Connect with us

Social

“Iarba pârloagelor” continuă să-i îmbolnăvească pe români. La Lugoj e pe toate drumurile

Publicat

în

FOTO arq.ro

August şi septembrie sunt lunile în care ambrozia, cunoscută şi sub denumirea de “iarba pârloagelor”, care creşte pe marginea drumurilor, a căilor ferate şi pe terenurile neîngrijite, face ravagii, pentru că e în perioada de înflorire, când produce mari cantităţi de polen.

Honeywell

De altfel, o singură plantă poate produce până la 1 miliard de granule într-un sezon — mai ales în sezonul umed şi în a doua jumătate a verii.

În urmă cu zece ani, foarte puţini români ştiau ce înseamnă ambrozia şi câte de periculoasă poate fi. De altfel, unul dintre cei mai căutaţi medici alergologi din ţară spune că în acea perioadă, pacienţii şi nici măcar medicii nu conştientizau alergiile pe care le producea planta. Cu toţii credeau că este vorba despre răceală.

“Am avut un proiect despre ambrozie, în urmă cu aproximativ opt ani de zile, iar lumea s-a mirat că spun că există aşa ceva. Toată lumea avea impresia că a răcit şi nu înţelegeau de ce nu trece nici cu antibiotic. Mi-a fost foarte greu să conving lumea medicală că nu e vorba despre răceală, ci despre alergie”, spune medicul timişorean Carmen Bunu Panaitescu.

Amenzi imense pentru proprietarii de terenuri cu ambrozie

În luna februarie, Parlamentul României a adoptat o lege prin care proprietari care nu-şi curăţă terenurile de această plantă pot fi amendaţi cu sume cuprinse între 750  şi 5.000 de lei, pentru persoanele fizice şi între 5.000 şi 20.000 de lei, pentru persoanele juridice.

Medicul bănăţean susţine că în momentul de faţă, planta este atât de mult răspândită că nu se mai poate combate şi consideră că pe lângă această măsură autorităţile ar trebui să intervină şi într-o altă direcţie.

“E foarte bine că s-a dat lege şi se curăţă terenurile, dar nu e de ajuns. La noi a luat aşa mare amploare acest fenomen că nu cred că mai poate fi stârpit. Cantităţile de polen depăşesc de 15 ori nivelul cunoscut în restul Europei. Ar fi însă foarte util dacă autorităţile s-ar implica prin amplasarea unor staţii care să măsoare nivelul polenului în atmosferă. În felul acesta pacienţii ar afla exact când sunt zilele şi perioadele critice şi când trebuie să se protejeze”, susţine medicul timişorean.

Numărul cazurior de persoane alergice la abrozie creşte de la an al an, însă în ultimii ani s-a constat un fenomen şi mai periculos. A scăzut extrem de mult vârsta pacienţilor. Medicii bănăţeni susţin că au avut chiar şi copii de doi ani, atinşi de această afecţiune.

“Am observat că în ultimii ani sunt tot mai mulţi copii. Anul trecut am avut cazuri de copii, de doi ani, care erau alergici la polen. E clar că afectează şi copiii şi probabil că intra-uterin, dacă începe să se manifeste la asemenea vârstă”, spune alergologul Ramona Mureşan.

Specialiştii susţin că toate studiile arată că planta se va înmulţi şi suprafeţele afectate se vor extinde şi spre alte ţări din Europa, care însă au început să-şi ia măsuri de prevenţie deja

Citiţi mai departe
Click pentru comentarii

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Social

Proiect transfrontalier al Institutul Intercultural Român, defăşurat la Măguri

Publicat

în

Zeci de copii din localitatea timișeană Măguri, acolo unde trăiește una dintre cele mai mari comunități de romi din Timiș, au fost incluși într-un proiect româno – sârb, cu finanțare europeană.

Honeywell

Proiectul își propune să faciliteze accesul tinerilor și copiilor din medii defavorizate la cultură și artă. În cadrul proiectului, astăzi a fost organizată o expoziție a lucrărilor realizate de copiii din Măguri.

 “În ultimele săptămâni, 30 de copii din Măguri au creat şi decorat căsuţe de păsări, cutiuţe pentru bijuterii, semne de carte, rame pentru fotografii şi alte obiecte care sunt foarte frumoase şi le dau mai multă încredere în ei şi în ceea ce pot să facă”, Oana Bajka, reprezentant al Institutului Intercultural Timișoara.

Ateliere de creație similare celor de la Măguri au mai avut loc în cadrul proiectului transfrontalier și în cartierele timișorene Kuntz și Iosefin, dar și în Banloc. Parteneri ai proiectului sunt Institutul Intercultural Timișoara, Asociația Nevo Parudimos  din Reșița, Primăria orașului Zrenjanin din Serbia și Centrul pentru Arte Fine și Aplicate Terra din Kikinda, Serbia.

Citiţi mai departe

Social

Cât de mult rău ne face zahărul. Care sunt cele mai simple metode să-l înlocuim

Publicat

în

Dacă ne gândim la zahăr asociem imediat gustul lui dulce cu plăcerea, voia bună, serotonina (hormonul fericirii), prăjituri, bomboane, ciocolată – fără să ne gândim la ce se ascunde de fapt în spatele acestui ”aliment minunat” – obezitate, diabet zaharat, probleme digestive, risc de Alzheimer și lista e lungă. Se pare că balanța atârnă pe partea negativă.

Honeywell

Adevărul și cruda realitate este că este foarte greu să renunți astăzi la zahăr pentru că alimentația modernă îl adaugă aproape la orice.

Chiar dacă nu-l mai folosim noi propriu-zis, el apare în compoziția multor alimente pe care le cumpărăm din comerț. Așa că ar fi bine să învățăm să citim bine etichetele produselor alimentare.

Ce avem de făcut, pentru că în mintea noastră apare sincer întrebarea: „De ce să renunțăm la ceva „atat de bun”?, când corpul nostru și gustul îl cer cu atâta ardoare?

Aici intervine conștiința umană și MĂSURA.

Daca nu poți renunța cu totul la zahăr încearcă să îl folosești pe post de „condiment” – o linguriță, maxim două pe zi și asta doar în caz de necesitate

– fii atent la etichete și evită produsele care au adaos de zahăr – protejați-vă singuri!

– daca doriți să mâncați o prăjtură de poftă – încercați să nu depășiți maxim 40g sau 80g variantele de prăjiturele mici.

E o luptă cu tine însuți să mănânci doar puțin cât să te bucuri de gust. Dar este o luptă din care tu ieși învingător!

Căutați variantele de dulce natural:

– Fructe uscate – acum gasești rețete multe și ușor de făcut.

– Mierea de abine cu toate proprietățile ei benefice. Atenție însă – alegeți doar varianta naturală cumpărată de la un producător de încredere sau de la magazine naturiste unde puteți cere referințe exacte despre calitățile mierii.

– Îndulcitor din extract de ștevie – are proprietăți terapeutice, reglează glicemia și reduce pofta de dulce, este săracă în calorii. Poate fi folosită pentru prăjituri, îndulcit ceaiuri sau cafea, există și ciocolată îndulcită cu ștevie.

– Siropul de agave (extras din unele specii de fructe de cactus). Este mai dulce decât zahărul, deci cantitatea utilizată va fi mai mică pentru îndulcire. Conține inulina, prebiotic ce reface flora bacteriană și protejează de cancerul de colon.

Atenție! Specialiștii ne sfătuiesc să nu depășim 25 g zaharuri pe zi dacă vrem să ne ținem sănătatea sub control.

În concluzie – nu renunțăm la gustul de dulce dar îl ținem sub control prin ajustare cantităților, atenția pe care o acordăm produselor cu conținut de zahăr și încercarea de a alege dulcele din variante naturale – miere, sirop de agave, fructe uscate – alimente care pe lângă faptul că au gust bun au și proprietăți terpeutice atâta timp cât sunt consumate cu măsură!!!

Urmărește video-ul mai jos:

Vă sfătuiește cu drag, dr.Iren Alexoi

Citiţi mai departe

Social

Doi lugojeni, tată și fiu, atacaţi de doi câini pitbull în timp ce se plimbau pe malul Timișului

Publicat

în

Seară nefastă pentru doi lugojeni, tată și fiu, care au ieșit la plimbare pe malul Timișului. Miercuri seară, ajunși în zona Podului de Beton, cei doi au observat că pe faleză stătea un tânăr cu doi câini pitbull în lesă, însă fără botnițe. Fără să-i provoace în vreun fel, câini au sărit dintr-o dată spre ei, reușind să îi muște pe cei doi.

Honeywell

“Din senin, câinii ne-au atacat. Însoțitorul a încercat să îi țină, dar pe unul dintre ei l-a scăpat. Pe copil l-a mușcat de coapsă și de piept, dar nu a reușit să îl prindă, are doar tricoul sfâșiat, iar pe mine de mâna dreaptă și la un genunchi, unde am o vânătaie. Nu i-am provocat, pur și simplu am trecut pe lângă ei și ne-am trezit cu ei sărind la noi. Până și cel care îi însoțea a fost surprins de gestul câinilor”, a declarat pentru Lugojeanul.ro Dan Bînă, unul dintre lugojenii mușcați.

Bărbatul a mai spus că, dacă cei doi câini ar fi avut botniță, cel mai probabil că incidentul ar fi fost cu totul evitat.

“Din câte am înțeles, proprietarul câinelui îi lăsase în grija prietenului său, plecând la spital pentru că i se făcuse rău. Eu îl înțeleg și pe el, însă acești câini trebuie ținuți în lesă și mai ales scoși la plimbare cu botniță. La spital am primit îngrijirile medicale, vaccin antitetanos. Am încercat să vorbesc cu proprietarul să văd dacă sunt vaccinați, însă nu am reușit. Intenționez să depun și o plângere la poliție”, a mai declarat lugojeanul.

Potrivit OUG 55/2002 privind regimul de detinere al cainilor periculosi sau agresivi, republicată, “accesul cainilor prevazuti la art. 1, lit. b), precum si al exemplarelor cu potential agresiv in localurile publice, in mijloacele de transport in comun, in locurile publice, precum si in partile comune ale imobilelor este permis numai daca acestia poarta botnita si sunt tinuti in lesa de catre o persoană care îndeplinește condițiile prevăzute de lege.” Câinii considerați periculoși sunt cei din rasele Pit Bull, Boerbull, Bandog si metisii lor în categoria I, precum și American Staffordshire Terrier, Tosa, Rottweiller, Dog Argentinian, Mastino Napolitano, Fila Brazileiro, Mastiff, Ciobanesc Caucazian, Cane Corso si metisii lor în categoria II.

Citiţi mai departe
Publicitate

Cele mai citite

%d blogeri au apreciat: