Connect with us

Social

1.200 de persoane au plantat o pădure de 17.000 de puieți, la 20 de kilometri de Lugoj

Publicat

în

Luna Pădurii a debutat cu o acțiune mare de împădurire, ce a avut loc, sâmbătă, 16 martie 2019, pe dealul de la Cralovăț, comuna Topolovățu Mare, Timiș. Acțiunea face parte din cadrul iniţiativei naționale de împădurire pe bază de voluntariatPlantăm fapte bune în România.

RETIM

 Pe o ploaie măruntă, ce a căzut în reprize, aproximativ 1.200 de voluntari au plantat 17.000 de puieți forestieri de cer, frasin, paltin și cireș, pentru a preveni erodarea și alunecarea dealului în timp, dar și pentru a extinde pădurea din zonă. Apreciem efortul tuturor, mai ales pe o astfel de vreme, și mulțumim voluntarilor, unii fideli acțiunii noastre, că nu au renunțat și datorită lor plantația va prinde rădăcini.

Am fost susținuți necondiționat de grupuri de voluntari organizați de la diferite instituții de ordine și siguranță publică, instituții pentru situații de urgență, facultăți, multinaționale, firme, ONG-uri și mai ales simpli cetățeni timișoreni, care au venit în număr foarte mare. Nici ploaia, nici vântul, nici frigul, nu i-a făcut să se răzgândească, nu au cedat nici măcar o clipă. Au avut un singur gând: să planteze.

AUTOLIV

Reinterăm mulțumirile noastre spre voluntarii din cadrul: Inspectoratului pentru Situații de Urgență “Banat” al județului Timiș, Jandarmeria Română, Gruparea de Jandarmi Mobilă Timișoara, Facultatea de economie și de Administrare a Afacerilor – UVT, Facultatea de Chimie Biologie – UVT, Flex Romania, Continental Automotive România, Hella România, Mewi, Litens, Daikin, SIXT, UnifiedPost, Wipro, KPMG, Kaufland, Accenture, Cmed Group, BeeSpeed Automatizări, Avery Dennison, Sustainalytics, Artmatch, Sindicat IT, RNSSI, Kathrein România, Infobest România, Autonom, Leman Industry, Kromberg&Schubert, Licos, GEOTIM, ASSEUT, Asociația Little People,  Noua Acropolă” , a declarat Andreia Schneider, coordonator local Timiş.

Asistența tehnică de specialitate a fost asigurată voluntar de ingineri silvici din cadrul Direcției Silvice Timiș.

Organizatorii locali: Asociația ECO CLUB Timișoara, Primăria și Consiliul local al comunei Topolovățu Mare.

Partenerii naționaliJYSK, Bergenbier și Dedeman. Susțin financiar inițiativa: Daikin, FAN Courier, Groupe Renault România, Kaufland, Unicredit Consumer Financing și Unilever.

Proiectul a fost finanțat de către Flex Foundation.

Partenerii și sponsorii locali: Flex Romania, Continental Anvelope Timișoara, Hella Romania, Mewi, Litens, UnifiedPost.

Partener media:  Descoperim România.

Susținători: Asociația Tineri pentru Viață Arad, Facultatea de Economie și de Administrare a Afacerilor – UVT  (cu sprijinul organizatoric al echipei de voluntari FEAA Verde) și Facultatea de Chimie, Biologie, Geografie – UVT, GEOTIM, OpenVille, Hotel Casa de la Rosa.

Click pentru comentarii

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Social

Din ce an vor fi interzise sobele pe lemne, în România, la cererea Uniunii Europene

Publicat

în

La cererea Uniunii Europene, România s-a angajat să stingă focul în sobe și să reformeze sistemul de încălzire, arată Antena 3 CNN. Tehnologiile ineficiente din punct de vedere energetic folosite în prezent pentru încălzire / răcire vor fi înlocuite treptat. Sobele pe lemne vor fi înlocuite cu pompe de căldură, tehnologie clasificată ca fiind regenerabilă. Această tehnologie ar trebui să înlocuiască treptat sobele ineficiente din Uniunea Europeană până în 2050.

În România ponderea surselor regenerabile ar trebui să treacă de 32% până în 2030 și să fie de aproape 35% până în 2050. ​Pompele de căldură sunt esențiale pentru tranziția către o energie curată și pentru atingerea obiectivelor europene de neutralitate a emisiilor de dioxid de carbon până în 2050, consideră Comisia Europeană.

Pentru creșterea producției de pompe de căldură și instalarea acestora, sunt necesari încă 750.000 de instalatori. De asemenea, cel puțin 50 % dintre instalatorii existenți vor trebui recalificați pentru a lucra cu pompe de căldură.

În clădiri, pompele de căldură sunt utilizate pentru încălzire, apă caldă și, în unele cazuri, și pentru răcire. Pompele de căldură nu generează căldură prin arderea de combustibili fosili, ci folosesc căldura disponibilă în mod natural în mediul înconjurător.

La nivelul UE se discută și despre eliminarea centralelor care folosesc combustibili fosili, lucru care ar afecta direct consumatorii români. Pentru introducerea pompelor de căldură în Europa vor fi alocate fonduri europene.

RETIM

Citiţi mai departe

Social

Schimbare bruscă a vremii. Vestul țării va fi afectat de vânt și ploi pentru mai multe zile

Publicat

în

Autoritatea Națională de Meteorologie (ANM) a emis avertizări privind condițiile meteorologice dificile în aproape toată țara, până vineri, 29 martie, incluzând două avertizări cod galben. În zonele montane, se vor înregistra rafale de vânt ce vor depăși 90 de kilometri pe oră.

În perioada menționată, se prevăd intensificări temporare ale vântului, în vestul, centrul şi nordul ţării, cu viteze de aproximativ 45…55 km/h în general, iar la altitudini mari rafalele vor atinge 60…70 km/h.

ANM a emis o informare pentru perioada 27 martie, ora 10 – 29 martie, cu privire la cantități de apă de 10…15 l/mp în vestul, centrul și nordul țării, facilitând topirea stratului de zăpadă din zonele montane.

De asemenea, meteorologii au emis o avertizare cod galben valabilă între 27 martie, ora 10 – 27 martie, ora 22, pentru zonele Banatului, sudul Crișanei, Moldova și Carpații Meridionali, cu viteze ale vântului de 55…65 km/h și rafale ce pot depăși 90 km/h la altitudini mari.

Ulterior, avertizarea cod galben se va restrânge între 27 martie, ora 22 – 28 martie, ora 10, pentru aceleași regiuni menționate, cu viteze ale vântului și rafale similare.

În București, temperatura va oscila între 14…16 grade Celsius pentru maximă și 4…6 grade Celsius pentru minimă, miercuri. Cerul va fi parțial înnorat, iar vântul va sufla moderat, cu unele intensificări temporare ziua.

Joi se va înregistra o ușoară încălzire, cu cer parțial înnorat și posibile averse slabe în timpul zilei. Vântul va continua să sufle moderat, cu viteze între 40…50 km/h.

Vineri, vremea se va menține caldă, cu cer variabil și vânt moderat în general. Temperatura maximă va ajunge la 23-24 de grade Celsius.

RETIM

Citiţi mai departe

Social

PROGNOZA Primăvara începe în forță. Temperaturile pot ajunge și la 25-27 de grade, în Banat

Publicat

în

FOTO Lugoj Story/Facebook

În toată țara vor fi temperaturi mai ridicate decât mediile perioadei, potrivit meteorologilor care au transmis prognoza pentru următoatele patru săptămâni.

25 martie – 1 aprilie
Valorile termice vor fi mai ridicate decât cele specifice pentru această săptămână pe întreg teritoriul României, dar mai ales în regiunile vestice, nord-vestice și nord-estice. Extrem de cald va fi în Banat, fiind prognozate următoarele temperaturi maxime: sâmbătă – 24 de grade, duminică – 25 de grade, luni – 27 de grade! Minimele vor fi între 12 – 16 grade.

Regimul pluviometric va fi ușor excedentar, local, în regiunile sudice și sud-estice, iar în rest va fi în general deficitar, mai ales în nord-estul teritoriului.

1 – 8 aprilie
Temperaturile medii vor fi mai ridicate decât cele normale pentru acest interval la nivelul întregii țări, dar cu o abatere termică pozitivă mai accentuată în regiunile estice și sud-estice. Cantitățile de precipitații vor fi excedentare în regiunile vestice, nord-vestice și centrale, dar mai ales în zona Munților Apuseni și în nordul Carpaților Orientali, iar în rest vor fi apropiate de cele normale pentru această perioadă.

8 -15 aprilie
Temperatura medie a aerului va avea valori mai ridicate decât cele normale pentru acest interval, în toate regiunile. Regimul pluviometric va avea o tendință ușor excedentară în cea mai mare parte a țării, dar mai ales în zonele montane.

15 – 22 aprilie
Mediile valorilor termice se vor situa ușor peste cele specifice pentru această săptămână, pe întreg teritoriul României. Cantitățile de precipitații vor fi în general apropiate de cele normale pentru această perioadă, în cea mai mare parte a țării,

RETIM

Citiţi mai departe

Social

Crește valoarea finanțării din noua ediție a programului Start-UP Nation. Ce alte schimbări vor mai fi

Publicat

în

Echipe tehnice ale Ministerului Economiei, Antreprenoriatului și Turismului (MEAT) și Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) „perfectează cadrul legal” pentru lansarea programului Start-Up Nation (SUN) 2024, a informat oficial MEAT, într-un comunicat transmis StartupCafe.ro, făcând publice unele noutăți care ar putea fi incluse în ediția a patra a schemei de finanțare pentru antreprenorii IMM.

Cursurile de pregătire antreprenorială ar putea să devină condiție de eligibilitate și vor fi desfășurate ca modul în cadrul schemei. Valoarea alocației financiare nerambursabile ar putea ajunge la 250.000 lei/IMM, acoperind cel mult 90% din valoarea cheltuielilor eligibile din cadrul proiectelor ce urmează a fi depuse, cu obligația creării a minimum două locuri de muncă. În primele 3 ediții, suma maximă oferită a fost de 200.000 de lei/beneficiar.

Cea de-a IV-a ediție a schemei de ajutoare pentru firme presupune finanțări din fonduri europene nerambursabile în valoare totală de aproximativ 400 de milioane de euro, prin Programul Educație și Ocupare (PEO) 2021- 2027, a mai precizat Ministerul Economiei.

„În prezent echipele tehnice MEAT – MIPE perfectează cadrul legal necesar lansării acestui program pentru stimularea antreprenoriatului românesc și crearea de noi locuri de muncă, cu accent pe educație și training”, potrivit MEAT.

În condițiile în care deja o serie de consultanți au cerut antreprenorilor avans din onorariile de consultanță să le pregătească proiectele pentru viitorul program de ajutoare, Ministerul Economiei subliniază că „programul se află încă în etapa de pregătire, iar orice informații oficiale despre punerea acestui proiect în consultare publică, adoptarea cadrului legislativ aferent și deschiderea perioadei de înscriere vor fi comunicate exclusiv de MEAT și vor fi publicate pe site-urile oficiale www.economie.gov.ro și www.imm.gov.ro, precum și pe canalele Social Media ale instituției”.

RETIM

Citiţi mai departe

Cele mai citite