Connect with us

Social

“Mic Dejun la Margina” devine oficial brand turistic

Publicat

în


Celebrul “Mic Dejun la Margina” devine oficial brand turistic. Evenimentul care atrage turiști din toată România și din străinătate este acum într-un fel oficializat, mai ales datorită popularității de care se bucură.

RETIM

Mai exact, toate produsele și locațiile pe care turiștii le vizitează în cadrul unui mic dejun în satul timișean s-au aliat sub un brand turistic propriu, “Mic Dejun la Margina”. Cu ajutorul proiectului, turiștii care vizitează satul au parte de plimbări cu o căruță trasă de cai, vizite la bisericile din sat, precum și degustări de produse tradiționale, pâine făcută în casă, brânzeturi, mezeluri, miere de stup, gemuri și țuică.

Micul dejun servit la Margina a devenit astfel simbolul absolut al turismului rural timișean. Produsele care vor fi vândute din gospodăriile din Margina vor putea fi identificate mult mai ușor astfel, urmând să poarte etichetele specifice brandului nou lansat.

Autoliv angajează

“Imaginea pentru brandul turistic Mic Dejun la Margina a fost aleasă folosind, pe de o parte, elemente imagistice deja consacrate de promovare a gastronomiei locale, iar pe de altă parte, elemente din portul popular al locului, preluate de pe costume populare vechi de peste 100 de ani, dar și elemente de etnografie din gospodăriile locale. Simbolul va putea fi folosit pe toate produsele pe care producătorii locali din zonă le oferă turiștilor atunci când ajung la Margina și în prezent putem aminti de miere, produse lactate, brânză și cașcaval, magiun, răchie, legume și fructe specifice zonei, lavandă, săpun de casă și altele”, scrie într-un comunicat de presă Asociația pentru Promovarea și Dezvoltarea Turismului în județul Timiș.

Turiștii vin la Margina din toată lumea

Ionel Costa, primar la Margina, a declarat pentru presă că numărul turiștilor care îi vizitează comuna a crescut foarte mult în ultimii ani.

“De la 25 de turiști, am ajuns la peste 2.000 de turiști care ne-au vizitat comuna. Credem că este o mare reușită și consider că experiența de la Margina poate fi extinsă și la alte comune. Din păcate, nu avem o pensiune în comună, iar turiștii sunt nevoiți să meargă să se cazeze la Făget sau Tomești. Este bine să ai o pensiune în zonă, unde să poți să primești pe cineva, turiștii să și rămână o noapte sau două la noi”, a precizat Ionel Costa.

Damaris Sivu este responsabila cu Infocentrul Turistic Margina. Aceasta primește vizitatorii la centru, de unde, după ce primesc câteva detalii, pornesc la plimbare de obicei cu căruța trasă de cai, pe jos sau cu bicicletele.

“Majoritatea vin pentru plimbarea cu căruța. Noi le propunem două trase. Unul care pleacă din Margina spre Sintești, avem două opriri la o gospodărie și la Muzeul Satului din Sintești. Apoi, pe un drum de țară mergem la Zorani, ne întoarcem la Margina, vizităm biserica de lemn și finalizăm cu prânzul la stână. Celălalt traseu este din Margina spre Coșteiu de Sus, cu căruța călătoria este de vreo oră și ceva. După ce ajung la Coșteiu de Sus, turiștii se pot bucura de natură, pot să petreacă mai mult timp în aer liber”, a explicat Damaris Sivu.

Click pentru comentarii

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Social

Cum să îți educi copiii în era tehnologiei. Conferință pe o temă de mare actualitate la Biserica „Harul” din Lugoj

Publicat

în

Biserica Baptistă „Harul” din Lugoj organizează sâmbătă 20 aprilie 2024 de la ora 18.00 o conferință dedicată părinților care vor să știe cum să își educe copiii în era tehnologiei. Conferința va fi susținută de profesorul Emanuel Țundrea, pastor și doctor în inginerie software.

RETIM

Specialiștii care au studiat modul în care copiii sunt influențați de tehnologie au constatat că în momentul de față creierul unui copil este forțat să proceseze în doar șase ani un volum de informații pe care creierul părinților l-a procesat în 40 de ani.

În același timp, inteligența artificală face ca sistemele de recomandare să fie tot mai eficiente, iar puterea de seducție a rețelelor sociale și a jocurilor video să fie tot mai mare. Specialistul în tehnologie va explica ce discipline trebuie să dezvolte părinții și ce discipline trebuie să dezvolte apoi în copiii lor.

Autoliv angajează

Emanuel Țundrea s-a alăturat în 2001 echipei didactice și de cercetare a Universității Emanuel din Oradea, unde predă și în prezent. În 2009 a primit titlul de doctor în inginerie software de la Universitatea Politehnica din Timișoara în cotutelă cu Universitatea din Nisa și Sophia-Antipolis, Franța, iar în 2011 master în teologie pastorală de la Universitatea Emanuel din Oradea.
Din 2010 este membru al Cambridge Scholars Network și, de asemenea, membru în comitetul de conducere al European Leadership Forum.

În 2021 a fost bursier Fulbright Visiting Scholar la Universitatea Biola din USA pentru o cercetare în domeniul bioinformaticii: dezvoltarea unor algoritmi de identificare a genelor orphan, iar acum construiește modele de inteligență artificială care să ajute la identificarea genelor orphan și a funcțiilor acestora.

Citiţi mai departe

Social

Cât de sănătoasă e carnea puilor crescuți în fermele din România. Rezultatele studiului efectuat în sectorul avicol

Publicat

în

Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentelor (EFSA) a publicat recent un raport oficial despre controalele efectuate în sectorul avicol din România în 2022. Autoritățile românești au prelevat un număr total de 2.721 de probe din sectorul avicol, a cărui producție a însumat 522.205 tone de carne de pasăre. Rezultă 1,04 probe la fiecare 200 de tone carne de pui, producție românească, arată Ziare.com.

RETIM

Potrivit raportului EFSA, din cele 2.751 de probe prelevate și analizate în România, o singură probă a fost neconformă: au fost detectate reziduuri ale unui produs antibiotic numit „Sum of enrofloxacin and ciprofloxacin”.

În Ghidul Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) actualizat în 2020, enrofloxacin-ul este menționat la categoria B („RESTRICT”), DE RESTRICȚIONAT, ceea ce înseamnă utilizarea acestui medicament veterinar cu anumite restricții privind aplicarea și dozajul.

Autoliv angajează

Cel mai probabil, proba în cauză a conținut reziduuri de antibiotice peste nivelul maxim admis. Proporția este de 100 ml/100 mg, soluție orală, 10 mg enrofloxacină per kg greutate corporală.

Datele analizate de autoritățile naționale, din fiecare stat membru, au fost transmise Autorității Europene pentru Siguranța Alimentelor (EFSA), care le-a centralizat și a întocmit un raport sintetic publicat recent pe site-ul instituției, care poate fi citit aici.

Citiţi mai departe

Social

Gazul care ne ucide. În vestul țării se înregistrează concentrații îngrijorătoare

Publicat

în

Cancerul pulmonar este una dintre cele mai întâlnite cauze ale deceselor cauzate de cancer, cu un procent de 18,2%. Deşi acest cancer este considerat în mod tradiţional ca fiind o ”boală a fumătorilor”, un procent surprinzător de 15-20% din cancerele pulmonare nou diagnosticate apar la persoane care nu au fumat niciodată, multe dintre acestea având între 40 şi 50 de ani.

RETIM

Specialişti din Statele Unite spun că această creştere îngrijorătoare a numărului de cazuri de cancer pulmonar la nefumători este cel mai probabil legată de expunerile mari şi pe termen lung la gazul radon, arată Ziare.com

Acest gaz incolor şi inodor este emis prin descompunerea materialelor radioactive care se găsesc în mod natural în solul din întreaga lume. Radonul poate intra în case prin crăpăturile din podele, pereţi şi fundaţie. Când se acumulează în interior, radonul poate deveni o problemă de sănătate serioasă. Inhalarea acestuia poate creşte riscul de cancer pulmonar.

Autoliv angajează

Gazul poate să persiste şi să se acumuleze în casele şi în plămânii oamenilor în mod silenţios, în absenţa unui test de depistare a acestuia.

Agenţia Internaţională pentru Studiul Cancerului (IARC) clasifică radonul ca fiind principalul agent de mediu cancerigen pentru populaţie.

La rândul său, Organizaţia Mondială a Sănătăţii numeşte radonul ca fiind principala cauză de cancer pulmonar în rândul nefumătorilor, respectiv a 2-a cauză de risc pentru fumatori, şi estimează că provoacă între 3% şi 14% din toate cancerele pulmonare dintr-o ţară, în funcţie de nivelul mediu naţional de radon şi de prevalenţa fumatului. Ca atare, combinaţia dintre expunerea la radon şi fumat este extrem de toxică pentru plămâni.

Cele mai expuse zone la radon din România

În multe ţări, inclusiv în Europa şi în România există ghiduri şi reglementări pentru măsurarea şi controlul nivelurilor de radon în clădiri, cu scopul de a proteja sănătatea publică.

Potrivit evaluării europene, România se situează printre primele poziţii în Europa cu privire la valoarea medie raportată pentru concentraţiile de radon măsurate în aerul interior (Cinelli et al., 2019), din perspectiva riscului de radon în clădiri.

Prin Directiva 59 Euratom a Comisiei Europene din 2013, România, împreună cu toate statele membre ale Uniunii Europene, are obligaţia de a monitoriza şi de a raporta nivelurile de radioactivitate, şi implicit de a lua o serie de măsuri de protecţie împotriva expunerii la radonul din interiorul locuinţelor şi al locurilor de muncă, prin Metodologia pentru determinarea concentraţiei de radon în aerul din interiorul clădirilor şi de la locurile de muncă, din 27 iulie 2023.

Universitatea Babeş-Bolyai (UBB), cu rezultate ştiinţifice solide în domeniu, bazate pe o experienţă de peste 30 de ani de cercetare şi recunoscute de către CNCAN (Comisia Naţională pentru Controlul Activităţilor Nucleare), face măsurători ale radonului.

Cercetătorii UBB au tras un semnal de alarmă asupra riscului crescut în România

Echipa de la UBB cercetează efectele radonului de mai bine de 20 de ani şi spune că a ridicat numeroase semnale de alarmă, mai ales în ultimii ani, legate de nivelul crescut de radon din clădirile publice cum sunt grădiniţele şi şcolile.

Potrivit specialiştilor clujeni, valori crescute de radon, gaz radioactiv care produce cancer pulmonar şi leucemie, apar în mai multe judeţe din ţară. Harta realizată la UBB a fost încărcată şi pe Atlasul European de Radon.

În România, 16 judeţe înregistrau niveluri de concentraţie ale radonului care depăşeau pragul admis. Aceste judeţe sunt: Alba, Arad, Bihor, Bistriţa-Năsăud, Braşov, Caraş-Severin, Cluj, Covasna, Harghita, Hunedoara, Maramureş, Mureş, Sibiu, Sălaj, Satu Mare şi Timiş.

Media aritmetică a concentraţiei de radon în aceste zone este de aproape 3 ori mai mare decât media naţională. Vestul țării este regiunea cea mai expusă la creşteri ale nivelului de radon din aer, dar şi marile centre urbane, cum ar fi: Bucureşti, Iaşi, Timişoara şi Constanţa, sunt considerate zone cu un risc ridicat.

Citiţi mai departe

Social

S-a adoptat legea funcționării sălilor de jocuri de noroc. Care sunt localitățile unde vor fi interzise

Publicat

în

Parlamentul României a adoptat marți o nouă lege care marchează o schimbare semnificativă în reglementarea jocurilor de noroc, interzicând funcționarea sălilor de joc și a pacanelelor în localitățile cu mai puțin de 15.000 de locuitori.

RETIM

Inițiativa a fost prezentată în plenul Camerei Deputaților de către social-democratul Alfred Simonis, care a insistat asupra importanței acestei măsuri pentru a proteja comunitățile locale. Simonis a subliniat că industria jocurilor de noroc, în special pacanelele, are un impact negativ asupra familiilor și societății în ansamblu, provocând daune considerabile.

„Industria jocurilor de noroc, industria păcănelelor, va suferi prima mare înfrângere în Parlamentul României. Voi convoca patru comisii în paralel cu şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor, pentru a dezbate, în regim de urgenţă, prima lege împotriva industriei păcănelelor, această industrie care distruge familii şi care face extrem de de mult rău României (…) Astăzi vom da prima mare lovitură industriei jocurilor de noroc. O facem din scurt, de pe azi pe azi, astfel încât să producem o mare surpriză şi să facem un mare bine României”, a menţionat Alfred Simonis, precizând că toate amendamentele au fost depuse în această dimineaţă.

Autoliv angajează

Conform noilor modificări legislative, sălile de joc și aparatele de tip slot-machine vor trebui mutate în afara localităților cu mai puțin de 15.000 de locuitori.

„Este o ipocrizie fără margini să vă prefaceți că vreți să opriți acest flagel prin punere la vot a unei ordonanțe care este în vigoare și la care ați modificat unele lucruri, multe dintre ele cerute chiar de industria păcănelelor. Industria păcănelelor a venit la voi pesediștilor și liberalilor și v-a spus că vor să cheltuie mai puțin pe outdoor și astfel îi obligați și ați limitat outdoorul pentru păcănele la maxim 35 metri patrați. Câți din milioanele alea economiste din outdoor vi se întorc domnule Ciolacu și domnule Ciucă? Sunteți părtași la distrugerea a zeci de mii de familii din România, e praf în ochi dacă interziceți păcănelele doar în localitățile sub 15.000 de locuitori. E bătaie de joc la adresa opoziției creie nu i-ați permis să dezbată amendamentele anunțat cu 10 minute înaintea ședineți de plen”, a acuzat de la tribună deputatul USR, Ionuț Moșteanu.

Proiectul de lege urmează să fie transmis președintelui Klaus Iohannis pentru promulgare, după ce a fost adoptat de Camera Deputaților.

Citiţi mai departe

Cele mai citite