Connect with us

Eveniment

FOTOREPORTAJ: 50 de ani de Lugojana

Publicat

în

dansuri ansamblul lugojana 50 de ani lugojeanul 2013 foto (34)50 de ani, aceasta este frumoasa vârstă pe care Ansamblul Folcloric „Lugojana” a împlinit-o sâmbătă, 21 decembrie. Evenimentul, care a marcat jumătate de secol de istorie, tradiție și patrimoniu cultural, s-a desfășurat pe toată durata zilei, fiind compus din mai multe părți, printre care oferirea de diplome, spectacolul de amploare cu generațiile vechi și noi ale ansamblului și banchetul oficial al aniversării. La festivități au participat peste 130 de artiști dansatori, instrumentiști, soliști vocali și coregrafi, spectacolul organizat în cinstea aniversării fiind unul cum nu s-a mai văzut la Lugoj vreodată.

Celebrarea a 50 de ani de activitate a început dimineața, atunci când în holul Teatrului Municipal „Traian Grozavescu” din Lugoj a fost organizată o expoziție de fotografii, articole de presă și trofee pe care ansamblul lugojean le-a câștigat de-a lungul perioadei de activitate. De 50 de ani, grupul folcloric a vizitat zeci de țări de pe tot continentul, reprezentând orașul nostru cu succes peste tot pe unde a umblat. După ce invitații au vizitat expoziția din holul teatrului, au fost înmânate diplomele de excelență pentru membrii ansamblului, foști și actuali, în total peste 200 de distincții.

La lăsarea serii, sala mare a Teatrului Municipal „Traian Grozavescu” a fost neîncăpătoare pentru lugojenii care au venit la spectacolul aniversar a 50 de ani de activitate a Ansamblului „Lugojana”. Petrecerea folclorică, un adevărat tur de forță a tradiției bănățene și nu numai, a debutat cu înmânarea unor plachete de către directorul ansamblului, maestrul coregraf Puiu Munteanu, tuturor celor ce au ajutat ansamblul de-a lungul timpului, foști artiști și oameni de presă. Apoi, a fost rândul interpreților să ia conducerea spectacolului.

Lugojenii s-au bucurat timp de aproape 3 ore de un spectacol inedit, pus la cale de dansatorii ansamblului. Pe scenă au urcat și soliștii de muzica populară Ionel Todor, Dana Gruescu, Dorin Biriș Coșbuc, Mirela Petrean, Viorica Ciurescu, Achim Șchiopu și multi alții. Aceștia au susținut câte un recital, spre bucuria celor prezenți.

Dansatorii ansamblului s-au pregătit din timp pentru această aniversare, fapt ce s-a văzut din plin pe scenă și s-a auzit din plin din partea publicului, care a aplaudat frenetic fiecare mișcare pe care artiștii au executat-o. Au fost puse în scenă dansuri de tot felul, de șes, de câmpie, colaje și obiceiurile locului, precum hora pământului sau intrarea nunții în sat.

La această aniversare, toate cele trei generații de dansatori au fost prezente, făcând din întâlnire un moment cu adevărat de neuitat, atât pentru public, cât și pentru cei care și-au dedicat viețile pentru dansul și cântecul popular. Un adevărat spectacol în spectacol a fost oferit de generația tânără a ansamblului, care s-a bucurat de cele mai frenetice aplauze ale publicului.

La final de spectacol, lugojenii au fost așteptați în fața teatrului pentru a se bucura de focul de artificii.

Seara s-a încheiat cum altfel decât cu un banchet de neuitat,găzduit de restaurantul Royal, acolo unde dansatorii și invitații lor au jucat până dimineața, simțindu-se, indiferent de vârstă, ca la primele repetiții din viețile lor. Artiștii au depănat amintiri, au servit bucate alese și au închinat, în cinstea a 50 de ani de activitate, un pahar de rachiu de Banat, cum doar la noi se știe a face.

Din partea redacției noastre, dorim să urăm tuturor dansatorilor, interpreților vocali și instrumentiști și coregrafilor Ansamblului „Lugojana” un sincer și călduros „La mulți ani!”, la cât mai multe astfel de evenimente, turnee în cele mai îndepărtate colțuri ale lumii și putere pentru a duce numele orașului Lugoj peste hotare și de acum încolo.

Gammet 2000
Citiţi mai departe
1 Comment

1 Comment

  1. Pingback: Fotoretrospectiva anului 2013! Cele mai importante imagini cu si despre Lugoj din ultimele 12 luni | Lugojeanul.Ro - Știi de la noi! Sursa ta de încredere de știri

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Eveniment

Cu avionul… la Buziaș! Mâncare bună, muzică de vis și distracție cât cuprinde

Publicat

în

Asociația pentru Dezvoltarea Zonei Buziaș, în colaborare cu Primăria Buziaș organizează, la sfârșitul lunii iulie, ediția cu numărul 5 a Festivalului Avioanelor. Manifestarea, care are ca scop promovarea tradițiilor locale și nu numai, are loc sâmbătă, 27 iulie, începând cu orele 17 și respectiv duminică, 28 iulie, până la orele 23.

Atât buzieșenii, cât și petrecăreții din localitățile învecinate, vor petrece în compania artiștilor de muzică folk și rock invitați la eveniment. Sâmbătă, pe scena evenimentului vor urca formațiile Cu Asar și Rockabil. Duminică, vor concerta Ștefania Iacob și Mircea Baniciu, care vor încânta publicul prezent la eveniment până aproape de miezul nopții.

Festivalul Avioanelor a devenit deja o tradiție la Buziaș. Acesta vine în completarea altor manifestări culturale importante, cum ar fi Festivalul Veverițelor sau Festivalul Papricașului și Vinului, menite să promoveze orașul-stațiune.

Citiţi mai departe

Eveniment

S-a stabilit locul și data viitoarelor două evenimente Banat Brunch, cu mâncare bio și activități în natură

Publicat

în


După ce prima ediție a evenimentului Banat Brunch a fost un real succes, organizatorii au anunțat deja ce-a de-a doua și respectiv a treia ediție a întâlnirii pofticioșilor și iubitorilor de natură. Prima ediție a avut loc în Caraș-Severin, în Sat Bătrân din comuna Armeniș. Din fericire pentru lugojeni, ce-a de-a doua ediție are loc la doi pași de municipiul de pe Timiș, în Margina.

Banat Brunch la Margina

Banat Brunch la Margina are loc duminică, 7 iulie. Pentru costul de 100 de lei, participanții vor putea gusta din cele mai delicioase și autentice produse ale Banatului. Programul evenimentului include și plimbări în natură, activități recreative și standuri cu produse tradiționale.

Program:

11 – 13 – Brunch cu produse tradiționale din zonă;
13 – 15 – Ateliere pentru adulți și copii, vizită în sat și împrejurimi:
-olărit+ obiecte pictate gratuit (pentru copii, si luate de ei acasă după eveniment)
-opincărit- demonstrație;
-plimbare cu tractorul în satul vecin la bisericuța de lemn mutată din satul gazdă;
-tură de biciclete în sat – participanții sunt invitați să vină cu bicicletele lor la brunch, iar aici există câteva biciclete disponibile pentru doritori;
-muls vaca doamnei Emilia: este în perioada în care trebuie mulsă de 3 ori pe zi.

Mici producători care expun:
-Mărioara Bodnar cu rachie, pălincă și miere de albină;
-Simona și George Sloboda cu Lavandă de Margina;
-Aurel Palconi cu suc natural de fructe și vin.

Puteți cumpăra bilete pentru Banat Brunch la Margina aici.

Banat Brunch la Văliug

Tot duminică, 7 iulie, Banat Brunch se ține și la Văliug. În prima duminică din mijlocul verii, oaspeții sunt așteptați în Munții Semenic, pe marginea lacului Gozna.  Acestora li se promite din start că se vor îndrăgosti de bucatele șvăbești pe care le-au pregătit organizatorii la ce-l de-al treilea Banat Brunch. De asemenea, veți putea descoperi cea mai nouă destinație de mountainbike și e-mountainbike din Banat și să faceți baie în lacul despre care se zice că face inimi să tresare.

Program:

11:00 – 13:00
Brunch cu produse de sezon, cum mâncau șvabii odinioară

13:00 – 15:00
Tur ghidat cu mountainbike pe marginea lacului Gozna, vizitarea celebrei vile Klaus unde a studiat Regele Mihai dar mai nou și niște orășeni au deprins aptitudini la ‘Fermă’

15:00-17:00
Degustare de bere artizanală Three Happy Brewers
Celebrarea și premierea Cupei Naționale de Enduro Mountainbike, etapa Semenic

Participarea la brunch se face pe baza unui bilet, all inclusive. Detalii și rezervări, în curand.

MENIU Banat Brunch cu arome șvăbești:

*Aperitive*

Cârnnați șvăbești
Șonc și slăninuță
Brânză variate, de la mioare de munte [munce]
Pită de casă unsă cu pastă de jumări
Pită de casă unsă cu pastă din brânză și boia
Pită cu zacuscă de vinete cu ciuperci sălbatice
Fritatta cu flori de dovleac
Plăcintă cu brânză sărată și mărar

*Fel principal*
Friptură de porc în untură cu sos de hrean, cu ardei copt și ceapă roșie
Mămăligă cu brânză sărată, mărar și sos de hribi cu smântână

*Desert*
Ștrudel cu afine din vârf de munte, cireșe sălbatice sau brânză
Schupfnudell (tăiței de casă cu nucă)
Găluște cu prune

sursa foto: Ghidul Banatului

Citiţi mai departe

Eveniment

Vlad Grigorescu vine cu BeLIEve, un nou show de magie, la Lugoj

Publicat

în

Vlad Grigorescu, unul dintre cei mai renumiți artiști iluzioniști din România, vine la Lugoj cu un nou spectacol. Intitulat BeLIEve, show-ul va cuprinde atât numere de mentalism, cât și magie de tip close-up și de scenă.

Reprezentația va avea loc pe 30 martie, la Teatrul Municipal “Traian Grozăvescu”. Biletele se găsesc pe iabilet.ro sau pot fi cumpărate direct de la magazinele Flanco din oraș. Prețul unui bilet este de 25 de lei.

Pe lângă faptul că face parte din echipa iUmor, Vlad Grigorescu este unul dintre artiştii de top ai României. Este considerat cel mai bun din domeniul său, mentalismul, fapt ce reiese din numărul mare de spectacole şi de fani pe care i-a câştigat de-a lungul timpului.

Este un magician cu un stil original, show-urile lui fiind pe cât de amuzante, pe atât de pline de substanţă. Cu sute de ore pe scenă şi în studiourile TV, Vlad Grigorescu este, cum spune și Andi Moisescu, unul dintre cei mai buni entertaineri pe care îi are România.

Citiţi mai departe

Cele mai citite