva ieşit din comun, unicat, cu care să se mândrească. Lubeniţe şi pepeni sculptaţi, fructe combinate în cât mai multe moduri, cele mai exotice şi mai scumpe fructe”, povesteşte Marian Popovici.

Pasiune descoperită cu zece ani în urmă

Bucătarul bănăţean spune că pasiunea pentru sculptura în fructe a început cu aproape zece ani în urmă. “Am început la ziua unui prieten, m-am apucat să sculptez într-o lubeniţă. Am rămas uimit ce am putut să fac. Încet-încet am început să-mi dedic tot mai mult timp pentru asta şi să-mi perfecţionez tehnica. Cum am tot fost pe afară, pe la diferite expoziţii şi concusuri internaţionale de gastronomie, am văzut ce se face pe acolo şi am învăţat. Astăzi, lăsând modestia la o parte, pot spune că sunt puţini în România care pot face ceea ce fac eu”, adaugă bucătarul. Secretul stă şi în uneltele profesionale pe care şi le-a achiziţionat în ultimii ani, precizează el.

De altfel, Marian este unul dintre puţinii bucătari care, la barurile de fructe, creează adevărate opere de artă, combinând legumele cu fructele. “Toată lumea lucrează doar cu fructe. Eu am vrut să fac ceva mai deosebit şi atunci am combinat anumite legume cu fructe şi cu ciocolată. Cu ridichiile lucrez cel mai bine. Pot să şi sculptez foarte uşor în ele şi le pot şi combina cu diverse fructe şi sortimente de ciociolată, ca să fie bune la gust, comestibile. De fapt, tot ce face eu e comestibil. Nu sunt doar lucrări de imagine”, povesteşte bănăţeanul. El mai spune că sunt diferite aranjamente la care lucrează chiar şi trei-patru ore.

Rochie de mireasă din legume şi fructe

Marian ne-a dezvăluit că unul dintre cele mai importante proiecte pe care le are este să facă o rochie de mireasă din legume şi fructe. Inedita lucrare va fi prezentată la unul dintre cele mai mari târguri de profil din ţară. “Va fi o lucrare mare, pentru care o să-mi dedic câteva zile. O adevărată operă de artă. Am să o fac şi vreau să o scot la licitaţie, la unul dintre marile târguri de nunţi. Iar banii care se vor încasa pentru ea o să vreau să fie donaţi pentru tratarea bolnavilor de cancer. Mama mea a murit de cancer şi vreau să fac acest gest să sprijin în acest fel pe cei care luptă cu această maladie”, susţine bucătarul bănăţean.

[ngg_images source=”galleries” container_ids=”17″ display_type=”photocrati-nextgen_basic_thumbnails” override_thumbnail_settings=”0″ thumbnail_width=”100″ thumbnail_height=”75″ thumbnail_crop=”1″ images_per_page=”30″ number_of_columns=”3″ ajax_pagination=”0″ show_all_in_lightbox=”0″ use_imagebrowser_effect=”0″ show_slideshow_link=”0″ slideshow_link_text=”[Show slideshow]” template=”/home/lugojean/public_html/wp-content/plugins/nextgen-gallery/products/photocrati_nextgen/modules/ngglegacy/view/gallery-caption.php” order_by=”sortorder” order_direction=”ASC” returns=”included” maximum_entity_count=”500″]

 

Citiţi mai departe
Click pentru comentarii

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Divertisment

Lugojenii, aşteptaţi la Retroparada Toamnei. Pot admira zeci de maşini de epocă

Publicat

în

Zeci de mașini de epocă, motociclete, microbuze și camioane, toate mai vechi de 30 de ani, vor fi expuse sâmbătă, 20 octombrie, în Piața Libertății. Bijuteriile pe patru roți vor putea fi admirate de pasionații de automobilism între orele 10 și 13.

Meridian 22 S.A. Luhoj

După expoziție, vehiculele istorice vor pleca în paradă pe principalele bulevarde ale orașului, cu destinația Muzeul Satului Bănățean de la Padurea Verde, unde va avea loc o vizită, iar de la ora 14 se va desfășura Șueta Colecționarilor.

De la manifestarea nu va lipsi lugojeanul Iulian Zaiba, deţinătorul celor mai multe autoturisme Dacia, din Banat. Acesta va prezenta o Dacia 1100 din 1971 şi două Dacia 1300 din 1977 şi 1978.

Aceasta este cea de-a șaptea ediție a Retroparadei Toamnei, care se desfășoară simultan în mai multe orașe din țară. Evenimentul este organizat la Timișoara de Filiala Timiș a Retromobil Club România.

Citiţi mai departe

Divertisment

Vizi Imre revine la English Pub, cu un concert de excepţie

Publicat

în

Vizi Imre revine la Lugoj, Colțul de Cultură de la English Pub, avându-l invitat pe la sfârțitul săptămânii viitoare. În 2012, Vizi Imre a impresionat cu talentul său atât juriul de vedete, cât și întreaga țară, în marea finală „Vocea României”, iar doi ani mai tâziu a participat la preselecția pentru Eurovision.

Meridian 22 S.A. Luhoj

Artistul compune muzică de teatru, de film și pentru reclame. Vizi Imre a compus o piesă de pe coloana sonoră a filmului „Bilion Star Hotel”, un lungmetraj românesc. 

Artistul a copilărit în judeţul Mureş, locul în care s-a filmat şi produs filmul, astfel că a fost prima alegere a regizorului Alecs Nastoiu şi a producătorului Ovidiu Vasu de a realiza coloana sonoră a peliculei. Piesa interpretată şi compusă de Vizi Imre poartă acelaşi nume ca filmul, “Billion Star Hotel”. Producţia a câştigat 12 premii în cadrul a 7 festivaluri, printre care premiul de “Cel mai bun film străin” la US Hollywood International Film Festival, “Best sound design” la Los Angeles Film Festival Awards, dar şi Best Music la EuroFilm Festival din Spania, plus alte 33 de nominalizări.

De data aceasta, Vizi Imre va concerta alături de Peter Sarosi, un artist talentat și  într-o continuă explorare a stilului său muzical, fapt care îl poziționează în rândul artiștilor inovatori și creativi ai scenei muzicale românești și care a urcat pe scenele unor festivaluri cunoscute de jazz precum Gărâna Jazz Festival sau Sibiu Jazz Festival.

Concertul de la English Pub va avea loc vineri, 26 octombrie, de la orele 20.

Citiţi mai departe

Divertisment

Găigană uriaşă, pregătită de şapte bucătari într-o tigaie de doi metri la Festivalul Papricaşului de la Buziaş

Publicat

în

A zecea ediţie a Festivalului Papricaşului şi Vinului va avea loc sâmbătă şi duminică, în Parcul Central din Buziaş.

Meridian 22 S.A. Luhoj

Organizatorii îi aşteaptă pe vizitatori şi cu o surpriză. Sebastian Paul, împreună cu Uica Mihai şi încă cinci bucătari vor găti o găigană uriaşă din 1001 de ouă, care va fi împărţită gratuit participanţilor.

“Omleta va fi pregătită într-o tigaie gigant cu un diametru de doi metri. Vor fi şapte bucătari invitaţi, iar partenerul nostru este Avia Agrobanat, care ne va pune la dispoziţie trei tipuri de ouă: ouă gălbenuş, ouă albuş şi ouă melanj.  Vom folosi ouă fără coajă! Cei de la Avia au o maşină de separat ouă şi sunt primii care au introdus această tehnologie în România. Ele vin în nişte cutii speciale şi va fi pentru prima dată când se vor folosi aceste ouă pentru o omletă gigant. Duminică, Bucătăria lui Paul pregăteşte patru ceaune de delicatese: fasole cu patru feluri de afumătură, varză cu ciolan, gulaş unguresc şi faimosul papricaş gătit în <<ceaunul de aur>>”, ne- a declarat Sebastian Paul, bucătarul care a venit cu iniţiativa omletei gigant şi este cunoscut pentru proiectul Bucătăria lui Paul, din Timişoara, în care găteşte alături de public.

Organizatorii festivalului au pregătit pentru sâmbătă, 13 octombrie, un spectacolul care va începe la ora 16, pe scena din Parcul Central urmând să urce Vest Phoenix Cover, Phaser, Ştefan şi Ana Maria Colombar, Aleksandar Aca Ilic şi Biljana Jevtic, Marinko Kokvic şi orchestra condusă de Misa Mijatovic.

A doua zi începe la ora 9, cu prepararea papricaşului. Între orele 14 şi 14,30 vor avea loc degustarea, jurizarea şi desemnarea câştigătorilor. De la ora 13 va începe a doua zi de spectacolul, pe scenă urmând să urce zeci de ansambluri folclorice şi artişti de muzică popular. În acest an va avea loc şi un show de iluzionism cu Lorenzo Cristian.

Citiţi mai departe
Publicitate

Cele mai citite

%d blogeri au apreciat: