Connect with us

Divertisment

Povestea bucătarului bănăţean care face adevărate opere de artă din fructe şi legume

Publicat

în

Marian Popovici, bănăţeanul cu sânge peruan, este unul dintre cei mai căutaţi bucătari din vestul ţării. S-a născut la Rudăria, în Caraş-Severin, dintr-o mamă româncă şi un tată peruan, care, însă, l-a părăsit după câteva luni. A fost crescut de către mama lui şi de bărbatul cu care s-a căsătorit ea, după câţiva ani.

Amândoi părinţii lui Marian au fost surdo-muţi, însă s-au străduit să-l ajute să-şi facă un rost în viaţă. Astăzi, Marian este Executiv Chef şi unul dintre bucătarii care, în ultimii ani, a obţinut zeci de premii la concursurile internaţionale de gătit, din întreaga lume.

Cele mai bogate aranjamente, la nunţile de romi

Marian este foarte des solicitat însă şi pentru o altă îndeletnicire a sa. Este unul dintre cei mai pricepuţi sculptori în fructe. În Banat, bucătarul a aranjat barurile de fructe sau candy-bar-urile pentru cele mai bogate nunţi.

“Cele mai mari mese de fructe le-am făcut la nunţile de romi din Timişoara. Ei pun foarte mult accent pe asta şi nu se uită la bani. Vor ca totul să fie cât mai spectaculos. De fiecare dată, îmi cer să fac ceva ieşit din comun, unicat, cu care să se mândrească. Lubeniţe şi pepeni sculptaţi, fructe combinate în cât mai multe moduri, cele mai exotice şi mai scumpe fructe”, povesteşte Marian Popovici.

Pasiune descoperită cu zece ani în urmă

Bucătarul bănăţean spune că pasiunea pentru sculptura în fructe a început cu aproape zece ani în urmă. “Am început la ziua unui prieten, m-am apucat să sculptez într-o lubeniţă. Am rămas uimit ce am putut să fac. Încet-încet am început să-mi dedic tot mai mult timp pentru asta şi să-mi perfecţionez tehnica. Cum am tot fost pe afară, pe la diferite expoziţii şi concusuri internaţionale de gastronomie, am văzut ce se face pe acolo şi am învăţat. Astăzi, lăsând modestia la o parte, pot spune că sunt puţini în România care pot face ceea ce fac eu”, adaugă bucătarul. Secretul stă şi în uneltele profesionale pe care şi le-a achiziţionat în ultimii ani, precizează el.

De altfel, Marian este unul dintre puţinii bucătari care, la barurile de fructe, creează adevărate opere de artă, combinând legumele cu fructele. “Toată lumea lucrează doar cu fructe. Eu am vrut să fac ceva mai deosebit şi atunci am combinat anumite legume cu fructe şi cu ciocolată. Cu ridichiile lucrez cel mai bine. Pot să şi sculptez foarte uşor în ele şi le pot şi combina cu diverse fructe şi sortimente de ciociolată, ca să fie bune la gust, comestibile. De fapt, tot ce face eu e comestibil. Nu sunt doar lucrări de imagine”, povesteşte bănăţeanul. El mai spune că sunt diferite aranjamente la care lucrează chiar şi trei-patru ore.

Rochie de mireasă din legume şi fructe

Marian ne-a dezvăluit că unul dintre cele mai importante proiecte pe care le are este să facă o rochie de mireasă din legume şi fructe. Inedita lucrare va fi prezentată la unul dintre cele mai mari târguri de profil din ţară. “Va fi o lucrare mare, pentru care o să-mi dedic câteva zile. O adevărată operă de artă. Am să o fac şi vreau să o scot la licitaţie, la unul dintre marile târguri de nunţi. Iar banii care se vor încasa pentru ea o să vreau să fie donaţi pentru tratarea bolnavilor de cancer. Mama mea a murit de cancer şi vreau să fac acest gest să sprijin în acest fel pe cei care luptă cu această maladie”, susţine bucătarul bănăţean.

[ngg_images source=”galleries” container_ids=”17″ display_type=”photocrati-nextgen_basic_thumbnails” override_thumbnail_settings=”0″ thumbnail_width=”100″ thumbnail_height=”75″ thumbnail_crop=”1″ images_per_page=”30″ number_of_columns=”3″ ajax_pagination=”0″ show_all_in_lightbox=”0″ use_imagebrowser_effect=”0″ show_slideshow_link=”0″ slideshow_link_text=”[Show slideshow]” template=”/home/lugojean/public_html/wp-content/plugins/nextgen-gallery/products/photocrati_nextgen/modules/ngglegacy/view/gallery-caption.php” order_by=”sortorder” order_direction=”ASC” returns=”included” maximum_entity_count=”500″]

 

Citiţi mai departe
Click pentru comentarii

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Divertisment

Doru Octavian Dumitru, spectacol de comedie la Lugoj

Publicat

în

Unul dintre cei mai renumiți comedianți ai României poposește la Lugoj în acest weekend, pentru un spectacol de stand-up comedy ca în filme. Doru Octavian Dumitru este un One Man Show care invită, prin spectacolele sale, la destindere și terapie prin râs.

Artistul reușește, prin temele abordate, să îi surprindă plăcut pe toți cei care vin să petreacă o seară relaxantă alături de el. Despre Doru, publicul spune că este un om de calitate, căruia îi place să vadă zâmbete pe fețele oamenilor și care se bucură să audă râsul publicului prezent.

Evenimentul va avea loc sâmbătă, 8 decembrie, începând cu orele 20, la Grand Corso. Prețul biletului este de 35 de lei de persoană, sau 40 de lei dacă este  cumpărat în seara evenimentului. Rezervările se pot face și telefonic, la 0737.896.110 sau direct la cafeneaua Grand Corso.

Citiţi mai departe

Divertisment

Un lugojean va mânca cei mai iuți 10 ardei iuți din lume

Publicat

în

Concurs de mancat ardei iuti organizat la D`arc Cafe din Timisoara

Fie că îți lasă gura apă sau nu când auzi de ardeii iuți, cert este că un lugojean va gusta din toți cei mai iuți 10 ardei de pe glob. Încercarea nu va fi una prea ușoară, pentru că cei mai iuți ardei dintre cei iuți sunt… ei bine, extrem de iuți!

Lugojeanul, care probabil că nu va fi singurul din orașul de pe Timiș care va participa la încercare, va da tot ce are mai bun din el pentru a face față celor 10 ardei din Iad în cadrul concursului Chilli Eating Contest, programat sâmbătă, 27 octombrie, în curtea interioară de la localul D’arc. Doar 30 de alți fani ai ardeiului iute vor lua parte la concurs.

“Este pentru prima dată când particip și sincer am ceva emoții. Am încercat unii ardei foarte iuți cum este bhut jolokia, care are peste 1.000.000 de unități pe scara de iuțeală Scoville. Cel mai iute ardei are însă 1.5 milioane de unități, așa că… vedem ce putem face”, a declarat pentru Lugojeanul.ro Emil, lugojeanul care a decis să ia parte la concurs.

Cele zece tipuri de ardei iuți pe care concurenții vor trebui să îi mestece și înghite sunt jalapeno, cherry bomb, serrano, lemon drop, cayenne red, purple haze, cayenne golden, habanero orange, fatalli white, habanero chocolate, naga bhut jolokia și carolina reaper, catalogat ca având 1.590.300 de unități pe scara Scoville.

Citiţi mai departe

Divertisment

Cinematograful din Lugoj a vândut peste 100.000 de bilete

Publicat

în

Cifră importantă atinsă de cinematograful din Lugoj în această perioadă. În urmă cu câteva zile a reușit să vândă biletul cu numărul 100.000 la trei ani și jumătate de la inaugurare. De pe 9 aprilie 2015, atunci când cinematograful își deschidea porțile cu primele proiecții ale peliculei “Insurgent”, zeci de mii de spectatori au cumpărat bilete și au ales să vadă cele mai noi apariții în orașul de pe Timiș.

“Suntem al doilea cinematograf din țară în lista cinema-urilor care nu fac parte din lanțurile mari. Am vândut peste 100.000 de bilete și ne bucurăm că lugojenii aleg să vadă filmele noi la ei în oraș, nu la Timișoara”, a declarat pentru Lugojeanul.ro primarul Francisc Boldea.

Cinematograful dispune de două săli de spectacole cu 96 și 60 de locuri, cu posibilități de redare 3D. La intrarea în incintă există o stație pentru popcorn, răcoritoare și dulciuri.

Cinematograful funcționează de joi până duminică și are în program două sau trei filme pe zi. Prețul biletelor este de 10 lei pentru filmele fără 3D și respectiv 15 pentru cele 3D. Cinematograful oferă reduceri de 50% pentru copii, elevi, studenți și pensionari.

Citiţi mai departe

Cele mai citite

%d blogeri au apreciat: