Connect with us

Lugoj

Lotul 2 al autostrazii Lugoj-Timisoara aduce firmelor milioane de euro… inainte de inceperea lucrarilor

Publicat

în

20140108_102049Înainte de a pune măcar un metru pătrat de asfalt pe viitoarea autostradă Lugoj-Timișoara, lotul 2 și ultimul care va lega complet orașul nostru de Capitala Banatului, Compania Națională de Autostrăzi și Drumuri Naționale din România a decontat deja italienilor de la Tirrena Scavi o factură de peste 17 milioane de euro. Cum se poate așa ceva? Cu un contract semnat la început de decembrie 2013, asocierea de firme va primi în total 423,3 milioane de lei fără TVA, banii plătiți deja de CNADNR reprezentând doar o mică parte din prețul final și constând doar în proiectarea traseului viitorului tronson.

Surse din cadrul Companiei de Autostrăzi au declarat pentru sursazilei.ro că factura reprezintă aproximaitv 17% din valoarea totală a contractului. „Factura reprezintă un avans pentru proiectare, organizare de șantier, achiziția de materiale și începerea lucrărilor la aproximativ 25,6 km de autostradă între Timișoara și Lugoj”, au precizat sursele citate. Autostrada Timișoara-Lugoj este finanțată în proporție de 85% din fonduri europene nerambursabile, diferenţa de 15% fiind asigurată de la bugetul de stat.

Nu este singurul caz în care facturile se decontează înainte de începerea lucrărilor. Anul trecut, la sfârșitul lunii noiembrie, Tehnostrade, patronată de regele șoselelor Dorinel Umbrărescu, a decontat o factură de peste 17 milioane de euro ce a reprezentat un avans pentru lotul 4 al autostrăzii Lugoj-Deva. La fel au făcut și italienii de la Salini, constructori ai lotului 2 al autostrăzii Lugoj-Deva, care au primit în avans aproximativ 104 milioane de lei înainte de a-și instala măcar șantierele.

sursa foto: arhiva LUGOJEANUL.ro (autostrada A6, legătura centurii Lugojului cu autostrada Lugoj-Deva până la Păru)

Click pentru comentarii

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Lugoj

De ce s-au oprit brusc lucrările la noua zonă pietonală din Piața „Drăgan” din Lugoj

Publicat

în

Sistare inexplicabilă a lucrărilor de la noua zonă pietonală a Lugojului. De mai bine de o săptămână, lucrările în zonă au fost oprite fără nicio explicație, chiar dacă muncitorii mai aveau de pus cel mult câțiva metri de dale până să finalizeze lucrarea. Oprirea lucrărilor a fost observată de către locuitorii din zonă, care au semnalat fenomenul pe rețelele sociale.

“Aș dori și eu o explicație plauzibilă pentru faptul că de mai bine de o săptămână au sistat lucrările la zona pietonala. Cum să te împiedici pe ultima sută de metri? Pardon, pe ultimii 3 metri pătrați. Ați dat cu palma la rahat”, scrie revoltat Andrei Puținelu pe Facebook.

Lugojeanul a stat de vorbă cu reprezentanții Primăriei Lugoj.

“Aceeași firmă care lucrează acolo pune și bordurile pe Rarău și Mărășești, și ca să poată să asfalteze acolo, s-au mutat pentru câteva zile acolo. După ce termină acolo vor reveni pe centru și vor termina, și așa au termen până în octombrie. Mai au de făcut 10% din lucrare”, a declarat pentru Lugojeanul.ro Francisc Boldea, primarul orașului Lugoj.

Investiția pentru noua zonă pietonală se ridică la aproape un milion de lei.

sursa foto: Facebook.com

Citiţi mai departe

Lugoj

Satul de lângă Lugoj în care ruga se ține o dată pe săptămână

Publicat

în

O dată pe an, în majoritatea satelor de lângă Lugoj are loc o rugă a sătenilor. Sărbătorită de obicei odată cu hramul bisericilor din comune, rugile au ca scop aducerea laolaltă a rudelor și prietenilor localnicilor, în jurul unei mese cu preparate tradiționale. Mai apoi, se pleacă spre rugă, acolo unde invitații petrec prin dansuri și voie bună până seara târziu.

Aceste evenimente au loc o dată pe an, însă într-un sat de lângă Lugoj, ruga, sau cel puțin o variantă mai restrânsă a sărbătorii, are loc cel puțin o dată pe săptămână. Este vorba despre satul Margina, acolo unde în zilele de weekend se organizează mese îmbelșugate, mici puneri în scenă a unor dansuri sau cântări populare, precum și alte activități care să-i facă pe invitați să simtă din bucuriile locului.

Invitații sunt și ei de seamă, turiști din toate colțurile lumii, din Europa, America, Asia și chiar Africa.

Citește continuarea pe Ghidul Banatului.

Citiţi mai departe

Lugoj

Mamă și fiu, dispăruți dintr-un sat de lângă Lugoj. Familia a apelat la polițiști să-i găsească

Publicat

în

Poliţiştii Serviciului de Investigaţii Criminale efectuează verificări în vederea depistării unei femei, de 34 de ani, dispărută de pe raza localității Honorici, județul Timiș. La data de 07 august a.c., poliţiştii Serviciului de Investigații Criminale au fost sesizaţi despre dispariţia unei femei, de 34 de ani, din Honorici. La data de 05 august a.c., TROCAN PETRONELA ar fi plecat de la domiciliul său din localitatea Honorici, iar până în prezent nu a mai revenit.

Semnalmente: înălțime 1.60-1.65 m, 60-65 kg, păr șaten cu șuvițe blonde, ochii negri, ten alb. La data dispariției, femeia purta un tricou roșu și pantaloni scurți, gri și șlapi colorați.

După o săptămână, poliţiştii Serviciului de Investigații Criminale au fost sesizaţi despre dispariţia unui minor, de 16 ani, din Honorici. La data de 14 august a.c., în jurul orei 04:00, fiul femeii dispărute, TROCAN NICOLAE PETRONEL ar fi plecat de la domiciliul său din localitatea Honorici, iar până în prezent nu a mai revenit.

Semnalmente: înălțime 1.50-1.60 m, 50-55 kg, păr șaten, ochii căprui, ten alb. La data dispariției, minorul purta un tricou negru și pantaloni de trening gri.

Oricine poate oferi detalii cu privire la persoanele dispărute sunt rugate să apeleze Serviciul de Urgenţă 112 sau să contacteze cea mai apropiată unitate de poliţie.

 

Citiţi mai departe

Cele mai citite