Connect with us

Cultură

Ce a făcut Eminescu la Lugoj, când avea doar 18 ani

Publicat

în

FOTO cumsescrie.ro

Anul acesta se împlinesc 168 de ani de la nașterea celui mai mare poet român, Mihai Eminescu. Luceafărul poeziei româneşti a trecut şi prin Lugoj, unde a petrecut câteva zile, pe vremea când avea doar 18 ani. Scriitoarea lugojeană Adriana Weimer,  a documentat şi scris, în urmă cu câţiva ani, un eseu despre popasul lui Eminescu la Lugoj. O parte din acesta îl redăm, astăzi, mai jos.

PNL Lugoj

”Printre personalităţile proeminente care au poposit pentru o vreme în municipiul Lugoj, alături de poetul şi filozoful Lucian Blaga, de compozitorul şi dirijorul George Enescu, de domnitorul Alexandru Ioan Cuza şi mulţi alţii, marele poet Mihai Eminescu a făcut cu prezenţa sa la Lugoj, alături de trupa de teatru a lui Mihai Pascaly, în perioada 4-26 (28) iulie 1868 (la doar 18 ani), o deosebită onoare lugojenilor, oraşului de pe Timiş.

<<Lugoj sau în oraşul celor mai înflăcăraţi iubitori de teatru>>, acesta este oraşul Lugoj în viziunea lui Gellu Dorian şi a lui Emil Iordache, autorii volumului PAŞII POETULUI (Editura Sport-Turism, Bucureşti, 1989) o carte despre locurile unde a poposit Mihai Eminescu cu trupa de teatru a lui Pascaly; aceasta este, poate, cea mai frumoasă şi mai potrivită caracterizare a lugojenilor iubitori de frumos. În acest sens, autorii subliniază:
“<<Dorinţa de a avea o trupă de teatru în oraşul lor măcar pentru câteva zile, lugojenii şi-o manifestă printr-un apel de dincolo încă din 1865; cereau, cu toată simţirea lor sufletească, ca trupele de teatru să vină şi în, aşa cum le plăcea să spună oraşului lor. Nu există nici un document care să ateste sosirea în Lugoj a unei trupe dramatice mai curând de vara anului 1868. Ceea ce înseamnă că Pascaly a ţinut seama de apelul locuitorilor de pe malul Timişului. Şi, mult doritori de spectacole în limba română, acei bănăţeni de mare suflet au făcut eforturi deosebite pentru a-i primi cum se cuvine pe actorii trupei lui Pascaly, printre care se număra şi Eminescu. […] Prezenţa actorilor la Lugoj era aşteptată cu dragoste […]. În aceste condiţii, bucurându-se de o atât de bună primire, trupa românească îşi prelungeşte contractul de şase spectacole, dând până la urmă zece. La care dintre fruntaşii oraşului va fi stat Eminescu, nu se mai ştie, dar casa respectivului lugojean se bănuie a fi pe undeva pe lângă Hotelul Dacia, fostul  Vulturul negru, în actualul Centru vechi. […] Rămânând în Lugoj de la 4 iulie până la 28 (26) iulie 1868, actorii români şi-au rulat cam întreg repertoriul […]. Din locul său de sub avanscenă, poetul Mihai Eminescu asculta freamătul entuziast al spectatorilor, se simţea şi el părtaş la bucuria actorilor asupra cărora se revărsau talazuri de aplauze şi flori. […] Încheindu-şi seria de spectacole […], trupa se îndreaptă spre Timişoara, după ce strătuse 25 de zile în oraşul de pe malul râului Timiş. […] Eminescu nu avea să mai revadă aceste locuri.>> 

Mai mult puteţi citi aici

Citiţi mai departe
Click pentru comentarii

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cultură

Lugojenii sunt așteptați să bată toaca, la un eveniment ce a devenit deja tradițional

Publicat

în

In organizarea Casei de Cultură a Municipiului Lugoj, a Ansamblului Folcloric “Lugojana”, în colaborare cu Primăria Municipiului Lugoj, joi, 25 aprilie 2019,ora 12.00, în preajma Bisericii “Adormirea Maicii Domului”, se desfășoară cea de a IX-a ediție a tradiționalului eveniment “TOACA LA LUGOJ”.

PNL Lugoj

“Ca in fiecare an, vor fi montate un număr de 12 toace (de la cele 12 evanghelii), iar timp de o oră, membrii Ansamblului ,,Lugojana”, alături de reprezentanți ai autoritaților locale, în frunte cu Primarul Municipiului Lugoj, prof. ing. Francisc Boldea, dar și locuitori ai urbei noastre, vor bate diferite ritmuri de toacă, simbolizând trecerea de la timpul cotidian la timpul liturgic. Bătută la diverse ore, toaca punctează timpul de peste zi, chemând la rugăciune şi slujbă. Baterea în toacă, înainte de începutul slujbei, cheamă pe toţi creştinii în Biserică. Cântecul toacei face legătura între pământ şi cer, între uman şi divin, între ceea ce se cunoaşte şi ceea ce nu se cunoaşte”, arată Puiu Munteanu, directorul Ansamblului ,,Lugojana”

 

Citiţi mai departe

Cultură

Cea mai mare colecţie de Biblii din România poate fi văzută la Timişoara. Cărţile aparţin pastorului lugojean Ionel Tuţac

Publicat

în

Asociația „Renașterea Familiei”, în colaborare cu Consiliul Județean Timiș și cu Mitropolia Banatului, a inaugurat marți, 2 aprilie, la Bastionul Theresia din Timişoara, expoziţia “Muzeul Bibliei”.

PNL Lugoj

Pastorul timişorean Ionel Tuţac este posesorul celei mai mari colecţii de Biblii din România. Impresionanta colecţie numără peste 800 de Biblii, din perioade istorice diferite, de toate mărimile şi toate limbile din lume, de la cea a zuluşilor din Africa de Sud, până la cele în japoneză, arabă sau coreană. Ionel Tuţac a început să colecţioneze Bibliile în 1999, după o vizită făcută la Societatea Biblică din New York, acolo unde sunt expuse peste 43.000 de exemplare diferite.

„Am avut ocazia să văd foarte multe exemplare ale Sfintelor Scripturi. Inclusiv o Biblie tipărită de Guttenberg. În urma acelei vizite, am primit din partea unui timişorean, numele lui este Petru Popovici, are acum peste o sută de ani, două Biblii: Biblia de la 1874 şi apoi cea mai mică biblie la vremea de atunci. Omul acesta, mare iubitor de Scripturi, mi-a spus să iau aceste două exemplare, să le duc în România şi să le spun românilor că Biblia nu trebuie să fie o piesă de muzeu. Am început apoi să colecţionez Biblii, am cumpărat, am primit, pasiunea aceasta a crescut, iar Dumnezeu mi-a dat ocazia să merg la Muzeul Cărţii de la Ierusalim, am văzut muzeele Bibliei de la Amsterdam şi Londra, iar în 2017 a descoperit Muzeul Bibliei de la Washington”, a declarat Ionel Tuţac.

Un alt lugojean şi-a adus contribuţia la această manifestare. Episcopul Alexandru Mesian a dăruit Biblia de la Blaj scrisă în 1795, o lucrare monumentală ce a apărut cu prilejul anului jubiliar 2000.

Expoziția va fi deschisă până joi, 25 aprilie, zilnic între orele 09:00 – 17:00. Intrarea este liberă.

Citiţi mai departe

Cultură

Expoziție inedită la Muzeul de Istorie. “Lugojul în cărți poștale ilustrate”

Publicat

în

Muzeul de Istorie, Etnografie și Artă Plastică Lugoj va invită să luați parte la vernisajul expoziției „Lugojul în cărți poștale ilustrate (1897-1918)“, care va avea loc joi, 28 martie 2019, ora 18.00.

PNL Lugoj

“Vă propunem să redescoperiți Lugojul de odinioară și ascensiunea sa urbană de la începutul secolului XX surprinsă în delicatele ilustrate de epocă. Pentru întâia oară, lugojenii și nu numai, au ocazia să urmărească sistematic evoluția cărților poștale ilustrate – în centru cărora se află orașul de pe Timiș și locuitorii săi – începând cu prima serie editat în 1897 de librarul Anton Zunft (după clișeele fotografului Ladislau Naschitz) și până la sfârșitul Primului Război Mondial (1918). Mulțumim pe această cale colecționarilor din țară ( D.T. Demeter, O. Gaidoș, A. F. Velici) și străinătate (J. Peia, A. Păsulă) pentru sprijinul acordat la realizarea acestei expoziții. Va așteptăm!”, se arată în comunicatul transmis de către Muzeul din Lugoj.

Citiţi mai departe

Cele mai citite

%d blogeri au apreciat: