Connect with us

Cultură

Ce a făcut Eminescu la Lugoj, când avea doar 18 ani

Publicat

în

FOTO cumsescrie.ro

Anul acesta se împlinesc 168 de ani de la nașterea celui mai mare poet român, Mihai Eminescu. Luceafărul poeziei româneşti a trecut şi prin Lugoj, unde a petrecut câteva zile, pe vremea când avea doar 18 ani. Scriitoarea lugojeană Adriana Weimer,  a documentat şi scris, în urmă cu câţiva ani, un eseu despre popasul lui Eminescu la Lugoj. O parte din acesta îl redăm, astăzi, mai jos.

”Printre personalităţile proeminente care au poposit pentru o vreme în municipiul Lugoj, alături de poetul şi filozoful Lucian Blaga, de compozitorul şi dirijorul George Enescu, de domnitorul Alexandru Ioan Cuza şi mulţi alţii, marele poet Mihai Eminescu a făcut cu prezenţa sa la Lugoj, alături de trupa de teatru a lui Mihai Pascaly, în perioada 4-26 (28) iulie 1868 (la doar 18 ani), o deosebită onoare lugojenilor, oraşului de pe Timiş.

<<Lugoj sau în oraşul celor mai înflăcăraţi iubitori de teatru>>, acesta este oraşul Lugoj în viziunea lui Gellu Dorian şi a lui Emil Iordache, autorii volumului PAŞII POETULUI (Editura Sport-Turism, Bucureşti, 1989) o carte despre locurile unde a poposit Mihai Eminescu cu trupa de teatru a lui Pascaly; aceasta este, poate, cea mai frumoasă şi mai potrivită caracterizare a lugojenilor iubitori de frumos. În acest sens, autorii subliniază:
“<<Dorinţa de a avea o trupă de teatru în oraşul lor măcar pentru câteva zile, lugojenii şi-o manifestă printr-un apel de dincolo încă din 1865; cereau, cu toată simţirea lor sufletească, ca trupele de teatru să vină şi în, aşa cum le plăcea să spună oraşului lor. Nu există nici un document care să ateste sosirea în Lugoj a unei trupe dramatice mai curând de vara anului 1868. Ceea ce înseamnă că Pascaly a ţinut seama de apelul locuitorilor de pe malul Timişului. Şi, mult doritori de spectacole în limba română, acei bănăţeni de mare suflet au făcut eforturi deosebite pentru a-i primi cum se cuvine pe actorii trupei lui Pascaly, printre care se număra şi Eminescu. […] Prezenţa actorilor la Lugoj era aşteptată cu dragoste […]. În aceste condiţii, bucurându-se de o atât de bună primire, trupa românească îşi prelungeşte contractul de şase spectacole, dând până la urmă zece. La care dintre fruntaşii oraşului va fi stat Eminescu, nu se mai ştie, dar casa respectivului lugojean se bănuie a fi pe undeva pe lângă Hotelul Dacia, fostul  Vulturul negru, în actualul Centru vechi. […] Rămânând în Lugoj de la 4 iulie până la 28 (26) iulie 1868, actorii români şi-au rulat cam întreg repertoriul […]. Din locul său de sub avanscenă, poetul Mihai Eminescu asculta freamătul entuziast al spectatorilor, se simţea şi el părtaş la bucuria actorilor asupra cărora se revărsau talazuri de aplauze şi flori. […] Încheindu-şi seria de spectacole […], trupa se îndreaptă spre Timişoara, după ce strătuse 25 de zile în oraşul de pe malul râului Timiş. […] Eminescu nu avea să mai revadă aceste locuri.>> 

Mai mult puteţi citi aici

Click pentru comentarii

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cultură

Flora Răducan expune la English Pub

Publicat

în

După deschiderea sezonului expozițional autumnal al Galeriei Pygmalion, în septembrie, Flora Răducan expune și la Lugoj pe final de an peste 20 de lucrări, reunite sub titlul „Despre lumină”. Este aceeași temă, însă într-o altă abordare, în tehnica acuarelei, spune artista. Sunt pictate în perioade diferite, cele mai multe reprezentând Dunărea sau marea.

“[…] Să dea Flora Răducan cu tifla celor care mijesc ironic numai și când aud apus de soare, darămite să și dea cu ochii de unul? E posibil să fie și aceasta o motivație, dar am convingerea că nu e cea principală. Din câte o cunosc pe artista din Lugoj nu fronda este cea care îi activează creativitatea, ci o profundă curiozitate și o temeinică dorință de a vedea lucrurile dincolo de epiderma lor. Pentru Flora, pictura este mijlocul prin care cercetează lumea, iar expoziția de la Pygmalion are ca subiect al acestei cercetări apusul. De fapt, mai mult decât atât: lumina. În fond, chiar titlul expoziței, Despre lumină, e o evidentă declarație de intenție. Adevărat, pare riscant, aproape caduc, să refaci legătura, după mai bine de un secol, cu o importantă pagină de istorie a picturii, impresionismul, chiar cu mijloacele specifice lui. Dar tocmai aici e, cred, una dintre mizele expoziției: revizitarea originii artei moderne. Reînvățarea unui mod de a privi începuturile. Redescoperirea unuia dintre fundamentele picturii, lumina. […]” – spune despre lucrările Florei Răducan, scriitorul Robert Șerban.

Flora Răducan este absolventă a Universității de Vest din Timișoara, Facultatea de Arte promoția 1999 și a Liceului de arte Plastice din Timișoara, promoția 1994. Este membră a Uniunii Artiștilor Plastici din România. Are la activ numeroase expoziții în țară și străinătate.
Vernisajul expoziției a avut loc joi, 5 septembrie, dar expoziția rămâne deschisă până 22 ianuarie.

Citiţi mai departe

Cultură

Adevărul despre misterioasa Casă cu Turn din Lugoj care a stârnit controverse printre internauții din oraș

Publicat

în

Fotografiile vechi cu o clădire cel puțin ieșită din comun a stârnit controverse printre utilizatorii rețelei de socializare Facebook. De câteva zile, mai multe ilustrații cu o așa-numită Casă cu Turn a început să fie postată pe mai multe grupuri de lugojeni. Cum era și normal, oamenii au început să-și dea cu părerea despre construcția cu un aspect inedit.

Unii au presupus că încă ar exista, în timp ce alții au spus tare și răspicat că nu mai există de zeci, poate chiar sute de ani. Unii au susținut că ar fi fost construită vis-a-vis de actualul magazin Lidl, în timp ce alții au pretins că ar fi ocupat o parcelă mare de teren în zona centurii ocolitoare a orașului.

Până la urmă, unul dintre experții în istorie și patrimoniu ai orașului a venit cu explicația completă despre misterioasa Casă cu Turn, care deși nu mai există, a fost cândva una dintre bijuteriile arhitecturale ale urbei.

“Este vorba despre Vila Muschong, din câte știu eu, care se afla în apropiere de actualul restaurant A&O. Există un set de 4 vederi realizate după fotografiile lui Naschitz (pe verso vedeți că scrie în limba maghiară) Vila nu mai există”, a explicat lugojeanul Cristian-Oliviu Gaidoș, muzeograf la Muzeul de Istorie, Etnografie și Artă Plastică din Lugoj.

Jacob Muschong a fost unul dintre cei mai importanți și influenți industriași ai secolelor XVIII-XIX. Deși s-a născut în Serbia, a făcut afaceri la Lugoj, acolo unde a și decedat. S-a îmbogățit din producția de cărămidă și țiglă. Cele două materii prime pentru construcții produse de Muschong erau de mare calitate și au fost vândute în tot Imperiul Austro-Ungar, iar mai apoi și în România Mare.

Citiţi mai departe

Cultură

De Ziua Națională, o cafenea din Lugoj organizează o manifestare inedită

Publicat

în

Workshop inedit susținut pentru fanii Subcarpați, de Ziua Națională, la Lugoj. Evenimentul are loc duminică, 1 decembrie, de la ora 17,00 la Moncafé în Lugoj. 

Dacă ești pasionat de caval adu-l cu tine și îndrăznește să cânți! Absolvenții cursului de caval organizat de Teatrul Național din Timișoara în colaborare cu Bean MC și Timișoara 2021 în cadrul proiectului Atelierul Identitate vor interpreta de asemenea, la caval, piese din repertoriul Subcarpați, în timpul workshop-ului de introducere în lumea instrumentelor muzicale: percuție, cajon, djembe, tulni.

Participarea e liberă.

Citiţi mai departe

Cele mai citite