Connect with us


Cultură

Ce a făcut Eminescu la Lugoj, când avea doar 18 ani

Publicat

în

FOTO cumsescrie.ro

Anul acesta se împlinesc 168 de ani de la nașterea celui mai mare poet român, Mihai Eminescu. Luceafărul poeziei româneşti a trecut şi prin Lugoj, unde a petrecut câteva zile, pe vremea când avea doar 18 ani. Scriitoarea lugojeană Adriana Weimer,  a documentat şi scris, în urmă cu câţiva ani, un eseu despre popasul lui Eminescu la Lugoj. O parte din acesta îl redăm, astăzi, mai jos.

”Printre personalităţile proeminente care au poposit pentru o vreme în municipiul Lugoj, alături de poetul şi filozoful Lucian Blaga, de compozitorul şi dirijorul George Enescu, de domnitorul Alexandru Ioan Cuza şi mulţi alţii, marele poet Mihai Eminescu a făcut cu prezenţa sa la Lugoj, alături de trupa de teatru a lui Mihai Pascaly, în perioada 4-26 (28) iulie 1868 (la doar 18 ani), o deosebită onoare lugojenilor, oraşului de pe Timiş.

<<Lugoj sau în oraşul celor mai înflăcăraţi iubitori de teatru>>, acesta este oraşul Lugoj în viziunea lui Gellu Dorian şi a lui Emil Iordache, autorii volumului PAŞII POETULUI (Editura Sport-Turism, Bucureşti, 1989) o carte despre locurile unde a poposit Mihai Eminescu cu trupa de teatru a lui Pascaly; aceasta este, poate, cea mai frumoasă şi mai potrivită caracterizare a lugojenilor iubitori de frumos. În acest sens, autorii subliniază:
“<<Dorinţa de a avea o trupă de teatru în oraşul lor măcar pentru câteva zile, lugojenii şi-o manifestă printr-un apel de dincolo încă din 1865; cereau, cu toată simţirea lor sufletească, ca trupele de teatru să vină şi în, aşa cum le plăcea să spună oraşului lor. Nu există nici un document care să ateste sosirea în Lugoj a unei trupe dramatice mai curând de vara anului 1868. Ceea ce înseamnă că Pascaly a ţinut seama de apelul locuitorilor de pe malul Timişului. Şi, mult doritori de spectacole în limba română, acei bănăţeni de mare suflet au făcut eforturi deosebite pentru a-i primi cum se cuvine pe actorii trupei lui Pascaly, printre care se număra şi Eminescu. […] Prezenţa actorilor la Lugoj era aşteptată cu dragoste […]. În aceste condiţii, bucurându-se de o atât de bună primire, trupa românească îşi prelungeşte contractul de şase spectacole, dând până la urmă zece. La care dintre fruntaşii oraşului va fi stat Eminescu, nu se mai ştie, dar casa respectivului lugojean se bănuie a fi pe undeva pe lângă Hotelul Dacia, fostul  Vulturul negru, în actualul Centru vechi. […] Rămânând în Lugoj de la 4 iulie până la 28 (26) iulie 1868, actorii români şi-au rulat cam întreg repertoriul […]. Din locul său de sub avanscenă, poetul Mihai Eminescu asculta freamătul entuziast al spectatorilor, se simţea şi el părtaş la bucuria actorilor asupra cărora se revărsau talazuri de aplauze şi flori. […] Încheindu-şi seria de spectacole […], trupa se îndreaptă spre Timişoara, după ce strătuse 25 de zile în oraşul de pe malul râului Timiş. […] Eminescu nu avea să mai revadă aceste locuri.>> 

Mai mult puteţi citi aici

Click pentru comentarii

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cultură

English Pub deschide sezonul cu o expoziție colectivă de fotografie „Muzicieni în concert”

Publicat

în

English Pub deschide și acest an  sezonul cu un eveniment inedit. Este vorba despre o expoziție colectivă de fotografie cu o tematică apropiată clubului. Organizată sub titlul „Muzicieni în concert”, ea reunește lucrări ale unor cunoscuți fotografi: Mihai Zegrea, Mihaela Dan, Virgil Babușcov, Dragoslav Nedici, Sergiu Morariu Bordan, Gabriel Brezeanu, Liviu Tulbure.

Expoziția se va deschide pe 23 ianuarie, iar cu ocazia vernisajului, Tania Ionescu va susține, începând cu ora 18, un recital.

Cât privește evenimentele muzicale, primul programat pentru acest an este un concert al trupei Pragu’ de Sus, care va avea loc pe 31 ianuarie.  Formația a lansat, la sfârșitul anului trecut, un nou videoclip, la piesa „Poate nu mai știi”, melodia fiind inclusă pe cel de-al cincilea material discografic al formației, „Nu mai am răbdare”.

Invitatul special al acestei melodii este Victor Miclăuș. Pragu’ de Sus s-a format în 2004 la Timișoara și are 5 albume: ”Decupaj Sonor” (2004), ”Ultimul Poet” (2009), ”Blocaj în Verde” (2013), ”Azi te vreau” (cu Mircea Vintilă, 2016) și ”Nu mai am răbdare” (2018). Trupa a participat la semifinala Eurovision România 2018 de la Timișoara, cu piesa „Te voi chema”. Pragu’ de Sus este compusă din Călin Bârcean – voce, chitara, claviaturi, Costel Răsuceanu – chitară bas, voce, Florin Demea – chitară electrică, Cosmin Herac – tobe și Andrei Crisan – claviaturi.

Citiţi mai departe

Cultură

Mica Unirea se sărbătorește și la Lugoj. La ce activități pot participa lugojenii

Publicat

în

Foto destepti.ro

Muzeul de Istorie și Etnografie Lugoj și Liceul Teoretic „Iulia HasdeuLugoj sărbătoresc împreună, împlinirea a 161 de ani de la Unirea Principatelor Române.

Elevii acestei școli, coordonați de d-na prof. Ibolya Șipoș, vor participa la simpozionul intitulat „Alexandru Ioan Cuza și Banatul”. Manifestarea organizată la sediul muzeului lugojean, pe data de 21 ianuarie 2020, ora 11.00, face parte dintr-un amplu proiect de parteneriat încheiat între cele două instituții.

Alocuțiunile referitoare la momentul istoric de la 24 ianuarie 1859, la reformarea instituțională pe baze moderne a statului român,  personalitatea domnitorului Al. I. Cuza și principiile politicii sale interne și externe, vor fi susținute în fața elevilor de muzeograful Daciana Vuia și prof. Ibolya Șipoș. Tematica simpozionului abordează  informațiile menționate în presa epocii, referitoare la apropiere culturală şi economică dintre românii bănățeni și Principatele Unite dar mai ales popasul făcut în Lugoj de către domitorul Al. I. Cuza, aflat  în drumul său spre exil.

Manifestarea urmărește promovarea valorilor naţionale prin familiarizarea elevilor lugojeni cu importanța  înfăptuirii Micii Uniri ce a deschis calea modernizării țării şi a creat premisele obţinerii Independenţei (1877) şi realizării Marii Uniri (1918).

 

Citiţi mai departe

Cultură

Corul „Ion Vidu” şi Formația de Muzică de Cameră a Facultății de Muzică din Timișoara vă invită la Concertul de Crăciun

Publicat

în

Foto ARHIVA

Corul ,,Ion Vidu” al Casei de Cultură a Municipiului Lugoj, dirijat de maestrul Lucian Onița, invită lugojenii la tradiționalul Concert de Crăciun, care va avea loc joi, 19 decembrie 2019, începând cu ora 18.oo.

Evenimentul artistic va fi găzduit de Sala de spectacole a Teatrului Municipal ,,Traian Grozăvescu”, unde, într-o atmosferă de adevărată sărbătoare, vor fi oferite, tuturor celor prezenți, cântece și colinde de Crăciun, compoziții ale unor cunoscuți compozitori români și universali, precum I. Costescu, D.G. Kiriac, N. Lungu, S. Olariu, T. Popovici, Gh. Cucu, A. Pärt, A. Adam, J. Pierpont, A. Secco, W.A. Mozart, A. Vivaldi, Bárdos L., St. A. Maria di Liguori, J. Schnabel, Fr. Gruber, G.F. Händel ș.a.

O notă aparte o constituie prezența Formației de Muzică de Cameră a Facultății de Muzică din Timișoara, care va întregi atmosfera caldă a apropiatelor sărbători ce vestesc nașterea Mântuitorului Isus Hristos. Soliștii concertului vor fi sopranele Ioana Mia Iuga și Maria Virginia Onița, tenorul Daniel Zah și baritonii Alexandru Șuca și Samuel Constantin.
Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile.
Vă așteptăm cu drag.

Citiţi mai departe

Cele mai citite