Connect with us

Cultura

Ce proiecte importante pentru Lugoj pregăteşte noul preşedinte Rotary

Publicat

în

Clubul Rotary din Lugoj are un nou preşedinte. Este vorba despre dr. Dan Cliciovan, care şi-a preluat mandatul de la 1 iulie, pentru o perioadă de un an de zile.

Honeywell

Dan Cliciovan spune că pentru anul în care va conduce Clubul Rotary, are un program ambiţios în care, pe lângă continuarea vechilor proiecte, îşi doreşte iniţierea unor proiecte noi. Unul dintre cele mai importante  este legat de secţia de terapie intensivă a spitalului din Lugoj acolo unde noul preşedinte al Rotary îşi desfăşoară activitatea.

“Este vorba despre un Global Grant, o strângere de fonduri  pentru terapie intensivă. Suntem în faza de găsire a partenerilor, fiindcă noi, Rotary Lugoj vom participa cu 10.000 de dolari. Suma totală ar putea ajunge la 50-60 de mii de dolari şi poate chiar mai mult. În primul rând, vrem să cumpărăm două aparate de ventilaţie mecanică, deoarce am avut cinci, dar două s-au defectat. Vrem două aparate noi. Mai vrem trei monitoare pacient, să avem pentru fiecare pat câte un monitor. Acum practic plimbăm monitoarele de la un pat la altul şi dacă le tot mutăm aşa se strică. Dacă ne mai rămân bani am mai vrea să cumpărăm injectomate şi fuziomate, cu cât mai multe cu atât mai bine, dar asta în funcţie şi de bugetul pe care reuşim să-l strângem”, a spus Dan Cliciovan pentru Lugojeanul.ro

Global Grant este o acţiune la nivelul Rotary Internaţional, prin care clubul care iniţiază proiectul trebuie să contribuie cu o anumită sumă şi trebuie să aibă măcar un partener din cadrul districtului său, cum e la noi Districtul România-Moldova, dar şi un alt partener din afara districtului care să contribuie cu o anumită sumă la proiect.

“La proiectul tău pot participa cluburi din districtul tău şi direct districtele, la nivel de guvernator. Şi atunci, în funcţie de câţi bani ai strâns, din suma totală adunată, Fundaţia Rotary mai pune 50 la sută. Dacă noi venim cu 10 mii de dolari, Fundaţia mai pune încă cinci mii. Banii pe care îi dă districtul în cadrul acestui proiect, Fundaţia Rotary îi dublează. În momentul acesta noi avem 10.000 de dolari şi suntem în căutarea partenerilor. Un global grant trebuie să aibă un buget de minim de 30 de mii de dolari şi maxim 200 de mii de dolari. Aceasta ar fi cea mai mare provocare pentru că ar fi o realizarea pentru club, dar şi pentru comunitatea locală”, arată preşedintele Rotary Lugoj.

Dan Cliciovan îşi doreşte  înfiinţarea unui RotaKids, un club pentru copiii de până în 12 ani. “În întrega ţară sunt doar câteva Rotakids, sub 10 cluburi. În cadrul acestui club, copiii vor putea avea acţiuni de responsabilizare, pentru că ei sunt deja prezentul în societatea noastră şi vor fi liderii din viitor. În acest sens, trebuie să fie pregătiţi de pe acum, să-i responsabilizăm! Acasă ei primesc educaţia, cei 7 ani, dar la RotaKids vrem să continuăm educaţia de acasă, să-i responsabilizăm. Dintre ei o să se alegă viitorii lideri care să conducă ţara asta peste ani de zile. Cei din clubul Interact, care sunt puţin mai mari, între 12-18 ani vor asigura suportul acestui club RotaKids, vor participa la acţiuni cu ei.  Vor fi atrase şi alte ong-uri din Lugoj, pentru tot felul de acţiuni cu copiii. Să fie activi şi implicaţi în tot felul de proiecte care corespund vârstei lor”, afirmă preşedintele Rotary Lugoj.

Dr. Cliciovan spune că cel de-al treilea proiect nou pe care îl va demara, sub mandatul său, va fi o campanie de instruire a populaţiei pentru acordarea primului ajutor. “Avem o mare deficienţă la capitolul acesta, în întreaga ţara. La un anumit moment, pe care îl vom face public, vom face liste cu toţi doritorii. Va fi gratuit şi vom găsi o locaţie pentru a demara această acţiune. Voi mobiliza şi alţi medici din Lugoj şi din Timişoara, ca să vină să ne sprijine. Sper să fie cât mai mulţi lugojeani care să participe”, afirmă Cliciovan.

Preşedintele Rotary Lugoj spune că va continua proiectele vechi, cum ar fi cel al doctorului Marius Căpeţan, care va merge prin şcoli şi va testa vederea copiilor, iar cei care au probleme şi nu îşi pot permite să-şi cumpere ochelari, vor fi sprijiniţi . Un alt poiect care va merge mai departe este “Lugojul plantează”.

Am şi vorbit cu directorul spitalului, Erwin Floroni, să continuăm acţiunea cu curtea spitalului, să o amenajăm şi să plantăm arbori ornamentali, că asta se pretează. Important este de cum va primi aprobările de la Mediu să cureţe curtea de copacii vechi, care stau să se prăbuşească la fiecare furtună. Sunt putrezi, plus că e problema legală că copacii nu pot să fie mai înalţi decât clădirea instituţiei. Noi vrem să replantăm arbori ornamentali şi să înfrumuseţăm curtea”, a dezvăluit Cliciovan.

Rotary va continua să se implice în viaţa culturală a oraşului sprijinind, ca în fiecare an, Festivalul Internaţional de Pian “Clara Peia”, iar din acest an Şi Festivalul de Canto “Tiberiu Brediceanu”, a cărei prime ediţii se desfăşoară în această toamnă, la Lugoj.

Dan Cliciovan spune că vor mai fi şi alte proiecte, în colaborare cu alte cluburi din ţară şi străinătate pentru sprijinirea şcolilor, a instituţiilor din oraş şi a elevilor cu rezulate bune la învăţătură.

Citiţi mai departe
Click pentru comentarii

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cultura

Iasmina Petrovici vine la Lugoj cu “EXOD US- țara, țara, vrem tineri“

Publicat

în

Actrița născută la Lugoj, Iasmina Petrovici se întoarce în orașul natal cu un nou spectacol. Este vorba despre “EXOD US- țara, țara, vrem tineri“, un spectacol al derapajelor emoționale declanșate de singurătate, de marginalizare și de excluziune – un spectacol al tinerilor „outsideri“ care sunt în căutarea propriei identități, al creierelor care se confruntă cu incertitudini, al luptei interioare și al descoperirii de sine. La Lugoj, piesa va fi pusă în scenă, duminică, 5 noiembrie, la Teatrul Municipal Traian Grozăvescu, de la ora 17.

Honeywell

Iasmina Petrovici

Iasmina Petrovici

Dramaturg: Sabina Grădinaru
Regizor: Andreea Iacomița
Actori: Sabina Grădinaru, Iasmina Petrovici, Corina Ivanov, Alexandru Iordache, Gabriela Chiran, Gabriel Caravana

Poducător: Asociația Culturala Philmys
Proiect co-finantat de AFCN (Administratia Fondului Cultural National)

Proiectul “Exodul Tinerei Generatii” cuprinde: Spectacolul de teatru “EXOD US-Tara, Tara vrem Tineri!”+ dezbaterile
post-spectacol, în care este prezentată platforma online, dedicată tinerei generații, care va permite sincronizarea nevoilor tinerilor cu ofertele educaționale, culturale și de voluntariat existente la nivel local, național și internațional.
Proiectul „Exodul tinerei generatii“ își propune deschiderea de noi perspective și de noi posibilități pentru tinerii aflați în orașele care se confruntă cu un grad ridicat de migrație. Proiectul mijlocește relația dintre tineri, cultură, tehnologie, creativitate și consum cultural, înlesnind dialogul între creator și consumator, între societatea civilă și instituțiile publice care concep politici culturale și educaționale.

Citiţi mai departe

Cultura

Statiunea din apropiere de Lugoj unde in weekend vor fi sub 30 de grade! Cat costa cazarea

Publicat

în

Honeywell

Weekend-ul ce vine se anunta a fi cel mai calduros din acest an la Lugoj, cu maxime ce vor depasi 40 de grade Celsius si se vor mentine la aceste valori pe parcursul mai multor zile. Daca nu ati citit inca, aveti aici o lista cu ce trebuie sa faceti pentru a va feri de canicula.

Daca nu vreti sa aveti de-a face cu temperaturile uriase anuntate pentru finalul de saptamana, exista o statiune in apropiere de Lugoj unde in weekend temperaturile vor fi chiar racoroase.

Este vorba despre statiunea Ranca, situata in Muntii Parang, la care turistii ajung dupa ce traverseaza celebrul drum Transalpina. Cu masina, din Lugoj veti face in jur de trei ore si 15 minute pana la destinatie, urmand sa parcurgeti 202 kilometri.

Odata ajunsi in statiune, posibilitatile de cazare sunt nelimitate. Pentru o camera dubla veti plati de la 237 de lei pana la 500 de lei, pentru doua nopti de cazare, unele pensiuni oferind si mic dejun in pretul cazarii. Ca si posibilitati de distractie, la Ranca puteti admira lacuri glaciare, varfuri de munti, dar si alte minuni ale naturii. Cititi mai multe despre ce puteti vedea in jurul statiunii aici.

Citiţi mai departe

Best

REPORTAJ: Mic Dejun la Margina, o experienta unica de trait pe viu si povestit pana in Mongolia

Publicat

în

Honeywell

Dupa un drum de nici 30 de minute de la Lugoj, ajungi la Margina, un sat linistit, care la prima vedere nu se diferentiaza cu nimic fata de oricare alt sat din Timis. Casele sunt aranjate la fel, strazile sunt asfaltate si nu prea, iar oamenii, oamenii ar da si haina de pe ei, doar ca sa te vada pe tine, vizitatorul, strainul, turistul, fericit si satisfacut dupa ce le vizitezi comuna.

Si totusi, ceva cu totul si cu totul deosebit si diferit fata de orice alt sat din Timis se intampla, aproape in fiecare dimineata, in micul sat de langa Faget, legat de Timisoara si de fapt de toata Europa prin autostrada recent inaugurata. Organizatorii, reprezentantii “Infocentrului Turistic Margina” ii spun simplu, “Mic Dejun la Margina”.

Din Mongolia, cu caruta in Margina

Ce e asa de interesant si inedit la un mic dejun intr-un sat oarecare din Timis? Urmeaza sa aflam, dar dupa importanta invitatilor din aceasta dimineata, pare-se ca vom participa la ceva special, mai ales ca grupul este format in mare parte din jurnalisti din Germania.

“Am avut turisti din toate colturile lumii la Margina. Au venit din Olanda, Germania, Norvegia, Statele Unite ale Americii, Portugalia, pana si de la granita Rusiei cu Mongolia am avut. Proiectul s-a lansat pe 29 aprilie, iar de atunci si pana acum am avut 180 de turisti. Sunt mai multe trasee, insa de obicei ziua incepe cu mic dejun si continua cu o tura cu caruta prin sat, la muzeu, la izvor si casa taraneasca” – Damaris Sivu, ghid Infocentru Turistic Margina.

Gazdele ne invita la masa, imediat dupa ora 9 dimineata, masa amenajata chiar in interiorul infocentrului. Din cate stim noi, putem afirma ca infocentrul de la Margina e singurul din Timis si poate din Banat in care se intampla ceva legat de turism, ceea ce ne dovedeste ca daca se vrea, se poate.

Masa e plina

Daca nu am sti, am crede ca suntem la ruga, nu la micul dejun. Carnati de casa, slanina, carne, oua proapete, eco, bio, adevarate, branza facuta la cativa kilometri departare, cu cateva zile inainte. Ardei proaspat culesi din gradina, ceapa verde si alte verdeturi colorate viu si natural, doar de soare, nu de vreun conservant. Paine de casa, unsa cu un strat gros de untura si tapetata cu boia iute.

Miere de stup si gem facute de localnici, pe care le mananci cu gura si le tii in suflet pe vecie. Nu iti poti explica gustul, nu au nimic “fals” sau “sintetic” in ele. Gustul e diferit, in cel mai bun mod posibil. Doar sa privesti o asemenea masa si deja te intrebi “ce am facut ieri ca sa merit un asa mic dejun azi?” Un mic dejun costa 15 lei, un pret exagerat de mic, avand in vedere ca tot ce bagi in gura e produs local, fara interventia vreunui robot fara viata.

Ne punem sa mancam si, cand simtim ca nu mai putem lua nicio alta imbucatura, ne indepartam de masa, certati de oamenii locului ca am mancat prea putin. Ne apropiem catre locul de vis, speriati sa nu incalcam vreun protocol nescris si continuam sa mancam, luand inghitituri mici din a treia, sau a patra, ca nimeni nu le numara, felii de paine cu untura.

Degeaba, e delicioasa!

Cand in sfarsit avem permisiunea sa ne ridicam de la masa, de parca eram niste avioane si trebuia sa asteptam “unda verde” pentru ca nu aveam destul kerosen pentru cursa, ni se prezinta programul pentru urmatoarele ore. Mai exact, ne vom plimba cu o caruta trasa de doi cai superbi, incet, domol, pe ulitele din sat.

“Am avut grupuri de turisti care au cautat doar aventura in salbaticie, altii au vrut sa mearga doar cu caruta trasa de cai, ne mulam dupa ce ni se cere. Facem totul cu oamenii locului, produsele sunt toate naturale, iar vizitatorii, de la copiii de gradinita la profesori universitari, apreciaza la maxim asta. Calitatea e inegalabila, dovada stand premiul de la Festivalul Ceaunelor de la Bethausen, unde am luat locul intai” – Damaris Sivu, ghid Infocentru Turistic Margina.

Ajungem si vorbim si cu localnicii, producatori de branza, legumicultori, oameni care indragesc doar doua lucruri in viata, pamantul si oamenii de langa ei. Unul dintre ei canta grupului la fluier, intr-un popas de la marginea satului.

La final de tur, se poate opta pentru un pranz la stana, cu ceaun si mamaliguta, placinta de mai multe feluri si rachiu. Costa 25 de lei si am fost asigurati ca e pur si simplu divin. Cat timp ne taie un junghi in coasta, in parte pentru ca nu mai apucam si pranzul, in parte pentru ca am mancat oricum prea cu pofta la micul dejun, spunem “nu-i nimic, mai vin ele drumurile catre Margina”.

Daca vreti sa participati la o asemenea excursie, mai ales daca veniti cu mai multi prieteni, puteti face o programare. Fie intrati pe pagina de Facebook a centrului, fie sunati la infocentru direct, acolo unde Damaris, ghidul si omul care stie cum sa uneasca traditiile cu mancarea si cu locurile, pentru o experienta unica, va va primi cu bratele deschise.

Puteti face programari la 0377 101 160 sau 0723 124 952, sau pe email la infocentrumargina@yahoo.com. Proiectul “Mic Dejun la Margina” este realizat in colaborare cu Asociația pentru Promovarea și Dezvoltarea Turismului în Timiș (APDT) si Primaria Margina.

Această prezentare necesită JavaScript.

CONCURS: Foloseste-ti imaginatia si castiga doua tricouri pictate manual de Lady Blue

Citiţi mai departe
Publicitate

Cele mai citite

%d blogeri au apreciat: