Connect with us

Administrație

Aici e apa dumneavoastră! O baltă mizerabilă care a secat

Publicat

în

FOTO Liviu Brînduşoni

De mai bine de o săptămână, Meridian 22 furnizează apă în regim de avarie, pe timpul nopţii, pentru că face rezerve ca să poată asigura necesarul pe timpul zilei. Se întâmplă asta într-un oraş cu pretenţii, din vestul ţării, unde cea mai mare investiţie a administraţiei locale, în ultimii zece ani, a fost în reabilitatea reţelei de apă potabilă.

Consilierul local independent Liviu Brînduşoni susţine însă, că singura uzină care mai funcţionează la capacitate maximă şi care extrage apă dintr-o baltă de lângă Timiş aşteaptă să fie modernizată de mai bine de zece ani, bani în bugetul local fiind prinşi în fiecare an.

“Uzina de apa II, cea care asigura 65% din volumul de apa din reţeaua Lugojului se confruntă cu probleme majore din cauza că braţul Timisului, de unde se extrage apa, nu a fost curăţat de ani de zile, iar autorităţile responsabile de asigurarea acestui serviciu nu au făcut nimic în ultimii 10 ani pentru modernizarea uzinelor de apă. Un exemplu concret este acela că de aproape trei ani de zile Primăria modernizează Uzina de apa III, dar numai pe hârtie. Asta, fiindcă până în prezent nu s-a trecut de faza de proiectare. În Bugetul pe anul 2017, au fost prevăzuţi 34 mii lei pentru – „Modernizare Uzină de apă III -Proiectare. După un an, în Bugetul pe 2018, intre obiectivele de investiţii regăsim din nou proiectarea privind „Modernizarea Uzinei de apă III”. După încă un an, în Bugetul pe 2019 obiectivul „Modernizare Uzina de apa III e tot în faza de proiectare cu 25 mii lei”, arată Liviu Brînduşoni.

Uzinele 1 şi 3 sunt cele care ar trebui să asigure apa potabilă în Lugoj, din forajele de mare adâncime, adică o apă curată care se extrage din pânza freatică. Doar că cele 31 de foraje nu mai fac faţă, pentru că în ele nu s-a mai investit de zeci de ani. Surse din administraţia locală susţin că mai mult de jumătate din acestea nu sunt pornite de către Meridian de teamă că vor ceda. În această perioadă, în care Lugojul a rămas fără apă din cauza nivelului scăzut al râului Timiş, conducerea Meridian susţine că a pornit 29. Aceleaşi surse spun însă că, dacă cele 29 de foraje vor funcţiona continuu mai mult de câteva zile există posibilitatea reală ca majoritatea să cedeze.

 

Click pentru comentarii

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Administrație

FOTO “Mastodontul” cu care Primăria Lugoj vrea să lupte la iarnă împotriva zăpezilor

Publicat

în

sursa foto: LugojExpres

Vor deszăpezi toate străzile cu el! Asta spun reprezentanții administrației locale despre noul încărcător frontal pe care l-au cumpărat pentru sezonul rece. Problema? Dimensiunile noului utilaj, care seamănă mai mult cu o jucărie decât cu un echipament cu care să lupți împotriva nămeților, glumesc lugojenii pe internet.

Cel mai nou utilaj intrat în dotarea administrației lugojene este un excavator cu lamă și cupă ce va fi utilizat mai ales pentru a încărca nămeții în utilajele de transport. Utilajul fabricat de Hitachi are atât cupă pentru ridicarea și încărcarea nămeților în basculante, cât și lamă pentru îndepărtarea zăpezii.

“A costat în jur de 50.000 de euro utilajul, este nou-nouț. Este utilajul nostru, va funcționa alături de cele de la Salprest. Acum ne pregătim să achiziționăm sare și nisip, avem deja, însă vrem să refacem stocurile să fim pregătiți în caz că ninsorile vor fi abundente”, a declarat pentru Lugojeanul.ro primarul Francisc Boldea.

Utilajul va fi administrat de către cei de la Meridian.

Citiţi mai departe

Administrație

Imagini dezolante din centrul Lugojului, plin de “boschetari, porumbei și pisici”. Boldea: “Eu de porumbei nu mă iau”

Publicat

în

Centrul Lugojului, mai exact aleea pietonală Alexandru Mocioni, a fost din nou subiect de discuție între lugojeni. Aceștia și-au exprimat nemulțumirea față de starea în care se află centrul orașului, spunând că acesta este plin de mizerie, de porumbei care fac ravagii în urma lor, dar și de o familie de pisici care locuiesc în tufișurile decorative de pe centru și care s-au înmulțit.

Unul dintre cei care au semnalat problema deloc plăcută din centrul orașului este Oliviu Gaidoș, muzeograf și unul dintre lugojenii care au militat mereu pentru păstrarea cât mai autentică și mai curată a zonelor și clădirilor de patrimoniu din Lugoj.

“Stimați lugojeni, ăsta e adevărul, indiferent dacă vă place sau nu: centrul este plin de boschetari, nu se respectă normele de igienă, porumbeii sunt hrăniți cu sacul pe stradă și pisicile, săracele, s-au înmulțit prin tufișuri. Ăsta este satul Lugoj în 2019, la o sută de ani de la Unire!”, a scris Oliviu Gaidoș pe un grup de Facebook.

Administrația locală a comentat acuzațiile lugojenilor, spunând că nu au ce să le facă porumbeilor.

“Eu de porumbei nu mă iau. Am rezolvat cât de cât problema câinilor vagabonzi, majoritatea sunt la adăpost. Dar la porumbei ce să le fac? Așa sunt și la Timișoara, și în orice oraș mare din lume și nimeni nu se ia de ei. De ciori am scăpat. Pisicile la fel, ce să le fac, probabil sunt ale celor de acolo că le dau de mâncare”, este de părere Francisc Boldea, primarul din Lugoj.

Citiţi mai departe

Administrație

Buldozere și excavatoare pe malurile Timișului. Se lucreză la un obiectiv nereabilitat de 40 de ani

Publicat

în


Buldozere, excavatoare și zeci de muncitori roiesc de câteva săptămâni pe malurile Timișului. Chiar dacă inițial lugojenii credeau că aici se amenajează faleza cu terase promisă de ani buni de către administrația locală, lucrarea nu are nimic de-a face cu petrecerea timpului liber.

Este vorba despre o lucrare de consolidare a malurilor râului Timiș, cuprinse într-un proiect mai mare al Administrației Bazinale a Apelor Banat. La Lugoj, se consolidează malurile contra sumei de 1.213.000 de lei, suma totală cuprinsă de cei de la Ape pentru întreg proiectul fiind de 2.760.000 de lei.

„Refacerea apărării malului Timiş este, la Lugoj, în lungime totală de 600 m. Dintre aceştia, pe malul stâng sunt prevăzuţi 470 m, din care 320 deja finalizaţi cu dale de tip fagure şi 150 metri liniari sunt pentru refacere pereu de piatră. Pe malul drept, sunt 130 m refacere din care 53 m va fi şi refacerea parapetului de beton.”, a declarat Titu Bojin, directorul Administraţiei Bazinale a Apelor Banat.

După o serie de inundații devastatoare din anul 1970, ultimele lucrări de consolidare a nivelului de apărare împotriva inundațiilor s-au realizat în 1980. De atunci, la Lugoj au mai avut loc inundații severe, ultimele două în anii 2000 și respectiv 2005.

sursa foto: Facebook.com

Citiţi mai departe

Cele mai citite