Connect with us

Actualitate

Pesta porcină africană, confirmată la doi pași de Lugoj

Publicat

în

Cazul de suspiciune de pestă porcină africană, descoperit la doi pași de Lugoj, a fost confirmat oficial de către autorități. Anunțul a venit la doar câteva ore după ce autoritățile locale au alertat Autoritatea Naţională Sanitară. Din cauza bolii, 20 de porci de la Belinț și Bârna au fost eutanasiați. Pesta porcină a fost confirmată, iar acum autoritățile iau în calcul toate măsurile ce se pot pune în aplicare.

RETIM

Acesta este comunicatul de presă transmis de către ANSVSA:

“În data de 28.01.2018 a fost confirmată prezența virusul pestei porcine africane la porcii din gospodării din județele Timiș și Arad. În cazul județului Timiș prezența viruslui PPA a fost confimată într-o gospodările din localitatea Belinț. În județul Arad confirmarea virusului s-a făcut într-o gospodărie din orașul Arad.

Autoliv angajează

În urma confirmării diagnosticului, serviciile veterinare au intervenit de urgență. Gospodările afecate a fost plasată sub supraveghere oficială. Au fost aplicate măsuri de restricție pentru circulația persoanelor, animalelor, a produselor, subproduselor și a mijloacelor de transport, precum și dezinfecția exploatației.

Din investigațiile preliminare, animalele din cele două județe proveneau de la o persoană din Bihor. În ambele cazuri porcinele nu erau identificate cu crotalii auriculare şi nici însoţite de documente sanitare veterinare. Medicii veterinari din circumscripţiile respective nu au fost anunţaţi de aceste tranzacţii, fapt ce constituie o încălcare gravă a legislaţiei.

Cercetările continuă

Cazul se află în continuare în cercetarea autorităţilor sanitare veterinare judeţene şi ale organelor de poliţie. Investigaţiile vor continua şi în zilele următoare. Pentru a preveni răspândirea bolii, Centrele Locale de Combatere a Bolilor au adoptat planul de măsuri privind controlul, combaterea şi eradicarea pestei porcine africane.

D.S.V.S.A. Timiş și Arad reiau solicitările către crescătorii de porcine, să nu procedeze la achiziţii de porcine neidentificate prin crotalii şi fără a fi însoțite de documentele sanitare veterinare obligatorii. Orice mişcare  a porcinelor, din exploataţiile de origine către alte locaţii, se poate efectua doar după anunţarea, în prealabil, a medicului veterinar din circumscripţia sanitară veterinară locală. Orice caz de moarte sau îmbolnăvire al animalelor din gospodărie trebuie adus imediat la cunoştinţa autorităţilor sanitare veterinare.

Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor, solicită sprijinul şi înţelegerea cetăţenilor pentru respectarea măsurilor de prevenire şi combatere a bolii, având în vedere gravitatea acesteia şi consecinţele economice deosebit de grave generate de apariţia ei.

Facem precizarea că pesta porcină africană nu afectează omul, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, singurele specii afectate fiind porcii domestici şi mistreţii.”

În astfel de cazuri, dacă autoritățile nu vor găsi altă soluție, se va proceda la sacrificarea a mii de porci din gospodăriile satelor afectate și ale celor din jur. Astfel mii de porci ar putea fi eutanasiați în următoarele săptămâni în Timiș și în județele vecine.

Click pentru comentarii

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

O femeie din Lugoj șantaja un bărbat că ar fi violat o minoră. Polițiștii au prins-o în flagrant când primea o sumă mare de bani

Publicat

în

La data de 23 februarie 2024, polițiștii Biroului de Investigații Criminale din cadrul Poliției municipiului Lugoj au fost sesizați cu privire la faptul că un bărbat, în vârstă de 63 de ani, ar fi fost șantajat cu privire la denunțarea acestuia pentru comiterea unui pretins viol asupra unei minore.

În fapt, un bărbat în vârstă de 23 de ani și soția acestuia în vârstă de 30 de ani, l-ar fi șantajat în schimbul unor sume de bani, pe un bărbat, în vârstă de 63 de ani, cu denunțarea la Poliție pe motiv că acesta ar fi comis un viol asupra unei minore, fapt dovedit ca nereal.

La data de 16 aprilie 2024, în jurul orei 12:00, femeia a fost surprinsă în flagrant de polițiștii lugojeni după ce a primit suma de 10.000 de lei de la persoana vătămată.

Banii au fost restituiți persoanei vătămate, iar femeia a fost condusă la audieri, fiind reținută pentru 24 de ore și introdusă în Centrul de Reținere și Arestare Preventivă din cadrul IPJ Timiș.

Azi, 17 aprilie 2024, magistrații au dispus măsura controlului judiciar pentru 60 de zile. Cercetările continuă pentru stabilirea întregii situații de fapt.

RETIM

Citiţi mai departe

Actualitate

VIDEO Șefii de post de la Racovița și Fibiș au salvat viața a două persoane, în aceeași zi

Publicat

în

La data de 16.04.2024, în jurul orei 9:35, în timp ce șeful de post al comunei Racovița se deplasa către Lugoj, a observat o persoană aflată pe punctul de cădere de pe o bancă în fața unei unități comerciale din localitatea Ficătari. Polițistul a oprit de îndată și i-a acordat primul ajutor bărbatului, în vârstă de 53 de ani, executându-i manevre de resuscitare până la sosirea ambulanței.

În prezent persoana este în viață, fiind internată la Spitalul Municipal Lugoj pentru acordarea îngrijirilor medicale de specialitate.

Tot marți, 16 aprilie, a avut loc un eveniment care ar fi putut avea un final nefericit, dar acest lucru nu s-a întâmplat datorită intervenției unui polițist. În jurul orei 11:30, un apel la 112 anunța că în localitatea Fibiș, o femeie a căzut în fântâna din curtea locuinței.

Șeful de post s-a deplasat de urgență la locul indicat, iar până la sosirea pompierilor și ambulanței femeia, în vârstă de 50 de ani, a fost scoasă de către polițist și de mai mulți localnici. Intervenția rapidă și conclucrarea tuturor persoanelor au generat un final fericit la acest eveniment, femeia fiind în afara oricărui pericol.

RETIM

Citiţi mai departe

Actualitate

VIDEO Percheziții la traficanți de droguri care acționau în Lugoj și București. Indivizii făceau parte dintr-o rețea internațională

Publicat

în

La data de 17 aprilie 2024, polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Timișoara, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Timișoara, pun în aplicare 9 mandate de percheziție domiciliară, în județul Timiș și municipiul București, într-un dosar privind săvârșirea infracțiunilor de constituirea unui grup infracțional organizat și trafic de droguri de mare risc.

Din cercetări a reieșit că, începând cu anul 2022 și până în prezent, 5 persoane, acționând în cadrul unei structuri infracționale organizată pe niveluri ierarhice, ar fi procurat, deținut și comercializat, în mod repetat, heroină (drog de mare risc), către consumatori din municipiile Lugoj și București, pe parcursul investigațiilor fiind documentate 15 asemenea tranzacții.

Audierile se vor desfășura la sediul Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Timișoara.

Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcția Operațiuni Speciale din Poliția Română.

Acțiunea se realizează cu sprijinul polițiștilor Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate București – Serviciul Antidrog, Brigăzii Autostrăzi, Direcției de Poliție Transporturi și al jandarmilor din cadrul Grupării Mobile de Jandarmi Timișoara și Brigăzii Speciale de Intervenție a Jandarmeriei.

RETIM

Citiţi mai departe

Actualitate

Două zile de acțiuni desfășurate de Agenția Națională Antidrog, la Lugoj și Timișoara

Publicat

în

În zilele de 13 și 14 aprilie a.c., în intervalul orar 20:00 – 00:00, poliţiştii rutieri, împreună cu polițiști ai Biroului de Analiză și Prevenire a Criminalității, polițiști ai Biroului Siguranță Școlară, împreună cu reprezentanți ai Agenției Naționale Antidrog – Centrul de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Timișoara au acţionat pe raza municipiului Timișoara, precum și pe raza municipiului Lugoj pentru informarea cetățenilor și a elevilor cu privire la consecințele consumului de substanțe psihoactive, cât și pentru prevenirea și combaterea cauzelor generatoare de accidente rutiere.

Alături de polițiștii timișeni, specialiștii Centrului de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Timiș, le-au oferit ocazia cetățenilor și tinerilor de a încerca „ochelarii de droguri”, ce simulează o gamă largă de efecte care pot fi declanşate de consumul de droguri, precum şi „ochelarii de alcool” care simulează o intoxicaţie cu alcool, oferind totodată și recomandări preventive cu privire la riscurile consumului de substanțe în general și la volan, în particular.

De asemenea, conducătorilor auto li s-au reamintit modificările codului rutier, aceștia fiind instruiți cu privire la faptul că persoana care conduce un autovehicul fără a deține permis de conducere, ori sub influența alcoolului sau a substanțelor psihoactive, care a provocat un accident rutier soldat cu decesul unei persoane va face închisoare cu executare.

Totodată, tinerilor le-a fost prezentat laboratorul de educație rutieră, dotarea acestuia, precum și aspecte din legislația rutieră. Astfel, aceștia s-au putut familiariza cu regulile de circulație pe drumurile publice.

În cadrul activităţilor desfăşurate, polițiștii au efectuat un număr de 110 testări privind consumul de alcool la volan, 50 de testări de testări cu aparatul DrugTest și au aplicat 35 de sancţiuni la regimul circulaţiei rutiere.

Poliţiştii rutieri vor continua activităţile specifice, pentru contracararea aspectelor negative din trafic și prevenirea accidentelor de circulație.

RETIM

Citiţi mai departe

Cele mai citite