Connect with us

Social

De ce părăsesc tinerii Lugojul: “Nu mi s-a oferit nicio oportunitate”

Publicat

în

An de an, zeci de tineri din Lugoj părăsesc orașul pentru străinătate. Cu inima cât un purice, dar cu multă speranță în suflet, aceștia se urcă în primul avion și pleacă spre alte orizonturi. De ce? Numitorii comuni sunt mai mulți: lipsa oportunităților în orașul lor natal, birocrația mare a țării dacă vrei să îți faci o afacere de la zero, lipsa sistemelor educaționale, de sănătate, de transport și așa mai departe.

RETIM

Chiar dacă o parte din ei trăiește și va trăi pentru totdeauna la Lugoj, majoritatea tinerilor din oraș plecați în afară spun că nu se vor mai întoarce prea curând în oraș. Mulți speră să facă o carieră în străinătate.

Andra Curuțiu, 20 de ani, studentă la Haga

Andra s-a făcut remarcată încă din liceu ca fiind o elevă silitoare și care se implica în proiectele orașului. Participa la acțiuni de voluntariat, la concursuri și la orice însemna un mic ajutor pentru Lugoj, din orice punct de vedere. La 18 ani însă, după ce a dat Bacalaureatul, Andra a decis să părăsească orașul pentru a învăța dreptul la Haga, capitala legilor din Europa. Am întrebat-o pe tânără de ce a decis să facă facultatea în Olanda, când la Lugoj funcționează deja o universitate care oferă și studii în drept.

AUTOLIV

“Eu nu am plecat doar din cauza sistemului românesc, am plecat datorită experienței. Un program de drept internațional îmi oferă la ora actuală numeroase posibilități de a avea o carieră de succes. Sistemul de educație românesc a contribuit într-o mare măsură la alegerea mea. Școlii româneşti îi lipsește din plin evoluția.

Nu ne putem aștepta de la niște elevi de 16 ani să învețe pe de rost tema și viziunea despre lume într-o operă de-a lui Slavici, când problema actuală este Brexit. În școlile românești nu există educație politică sau sexuală. Copiii nu își știu drepturile și oamenii încă au impresia că violența domestică nu este o problemă a autorităților. Dacă ar fi fost să studiez în România, nu știu dacă aș fi studiat dreptul și dacă aș fi făcut-o, aș fi plecat fie la Cluj, fie la București.


M-am îndrăgostit de Olanda. Olandezii nu sunt nici reci, nici rasiști. Dimpotrivă, eu am avut norocul să întâlnesc doar olandezi primitori, dornici să te ajute și care te respectă. De când locuiesc aici, m-am obișnuit ca totul să funcționeze, de la trenurile care ajung la timp, până la sistemul de sănătate. Eventualele probleme se rezolvă puțin mai greu, dar pun acest lucru pe seama faptului că nu prea există probleme.

Sinceră să fiu, nu știu dacă voi rămâne în Olanda deoarece îmi doresc să profesez într-o țară unde se aplică sistemul de drept jurisprudențial sau să lucrez o perioadă pentru Camera Internațională de Comerț din Paris. În principiu, planul meu ar fi sa ma stabilesc în Singapore sau Canada după terminarea studiilor. Dacă mă voi întoarce în România? Nu cred, cel puțin nu în viitorul apropriat”, ne-a explicat Andra.

Benu Marinescu, 26 de ani, antreprenor

Dacă ai obiceiul să comanzi salate de la Benfast, află că restaurantul de pe Bucegi este ideea lui Benu, un tânăr de doar 26 de ani cu spirit antreprenorial. Benu a deschis Benfast mai mult ca o încercare pentru el însuși. A vrut să își dovedească lui că poate să pună pe picioare o afacere chiar și într-un oraș acaparat ca Lugojul și într-o țară birocratică până la gât precum România. După ce a pus localul pe picioare, și-a luat prietena și s-a mutat în Marea Britanie, acolo unde și-a pus bazele unei afaceri noi, pe care a deschis-o în câteva minute, din fața calculatorului.

“Sunt in Marea Britanie, zona Dorset. Am plecat din România deși Benfast era profitabil, sistemul era foarte greoi, extrem de multă birocrație, forță de muncă necalificată, materia primă destul de scumpă, iar ca și tânăr antreprenor în industria fast-food, nu era un sistem deloc care să te încurajeze să continui, ba din contră. Am ales să plec în Anglia pentru că am vrut să mă dezvolt pe Digital Marketing, iar în România piața nu e foarte bine pregătită și educată în privința asta.

Aici am o firmă de Digital Marketing (promovare online) și imi place că sistemul e foarte bine pus la punct și usor de folosit! Am făcut firma în câteva minute din fața calculatorului fără să fiu nevoit să stau la cozi infernale și să plătesc taxe inutile. Intenționez să mă întorc în România datorită familiei și datorită forței de muncă relativ ieftine dacă lucrezi pentru companii de afară. România va rămâne mereu țara mea și vin des în țară deoarece am clienți acolo”, ne-a declarat Benu.

Tanita Corbeanu, 23 de ani, angajată la o companie de top din Londra

Londra a atras-o mereu pe Tanita. Tânăra lugojeancă a plecat la 18 ani din oraș și nu s-a mai întors de atunci decât în vacanțe, pentru scurte perioade de timp. A învățat dreptul la Londra, după care a fost vânată de una dintre cele mai importante firme de consultanță financiară din capitala Regatului Unit. Pentru ea, Lugojul rămâne orașul natal, casa adevărată, însă care nu îi oferă nimic pentru a o face să revină și să trăiască în oraș.

“La momentul actual m-am îndepărtat de domeniul dreptului. Acum lucrez în domeniul financiar. Având în vedere că Anglia este percepută ca fiind ‘nodul financiar’ al Europei, pot spune că asta îmi face munca de zi cu zi mult mai interesantă și mai intensă. Trebuie să iau în considerare cerințele Germaniei, Franței, Elveției și a Statelor Unite; cerințe care de multe ori sunt simultane și toate la fel de urgente. Asa că a lucra în Londra în domeniul finanțelor este într-adevăr o provocare, dar o provocare care mă ține în priză mai mereu. Dacă mă mai gândesc să mă întorc – da.

Am gânduri de a mă întoarce înapoi în țară, dar voi fi sinceră și voi spune că nu în Lugoj. Am analizat opțiuni în București și Timișoara, tot pe domeniul financiar/consultanță financiară. Nu mă vad întorcându-mă în următorii 2-3 ani, dar e foarte posibil în următorii 5-10”, ne-a povestit Tanita.

Marius Daba, 30 de ani, însoțitor de zbor

Marius a îmbrăcat uniforma de însoțitor a celei mai mari companii aeriene low-cost din Europa. După ce a lucrat ca realizator radio și cameraman, tânărul din Lugoj și-a dorit o schimbare și, cum oportunitățile din orașul natal nu i-au surâs, s-a înscris la un cabin-crew recruitment. A fost decizia care avea să îi schimbe viața pentru totdeauna.

“Nu am mai stat la Lugoj pentru că nu mă vedeam muncind într-o fabrică. Din păcate orașul nu mi-a mai oferit nimic, iar când am auzit că pot lucra pe un post de cabin crew, am aplicat imediat. E o meserie inedită, să poți călători în fiecare zi și să o faci și pe bani. Este și solicitantă, dar sistemul de lucru e făcut în așa fel încât să poți duce la bun sfârșit și o săptămână mai solicitantă. Nu mă văd întorcându-mă la Lugoj prea curând. De fapt, am în plan să cer relocare într-o zonă mai caldă, cum ar fi Spania”, spune Marius.

Ioana Cămui, 23 de ani, studentă în America

Ioana a plecat din Lugoj în floarea tinereții, luând drumul Americii. A ajuns la Duke, o universitate de renume din Carolina de Nord. Aici a primit toate condițiile pentru a-și desfășura activitatea în mod civilizat. A descoperit ce înseamnă să faci educație, ce înseamnă să studiezi științele economice și financiare și ce uși ți se pot deschide doar pentru că vrei să ajungi cineva în viață și ești capabil de asta, nu pentru că lași o șpagă pe vreun coridor.

“Am plecat din Lugoj în urmă cu 2 ani pentru a urma studiile universitare în America. La momentul de față sunt studentă în anul 3 la Duke University, cu specializarea Economie-Finanțe și Statistică. Semestrul acesta studiez în Paris, iar după absolvire doresc să urmez o carieră în finanțe-bănci. Sper să pot folosi ceea ce învăț la facultate pentru a ajuta societatea, inclusiv orașul nostru”, ne-a declarat Ioana.


1 Comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Social

Anomalie legislativă: „Cei care se află în concediu medical primesc mai mulți bani decât când sunt la serviciu”

Publicat

în

Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a adus în atenție joi o problemă controversată legată de concediile medicale, subliniind paradoxul în care se află cei aflați în această situație. El a afirmat că cei care se află în concediu medical primesc mai mulți bani decât atunci când sunt la serviciu.

Ordonanța privind impozitarea concediilor medicale rămâne blocată în Parlament. Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, și ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, au fost întrebați într-un briefing de presă la Palatul Victoria despre această temă.

„Aș menționa că acea ordonanță reprezenta niște măsuri fiscal-bugetare, nu măsuri pentru sistemul de sănătate. Trebuie o abordare echilibrată. Este important să subliniem că atribuțiile Casei Naționale de Asigurări de Sănătate prevăd controlul modului în care sunt eliberate concediile medicale. Politica fiscală a României nu este responsabilitatea Ministerului Sănătății”, a spus Rafila.

Întrebat dacă ar fi de acord cu eliminarea prevederii, ministrul Sănătății a menționat că este necesară o evaluare atentă, deoarece există boli cronice și situații speciale, cum ar fi bolile oncologice sau sarcina.

La rândul său, ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a subliniat că numărul mare de concedii medicale afectează bugetul asigurărilor sociale.

„Suntem într-o situație paradoxală în care cel care stă în concediu medical primește mai mulți bani decât atunci când este la serviciu. Trebuie să luăm în considerare toate aceste aspecte pentru a asigura sustenabilitatea bugetului de asigurări sociale de sănătate”, a declarat Boloș.

În ceea ce privește sumele încasate la buget prin impozitarea concediilor medicale, ministrul Finanțelor a menționat că nu este vorba despre o taxă, ci despre o contribuție la asigurările sociale de sănătate. El a estimat că suma anuală încasată ar fi de aproximativ 600 de milioane de lei.

 

RETIM

Citiţi mai departe

Social

Polițiștii de la Protecția Animalelor au salvat 14 cățeluși lăsați pe un câmp. Cât de mari sunt amenzile pentru abandonarea animalelor

Publicat

în

La data de 22 martie a.c., datorită eforturilor și implicării polițiștilor din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Timiș – Biroul pentru Protecția Animalelor, în colaborare cu cetățenii iubitori de animale, au fost salvați 14 cățeluși abandonați în câmp în zona limitrofă a localității Săcălaz.

În prezent, aceștia sunt în grija unei Asociații de protecție a animalelor, unde beneficiază de îngrijire și tratament medical veterinar specializat, cu speranța găsirii în viitorul apropiat a unui cămin iubitor pentru fiecare.

De asemenea, polițiștii Biroului Pentru Protecția Animalelor doresc să sublinieze importanța sterilizări animalelor de companie, care joacă un rol esențial în reducerea numărului de animale fără stăpân și în prevenirea abandonului, conform legislației în vigoare privind protecția animalelor.

Totodată, vă aducem la cunoștință faptul că potrivit art. 6, lit. f din Legea nr. 205/2004 Rep. privind protecția animalelor, “abandonarea și/sau alungarea unui animal a cărui existență depinde de îngrijirea omului” constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 3000 de lei la 12.000 de lei.

RETIM

Citiţi mai departe

Social

Cum a ajuns lugojeanca care deține Lotus Melow, la Valea Lungă, să fie amenințată cu pușca și o sabie

Publicat

în

Adriana Olariu și pomul cu pricina FOTO Libertate.ro

O poveste de conviețuire pașnică și de inițiativă antreprenorială a luat o turnură neașteptată la Valea Lungă(Timiș).  Un loc aparent liniștit a devenit scena unui conflict intens în care a fost necesară intervenți poliției, arată Libertatea.ro

Conform sursei citate,  totul a pornit de la un prun, aflat pe marginea drumului, pe spațiul public. Lugojeanca Adriana Olariu, s-a mutat în sat în urmă cu câțiva ani și  a inițiat un proiect de camping pentru autorulote, sub numele de LotusMelow.  Femeia a ajuns să se confrunte cu amenințări grave și acte de intimidare. Încercând să facă loc rulotelor musafirilor săi, Adriana a tăiat un prun aflat pe spațiul public. Acest gest a declanșat un adevărat război cu niște vecini.

„Vecina mea și nepotul ei au pus în aplicare amenințări grave. Au pus sârmă ghimpată și m-au terorizat încontinuu. M-au amenințat că îmi incendiază casa și chiar că mă vor agresa fizic. Este foarte grav și mă simt în pericol constant”, a declarat Adriana Olariu pentru Libertatea.

În plus, Adriana povestește un episod cutremurător care a tensionat și mai mult situația. În data de 12 martie 2024, când s-a întors acasă cu fiica sa de la școală, a fost confruntată  de nepotul vecinei, un bărbat între două vârste, care a ieșit în fața porții sale și a început să o amenințe cu moartea.

„Îi explicam situația, iar reacția lui a fost: «Te omor! Tu astăzi mori!». S-a dus înăuntru și a luat pușca, o pușcă lungă, maro cu negru, cu lunetă, pentru că mi-o amintesc. A fost cel mai groaznic moment din viața mea. Am zis că s-a sfârșit totul pentru mine”, a povestit Adriana. Femeia a sunat imediat la 112, iar poliția a intervenit. Agenții trimiși au raportat că arma în cauză era o pușcă de airsoft.

Vecinii acuzați Foto Libertatea.ro

Vecinii neagă acuzațiile

Vecina și nepotul său neagă însă aceste acuzații. „Am avut dificultăți cu vecina și anul trecut. Am pus pomi, îi scoate afară, nu mai vrem să facem nimic. Tot minciuni. Sunt muiere bătrână. A dat cu mine jos, că am întrebat de ce a tăiat pomii. I-am spus să nu îi taie că este primărie. Acum a scos nucul din rădăcină. Nu vrem să facem… Să facă Dumnezeu cum e bine”, a declarat bătrâna.

În mijlocul acestui conflict, un alt incident a adăugat și mai mult la tensiunea din zonă. Adriana Olariu spune că nepotul vecinei a fost lăsat de polițiști să se întoarcă acasă, imediat după ce a amenințat-o cu arma.

„După ce a venit înapoi, se plimba cu o sabie lungă, imensă, la el în curte și arăta către casa noastră. Vorbea cu mătușa lui despre un anume Ciobanu, că îl contactează să ne dea foc la casă, să ardem ca șobolanii. Amenințarea că ne dau foc la casă e de anul trecut. De fiecare dată când am vorbit la Poliție mi s-a cerut să înțeleg că doamna e bătrână și că ăla e nebun. Dar nebunia și bătrânețea nu justifică aceste lucruri. Gândiți-vă ce pericol este pentru toți cei care vin aici. Trebuie făcut ceva. Nu poți să ameninți pe cineva cu pușca și să nu se ia nicio măsură. Gândiți-vă ce pericol e pentru toți cei care vin aici”, spune Adriana Olariu, care susține că, la Poliție, a fost „încurajată” să nu depună plângere.

Bărbatul neagă toate acuzațiile.

„Mă trezesc dimineața și îl văd scos (n.r. – nucul). Nu a amenințat nimeni cu moartea. Au fost două-trei înjurături și atâta tot. Eu o să o dau în judecată că m-a plimbat prin psihiatrie. Mă întreabă ăia dacă aud voci. Mi-au dat drumul că sunt perfect, nu are nicio legătură una cu alta”, a declarat Marius, bărbatul acuzat că și-a amenințat vecina cu moartea.

Cu toate acestea, soluționarea disputei pare să fie departe. Citește întreaga poveste pe Libertatea.ro

RETIM

Citiţi mai departe

Social

STUDIU Unele medicamente de contracepție pot duce la apariția unor tumori cerebrale

Publicat

în

Milioane de femei din întreaga lume care utilizează anumite medicamente hormonale pentru contracepţie şi pentru a gestiona afecţiuni precum endometrioza pot prezenta un risc crescut de tumori cerebrale rare, de obicei benigne, susţin cercetătorii.

Potrivit The Guardian, oamenii de ştiinţă au descoperit că utilizarea prelungită a anumitor medicamente progestogene a fost legată de un risc mai mare de meningiom, care sunt tumori (de obicei necanceroase) care se formează în ţesuturile din jurul creierului.

Dar, deşi riscul de meningiom a fost mai mare în cazul femeilor care au luat medicamentele timp de mai mult de un an, un expert de renume a declarat că această constatare nu ar trebui să le îngrijoreze pe femeile care au folosit sau folosesc în prezent, deoarece riscul ridicat a rămas „extrem de mic”.

Progestogenii sunt asemănători hormonului natural progesteron. Aceştia sunt utilizaţi în contraceptive, pentru afecţiuni ginecologice precum endometrioza şi sindromul ovarelor polichistice şi în terapiile de substituţie hormonală utilizate în timpul menopauzei.

Se ştie deja că progestogeni în doze mari cresc riscul de meningiom, dar în cel mai recent studiu publicat în BMJ, cercetătorii de la Agenţia Naţională pentru Siguranţa Medicamentelor şi a Produselor de Sănătate din Franţa au investigat opt forme de hormon mai frecvent utilizate.

Majoritatea meningioamelor nu sunt de obicei canceroase şi cresc lent, dar, deoarece pot exercita presiune asupra creierului, ele necesită adesea o îndepărtare chirurgicală. Tumorile rareori pun viaţa în pericol, dar intervenţia chirurgicală implică riscuri, nu în ultimul rând pentru structurile cerebrale din apropierea tumorilor, care pot fi uneori deteriorate.

Utilizând date din sistemul naţional de sănătate francez, cercetătorii au identificat 18.061 de femei, cu o vârstă medie de 58 de ani, care au suferit intervenţii chirurgicale între 2009 şi 2018 pentru îndepărtarea meningioamelor intracraniene. Comparând fiecare caz cu cinci persoane de control sănătoase, potrivite, cercetătorii au descoperit că utilizarea prelungită – adică mai mult de 12 luni – a trei progestative a fost asociată cu un risc mai mare de meningiom care a necesitat o intervenţie chirurgicală.

Două pilule orale, medrogestone şi promegestone, au fost legate de un risc de 4,1 şi, respectiv, de 2,7 ori mai mare de meningiom; iar acetatul de medroxiprogesteron, o injecţie contraceptivă vândută sub numele de Depo-Provera, a fost legată de un risc de 5,6 ori mai mare. Deoarece studiul este observaţional, nu poate dovedi că hormonii cauzează tumorile. Nu a fost găsit niciun risc excesiv pentru progesteron, dydrogesteron sau pentru sistemele hormonale intrauterine utilizate pe scară largă.

Cercetătorii solicită mai multe studii privind siguranţa hormonilor, în special a acetatului de medroxiprogesteron injectabil. Injecţiile sunt rar folosite în Marea Britanie şi în restul Europei, dar 74 de milioane de femei la nivel global le primesc, ceea ce înseamnă că „numărul de meningioame atribuibile poate fi potenţial ridicat”, scriu aceştia.

Pe baza registrelor de date privind cancerul din Marea Britanie, aproximativ patru din fiecare mie de femei în vârstă de 30 de ani ar trebui să dezvolte un meningiom până la vârsta de 80 de ani. Dacă utilizarea acetatului de medroxiprogesteron timp de mai mult de un an creşte riscul de aproximativ cinci ori, aşa cum sugerează studiul BMJ, această cifră ar creşte la 20 la fiecare mie.

RETIM

Citiţi mai departe

Cele mai citite