Connect with us

Social

Cea mai frumoasă casă de cob din lume se află în judeţul Caraş-Severin. Poţi să te cazezi în ea şi să-ţi construieşti una la fel

Publicat

în

Casa de cob construită pe malul Nerei, la Sasca Montană, judeţul Caraş-Severin, ridicată de către arhitecta timişoreană Ileana Mavrodin, este deschisă acum turiştilor interesaţi s-o locuiască.

Meridian 22 S.A. Luhoj

Proprietara “Căsuţei piticilor”, cum au numit-o localnicii anunţă că, de la 1 mai, cei care doresc să experimenteze viaţa într-o căsuţă de pâmânt, o pot face contra sumei de 50 de lei pe zi.

Casa, care arată ca una de turtă dulce din poveşti, este construită din cob (un amestec argilă, cu nisip şi paie de grâu). Pare mică din exterior, însă în interior este o casa normală, care are tot ce-i trebuie: un loc de gătit, pat, baie, o masă, băn­cuţă, care iarna se încălzeşte cu fumurile de la sobă, care trec prin ea.

De altfel, “Casa Verde”, din Caraş-Severin a fost pusă pe primul loc în Top 10, a celor mai frumoase mici căsuţe de colb din lume, de către revista The Natural Homes.

Ileana Mavrodin povesteşte că viaţa într-o astfel de locuinţă e diferită, datorită atmosferei din interior. “Este mult mai călduroasă iarna şi răcoroasă iarnă. Este o casă sănătoasă, unde totul este natural. Cei care au stat în ea au fost impresionaţi şi le-a plăcut tare mult. De altfel, cei care vin, au interes în aşa ceva. Există un curent în direcţia asta, oameni care îşi doresc întoarcerea la natură, spre o viaţă mai sănătoasă”, spune arhitecta.

Tabără de creaţie unde poţi învăţa să-ţi faci propria căsuţă de cob

lleana Mavrodin povesteşte că, de când s-a întors din Canada, în 2004, şi a construit “Casa Verde”, sute de persoane i-au trecut pragul. “Căsuţa a fost şi încă mai este un exeperiment. Ea, practic, nu e pentru orice turişti, ci pentru cei care vor să exprimenteze şi chiar vor să-şi facă o asemenea căsuţă. Atunci vin şi vor să vadă cum e să stai în ea. Ea nu este înscrisă într-un circuit turistic, poate că o să facem şi treaba asta pe viitor”, spune arhitecta, impresionată de amploarea care a luat-o fenomenul în ultimii ani şi de interesul manifestat faţă de căsuţa pe care a construită în urmă 14 ani.

De când a construit casa, Ileana Mavrodin a avut vizitatori din întreaga lume, cu toţii fiind impresionaţi de locuinţă şi de pesajele superbe din zonă. De altfel, anual, arhitecta organizează o tabără de creaţie, în care îi învaţă pe participanţi să construiască singuri o astfel de căsuţă. Anul acest acesta, întâlnirea e stabilită pentru sfârşitul lunii iunie.

“Noi dorim ca, în cele cinci zile, să vă convingem că acest lucru e posibil, să vă ajutăm să vă conturaţi visul pe măsura posibilităţilor fizice şi materiale de care dispuneţi. Vorbim despre alegerea amplasamentului, despre sol, proiectare, materialele de construcţie, vom lucra la pereţi de cob, facem tencuieli de lut cu nisip, lut cu var şi nisip, var cu nisip, vopsele naturale şi zidării decorative cu sticle înglobate şi basorelief. Vom vorbi despre toate fazele de construire a unei case, de la fundaţii şi zidaii, la tencuieli, vopsele naturale si modelare. O sa povestim şi despre greşelile care s-au făcut la Casa-Verde, cum le putem repara sau ce putem face ca să nu le repetăm! Taxa de participare este de 550 lei/persoana. Cazarea se face în cort; dacă nu aveţi cort, vă rugăm să ne anuntaţi din timp să vă pregătim unul. Mâncarea este inclusă în preţ şi constă în lapte, brânza, ouă, miere, fructe şi legume, etc. (în mare parte produse locale). Avem bucătărie cu aragaz şi vase iar seara stăm în jurul focului şi povestim”, anunţă arhitecta pe site-ul dedicat celebrei căsuţe, unde puteţi să găsiţi şi programul taberei şi modul în care puteţi să-i contactaţi pe organizatori.

 

Citiţi mai departe
Click pentru comentarii

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Social

VIDEO Eşti la dietă şi vrei să mergi la restaurant. Ce trebuie să eviţi

Publicat

în

Ești într-o perioadă în care vrei să îți schimbi stilul de viață și alimentație? Nu ai posibilitatea să mănânci acasă și trebuie să alegi un restaurant? Ai fost invitat/ă să sărbătorești ceva la un local?

Meridian 22 S.A. Luhoj

Primul gând este poate, să mă duc sau să nu mă duc? Ce pot eu mânca din toate bunătățile din listă? Dacă mi-e poftă de ceva și depășesc măsura? Cum e mai bine să procedez?

Te ajut eu! Bucură-te de ieșire, dar ține cont de câteva reguli!

  •  În primul rând interesează-te unde te duci ca să știi din timp cam ce fel de mâncare se servește și să ai o idee cam ce trebuie să comanzi.
  •  Dacă mănânci seara la restaurant, poți lua o gustare înainte de a pleca pentru a nu fi foarte înfometat/ă când comazi și să comanzi mai mult decât este necesar.
  •  Ai grijă la supe/ciorbe – conțin de obicei mult ulei adăugat, sare în exces, mulți cartofi și rădăcinoase fierte. Asta nu te ajută deloc deși te gândești că e o simpla ciorbă. Uleiul este hipercaloric, excesul de sare duce la retenție de apă iar cartofii și rădăcinoasele fierte au indice glicemic mare.
  •  Supele cremă – întrebați dacă au adaos de cartof sau amidon sau adaos de ulei și smântână. Pe acestea le evitați!
  •  Învățați-vă să întrebați despre modul de gătire și ingredientele unui fel de mâncare la restaurant! Dacă ciorbele/supele sunt făcute oarecum light atunci sunteți în siguranță.
  • Puteți alege orice fel de salate cu conținut de legume, frunze și proteine vegetale sau animale. Atenție doar la dresing pe care neapărat să îl cereți separat și îl folosiți doar pentru gust, într-o  cantitate foarte mică de dressing. De obicei conține foarte multe calorii.
  •  Puteți alege variantele de aperitive cu hummus, cu guacamole.
  •  Bruschetele cu roșii, avocado, ton etc.. Ca și model de meniu: O porție de bruschete și o salată.
  • Orice fel de carne la grătar (evitați totuși carnea de porc) fără sos adăugat la care adăugați o salată sau legume. Peștele sau fructele de mare la grătar sunt cea mai bună alegere.
  • Aveți grijă cum sunt preparate legumele. Verificați cât ulei sau unt se folosește la prepararea lor. Alegeți legume la grătar, dar să nu fie stropite cu ulei în exces sau legume la aburi.
  • Evitați cartofii la restaurant.
  •  Dacă mâncați în perioada prânzului puteți alege și un meniu care conține carbohidrați: spaghete cu sos de roșii făcut proaspăt în restaurant – cu o linguriță de parmezan sau spaghete à la primavera cu legume. Puteți împărți porția cu un prieten și să adăugați o salată lângă.
  •  Dacă în meniu există, puteți opta pentru orez brun sau quinoa. Sunt alimente mai sigure, care nu ne îngrașă.
  •  La desert – o cupă de înghețată, o salată de fructe sau un desert delicios pe care îl împarți cu cineva. Asta să nu faci însă mai mult de o dată pe săptămână.
  •  Evită restaurantele chinezești. Meniurile lor conțin sare, uleiuri în exces și glutamat de sodiu. Nu prea găsești nimic de dietă în meniul lor, nici măcar legumele.
  • Fiți responabili și constienți de alegerile pe care le faceți. În adoptarea unui stil de viață sănătos ne putem bucura gusturile dar trebuie să fim un pic mai atenți!

Sper ca sfaturile mele să vă fie de ajutor. Vizionare plăcută și Poftă bună! ⇓⇓⇓ 

Vă sfătuiește cu drag, dr. Iren Alexoi


Citiţi mai departe

Social

Supermarket nou la Lugoj din această toamnă

Publicat

în

Supermarket nou la Lugoj din această toamnă. Lugojenii vor putea face cumpărăturile într-un nou supermarket începând cu această toamnă. Muncitorii sunt pe ultima sută de metri cu lucrările la noua locație, acolo unde au ajuns deja rafturile și se montează tavanul, casele de marcat și podeaua.

Meridian 22 S.A. Luhoj

Noul supermarket va fi deschis sub brandul Profi, la parterul clădirii de pe strada Timișorii de peste drum de Sala de Sport “I.K. Ghermănescu”. Deocamdată nu se știe data exactă de la care magazinul va fi deschis clienților, însă cel mai probabil acest lucru se va întâmpla în această toamnă.

La doar câțiva metri de noua locație se află deja un supermarket Unicarm. Profi mai are patru locații în Lugoj, pe Alexandru Mocioni (centru pietonal) la intersecția de la Unic, în Micro 3 și în Cotu Mic. În zona noului supermarket de pe Timișorii șoferii se confruntă cu lipsa acută de locuri de parcare.

Citiţi mai departe

Social

Cei doi minori care au ucis taximetristul din Lugoj riscă să stea pe viață după gratii

Publicat

în

Cei doi minori care au ucis taximetristul din Lugoj riscă să stea pe viață după gratii. Ancheta în cazul celor doi criminali care l-au ucis pe taximetristul din Lugoj, pe raza localității Darova, a fost finalizată de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Timiș. Tinerii, de 15 și 17 ani, au ucis cu sânge rece taximetristul de 77 de ani, după ce l-au chemat la Darova pentru ceea ce părea o cursă ca oricare alta.

Meridian 22 S.A. Luhoj

Criminalii sunt acum în arest preventiv și judecați pentru omor calificat, dar și pentru conducerea unui vehicul fără permis de conducere, furt calificat în scop de folosință și furt calificat. Pentru omorul calificat, tinerii riscă să își petreacă întreaga viață după gratii.

Procurorii timișeni au notat în probatoriul din cursul urmăririi penale că “în noaptea de 13/14.06.2018, după o înțelegere prealabilă privind uciderea unei persoane cu scopul de a obține un autoturism pentru a fugi de acasă, cei doi minori au comandat un taxi pe care l-au așteptat în fața parcului din localitatea Darova, din județul Timiș, iar după urcarea în taxi i-au aplicat conducătorului auto, în vârstă de 77 de ani, mai multe lovituri cu cuțitul în zona cervicală și în zona toracică, provocând decesul victimei. Ulterior, cei doi minori au plecat cu autoturismul condus de unul dintre aceștia, transportând trupul victimei într-o zonă forestieră din preajma orașului Buziaș, unde l-au abandonat, după care s-au deplasat cu autoturismul în municipiul Timișoara.”

Dosarul se află pe rolul Tribunalului Timiş.

Citiţi mai departe
Publicitate

Cele mai citite

%d blogeri au apreciat: